• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Houbová omáčka jednoduchá
Napište svůj komentář k receptu

Houbová omáčka jednoduchá

autor: Jana z Vysočiny
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 103
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
Houbová omáčka jednoduchá
9fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 1
      ks cibule
    • 2
      lžíce máslo
    • 1
      lžička sůl
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      lžička ocet
    • 2
      dl mléko
    • 1
      lžička pepř mletý
    • 2
      hrst sušené houby
    • 1
      lžička kmín
    • 1
      lžička cukr

Postup přípravy receptu

1
Dvě hrsti sušených hub namočíme do studené vody a necháme máčet alespoň půl hodiny. Vodu můžeme jednou vyměnit. Poté vyjmeme a nakrájíme na kousky.

RADA: Jak na voňavé sušené houby?

2
Na másle osmahneme cibulku, přisypeme hladkou mouku a umícháme cibulovou jíšku. Rozředíme trochou studené vody a pak zalijeme vroucí vodou. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, pokrájené houby a přivedeme k varu. Vaříme alespoň 20 minut. V mléce rozmícháme ještě trochu hladké mouky a zavaříme do omáčky. Nakonec omáčku dochutíme octem a cukrem. Můžeme použít i čerstvé houby, nebo houby naložené na kyselo.

RADA: Připravte si domácí jíšku!

3
Na litr vody dávám přibližně jeden hrnek mléka. Tuto omáčku dělám jako bezmasé jídlo k těstovinám, houskovému knedlíku nebo smaženkám. Samozřejmě je ještě lepší, použije-li se místo vody hovězí vývar. Je to jedna z mála omáček, která je výborná i bez smetany, pouze s mlékem.

RADA: Jak na připálenou omáčku?

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

Houbová pizza

Houbová pizza

Veganská houbová omáčka

Veganská houbová omáčka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Honzík | 5. 5. 2017 14:32

    výborný recept akorát jsem použil hrnek mléka a jednu smetanu a místo octu nálev z okurek :)

  • Jana | 14. 6. 2016 21:51

    Dnes jsem vařila houbovou poprvé a místo mléka jsem dala smetanu a trochu hořčice a naprosto vynikající. Nesladila jsem

  • Honza | 29. 1. 2016 09:40

    Dnes jsem ji zkousel a musim rict, ze je naprosto vynikajici. Pouzil sem zmrazene houby a misto vody vyvar. Pepre jesem dal polovicni mnozstvi (mozna i mene), cukr sem nepouzil vubec. Jen sem na konci pridal par kapek octa, aby tam byl trochu citit. Já hodnotim za 1. :-)

  • Veronika | 30. 10. 2015 19:38

    Uvařila jsem, cukr jsem nepoužila, přidala jsem ještě trochu kyselých okurek a nemohu si stěžovat. Hodnotím za výbornou! : )

  • fanny26 | 5. 10. 2015 13:34

    Houbovou omáčku jsem dělal poprvé v životě. Mám pocit, že jsem jí cukrem a octem trošku pokazil, ale stejně byla výborná. Příště ocet a cukr vynechám. Dávám 1* :-)

  • Věrka | 3. 2. 2015 11:51

    Byla výborná, pochutnali jsme si - cukr jsem nepřidávala

  • Klára | 10. 9. 2014 14:03

    V Ingrediencich je uvedeno pepr mlety. Jen pro info. :-)

  • Febe | 10. 8. 2014 13:49

    Vyzkoušela jsem, moc mi nechutnala. To však neznamená, že nemám ráda sladkokyselé omáčky - ale sladkou houbovou už příště určitě ne. Z vašich reakcí si myslím, že tam dáváte celou lžičku mletého pepře - to asi přebije všechny chutě ...

  • Eva | 9. 8. 2014 22:06

    Souhlasím, když nejím nasládlé omáčky, tak je nevařim.

  • Karin | 9. 8. 2014 17:35

    Když se vaří,tak se ochutnává,tak když ti chutnala bez cukru,proč si ho tam dávala :-! neumíš se rozhodnout sama?komentář o pepři je všehovořící :-!

  • Febe | 9. 8. 2014 16:03

    V receptu není uvedeno, zda mletý nebo celý pepř. Lžička mletého pepře mi připadala moc, tak jsem dala kuličky a dvě špetky mletého. Myslím si, že přidáním cukru jsem omáčku zkazila, nepomohlo ani přidání dvou lžiček octa navíc. Rozhodně bych cukr do houbové omáčky příště nedávala. Hodnotím jako průměr.

  • Týna | 15. 2. 2014 12:34

    Udělala jsem tuhle omáčku a moc my nechutnala asi jsem jí udělala trošku jinak ale na to že je my 14 tak ujde :-)

  • Laďa | 28. 1. 2014 12:21

    Jednoduché, rychlé, chutné i s použitím "obyčejných žampiónů" O:-)

  • Jačna
    Jačna | 26. 1. 2014 14:47

    dobrý až na to, že u nás nikdo houby nejí, takže jsem to vařila pro dědu :-D

  • momik
    momik | 20. 1. 2014 21:32

    Já jsem místo vody dala vývar z povařených sušených hub...perfektní!

  • Pera | 20. 1. 2014 19:02

    Tak jsem k vřenému hovězímu udělala tuto omáčku. Ze zmražených hub, akorát jsem to neochucovala octem a cukrem, ale solí a troškou podravky a místo vody jsem tam dala ten vývar a je moc dobrá Na chvíli jsem v tom povařila i to maso a udělala jsem k tomu těstoviny a fakt dobrota

  • Charlotte191 | 3. 1. 2014 09:06

    Výborná omáčka! Byla to moje první houbová omáčka a byla úžasná i po vychladnutí, jen bych přidala třetinku bujonu. Vřele doporučuju všem začínajícím kuchařkám a kuchařům

  • Y-bear | 4. 10. 2013 14:32

    je jednoducha a vazne dobra,rad delam podle int.receptu :-) jen tak dal ;-)

  • Zuzka | 24. 9. 2013 11:58

    Je fakticky výborná ted jsem jí poprvé uvařila a nema chybu :-)

  • Michaela | 22. 9. 2013 17:01

    Jednoduchá,rychlá a chutná omáčka. Děkuji za recept.

  • Misa | 2. 9. 2013 18:44

    udělala výborna jen jsem přidala rozkvedlala vejce :-* ;-)

  • Sandra | 1. 9. 2013 13:21

    Momentálně dodělávám houbovou omáčku dle vašeho receptu, vypadá moc dobře. Už se na něj těšim :-) :-P

  • Dita | 30. 8. 2013 22:55

    Fakt super :) díky ;-)

  • Martin | 6. 8. 2013 18:53

    Výborné, Jednoduché, jen jsem tam dal litr vody a litr mléka ;-)

  • Tereza | 2. 7. 2013 13:03

    Právě jsem omáčku dovařila a už je v kastrolu jen po dně, díky za jednoduchý, rychlý a moc dobrý recept ;-).

  • Jája | 10. 6. 2013 12:06

    Výborné. Děkujeme za recept na úžasný obídek!! :)

  • Danča | 20. 3. 2013 11:14

    Právě jsem dodělala a výborná :) doporučuji

  • mirkavazy
    mirkavazy | 28. 2. 2013 17:43

    Mohu doporučit... dělala jsem ze sušených hub a povedla se na výbornou ;-)

  • iva kratka | 10. 12. 2012 12:47

    houby nechavam namacet alespon pul dne, aby nebyly tvrde a nemusely se dlouho varit

  • Monča | 16. 11. 2012 10:27

    Dneska se na ni chystám - jestli se povede, tak budu hodně ráda

  • vdvictor | 26. 10. 2012 13:37

    Fakt dobrá.Děkuju ;-)

  • Mirth
    Mirth | 18. 9. 2011 15:03

    dobrá, jen dám příště míň kmínu (chutnala spíš po něm) a víc hub, aspoň dvakrát tolik. ale jinak snadné, rychlé a dobré:) doporučuju

  • Tereza T
    Tereza T | 21. 7. 2011 15:37

    Opraveno, díky.

  • Ladia
    Ladia | 21. 7. 2011 15:31

    Zálivky a omáčky :-)

  • recepty73
    recepty73 | 28. 1. 2011 18:35

    ...super na bramborové gnocchi :-P ;-)

  • Tereza T
    Tereza T | 28. 1. 2011 18:20

    Je bezvadná, díky za recept!

  • Mirek | 4. 1. 2011 08:54

    Nejlépe je dělat omáčku s mlékem a smetanou a houby nevařit,ale podusit na cibulce s máslem.Potom zalít mlékem se smetanou a lžící mouky.

  • Adélka | 23. 11. 2010 16:44

    Omáčka výborná, už jsem jí dělala 2x a naprosto jednoduchá :) jako kuchařka začátečnice jsem měla z omáčky velkou radost - byla vynikajíííííícííííí

  • MIRKA AKRIM | 16. 9. 2010 08:50

    Alenko, ty houby podusite na cibulce nebo je date povarit az do te omacky tak syrove.

  • michaela picková | 19. 8. 2010 18:16

    Dnes jsem ji udelala k veceri a musim rict ze je opravdu vyborna.Vsem doporucuji A dekuji za bezva recept.

  • alena slavíková | 12. 8. 2010 20:39

    Tuto omáčku dělám stejně, jen přidávám krabičku Tatry a mléko. A dělám ji v létě na chalupě z čerstvých praváků. zkuste - super.Právě jsem ji dodělala.

  • michal jakouš | 1. 7. 2010 14:26

    díky za tip nejlepší houbová omáčka

  • Lenka Kostalova | 15. 9. 2007 10:35

    Jani právě jsem zkusila tvůj recept. Super!!!!!!!!!Díky je to přesně to co jsem tu hledala. Lenka

  • Ota Č. | 6. 8. 2007 11:43

    Vážně moc dobré!

  • Věra | 23. 1. 2007 22:04

    No tak nevím, cukr, ocet, mouku, to já nedávám. Nejrychlejší houbová omáčka mi přijde povařit sušené houby v malém množství vody, když změknou, přidat zakysanou smetanu nebo měkký smetanový sýr, případně v kombinaci s dobrým bílým jogurtem (ne Danone a jiné uměliny) a okořenit podle chuti, případně dolít trochou mléka.

  • Daniela | 23. 1. 2007 15:31

    Jani,moc dekuji za skvely recept.Bylo to naprosto vynikajici a jestli nekdo nekdy tuto skvelou omacku musel vylit,to patrne proto,ze ztratil chutove bunky.Davam za 1*****

  • sonets | 5. 11. 2006 17:57

    Receptík jsem vyzkoušela a moc mě potěšil přítel zdlábnul skoro celý kastról :))

  • Simča Sládková | 10. 9. 2006 14:35

    Právě jsme měli tuto "obyčejnou" omajdu k obědu a mohu říct, že je jedinečná. Manžel si ji dal s bramborovým knedlíkem, já s dcerama s těstovinou. Při vaření jsem cibulovou jíšku rozředila 1/2 litrem vody, ve které jsem rozpustila 1 kostku houbového Masoxu, do mléka jsem už mouku nepřidávala. Při kořenění jsem kromě kmínu přidala i špetku sušeného česneku (my česnek můžeme na všechno) a porce posypala sekanou petrželovou natí.... A bylo to mňááááám!!!!

  • Tomáš P. | 28. 8. 2005 12:21

    JaniTou to cestou vám chci poděkovat za dobrej receptdnes jsem ho vyskoušel a moc dobrej.Děkuji Tomáš P.

  • Jana z VM | 23. 8. 2005 09:41

    Kritizovala bych, až vyzkouším, ne?

  • Marcela Vrabcová | 22. 8. 2005 18:33

    Jani, nic si z toho nedelejte. Vsak vite jak to tu obcas chodi... Jakmile se dostanu k houbam, vyzkousim.

  • Jana Tichá | 22. 8. 2005 17:22

    lMám to chápat tak, že jste to vyzkoušel a vylil? Kdo nemá rád obyčejné jídlo, může si tam dát vývar jak radím a promě za mě místo mléka i šlehačku.A pokud vím, dělají se i houbové omáčky úplně bez mléka.

  • Vilém Besser | 22. 8. 2005 15:37

    Zkuste dát podle receptu vodu a ne mléko, jak je obvyklé a vznikne vám cosi, co okamžitě po dodělání vylijete. Tohle opravdu není to pravé.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Houbová
Ostatní Zálivky a omáčky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cukr Hladká mouka Kmín Máslo Mléko Ocet Pepř mletý Sůl Sušené houby
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Česnekové kuřecí nebo krůtí řízky

Česnekové kuřecí nebo krůtí řízky

Zapečené brambory s kuřecím masem a slaninou

Zapečené brambory s kuřecím masem a…

Králík na houbách a hořčici

Králík na houbách a hořčici

Utopenci IV.

Utopenci IV.

Benediktinská vejce

Benediktinská vejce

Marinované plátky s bramborem-zapečené

Marinované plátky s bramborem-zapečené

Dýňový koláč famózní

Dýňový koláč famózní

Topinky se sýrem, šunkou a vejcem

Topinky se sýrem, šunkou a vejcem

Krůtí prsa s karotkou a fazolkami

Krůtí prsa s karotkou a fazolkami

Doporučujeme

30 minut
Šťavnaté masové koule s parmazánem a rajčaty

Šťavnaté masové koule s parmazánem a…

Meruňková marmeláda (džem)

Meruňková marmeláda (džem)

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

100 minut
Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

Poslední sledované recepty

64
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
27
Tažený štrůdl (závin)
Tažený štrůdl (závin)
25
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
19
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňková marmeláda …
16
Rybízový sirup
Rybízový sirup

Zajímavé články

Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako únik od stresující práce. Dnes si je u ní objednávají i celebrity
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako…
Která část melounu je nejzdravější? Ta, která většinou končí v koši!
Která část melounu je nejzdravější? Ta, která…
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento nepečený piškotový dort s ovocem!
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento…
Kvíz: Uhodnete vtipné názvy českých obcí, které souvisejí s jídlem?
Kvíz: Uhodnete vtipné názvy českých obcí, které…
Velký nakládačkový speciál: Vše, co potřebujete vědět, když chcete zavařovat okurky
Velký nakládačkový speciál: Vše, co potřebujete…
AHA.cz Vzteklá reakce Dáši Havlové na Obermannovou: JSI ŘEHTAJÍCÍ KOBYLA!

Vzteklá reakce Dáši Havlové na Obermannovou: JSI ŘEHTAJÍCÍ KOBYLA!

Mimibazar Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Dáma.cz Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Koho čeká podraz od nejbližších a kdo vydělá balík?

Horoskop na další týden: Koho čeká podraz od nejbližších a kdo vydělá balík?

Ženy.cz Čím víc se vám daří, tím míň si věříte? Vítejte v klubu podvodnic!

Čím víc se vám daří, tím míň si věříte? Vítejte v klubu podvodnic!

Blesk.cz Bohdalová truchlí nad smrtí Krampola: Ode mě si nechal i říct!

Bohdalová truchlí nad smrtí Krampola: Ode mě si nechal i říct!

SportRevue.cz FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

Maminka.cz Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Takhle vypadá láska. Milující máma porodila navzdory všem děti s trpasličí nemocí a je inspirací pro ostatní

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Koho čeká podraz od nejbližších a kdo vydělá balík?

Horoskop na další týden: Koho čeká podraz od nejbližších a kdo vydělá balík?

Další doporučené recepty:

Houbová kýta s pórkem
Houbová kýta s pórkem
Houbová mňamka s kuřetem
Houbová mňamka s kuřetem
Houbová omáčka II.
Houbová omáčka II.
Houbová omáčka krok za krokem
Houbová omáčka krok za krokem
Houbová omáčka s bramborovými buchtami
Houbová omáčka s bramborovými buchtami
Houbová omáčka s koprem a zakysanou smetanou
Houbová omáčka s koprem a zakysanou…
  • Recepty.cz
  • Houbová omáčka jednoduchá
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact