• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Dušená rýže
Napište svůj komentář k receptu

Dušená rýže

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.7
hodnotilo: 71
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dušená rýže
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 300
      g rýže
    • 3
      lžíce máslo
    • 1
      ks cibule Malá
    • 1
      špetka hřebíček
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      l voda

Postup přípravy receptu

1
Přebranou rýži propláchneme, spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Máslo rozpustíme, přisypeme rýži a za stálého míchání necháme lehce osmahnout. Potom ji zalijeme horkou vodou, osolíme a přidáme cibuli s několika zapíchnutými hřebíčky. Rýži přivedeme do varu, přiklopíme pokličkou a ve vyhřáté troubě dusíme doměkka (asi 20 minut).
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dušená mrkev

Dušená mrkev

Dušená zelenina s lanýži

Dušená zelenina s lanýži

Dušená kapusta

Dušená kapusta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 26. 5. 2012 07:52

    Dobrý recept, rýže krásně voní po hřebíčku a chutná po másle, doporučuji.

  • dingo | 12. 1. 2012 14:56

    Cibulku osmáhnout,přidat rýži,2-3 min.osmažit,přilít vodu,vložit hřebíček,osolit a na 18 min.na 180 C do trouby.Na 1 díl rýže dávám 1a1/2 dílu vody. Pak hrnec vytáhnu a vložím na hoďku pod peřinu. K cibulce můžeme ještě přidat anglickou,nebo špek.

  • madrovi1
    madrovi1 | 17. 11. 2011 09:35

    rýži mám nejradši,ale hlavně dušenou :)

  • jirka | 11. 9. 2011 20:00

    nevíte někdo jak se délá rýže v troubě? :-)

  • teotka | 20. 3. 2011 07:55

    Mňam

  • blanka suarezova | 31. 12. 2009 00:45

    lehke vareni ryze : 1 hrnek ryze, neproplachnu ji, 2 hrnky vody studene ,sul ,trochu cesneku.Do nizsiho kastrulku dam trochu oleje, ryzi trochu osmazim, ma zustat bila, a naleju do kastrulku vodu, osolim a pridam strouzek cesneku, az chytne var tak dam ryzi na nizky plamen asi 20 min a hotovo.

  • MIRKA AKRIM | 1. 12. 2009 08:42

    NEJHORSI JE RYZE Z PYTLIKU, ZAPACHA TO , LEPI SE TO, NO HRUZA.JA TAKY NEJDRIV CIBULKU OSMAZIM A PAK NA TO DAVAM RYZI. ALE NEDAVAM ZADNY BUJON ANI NIC PODOBNEHO, ALE JEN VODU A OSOLIM.

  • Danka Snášelová | 10. 1. 2009 22:24

    Paní Mata Lolo, zkuste na tuku nejdřív osmažit cibuli a pak na cibulce orestujte (cca1 minutu) propláchnutou a usušenou rýži (po opláchnutí ji nechám cca 10 minut na sítku = voda okape a rýže uschne). Rýži pak po orestování zalévám vřelou OCHUCENOU vodou = slepičí nebo hovězí bujón, sůl, vegeta, sušená petrželka, atd. Viz.můj komentář ze dne 4.6.2007. Kdo takhle upravenou rýži ochutnal, jinou již nechce. Ani naše rodina si na rýži z pytlíku nepochutná.

  • Mata Lolo | 9. 1. 2009 16:06

    Rýži připravuju velmi podobným způsobem, nejdříve si jí odsypu do hrnečků (např. 2) a pak pořádně propláchnu, krátce osmažím na tuku (např. máslo, hera) a přidám 1,5x více vody než rýže (= pokud mám 2 hrnečky rýže, přidám 3 stejné hrnečky vody, někdy o malinko méně, protože při proplachování mi často nějaká voda v rýži zbyde), osolím, přidám kousky cibule (popř. koření) a zakryju pokličkou. Jakmile se rýže začne vařit a objeví se první bublinky rychle stáhnu na menší teplotu a na mírném ohni vařím asi 20 min. (Rýži během dušení v žádném příadě nemíchat!) Na tuto "obyčejnou" rýži nedá naše rodina dopustit, na té z pytlíku si nikdo z nás nepochutná.

  • Tereza J. | 13. 5. 2008 14:33

    Áno, Vlaďka, cibuľu ošúpem, ale nechám vcelku. Klinčeky = hřebíčky, máte pravdu : )))

  • Liška | 13. 5. 2008 14:09

    Tento recept mi připomíná ještě jeden výborný. Najdete ho v přílohách jako "babiččina postelová rýže" a takto upravená rýže opravdu nemá chybu.

  • Vlaďka Daranská | 13. 5. 2008 14:04

    Děkuju za radu,paní Tereza! Ještě se zeptám-tu cibuli necháváte vcelku,jestli správně chápu a klinčeky jsou hřebíčky?:) To nevydržím,abych neturalku neuvařila už dneska k večeři...jsem zvědavá,jak mi to v tom hrnci dopadne!:)

  • Tereza J. | 13. 5. 2008 13:24

    Vlaďka, ja ryžu natural krátko opražím na troške tuku, potom zalejem vodou, asi 2 cm nad ryžu. Priávam 1 cibuľu, do ktorej zapichnem zo štyri klinčeky. Zakryjem a pomaly dusím. Ak by sa vám zdalo, že máte vody málo, urobte do stredu vareškou jamku a dolejte horúcu vodu. Nemiešajte. Keď ryža vstrebe všetku vodu , nechám zakrytú asi 10-15 min dôjsť.

  • Vlaďka Daranská | 13. 5. 2008 13:19

    Též vařím rýži jako paní Danka..asi nejlepší postup,který znám.Častěji ji vařím ve vývaru z kuřecího masa a míchám ji s uvař.čočkou+smaženou cibulkou-díky téhle kombinaci jsem naučila manžela baštit rýži a to byl tedy úspěch:c).Když už jsme u vaření rýže-chci se vás zeptat,jestli máte zkušenost s vařením rýže natural...já ji občas používám,ale nedokážu ji uvařit,aniž by se mi neslepila v kucmoch.Nevíte,jak na ni?díky

  • Miroslava Severová | 13. 5. 2008 12:28

    Tak koukám, že jsem pěkný barbar. Rýži vařím jen tu ve varných sáčcích, alespoň že jsem si zvykla na tu parboild.

  • Jarka O. | 12. 3. 2008 12:36

    Lenko, samozřejmě o klasické.

  • Olga | 11. 3. 2008 20:40

    presne ako p.Danka Snášelová, robím ryžu aj ja.Nič sa nerozvarí ani nepripáli , stačí max.20min. na najslabšom ohni. Kupujem obyčajnú okrúhlu ryžu.

  • Di | 11. 3. 2008 19:54

    Lenko, takhle se připravuje "normální" sypaná rýže.

  • lenka | 11. 3. 2008 19:18

    O jaké rýži se mluví?O rýži ve varných sáčcích,nebo o klasické?Děkuji za radu.

  • Gábina H | 5. 6. 2007 10:30

    Rýži vařím jako Danka, na hrnek rýže 1,5 hrnku vody a vařím 20 minut pod pokličkou. Také se mi nikdy nerozvaří.

  • Danka Snášelová | 4. 6. 2007 20:16

    Nejraději vařím rýži Parboil (nerozvaří se). Propláchnutou rýži nechám okapat a potom ji asi 2 min.restuji na osmažené cibulce. Pak ji zaliji vařící, ochucenou vodou = bujón, sůl, vegeta, curry, sušená petrželka. Voda má být dost slaná - rýže to snese. Na 2 hrnky rýže dávám necelé 3 hrnky vřelé ochucené vody. Vařím pod pokličkou na velice mírném ohni asi 15 min. Po uvaření rýži zamíchám. Kdo rýži ochutnal jinou již nedělá. Doporučuji vyzkoušet.

  • Dáša | 11. 2. 2007 16:23

    Jak se taková rýže z "postele" vaří?Díky za radu!

  • pepa | 5. 2. 2007 13:56

    ... a nejlepší je rýže z "postele"nic se nepřipálí, rýže je měkká a krásně sypací

  • Anonym | 5. 12. 2006 10:26

    Rýži vařím jen v osolené vodě. Úplně nejlepší je rýže parboild, která se loupe speciálním způsobem, takže do rýžových zrníček přecházejí živiny ze slupek (obilek). Kromě toho se nerozváří.

  • iva křížkováiv | 2. 9. 2006 13:34

    Rýži dávám na cibulový zaklad.ještě ji trochu orestuji a zaliji vodou,

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Rýže
Přílohy Rýže Oběd Smažení Rychlovka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Hřebíček Máslo Rýže Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tatranské kuře

Tatranské kuře

Brambory s kuřecím masem na kari a šlehačce

Brambory s kuřecím masem na kari a…

Škvarková pomazánka s Moravankou

Škvarková pomazánka s Moravankou

Sýrovo-kuřecí špízy

Sýrovo-kuřecí špízy

Kořeněná panenka ve slanině

Kořeněná panenka ve slanině

Vepřové maso v alobalu

Vepřové maso v alobalu

Lemon Pie / Citronový koláč

Lemon Pie / Citronový koláč

Kuře pečené na medu a citronu

Kuře pečené na medu a citronu

Rybí hranolky (nudličky) v těstíčku

Rybí hranolky (nudličky) v těstíčku

Doporučujeme

30 minut
Kotlety s rajčaty a bramborami

Kotlety s rajčaty a bramborami

80 minut
Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

Plněné papriky s rajčatovou omáčkou

90 minut
Francouzský koláč s hruškami

Francouzský koláč s hruškami

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

95 minut
Brownies s ostružinovým pyré

Brownies s ostružinovým pyré

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

26
Schwarzwaldská brokolice s mozzarellou
Schwarzwaldská brokolice…
18
Špenátový kuskus
Špenátový kuskus
18
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
18
Francouzský dresing
Francouzský dresing
17
Francouzský koláč s hruškami
Francouzský koláč s…

Zajímavé články

Domácí omáčka z pečených rajčat: Vyrobte si poklad, který oceníte nejen v zimě
Domácí omáčka z pečených rajčat: Vyrobte si…
Vinobraní 2025: Tipy na akce na Moravě i v Čechách
Vinobraní 2025: Tipy na akce na Moravě i v Čechách
Znáte pide? Turecká pizza ve tvaru loďky je hitem pouličních bister
Znáte pide? Turecká pizza ve tvaru loďky je hitem…
Školní svačiny podle znamení zvěrokruhu: Beran ocení něco zajímavého, malého Štíra budete muset trochu obelstít
Školní svačiny podle znamení zvěrokruhu: Beran…
4 nejlepší snídaně plné bílkovin: Zasytí vás, nepřiberete po nich a ještě si pochutnáte
4 nejlepší snídaně plné bílkovin: Zasytí vás,…
AHA.cz Fanoušci bijí na poplach! Co se proboha stalo s Marešem?

Fanoušci bijí na poplach! Co se proboha stalo s Marešem?

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Z princezny Kate je téměř blondýnka! Připomeňte si, jak se měnil její ikonický účes v průběhu let

Z princezny Kate je téměř blondýnka! Připomeňte si, jak se měnil její ikonický účes v průběhu let

Ženy.cz Z pekla rovnou do ráje: druhý trimestr mi ukazuje krásy těhotenství

Z pekla rovnou do ráje: druhý trimestr mi ukazuje krásy těhotenství

Blesk.cz Vladimír Polívka bude otcem! Jeho partnerka už bříško neskrývá

Vladimír Polívka bude otcem! Jeho partnerka už bříško neskrývá

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy Jména, která přitahují nehody a tragédie: Patří mezi ně i to vaše?

Jména, která přitahují nehody a tragédie: Patří mezi ně i to vaše?

Další doporučené recepty:

Dušená mrkev v mletém mase
Dušená mrkev v mletém mase
Dušená orient plec v pórku
Dušená orient plec v pórku
Dušená plec se zeleninou
Dušená plec se zeleninou
Dušená zelenina - rychle  a chutně
Dušená zelenina - rychle a chutně
Dušená zelenina s lanýži
Dušená zelenina s lanýži
Dušené bílé zelí
Dušené bílé zelí
  • Recepty.cz
  • Dušená rýže
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact