• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Napište svůj komentář k receptu

Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept

autor: Čstava Dobreta
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
5fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

1 porce
    • 120
      g kukuřičná mouka hrubá
    • 850
      ml voda
    • 1
      lžička sůl
    • 1
      lžička máslo i šmolc, ghee

Postup přípravy receptu

1
Půl hodiny před vařením zalijeme kukuřičnou mouku 300 ml vody, důkladně ji rozmícháme a zakryjeme pokličkou.
2
V hrnci se silnějším dnem zahřejeme 550 ml vody k varu, osolíme ji. Namočenou kukuřičnou mouku promícháme a přelijeme do vařící vody, mícháme lžící. Pomalu ohříváme, občas zamícháme a vaříme asi 1 minutu. Konec varu poznáme podle bublin na hladině. Kaši lze naředit po uvaření vodou (zmizí stopa na hladině po zamíchání).
3
Uvařenou kaši rychle nalijeme do hlubokého talíře se širokým okrajem,. Přídáme šmolc a po rozpuštění promícháme, mimo okraje kaše u kraje talíře. Zakryjeme proti osychání velkou miskou a necháme chladnout 12 - 15 minut. Kaše pozvolna ztuhne. Vysráženou vodu z misky vyklepet mimo kaši.
4
Poznámka autora receptu: Jiné názvy jsou goralská kaše, kačamak, mamalyga, bakardan, cornmeal mush, cornmeal porridge, hasty pudding, kaguyjy, masamorra, mazamorra, močnik, peto, puliszka, pura, sofkee, sofkey. Sladká varianta indian cornmeal pudding. Grits, mouka z nixtamalizované kukuřice. Uji, wimbi může být fermentované. Lze doplnit volitelně 60 g žlutého hrachu nebo malých fazolí. Uvařit ji lze i z polohrubé mouky - má hustší konzistenci a je citlivější na teplo a postup vaření. Při vaření jde postupovat podle bublání. První - promíchat na stejnou hustotu. Druhé - var celého objemu. Lze přidat šmolc pro rozpuštění. Třetí - naředit na konečnou hustotu (stopa po zamíchání lžicí na hladině). Kaši lze jíst i ztuhlou - podle obsahu vody. Postačí ji prohřát po přemístění z ledničky na pokojovou teplotu 4 - 5 hod. Je možné vařit i s menším množstvím vody - kaše je pak podstatně hustší po uvaření a vychladnutí.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept

Ovesná kaše s mákem (overnight oats,…

Jáhlová kaše s hrachem, základní recept

Jáhlová kaše s hrachem, základní…

Dhál indický, falešný (čočková kaše s rýží), základní recept

Dhál indický, falešný (čočková kaše s…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny
Vaření Chlazení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Kukuřičná mouka Máslo Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Přírodní řízek se smaženou cibulí

Přírodní řízek se smaženou cibulí

Zabijačková polévka

Zabijačková polévka

Alláhova směs

Alláhova směs

Klasická vánoční štóla

Klasická vánoční štóla

Jarní vývar s nudlemi a zeleninou

Jarní vývar s nudlemi a zeleninou

Cibulovo-česneková polévka

Cibulovo-česneková polévka

Kološvárské zelí z remosky

Kološvárské zelí z remosky

Red velvet brownies

Red velvet brownies

Bůčková pomazánka

Bůčková pomazánka

Doporučujeme

35 minut
Mrkvový krém se zázvorem a chilli

Mrkvový krém se zázvorem a chilli

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

90 minut
Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

105 minut
Řepánky

Řepánky

Poslední sledované recepty

21
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
21
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
19
Vepřové kapsy se smaženicí v houbové omáčce
Vepřové kapsy se…
14
Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou
Jablka v těstíčku s…
13
Vejmrda
Vejmrda

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní polévky k večeři
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní…
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně skladovat a proč je dobré je namočit?
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně…
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět sladkými příběhy ukrytými v pečivu
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět…
Rostou! 10 skvělých receptů z podzimních hub, které možná dělávala i vaše babička
Rostou! 10 skvělých receptů z podzimních hub,…
Restaurant Week se vrací: Láká na výhodná menu do luxusních hotelových restaurací i k Pohlreichovi
Restaurant Week se vrací: Láká na výhodná menu do…
AHA.cz Brzobohatý už problém neskrývá: Rodinný odkaz ohrožen závislostí

Brzobohatý už problém neskrývá: Rodinný odkaz ohrožen závislostí

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Kosmetické novinky na měsíc říjen: Zpevňující krém na dekolt i revoluční termoochrana na vlasy

Kosmetické novinky na měsíc říjen: Zpevňující krém na dekolt i revoluční termoochrana na vlasy

Ženy.cz Můj názor? Zákaz tepláků ve škole je vyhlášení války hiphopové kultuře

Můj názor? Zákaz tepláků ve škole je vyhlášení války hiphopové kultuře

Blesk.cz Hvězdy v barvách podzimu očima Iny T.: Kdo umí lépe a kdo je na hraně?

Hvězdy v barvách podzimu očima Iny T.: Kdo umí lépe a kdo je na hraně?

SportRevue.cz „Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

„Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

Maminka.cz GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

Blesk Horoskopy Říjnový úplněk v Beranu přinese bouřlivé emoce. Pozor na hádky a impulzivní kroky!

Říjnový úplněk v Beranu přinese bouřlivé emoce. Pozor na hádky a impulzivní kroky!

Další doporučené recepty:

Havířská česnečka
Havířská česnečka
Havlův burgundský guláš
Havlův burgundský guláš
Hazelnut hurricane
Hazelnut hurricane
Helča kuře
Helča kuře
Hemenex v paprice
Hemenex v paprice
Hermelín / Camembert v listovém těstě
Hermelín / Camembert v listovém těstě
  • Recepty.cz
  • Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact