Fazole namočíme na 8-14 hodin do 0,35 l sklenice s vodou. Loupanou rýži namočíme na 30 minut do studené vody, včetně vyprání. 10 minut po namočení rýže dáme vařit 230 ml vody ve větším hrnci se silnějším dnem. Výhodnější je nižší vrstva rýže. Rýži vypereme 3-4x v čisté vodě, scedíme přes sítko. Vroucí vodu osolíme. Nasypeme rýži do vody a vaříme na mírném ohni 20 minut. Po začátku varu protřeseme hrnec proti slepení rýže, až do 10. minuty varu. Konec varu je vymizení bublání u dna. Vyklepeme vodu z pokličky.
2
Namočené fazole vypereme v čisté vodě, sebereme pěnu z hladiny. Nasypeme je do 500 ml nové studené vody, přivedeme k varu, osolíme a vaříme 20 minut mírným varem doměkka. Během vaření sbíráme pěnu z hladiny. Pocitově tvrdší fazole ohříváme do varu pomalu delší dobu středním varem. Lepší výsledek než delší vaření.
3
Na mírném ohřevu na vymaštěné pánvi usmažíme míchaná vejce. Prvních 8 - 10 minut ohřev pod pokličkou pro rychlejší ztuhnutí. Osolíme.
4
Uvařenou rýži necháme odstát 20 minut. Vyklepeme vodu z pokličky. Mírně slepenou rýži roztrháme vidličkou. Rýže mírně lepí a je velmi měkká na skus. Rýži promícháme s fazolemi. Na talíř přidáme míchaná vejce. Dochutit lze tekutou omáčkou Salsa lisano nebo worcestrovou omáčkou.
5
Poznámka autora receptu: Gallo pinto - strakatý kohout je směs rýže a fazolí. Jídlo je z Karibiku (Bermudy). Jde využít zbylá rýže a fazole z předchozích dní. Malé fazole, tvrdé na skus, namočit 10 h, vyměnit vodu, namočit dále na 8-10 h. Vařit 20 minut, velké fazole 20 - 25 minut. Pro vzhled jídla jsou zajímavé barevné fazole.
6
Poznámka 2: Rýži, je-li mazlavá po uvaření s namočením, je vhodnější vařit bez namočení, po vyprání, poměr vody 2 ml/ g rýže.