• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Francouzská bageta
Napište svůj komentář k receptu

Francouzská bageta

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: 360 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Francouzská bageta
Francouzská bageta
Francouzská bageta
Francouzská bageta
Francouzská bageta
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

8 porce
    • 750
      g hladká mouka
    • 11
      g droždí
    • 500
      ml voda
    • 15
      g sůl

Postup přípravy receptu

1
Tradiční francouzská bageta je náročná na přípravu, co se času týká. Ovšem pokud chcete dosáhnout perfektního výsledku, nelze čas nijak ošidit. Francouzi tvrdí, že u bagety je nejdůležitější fermentace, tedy kvašení.
2
Začneme tím, že do mísy dáme 250 ml vlažné vody, přidáme 3 g droždí, nejlépe čerstvého, se sušeným nemám zkušenosti, metličkou rozmícháme a přidáme 250 g mouky. Pořádně těstíčko vypracujeme, aby bylo bez hrudek. Tento kvásek umístíme do ledničky (cca 3°C) na 24-48 hodin, kdy mísu zakryjeme fólií. Kvásek by měl zdvojnásobit svoji velikost. Tento krok je považován za velmi důležitý, aby se těsto řádně uleželo. Pokud ovšem chceme a spokojíme se s nižší kvalitou bagety (pořád lepší než z marketu), dáme mísu na teplé místo zakryté utěrkou na 3 hodiny. Méně nedoporučuji!
3
Poté přidáme dalších 250 ml vlažné vody, ve kterých rozmícháme zbytek kvasnic, což je 8 g. Opatrně promícháváme a přidáváme sůl a mouku. Pozor! Sůl nikdy nesmí přijít do styku s droždím, které není v těstě zapracované. Sůl nasypaná na droždí ho spolehlivě zničí. Těsto je nyní potřeba řádně vypracovat. Nesmí se příliš lepit, musí být velmi elastické. Mezi prsty lze těsto roztáhnout do tloušťky papíru a nesmí se trhat. Já těsto nejprve zpracuji vařečkou a pak na vále ručně, přičemž s těstem o vál "mlátím" a hnětu.
4
Když jsme s elastičností těsta spokojeni, vložíme do mísy, netřeba použít mouku k podsypání, snad jen trošku zaprášit, aby těsto neosychalo. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kvasit alespoň hodinu. Francouzi kontrolují teplotu těsta, které by mělo mít 24°C.
5
Po uplynutí času, těsto opatrně vyklopíme za pomoci škrabky a jen je překládáme a natahujeme, po pár překladech těsto dáme opět do mísy, překlady naspod, a necháme znovu hodinu odpočívat.
6
Po této době opět těsto vyklopíme, nyní již na pomoučený vál, a naporcujeme. Já mám troubu 60 cm, a tak počítám z uvedeného množství 8 baget, kdo má užší troubu, musí si změřit délku plechu, na kterém bude péct. Těsto v žádném případě nehněteme, ale jen překládáme a natahujeme. Uděláme si z těsta takové podlouhlé bochánky, v mém případě cca 15 cm x 10 cm. Tyto bochánky necháme 10 minut odpočinout.
7
Následně bochánky opět mírně natahujeme a překládáme podélně, přičemž dlaní překlad uplácáme. Toto opakujeme cca 5x až 6x. Nyní těsto vyválíme velmi lehce na požadovanou délku bagety, přičemž konce vyválíme do mírné špičky. Tento polotovar umístíme na pomoučenou pytlovinu, já používám starou látkovou dětskou plenu.
8
Nyní má bageta průměr asi 3 cm. Každou bagetu umisťujeme zvlášť, kdy plátno nakrabatíme, aby byly bagety odděleny. Plátno si dostatečně posypeme moukou. Nesmíme plátno okolo těsta příliš utahovat, aby mohlo zdvojnásobit svůj objem. Necháme v klidu přikryté utěrkou odpočinout 45 minut.
9
Nyní nadchází závěrečná operace. Bagety z plátna opatrně, pomocí laťky či papírového kartonu o šířce asi 10 cm a délce baget, vložíme na pečící plech, který je předehřátý v troubě. Nyní žiletkou těsto na délku párkrát prořízneme. Můžeme rovněž těsto nastříhat a jednotlivé dílky překládáme cik cak (viz foto).
10
Já peču při 230 °C. Trouba musí být pořádně vyhřátá, proto je nutno do ní vkládat plech dosti rychle. Do trouby před rozehřátím vložíme kastrolek či menší plech s vodou. Na jeden plech v mém případě vycházejí 4 bagety, tedy peču na dvou. Já používám při pečení ventilátor. Pečeme do světle hnědé barvy. Zlatavá barva je málo.
11
Po upečení bagety necháme vychladnout na sítě či mřížce, aby se nezapařily. Po rozkrojení musí být u pravé bagety vidět velmi výrazný vzor bublinek po kvašení. Drobné bublinky bez velkých bublin znamenají uspěchanou přípravu. Bon apetit!
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Francouzská bageta - hrníčkový recept

Francouzská bageta - hrníčkový recept

Pečená francouzská bageta plněná kuřecím salátem

Pečená francouzská bageta plněná…

Francouzská bageta

Francouzská bageta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Chléb & placky
Ostatní Pečiva Snídaně Dopolední svačina Svačina Večeře Pozdní večeře Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Droždí Hladká mouka Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Brokolice s česnekem

Brokolice s česnekem

Zapečené kuřecí řízečky

Zapečené kuřecí řízečky

Kuřecí játra na olivách a víně

Kuřecí játra na olivách a víně

Ořechový dort mojí babičky

Ořechový dort mojí babičky

Velikonoční beránek dle časopisu F.O.O.D.

Velikonoční beránek dle časopisu F.O…

Anglická pečeně (Carvery)

Anglická pečeně (Carvery)

Jednoduchá směs z hlívy aneb hlíva po italsku

Jednoduchá směs z hlívy aneb hlíva po…

Omáčka "šufrung" na špagety

Omáčka "šufrung" na špagety

Rajčatový salát s bazalkou

Rajčatový salát s bazalkou

Doporučujeme

15 minut
15minutová česnečka

15minutová česnečka

40 minut
Marry Me Chicken

Marry Me Chicken

90 minut
Perníčky

Perníčky

75 minut
Klasická gulášová polévka

Klasická gulášová polévka

50 minut
Nejjednodušší jablečný koláč

Nejjednodušší jablečný koláč

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

60 minut
Pomazánka z pečeného česneku

Pomazánka z pečeného česneku

45 minut
Sušenky s arašídovým krémem

Sušenky s arašídovým krémem

50 minut
Čokoládovo-karamelový koláč

Čokoládovo-karamelový koláč

Poslední sledované recepty

35
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
26
Čokoládové crinkles
Čokoládové crinkles
19
Mrkvovo-cuketové placičky
Mrkvovo-cuketové placičky
17
Cuketové placičky s žervé
Cuketové placičky s žervé
14
Zapečené vaječné toasty
Zapečené vaječné toasty

Zajímavé články

Velký tahák na vánoční pečení: Recepty na těsta, náplně i polevy
Velký tahák na vánoční pečení: Recepty na těsta,…
Domácí vánoční likéry: Skvělé sváteční pití, které potěší i jako dárek
Domácí vánoční likéry: Skvělé sváteční pití,…
Velký perníčkový speciál: Recepty na těsta, polevy a spousta rad a tipů, aby se vám vánoční perníčky povedly
Velký perníčkový speciál: Recepty na těsta,…
Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené tipy a trik, jak udělat z kyselých plodů sladké
Jak poznat nejchutnější mandarinky? Dva ověřené…
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam vyrazit na svařák, trdelník a další dobroty?
Nejhezčí vánoční trhy u nás i za hranicemi: Kam…
AHA.cz Račte vstoupit! Gregorová opět nezklamala

Račte vstoupit! Gregorová opět nezklamala

Mimibazar Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Tipy na vánoční dárky 2025: Inspirace pro celou rodinu

Dáma.cz Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Jogurt, džus, müsli: Škodlivé potraviny, které byste měla vyřadit z jídelníčku

Blesk pro ženy Žhavé modely z premiéry Bachelor: Smyslné róby, hluboké výstřihy i sexy detaily

Žhavé modely z premiéry Bachelor: Smyslné róby, hluboké výstřihy i sexy detaily

Ženy.cz Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Vysoký bodycount: Proč je chlap frajer, a žena levná?

Blesk.cz Eliška Kaplický zrekonstruovala »Havlovu« vilu:  60 milionů a dva roky práce

Eliška Kaplický zrekonstruovala »Havlovu« vilu: 60 milionů a dva roky práce

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Velká erotická předpověď! Rady od sexy řemeslníka...

Nový díl Eroskopu: Velká erotická předpověď! Rady od sexy řemeslníka...

Další doporučené recepty:

Foie gras
Foie gras
Fondue z toblerone
Fondue z toblerone
Fracouzská kaše
Fracouzská kaše
Francouzská bageta
Francouzská bageta
Francouzská bageta - hrníčkový recept
Francouzská bageta - hrníčkový recept
Francouzská bramboračka
Francouzská bramboračka
  • Recepty.cz
  • Francouzská bageta
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact