• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Napište svůj komentář k receptu

Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.7
hodnotilo: 24
doba přípravy: 110 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
7fotografií
Nahrát fotku
 

Tenhle slavnostní moučník je na přípravu trochu náročnější. Ovšem výsledek jak vzhledově, tak chuťově naprosto předčí vaše očekávání. Eklérky jsou základem francouzské cukrařiny, ale moučníky z odpalovaného těsta známe a milujeme i tady u nás. Tak se pusťte do pečení!

Suroviny

30 porce
    • 120
      ml mléko plnotučné
    • 135
      ml voda
    • 100
      g máslo
    • 15
      g cukr krupice
    • 4
      g sůl
    • 215
      g hladká mouka
    • 5
      ks vejce velkých, celkem asi 260 g
  • Želé
    • 2
      plátek želatina
    • 200
      g černý rybíz mražený
    • 140
      ml voda
    • 30
      g cukr krupice
    • 10
      ml likér cassis nebo karibský rum
  • Krém
    • 300
      g černý rybíz
    • 200
      ml voda plus 60 ml
    • 80
      g cukr krupice
    • 40
      g pudinkový prášek vanilkový
    • 2
      ks žloutek ze středních vajec
    • 55
      g máslo
    • 300
      g smetana ke šlehání 40 %
  • Poleva
    • 150
      g čokoláda růžová ruby
    • 10
      g slunečnicový olej
    • 1
      hrst maliny lyofilizovaných

Postup přípravy receptu

1
V hrnci na středním plameni za občasného míchání přiveďte k varu mléko, vodu, máslo, cukr a sůl. Jakmile dosáhnete bodu varu, hrnec stáhněte z plotny a rychle vmíchejte mouku. Vraťte na plotýnku a na středním plameni za intenzivního míchání zahřívejte, až se směs spojí v hladké lepivé těsto připomínající knedlík. Asi 2 minuty míchejte, aby se odpařila tekutina. Na dně hrnce se vytvoří slabá přichycená vrstva.

RADA: Jak to udělat, aby se těsto nepřipálilo

2
Těsto přendejte do mísy robota, protínací metlou za nízkých otáček těsto několik minut míchejte, aby vychladlo. Nesmí být horké ani studené, ideální je teplé. Po jednom přidávejte vejce. Množství přidaných vajec je podstatné pro konzistenci těsta, raději vejce vyklepněte do misky a odvažte. Výsledné těsto bude lesklé krémovité konzistence.

RADA: Kvalita mouky

3
Těsto přendejte do zdobicího sáčku s jemně řezanou špičkou a na plechy vyložené pečicím papírem stříkejte rovné úzké čáry o délce asi 10 cm. Nechte si rozestupy, eklérky se v troubě hodně nafouknou.
4
Troubu předehřejte na 180 °C a eklérky pečte 30–35 minut dozlatova. Pak nechte vychladnout na mřížce.

RADA: Jak smažit koblihy a vdolky

5
Připravte želé. Želatinu namočte do vody a nechte pár minut nabobtnat. Rybíz svařte se 140 ml vody, jakmile povolí, rozmixujte ho ponorným mixérem a propasírujte přes síto. Získáte tím zhruba 230 g pyré, vmíchejte cukr s likérem a udržujte v teple. Změklou želatinu vyždímejte, vmíchejte do teplého pyré a dejte chladit do ledničky (případně na chvíli i do mrazáku, pomůže to želatině ztuhnout do polotuha)

RADA: Svatební koláčky s mandlovou drobenkou

6
Mezitím připravte krém. Začněte přípravou rybízového pyré jako při výrobě želé: rybíz zahřejte s 200 ml vody, jakmile změkne, rozmixujte ponorným mixérem, propasírujte přes síto do hrnce a udržujte horké. V misce smíchejte dohladka žloutky, 60 ml vody, pudinkový prášek a cukr. Vše vmíchejte do horkého pyré v hrnci a za stálého míchání přiveďte směs k varu, vařte asi 2 minuty. Míchejte poctivě, aby se směs nepřipálila. Pokud je pudink příliš hustý, přilijte trochu vody. Je ale třeba jej provařit i po zhoustnutí, aby se vytratila škrobová chuť. Odstavte ze sporáku a vmíchejte máslo. Na povrch přitiskněte potravinářskou fólii a dejte do ledničky vychladnout. Jakmile je pudinkový základ zcela vychlazený, prošlehejte jej řádně šlehačem (zjemní a získá krémovou konzistenci) a stěrkou opatrně vmíchejte dotuha ušlehanou šlehačku.
7
Nakonec připravte polevu. Ve vodní lázni prohřejte čokoládu s olejem, až se spojí v hladkou tekutou směs. Vychladlé eklérkové korpusy podélně rozřízněte (spodní část by měla být nepatrně větší než horní). Vršky namočte do čokoládové polevy, posypte nasekaným lyofilizovaným ovocem a nechte zatuhnout v ledničce. Na spodní část korpusů nejprve naneste pomocí zdobicího sáčku menší vrstvu želé. Krém nandejte do sáčku s hvězdicovitou špičkou, naneste vlnovkou na želé a přiklopte
8
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo časopisu F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bochánky z odpalovaného těsta

Bochánky z odpalovaného těsta

Věnečky s mátovým krémem

Věnečky s mátovým krémem

Arašídové věnečky

Arašídové věnečky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty FOOD
Svačina Pečení Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Černý rybíz Čokoláda Cukr krupice Hladká mouka Likér Maliny Máslo Mléko plnotučné Pudinkový prášek Slunečnicový olej Smetana ke šlehání Sůl Vejce Voda Želatina Žloutek

Majonéza bez vajec

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Linecká velikonoční vejce II.

Linecká velikonoční vejce II.

Laskonky pravých Labužníků

Laskonky pravých Labužníků

Zahradní hamburgery - grilované

Zahradní hamburgery - grilované

Tuňákové karbanátky

Tuňákové karbanátky

Jahodové muffiny II.

Jahodové muffiny II.

Gulášová polévka s mrkví

Gulášová polévka s mrkví

Hovězí guláš s domácím Bavorským knedlíkem

Hovězí guláš s domácím Bavorským…

Bezvaječný nepečený mangový cheesecake ve skle

Bezvaječný nepečený mangový…

Zaječí paštika s cibulkou

Zaječí paštika s cibulkou

Doporučujeme

40 minut
Zelňačka s bramborovou kaší

Zelňačka s bramborovou kaší

180 minut
Vláčná máslová vánočka

Vláčná máslová vánočka

30 minut
Rumové kuličky nepečené a snadné

Rumové kuličky nepečené a snadné

40 minut
Malinová vosí hnízda

Malinová vosí hnízda

30 minut
Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát

40 minut
Nepečené lotus kuličky

Nepečené lotus kuličky

90 minut
Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

40 minut
Rafaelo kuličky

Rafaelo kuličky

40 minut
Bramborový salát

Bramborový salát

Majonéza bez vajec

Poslední sledované recepty

54
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
34
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
18
Makovec raz dva - výborný
Makovec raz dva - výborný
15
Salát z červeného zelí
Salát z červeného zelí
13
Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka
Svíčková na smetaně…

Zajímavé články

Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav ovoce, které oživí klasiku
Vánoce v barvách exotiky: Zapojte do příprav…
Jak uplést vánočku? Není to nic těžkého. Naučte se to podle video návodu
Jak uplést vánočku? Není to nic těžkého. Naučte…
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a 8 rad, díky kterým se vám určitě povede
Dokonalá vánočka podle cukráře Josefa Maršálka:…
Rychlé nepečené cukroví na poslední chvíli: Udělejte sladký salámek, roládu nebo kuličky
Rychlé nepečené cukroví na poslední chvíli:…
Bramborový salát podle Pavla Berkyho: Rozbouchnuté brambory a domácí majonéza z něj dělají opravdový skvost
Bramborový salát podle Pavla Berkyho:…
AHA.cz Obří smutek u Arichtevy: Dvojitá ztráta bodá jako nůž!

Obří smutek u Arichtevy: Dvojitá ztráta bodá jako nůž!

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Blesk pro ženy Sylvie Grateau je skutečnou ikonou Emily in Paris: Inspiruje ženy 50+ i 60+! Čím okouzlila?

Sylvie Grateau je skutečnou ikonou Emily in Paris: Inspiruje ženy 50+ i 60+! Čím okouzlila?

Ženy.cz 3 osvědčené tipy, jak o Vánocích nepřibrat

3 osvědčené tipy, jak o Vánocích nepřibrat

Blesk.cz Žena, kterou zmlátila Sára Saudková: Zpověď o utajeném mileneckém vztahu!

Žena, kterou zmlátila Sára Saudková: Zpověď o utajeném mileneckém vztahu!

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy Vánoční smůla podle znamení zvěrokruhu: Koho čeká pořádný chaos?

Vánoční smůla podle znamení zvěrokruhu: Koho čeká pořádný chaos?

Další doporučené recepty:

Eintopf s vinnou klobásou
Eintopf s vinnou klobásou
Eintopf Vepřová plec z trouby
Eintopf Vepřová plec z trouby
Eishu
Eishu
El Paso Kořenící směs na fajitas/tortillas
El Paso Kořenící směs na fajitas…
Eliščina rýže
Eliščina rýže
Elixír mládí
Elixír mládí
  • Recepty.cz
  • Eklérky s černým rybízem a ruby čokoládou
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact