• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Honzovy buchty
Napište svůj komentář k receptu

Honzovy buchty

autor: KejPi
0.0
moje hodnoceni
3.4
hodnotilo: 15
doba přípravy: 300 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Honzovy buchty
7fotografií
Nahrát fotku
 

Jak udělat kvásek

Suroviny

30 porce
  • Těsto
    • 500
      g hladká mouka
    • 120
      g polohrubá mouka
    • 300
      ml mléko
    • 30
      g droždí
    • 110
      g máslo + na potření buchet
    • 2
      ks vejce 1 celé + 1 žloutek
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • 120
      g cukr
    • 1
      špetka citronová kůra
    • 1
      špetka sůl velká
    • tuzemák na potření
    • 100
      g sádlo na potření
  • Tvarohová náplň
    • 250
      g tučný tvaroh v kostce
    • 1
      hrst rozinky
    • tuzemák na namočení rozinek
    • 1
      ks žloutek
    • 1
      balení vanilkový cukr
    • citronová kůra
  • Povidlová náplň
    • 250
      g švestková povidla neslazená
    • skořice - mletá
    • hřebíček mletý
    • mandlové vločky nebo sekané ořechy
    • tuzemák dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Kynuté Honzovy buchty jsou jednodušší než by se zdálo, ale vyžadují dostatek času na kynutí. Nejprve si připravíme kvásek. V misce rozetřeme kvasnice se lžičkou cukru. Vznikne z toho řídká kaše, do které přidáme 50 ml vlažného (ne horkého) mléka a lžíci hladké mouky. Zamícháme a necháme kvasnice pracovat v teple na kuchyňské lince cca 15-20 minut. Během té doby by se měl objem přibližně zdvojnásobit.
2
Mezitím si do mísy na zadělávání těsta prosejeme hladkou i polohrubou mouku, přidáme oba druhy cukru a citronovou kůru. Nezapomeneme také přidat velkou špetku soli. Vše promícháme.

RADA: Strouhání citronu

3
Při nízké teplotě si v hrnci rozpustíme máslo a smícháme ho s vlažným mlékem.

RADA: Máslo bez lednice

4
Až vzejde kvásek, tak jej přidáme do zadělávací mísy, přidáme jedno celé vejce a jeden žloutek a vlažné mléko s rozpuštěným máslem. Vše smícháme do těsta a ho můžeme začít zpracovávat. Najdeme si pohodlnou židli a těsto hněteme vařečkou alespoň 10 minut až se zjemní a bude hladké.

RADA: Jak na vajíčka přilepená k obalu

5
Nyní nastává fáze kynutí, která trvá skoro 3 hodiny. Mísu s vypracovaným těstem přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 50-60 minut podle teploty v místnosti (mělo by zhruba zdvojnásobit svoji velikost). Po této době těsto znovu promícháme a propracujeme. Přitom se z něho vypustí plyny a zase se zmenší. Opět přikryjeme utěrkou a po dalších 50-60 minutách postup zopakujeme a těsto necháme znovu kynout.
6
Zatímco těsto kyne připravíme náplně do buchet. U tvarohové náplně je důležité použít tvaroh v alobalu, protože z vaničky je příliš řídký a špatně se to pak balí. Pokud máme jenom vaničkový tvaroh, tak ho můžeme zahustit vanilkovým pudingem (použijeme ho přímo jako prášek na zahuštění). Rozinky naložíme do rumu, tvaroh rozmícháme, přidáme špetku citronové kůry, vanilkový cukr a cukr podle chuti. Přimícháme žloutek a rozinky, které předtím přecedíme. Rum samozřejmě nevylejeme, ale trochu použijeme do tvarohu a zbytek se hodí do povidel. Povidla rozmícháme, přidáme skořici a mletý hřebíček, mandle nebo ořechy a doředíme rumem. U obou náplní je důležité, aby zůstaly husté, jinak se buchty budou špatně balit.

RADA: Rozinky

7
Po cca 50-60 minutách po druhém promíchání těsta jsme připravení na balení buchet. Rozpustíme si sádlo a vymažeme jím pekáč. Těsto rozdělíme na dvě části. Každou vyválíme na cca 5 mm tlustou placku. Tu rozřežeme na díly asi 6 x 6 cm. Na každý díl dáme lžičku tvarohové a lžičku povidlové náplně. Zabalíme tak, že spojíme protilehlé rohy, pak spojíme zbylé 4 otvory a řádně utáhneme. Pokládáme na vymazaný pekáč spojem dolů a každou buchtu pořádně pomažeme sádlem, aby šly po upečení od sebe dobře oddělit. Není třeba se bát použití sádla, ve výsledku z buchet není cítit. Buchty pokládáme vedle sebe tak, aby se dotýkaly. Buchty se zvětší a mezery vyplní. Pokud je dáme blíž k sobě, tak vyběhnou nahoru.

RADA: Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám 4 suroviny!

8
Buchty necháme ještě cca 20 minut kynout na pekáči. Pak je vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Po 10 minutách stáhneme teplotu na cca 170 °C a pečeme dalších asi 25 minut, až budou mít tu správnou barvu.
9
Před dopečením rozpustíme trochu másla a smícháme ho s rumem. Hned po vyndání z trouby touto směsí buchty řádně potřeme.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Švestkové buchty

Švestkové buchty

Povidlové buchty

Povidlové buchty

České buchty

České buchty

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Koláče, buchty, bublaniny a crumbly
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr Droždí Hladká mouka Hřebíček mletý Mandlové vločky Máslo Mléko Polohrubá mouka Rozinky Sádlo Skořice - mletá Sůl Švestková povidla Tučný tvaroh tuzemák Vanilkový cukr Vejce Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto

Placky z kysaného zelí

Placky z kysaného zelí

Hrnečková paštika

Hrnečková paštika

Gnocchi s kuřecím masem a boloňskou omáčkou

Gnocchi s kuřecím masem a boloňskou…

Nejlepší dort

Nejlepší dort

Houbová polévka II.

Houbová polévka II.

Lískové koláčky

Lískové koláčky

Jednoduchý segedín

Jednoduchý segedín

Jednoduché sýrové chuťovky (slané cukroví)

Jednoduché sýrové chuťovky (slané…

Doporučujeme

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

31
Výborný a rychlý borůvkový koláč s drobenkou
Výborný a rychlý…
28
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
27
Klasické lečo
Klasické lečo
14
Domácí kečup
Domácí kečup
13
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
Švestkový koláč s…

Zajímavé články

Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové: Rychlý recept na víkend, který vám zmizí pod rukama
Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové:…
Dokonalé letní guacamole: Připravte si klasiku nebo variantu s pečenými rajčaty, mangem či slaninou
Dokonalé letní guacamole: Připravte si klasiku…
Salát, který miluje princezna Kate: Je ideální do horkých letních dní
Salát, který miluje princezna Kate: Je ideální do…
Pozor na jedovaté cukety! Podle čeho poznáte, že se jim máte vyhnout?
Pozor na jedovaté cukety! Podle čeho poznáte, že…
Grilovací sezóna zahájena: 6 nezbytných pomůcek pro každého gril mistra
Grilovací sezóna zahájena: 6 nezbytných pomůcek…
AHA.cz Ivana Gottová před komisí: Boj o manžela!

Ivana Gottová před komisí: Boj o manžela!

Mimibazar Román Návrat do zátoky: Ideální kniha pro letní dny. Prožijte příběh plný lásky a romantiky!

Román Návrat do zátoky: Ideální kniha pro letní dny. Prožijte příběh plný lásky a romantiky!

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Styl Wednesday ovládne podzim! Temná estetika jako nová posedlost

Styl Wednesday ovládne podzim! Temná estetika jako nová posedlost

Ženy.cz Namísto rovnocennosti válka pohlaví. Kam až zajde moderní feminismus?

Namísto rovnocennosti válka pohlaví. Kam až zajde moderní feminismus?

Blesk.cz Mezinárodní den ženského orgasmu: Nejslavnější scény ve filmech! Kdo souložil doopravdy?

Mezinárodní den ženského orgasmu: Nejslavnější scény ve filmech! Kdo souložil doopravdy?

SportRevue.cz Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Pijavice, vůdkyně nebo hasička konfliktů? Co prozradí den, kdy jste se narodila?

Pijavice, vůdkyně nebo hasička konfliktů? Co prozradí den, kdy jste se narodila?

Další doporučené recepty:

Holubce v bešamelu - plněné zelné listy
Holubce v bešamelu - plněné zelné listy
Honzíkovo kuřecí s medem
Honzíkovo kuřecí s medem
Honzíkovy ranečky
Honzíkovy ranečky
Honzovy buchty
Honzovy buchty
Hop do vody - přílohové noky
Hop do vody - přílohové noky
Horácké knedlíky
Horácké knedlíky
  • Recepty.cz
  • Honzovy buchty
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact