• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Houbová polévka
Napište svůj komentář k receptu

Houbová polévka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 206
doba přípravy: 45 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
Houbová polévka
10fotografií
Nahrát fotku
 

Pochoutka z čerstvých hub hotová do 30 minut. Polévka je zjemněná zakysanou smetanou, což jí dodává lehkost. Skvělý tip na večeři!

Suroviny

6 porce
    • 1
      ks cibule
    • 300
      g brambory
    • 3
      lžíce máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      l voda
    • 400
      g čerstvé houby
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 300
      ml zakysaná smetana
    • 1
      špetka drcený kmín

Postup přípravy receptu

1
Oloupané brambory nakrájíme na malé kostky a uvaříme je spolu s kmínem v osolené vodě. Mezitím očistíme houby.

RADA: Jak na voňavé sušené houby?

2
Plátky hub osmahneme na másle spolu s nakrájenou cibulí a dáme vařit k bramborám. Když jsou brambory měkké, zahustíme polévku kysanou smetanou, přidáme mouku rozmíchanou v trošce vody a polévku ještě povaříme.

RADA: Jak na silný vývar?

3
Podle chuti osolíme.
4
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ HOUBOVÉ POLÉVKY: • Připálený základ. Máslo má nízký bod přepálení. Pokud je plotna příliš horká, máslo i cibulka zhnědnou a zhořknou. Základ se připálí a polévka bude mít hořký podtón. Na středním plameni nechte máslo rozpustit a cibulku jen zesklovatět. Tím vytvoříte jemný, nasládlý základ, který nebude přebíjet chuť hub. • Sražená smetana. Nalití studené smetany rovnou do vroucí polévky způsobí, že se smetana okamžitě srazí a vytvoří nevzhledné „cucky“. Smetanu pokojové teploty proto nalijte do misky nebo hrnku. Naberte naběračku horké (ale ne vroucí) polévky a vlijte ji do smetany. Důkladně rozmíchejte. Tuto vlažnou směs pak bez obav vlijte zpět do hrnce. Smetana se dokonale spojí a zůstane krásně krémová.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Brambory musí být uvařené úplně doměkka předtím, než do polévky přidáte zakysanou smetanu. Pokud byste brambory vařili v kyselém prostředí, nikdy by pořádně nezměkly a zůstaly by nepříjemně tvrdé. • Do polévky přidejte čerstvou nasekanou petrželku, ale vmíchejte ji až do vypnuté polévky těsně před podáváním, aby si zachovala barvu a svěží aroma.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Houbová polévka s pižlami

Houbová polévka s pižlami

Houbová polévka II.

Houbová polévka II.

Houbová polévka s pohankou

Houbová polévka s pohankou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Tomik | 21. 11. 2015 17:26

    Výborné ;-) :-) <3

  • Srebs | 21. 5. 2015 14:30

    Aby nechutnala skvělě, když vaříte z MASOXU, který je okořeněný chemikáliema. Jak můžete vařit z takové sračky? neumíte udělat vývar??? :-$

  • Mirka | 15. 4. 2015 10:30

    Se smetanou už je to spíš kulajda :-)

  • Viky | 1. 9. 2014 10:33

    Dělám ji bez brambor, ale přidávám někdy nové koření a bobkový list a samozřejmě pepř, sůl.. Taky nemá chybu a má zase jiný rozměr.

  • Hana Jančálková | 6. 5. 2010 09:58

    Hmmmmmm..vypada dobře..určitě zkusím..

  • JirkaT | 27. 9. 2007 12:13

    Doopravdy dobra polivecka..Diky za recept..

  • Radka Kmentová | 18. 9. 2007 10:24

    Ja si nejdriv udelam cibulovou jisku na masle, zaleju vodu, pridam nakrajene houby, brambory, koreni, masox a hotovka. Voni a chutna skvele.

  • Petra | 5. 9. 2007 14:21

    Dobrá, jen jsem neměla kysanou smetanu, tak jsem dala sladkou a super. A ještě jsem tam přidala jeden bujónek. Mňamka

  • Tomas Hafan | 5. 7. 2007 16:06

    Musím říct že do včerejška, kdy jsem si udělal zdejší bramboračku s houbami jsem nevařil a ani vařit neuměl, ale podle těhle receptů se za 1) dobře vaří, za 2) jídlo je výborný, žádnej číňan nebo pytlíkačky co jsem pojídal do teď. A k téhle houbovce, udělal jsem jí podle receptu a teď jí tu pojídám a je vynikající !!!

  • Eva P. | 23. 2. 2007 20:38

    Polevka z mého detstvi. Ted ji delavam stejne, jenom k bramboram pridavam kostku masoxu, davam smetanu nebo slehacku a nakonec pridavam rozslehané vajicko.Vyborna !

  • Andra | 31. 1. 2007 08:56

    Trošku som zmenila postup, najprv som opražila hríby na cibuľke a zemiaky som pridala až neskôr. Pridala som 1 kocku kuracieho bujónu, dochutila som vegetou a troškou cukru. Smotanu som použila podľa receptu - kyslú. Polievka je výborná a všetkým nám veľmi chutila.

  • Pet | 25. 11. 2006 14:08

    Polévka je velmi chutná a hlavně jednoduchá na připravu. Přikláním se k radě přidat do kysané smetany cukr - polévka je pak "jemnější". Hrudky ze smetany se po ohrati skutecne ztrati. Drcený kmín je jednoznačně lepší než celý.

  • Calioppe | 21. 8. 2006 21:27

    ta kysaná smetana se tam vůbec nehodí,ač má být houbová polévka nakyslá, lepší použít normální smetanu popř. kysanou smetanu+cukr

  • Ewik | 3. 1. 2006 20:39

    Myslím že je moc dobrá majoránka a taky může být sušěná petrželka. Pro barvičku dávám svoji oblíbenou mrkev na kostičky nakrájenou.Pro lepší chuť dávám drcený kmín(půl až celou čajovou lžičku-podle množství polévky) do hub s cibulkou,když je smažím..Má to pak výraznější chuť.

  • lucie | 10. 12. 2005 00:50

    polevka je docela dobra. jen ji trochu chybi chut. muzete poradit nejake bylinky nebo zeleninu, ktera by ji tu chut dodala? dekuji..jinak je velice jednoducha. hrudky z kysane smetany se po ohrati ztrati.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Houbová
Pokrmy Polévky Z hub Oběd Vaření Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Čerstvé houby Cibule Drcený kmín Hladká mouka Máslo Sůl Voda Zakysaná smetana
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Velikonoční tvarohový mazanec

Velikonoční tvarohový mazanec

Turecká pomazánka z lilku

Turecká pomazánka z lilku

Bílá sýrovo-smetanová omáčka s houbami

Bílá sýrovo-smetanová omáčka s houbami

Okurkový salát s kysanou smetanou a česnekem

Okurkový salát s kysanou smetanou a…

Rychlovka čína

Rychlovka čína

Kmínové přírodní maso - minutka

Kmínové přírodní maso - minutka

Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale

Spaghetti Carbonara – La ricetta…

Slunečnicový chléb domácí

Slunečnicový chléb domácí

Řízky naruby - na zelenině (leču)

Řízky naruby - na zelenině (leču)

Doporučujeme

30 minut
Špagety s kapustičkami, šunkou a ořechy

Špagety s kapustičkami, šunkou a…

45 minut
Linecké cukroví krok za krokem

Linecké cukroví krok za krokem

45 minut
Crinkles

Crinkles

55 minut
Pracny

Pracny

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

30 minut
Teplý salát z restované panenky

Teplý salát z restované panenky

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

45 minut
Sušenky s arašídovým krémem

Sušenky s arašídovým krémem

50 minut
Čokoládovo-karamelový koláč

Čokoládovo-karamelový koláč

Poslední sledované recepty

24
Těstoviny na curry s masem a cuketou
Těstoviny na curry s…
22
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
16
Grilované kuřecí s ananasem a chilli
Grilované kuřecí s…
14
Plněné kynuté knedlíky vepřovými výpečky
Plněné kynuté knedlíky…
13
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám letos všechno povedlo
Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám…
Mikulášská nadílka pro malé i velké: Aby za oknem nebylo jen uhlí
Mikulášská nadílka pro malé i velké: Aby za oknem…
Jak rozlousknout vlašské ořechy? Zkuste triky, díky kterým to půjde mnohem lépe
Jak rozlousknout vlašské ořechy? Zkuste triky,…
Linecké těsto, které se nelepí a nepraská: Naučte se ho podle video návodu
Linecké těsto, které se nelepí a nepraská: Naučte…
Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete mít hotové do 30 minut
Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete…
AHA.cz Hanychová šílená strachy: Rozárka v umělém spánku

Hanychová šílená strachy: Rozárka v umělém spánku

Mimibazar Adventní čas: Víte, co symbolizuje?

Adventní čas: Víte, co symbolizuje?

Dáma.cz Jak na nejlepší vánoční cukroví? 12 tipů a triků, díky nimž zvládnete pečení jako profík!

Jak na nejlepší vánoční cukroví? 12 tipů a triků, díky nimž zvládnete pečení jako profík!

Blesk pro ženy Už nepatří jen na chalupu a na lyžařské svahy: Tuto mikinu si klidně oblečte jako módní trend

Už nepatří jen na chalupu a na lyžařské svahy: Tuto mikinu si klidně oblečte jako módní trend

Ženy.cz Mozek v základním nastavení: Proč je dobré občas nemyslet vůbec na nic?

Mozek v základním nastavení: Proč je dobré občas nemyslet vůbec na nic?

Blesk.cz Ranní show bez hvězdných moderátorů: Leoš zůstal u Patrika v nemocnici

Ranní show bez hvězdných moderátorů: Leoš zůstal u Patrika v nemocnici

SportRevue.cz 35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy Prosincový superúplněk v Blížencích plný napětí, zmatku a stresu. Co dalšího nám přinese?

Prosincový superúplněk v Blížencích plný napětí, zmatku a stresu. Co dalšího nám přinese?

Další doporučené recepty:

Houbová paštika
Houbová paštika
Houbová pizza
Houbová pizza
Houbová pohanka - pohankový kuba
Houbová pohanka - pohankový kuba
Houbová polévka - Kalábrijská
Houbová polévka - Kalábrijská
Houbová polévka II.
Houbová polévka II.
Houbová polévka s pižlami
Houbová polévka s pižlami
  • Recepty.cz
  • Houbová polévka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact