• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Dušená zelenina s lanýži
Napište svůj komentář k receptu

Dušená zelenina s lanýži

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dušená zelenina s lanýži
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 100
      g anglická slanina nebo uzený bůček
    • 3
      ks mrkev velká
    • 6
      ks brambory lojovité
    • 5
      ks černý kořen
    • 6
      lžíce máslo
    • 16
      ks šalotka malá
    • 1
      ks lanýž černý (o váze 60-120 g)
    • 1
      ks citronová šťáva
    • 4
      ks topinambur (4 hlízky)
    • 200
      g celer
    • 3
      stroužek česnek lehce podrcený
    • 3
      ks bobkový list
    • 3
      lžíce rozinky
    • 50
      ml lanýžová šťáva
    • 200
      ml drůbeží vývar

Postup přípravy receptu

1
Nejprve v silnostěnném kastrolu bez tuku opražte na malé hranolky nakrájenou slaninu. Vyjměte. Omyté brambory rozpulte, očištěnou mrkev nakrájejte na větší kousky, oloupaný černý kořen rozpulte a vložte do citronem okyselené vody.
2
Dno kastrolu teď potřete 2 lžícemi másla, rozložte na něj brambory řeznou plochou dolů, na ně dejte oloupané šalotky. Asi do dvou třetin výšky zalijte vodou a zeleninu přikryjte pečicím papírem, ve kterém vystřihněte otvor pro páru. Pomalu duste, až se všechna tekutina odpaří. Promíchejte, nechte brambory a šalotky lehce opéci, pak vyjměte.
3
Do hrnce dejte zbylé máslo a ostatní pokrájenou zeleninu a připravte ji stejně jako brambory a cibulky. Vyjměte, do hrnce dejte lanýžovou šťávu, opraženou slaninu, drobně nakrájený lanýž, rozinky a vývar.
4
Odvařte, vraťte všechnu zeleninu a brambory, promíchejte a přikryté krátce poduste.
5
**__//Know–how://__**
6
\\
7
//**Topinambur** používaný v kuchyni jsou hlízky dekorativní slunečnice hlíznaté, u nás běžné na zahrádkách nebo zplanělé na železničních náspech či okrajích polí.
8
Topinambury, známé také jako židovské brambory či jeruzalémské artyčoky, jsou také krmnou plodinou a v 50. letech minulého století u nás byly hojně pěstované.
9
Zároveň jsou hlízky pro svou lahodnou, jemnou chuť a výživové benefity (zejména obsah inulinu), populární po celém světě jako labužnická záležitost.
10
Také **černý kořen** („hadí mord“) byl u nás kdysi velice populární, dokonce se mu říkalo „chřest chudých“.
11
Zvenčí je sice černý, samotný kůlovitý kořen je ale bílý, rychle však oxiduje, proto se vkládá do okyselené vody. Občas je k mání u farmářů a pěstuje se na zahrádkách.//
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Na kosti grilovaný nízký roštěnec, lišková omáčka a dušená zelenina

Na kosti grilovaný nízký roštěnec,…

Dušená zelenina - rychle  a chutně

Dušená zelenina - rychle a chutně

Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Brambory Zelenina
Pokrmy Z brambor Z hub Ze zeleniny Oběd Dušení Vaření Pražení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Anglická slanina Bobkový list Brambory Celer Černý kořen Česnek Citronová šťáva Drůbeží vývar Lanýž Lanýžová šťáva Máslo Mrkev Rozinky Šalotka Topinambur
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vafle s lesním ovocem

Vafle s lesním ovocem

Chobotnice po athénsku

Chobotnice po athénsku

Krůta po americku

Krůta po americku

Plněný bramborák II.

Plněný bramborák II.

Škvarkové pagáčky

Škvarkové pagáčky

Koláč z jogurtů s drobenkou

Koláč z jogurtů s drobenkou

Holubce v bešamelu - plněné zelné listy

Holubce v bešamelu - plněné zelné…

Jednoduchý kávovník ala medovník

Jednoduchý kávovník ala medovník

Kuře / králík na zelenině (nejen) z remosky

Kuře / králík na zelenině (nejen) z…

Doporučujeme

30 minut
Kořeněná rýže s tuňákem

Kořeněná rýže s tuňákem

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

30 minut
Ostružiny s mandlovou drobenkou

Ostružiny s mandlovou drobenkou

80 minut
Ratatouille

Ratatouille

40 minut
Krémová polévka s fazolkami a koprem

Krémová polévka s fazolkami a koprem

80 minut
Cuketová bábovka

Cuketová bábovka

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

139
Zeleninový salát s kuřecím masem, krutony a česnekovou zálivkou
Zeleninový salát s…
117
Bramborovo-zeleninový guláš
Bramborovo-zeleninový…
69
Bublanina, která dlouho vydrží jako čerstvá
Bublanina, která dlouho…
56
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
52
Guláš (nejen) se žampiony
Guláš (nejen) se žampiony

Zajímavé články

Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola jedno jídlo. Do dietního jídelníčku byste ho asi nezařadili
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola…
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A dokonce pro celou rodinu!
Večeře do půl hodiny na každý den v týdnu: A…
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů, které zvednou náladu smutným dětem a dodají energii unaveným rodičům
Nejlepší jídla na konec prázdnin: 10 receptů,…
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty, které tak vůbec nevypadají
Co to sakra je?! Talentovaný cukrář dělá dorty,…
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla, džem i čatní
Zavařte si hrušky! Návod, jak udělat povidla,…
AHA.cz Vondráčkovou poslali na DNA testy! Co se stalo?

Vondráčkovou poslali na DNA testy! Co se stalo?

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Nečekané rozchody slavných: Nevěra, tchyně „na zabití“ i výkyvy nálad

Ženy.cz Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Empatie jako dar i prokletí. Když vám vnímavost ničí život

Blesk.cz Ex Stropnického Daniel Krejčík (31): Tajná svatba! Přiznal nové příjmení

Ex Stropnického Daniel Krejčík (31): Tajná svatba! Přiznal nové příjmení

SportRevue.cz FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

Maminka.cz Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Blesk Horoskopy Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

Zvěrokruh a karma: Která znamení si to obvykle nejvíce odskáčou?

Další doporučené recepty:

Dušená plec se zeleninou
Dušená plec se zeleninou
Dušená rýže
Dušená rýže
Dušená zelenina - rychle  a chutně
Dušená zelenina - rychle a chutně
Dušené bílé zelí
Dušené bílé zelí
Dušené červené zelí
Dušené červené zelí
Dušené červené zelí
Dušené červené zelí
  • Recepty.cz
  • Dušená zelenina s lanýži
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact