• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Holandská omáčka
Napište svůj komentář k receptu

Holandská omáčka

autor: Hrbek
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 112
doba přípravy: 20 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandská omáčka
6fotografií
Nahrát fotku
 

Základem holandské omáčky jsou máslo a žloutky dochucené pepřem a citronovou šťávou. Navzdory názvu se omáčka uplatňuje především ve francouzské kuchyni. Nejčastěji se podává k rybám a mořským plodům, ale zrovna tak si ji můžete dopřát třeba k drůbežímu masu nebo zelenině.

Suroviny

4 porce
    • 100
      g máslo
    • sůl
    • 4
      žloutek
    • pepř mletý
    • cayenský pepř
    • 1
      lžíce citronová šťáva

Postup přípravy receptu

1
V misce (nerez nebo z varného skla) šlehejte žloutky s citronovou šťávou tak dlouho, až se hmota zdvojnásobí. Potom vezměte tuto misku a dejte ji na hrnec s horkou vodou (voda se nesmi vařit, musí být jen tak akorat u bodu varu, miska se nesmi vody dotykat – udělali byste z vajec míchaná vajíčka).

RADA: Naučte se holandskou omáčku podle VIDEO návodu

2
Za stáleho šlehání přidávejte do vajec pomalounku rozpuštěné máslo. Pokračujte ve šlehání dokud hmota nezhoustne a nezdvojnásobí se její množství.

RADA: Jak poznat pravé máslo?

3
Sundejte z ohně, zašlehejte sůl a pepř. Pokud byste měli omáčku příliš hustou, zašlehejte do ní pár kapek horké vody.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vepřový řízek s holandskou omáčkou

Vepřový řízek s holandskou omáčkou

Pečený tuňák s chřestem a holandskou omáčkou

Pečený tuňák s chřestem a holandskou…

Pečený pstruh s holandskou omáčkou

Pečený pstruh s holandskou omáčkou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jespi | 4. 11. 2015 00:24

    Doporučil bych místo hnusné citronky svařit bílé víno s octem a úplně nakonci zašlehat čerstvou, na hrubo nakrájenou, bazalku <3

  • Jana Macáková | 26. 6. 2015 12:07

    Dobrý den, dnes jsem ji poprvé zkusila - ale byla dost kyselá - nevíte někdo proč a co s tím? Hledala jsem i na internetu videa, tam přidávají sůl a pepř (a taky bílé víno) hned zezačátku - byla to chyba?

  • castava | 24. 3. 2015 18:41

    Holandská omáčka z francouzského La sauce hollandaise je bílá omáčka z másla a šlehaného žloutku podávaná ponejvíce k rybám a mořským plodům, řidčeji též k zelenině. Patří k základním omáčkám klasické francouzské kuchyně. Z holandské omáčky se odvozuje bearnéská omáčka, součást receptury na Chateaubriand (steak). Zdroj Wikipedie

  • Miška | 12. 12. 2012 16:53

    Dobrý večer,pravě jsem došlehala a omačka prostě užasná,děkuji za recept :-)

  • billa nalepky | 25. 11. 2012 20:52

    ahoj Potrebujem 1.2.3.11. dcvkekee dcv keykenrtiemyoemtienpe??? dcvkemnje keme edcv,me kee mkeye men ? :-) :-D :'( <3

  • Tereza J. | 13. 6. 2009 14:54

    Omáčka Béarnaise ( číta sa bernéz ) bola prvýkrát pripravená už v roku1830 šéfkuchárom Jules Collinetom v parížskej reštaurácii „Le pavillon Henry IV“. Henry IV sa narodil v Béarn a odtiaľ pochádza názov omáčky. Má nezastupiteľné miesto vo francúzskej kuchyni, jedná sa o špeciálnu omáčku na steaky.

  • Amy - | 13. 6. 2009 14:48

    Béarnaise, prosím, tedy nikoli bernská, ale béarnská. Je francouzská, nikoli švýcarská. Před poučováním je dobré načerpat informace neboť jinak se snadno dostaneme na úroveň boha Peruna, jemuž je rovněž vše rovno.

  • recepty 73 | 12. 6. 2009 08:27

    Takto holandskou omáčku připravuji i já,a jak píše Simča,je to takový základ pro další druhy-bernská... .Možná to zní složitě,ale opak je pravdou,pokud se člověk drží postupu,nelze to snad zkazit.Jiří

  • Apina Hrbek | 11. 6. 2009 19:22

    Jak vsichni vime, zadny recept neni “vytesan v kameni” a vetsina z nas si dela veci podle sveho. Simca mi poslala email s nekolika adresami na ktere jsem se podivala. Na nich skutecne pisi recept tak, jak popsala ona. Krome referenci tady u nas na web, ktere podporuji recept ktery jsem vlozila dnes rano, jsem otevrela Velkou kucharku pana Vilema Vrabce. Je to moudry pan, dava za pravdu vsem. Zakladni recept je jak jsem uvedla ja, s tou vyjimnkou, ze on dava jeste trochu vorcestrove omacky. Pan Vrabec dale znimuje, ze jako obmena se muze pouzit maslo v kouskach a trochu (1/10 l) vyvaru. Takze je vse vysvetleno a nezbyva nic jineho nez poprat zdar ve vareni!

  • ladislava staffenová | 11. 6. 2009 16:54

    Takhle mě to taky doma naučili i s těmi příchutěmi, jak uvádí Simča - chce to ale opravdu trpělivost, neuspěchat to.Jinak si neumím představit, že bych tuhle dobrotu dělala z nějakého polotovaru(ani jsem no neviděla, protože jpo tom bych se určitě nepídila)

  • Simča Sládková | 11. 6. 2009 15:22

    Dávala jsem k jinému receptu varianty holandské omáčky, ale asi by spíše patřily sem. Tak tedy: BERNAISE [berníz] - bernská omáčka - zákl. HO doplníme nadrobno posekanou petrželkou, estragonem a kerblíkem. CHORON [šoron] - HO ochucená rajčatovým protlakem. MALTÉZSKÁ - HO ochucená pomerančovou šťávou i kůrou. MUŠELÍN - HO zjemněná šlehanou smetanou. SUVOROV - HO doplněná kromě nadrobno posekané petrželky, estragonu a kerblíku i lanýži. ŠALVĚJOVÁ - HO ochucená vývarem šalvěje a bílým vínem. S.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Smetanová
Ostatní Zálivky a omáčky Snídaně Oběd Večeře Vaření Bez lepku Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cayenský pepř Citronová šťáva Máslo Pepř mletý Sůl Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí zeleninový špíz

Kuřecí zeleninový špíz

Těstovinový salát Moravanka

Těstovinový salát Moravanka

Husí játra jako předkrm

Husí játra jako předkrm

Jablečné nebo hruškové pyré (rozvar) - kořeněný

Jablečné nebo hruškové pyré (rozvar) …

Bylinkové vepřové s bramborem a žampiony

Bylinkové vepřové s bramborem a…

Naše laskonky

Naše laskonky

Domácí chléb z pekárny

Domácí chléb z pekárny

Banánové smoothie s avokádem

Banánové smoothie s avokádem

Švestkový crumble

Švestkový crumble

Doporučujeme

30 minut
Lečo s fazolemi a klobásou

Lečo s fazolemi a klobásou

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

30
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
26
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
Švestkový koláč s…
23
Voňavý blumový džem
Voňavý blumový džem
17
Nepečený ovocný dort
Nepečený ovocný dort
15
Cuketové bramboráky
Cuketové bramboráky

Zajímavé články

Salát, který miluje princezna Kate: Je ideální do horkých letních dní
Salát, který miluje princezna Kate: Je ideální do…
Pozor na jedovaté cukety! Podle čeho poznáte, že se jim máte vyhnout?
Pozor na jedovaté cukety! Podle čeho poznáte, že…
Grilovací sezóna zahájena: 6 nezbytných pomůcek pro každého gril mistra
Grilovací sezóna zahájena: 6 nezbytných pomůcek…
Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální cuketové palačinky!
Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální…
Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na oblíbenou prázdninovou večeři!
Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na…
AHA.cz Krach vztahu Nedvěda a Rolins potvrzen? Prázdný domov jako důkaz

Krach vztahu Nedvěda a Rolins potvrzen? Prázdný domov jako důkaz

Mimibazar Román Návrat do zátoky: Ideální kniha pro letní dny. Prožijte příběh plný lásky a romantiky!

Román Návrat do zátoky: Ideální kniha pro letní dny. Prožijte příběh plný lásky a romantiky!

Dáma.cz Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Blesk pro ženy Známe tajemství dokonalé figury Heidi Janků: V čem je ten fígl, když nesnáší cvičení?

Známe tajemství dokonalé figury Heidi Janků: V čem je ten fígl, když nesnáší cvičení?

Ženy.cz Nejlepší galerie jsou zadarmo! 5 evropských měst, kde vám street art vyrazí dech

Nejlepší galerie jsou zadarmo! 5 evropských měst, kde vám street art vyrazí dech

Blesk.cz Zuzana Bydžovská v roli alkoholičky: Problémy si zažila na vlastní kůži

Zuzana Bydžovská v roli alkoholičky: Problémy si zažila na vlastní kůži

SportRevue.cz FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Co nesnášejí jednotlivá znamení? Beranům vadí čekání, Blíženci nesnesou nudu a Štírům raději nikdy nelžete

Co nesnášejí jednotlivá znamení? Beranům vadí čekání, Blíženci nesnesou nudu a Štírům raději nikdy nelžete

Další doporučené recepty:

Holandská hrachová kaše
Holandská hrachová kaše
Holandská jitrnička (prejt)
Holandská jitrnička (prejt)
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandská omáčka
Holandské řízky
Holandské řízky
Holandské řízky - smetanové
Holandské řízky - smetanové
  • Recepty.cz
  • Holandská omáčka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact