• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Dýňový kompot
Napište svůj komentář k receptu

Dýňový kompot

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 181
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dýňový kompot
Dýňový kompot
Dýňový kompot
Dýňový kompot
Dýňový kompot
Dýňový kompot
Dýňový kompot
5fotografií
Nahrát fotku
 

Dýňový kompot opět získává na popularitě, a když ho správně ochutíte a dýni nerozvaříte, bude chutnat všem. Je to navíc skvělý způsob, jak zpracovat i ty největší plody.

Suroviny

14 porce
    • 3
      kg dýně
    • 1,50
      l voda
    • 750
      g cukr
    • 1
      lžička kyselina citronová
    • 1
      ks skořice
    • 5
      ks hřebíček
    • 5
      lžička ananasová příchuť nebo 5 dl ananasového džusu
  • Na namočení:
    • 2,50
      l voda
    • 3
      lžíce ocet
    • 1
      lžíce kyselina citronová

Postup přípravy receptu

1
Dýni důkladně omyjte, odstraňte z ní slupku (pokud použijete dýni hokkaidó, slupku můžete ponechat), lžící vydlabejte semínka a veškerou vláknitou dužinu. Pak dužinu nakrájejte na stejně velké kostky o velikosti přibližně 2 cm a dejte je do hrnce.

RADA: Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i nasladko a má jednu velkou výhodu

2
Kostičky zalijte studenou vodou smíchanou s octem a kyselinou citronovou tak, aby byly úplně ponořené, a nechte je takto namočené stát na chladnějším místě 12 - 24 hodin. Poté dýni slijte a důkladně propláchněte studenou vodou.
3
Ve velkém hrnci smíchejte vodu a cukr, přidejte lžičku kyseliny citronové, skořici a hřebíček. Směs přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí.

RADA: Dýňová semínka nepatří do koše! Ukážeme vám, jak se dají zpracovat

4
Hrnec s horkým nálevem odstavte z ohně a vmíchejte do něj ananasové aroma (nebo ananasový džus). Pak přidejte připravenou dýni, opět zahřejte a krátce povařte na mírném ohni (asi 10 minut), dokud dýně na okrajích nezesklovatí.
5
Dýni vyjměte děrovanou naběračkou a rozdělte do čistých sterilizovaných skleniček (budete jich potřebovat asi 14). Zalijte ji horkým nálevem tak, aby dýně byla zcela ponořena, a pevně uzavřete víčky. Pokud chcete dýni skladovat déle, sklenice ještě sterilujte 15 minut při teplotě 85 °C, pak skleničky otočte dnem vzhůru a nechte na utěrce vychladnout. Před konzumací nechte kompot nejméně 2-3 týdny odležet.

RADA: Velký dýňový speciál: Vše, co potřebujete vědět o dýních + recepty

6
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ DÝŇOVÉHO KOMPOTU: • Rozvařená dýně: Hlavní příčinou je vynechání namáčení dýně v kyselé lázni. Další příčinou je příliš dlouhé povaření dýně v cukerném nálevu. Dýni během vaření průběžně ochutnávejte. Vyjměte ji z nálevu ve chvíli, kdy je ještě tuhá a má tendenci křupat. Změkne ještě během sterilace. • Kalný nálev: Nálev se může zakalit, když na dýni necháte zbytek vláken. Nebo nedokonalým propláchnutím dýňových kostiček. Než skleničky uzavřete, opatrně jimi poklepejte, aby se uvolnily vzduchové bubliny a zabránilo se tím oxidaci, která způsobuje zákal.
7
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • V nálevu můžete povařit spolu s celým kořením i plátky citronu nebo pomeranče (včetně kůry). • Přidání sáčku vanilkového cukru nebo kousku vanilkového lusku do nálevu zjemní jeho kyselost a dodá kompotu příjemný, hřejivý podtón. • Kompot je sice jedlý ihned po vychladnutí, ale jeho chuťové složky se dokonale propojí a zharmonizují až po minimálně 2–3 týdnech skladování, ideálně ve sklepě. • Když použijete dýni hokkaidó, ušetříte si tím práci i čas, protože tuto dýni jako jedinou nemusíte loupat. Její slupka během tepelné přípravy změkne.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dýňový kompot s ananasovou šťávou

Dýňový kompot s ananasovou šťávou

V rumu zavařená dýně

V rumu zavařená dýně

Můj dýňový kompot s ananasem

Můj dýňový kompot s ananasem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání Kompoty Jedlé dárky
Vaření Zavařování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ananasová příchuť Cukr Dýně Hřebíček Kyselina citronová Ocet Skořice Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Slepice na smetaně

Slepice na smetaně

Černá buchta jednička

Černá buchta jednička

Nejjednodušší chleba

Nejjednodušší chleba

Velikonoční medové řezy

Velikonoční medové řezy

Pečené brambory s cibulí

Pečené brambory s cibulí

Šlehačkový koláč s rebarborou

Šlehačkový koláč s rebarborou

Jednoduché lečo z trouby

Jednoduché lečo z trouby

Přírodní krkovička se zelím

Přírodní krkovička se zelím

Gratinované brambory (nejen) s cibulkou

Gratinované brambory (nejen) s…

Doporučujeme

30 minut
Špagety s kapustičkami, šunkou a ořechy

Špagety s kapustičkami, šunkou a…

45 minut
Linecké cukroví krok za krokem

Linecké cukroví krok za krokem

45 minut
Crinkles

Crinkles

55 minut
Pracny

Pracny

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

30 minut
Teplý salát z restované panenky

Teplý salát z restované panenky

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

45 minut
Sušenky s arašídovým krémem

Sušenky s arašídovým krémem

50 minut
Čokoládovo-karamelový koláč

Čokoládovo-karamelový koláč

Poslední sledované recepty

29
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
23
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
22
Domácí šťáva z josty
Domácí šťáva z josty
22
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
22
Malinové kuličky z ovesných vloček
Malinové kuličky z…

Zajímavé články

Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám letos všechno povedlo
Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám…
Mikulášská nadílka pro malé i velké: Aby za oknem nebylo jen uhlí
Mikulášská nadílka pro malé i velké: Aby za oknem…
Jak rozlousknout vlašské ořechy? Zkuste triky, díky kterým to půjde mnohem lépe
Jak rozlousknout vlašské ořechy? Zkuste triky,…
Linecké těsto, které se nelepí a nepraská: Naučte se ho podle video návodu
Linecké těsto, které se nelepí a nepraská: Naučte…
Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete mít hotové do 30 minut
Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete…
AHA.cz Drzost Slováčka nezná mezí: Skandál přímo v kostele

Drzost Slováčka nezná mezí: Skandál přímo v kostele

Mimibazar Adventní čas: Víte, co symbolizuje?

Adventní čas: Víte, co symbolizuje?

Dáma.cz Jak na nejlepší vánoční cukroví? 12 tipů a triků, díky nimž zvládnete pečení jako profík!

Jak na nejlepší vánoční cukroví? 12 tipů a triků, díky nimž zvládnete pečení jako profík!

Blesk pro ženy Už nepatří jen na chalupu a na lyžařské svahy: Tuto mikinu si klidně oblečte jako módní trend

Už nepatří jen na chalupu a na lyžařské svahy: Tuto mikinu si klidně oblečte jako módní trend

Ženy.cz Mozek v základním nastavení: Proč je dobré občas nemyslet vůbec na nic?

Mozek v základním nastavení: Proč je dobré občas nemyslet vůbec na nic?

Blesk.cz První vyjádření Vondráčkové: Pravda o rozchodu s bijcem

První vyjádření Vondráčkové: Pravda o rozchodu s bijcem

SportRevue.cz FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

Maminka.cz GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

Blesk Horoskopy Prosincový superúplněk v Blížencích plný napětí, zmatku a stresu. Co dalšího nám přinese?

Prosincový superúplněk v Blížencích plný napětí, zmatku a stresu. Co dalšího nám přinese?

Další doporučené recepty:

Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra
Dýňový koláč s krémem ze smetanového…
Dýňový koláč s ořechy II.
Dýňový koláč s ořechy II.
Dýňový koláč s polevou
Dýňový koláč s polevou
Dýňový kompot s ananasovou šťávou
Dýňový kompot s ananasovou šťávou
Dýňový krém
Dýňový krém
Dýňový krém s kari
Dýňový krém s kari
  • Recepty.cz
  • Dýňový kompot
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact