• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Dršťková polévka podle mojí babičky
Napište svůj komentář k receptu

Dršťková polévka podle mojí babičky

autor: Simča S.
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 37
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dršťková polévka podle mojí babičky
Nahrát fotku
 

Suroviny

8 porce
    • 1
      kg dršťky vyčištěné a předvařené
    • 3
      lžíce sádlo
    • 2
      ks cibule
    • 50
      g mrkev
    • 50
      g celer
    • 50
      g petržel
    • 200
      g uzené maso mohou být i uzená žebra - těch 500 g
    • 3
      stroužek česnek až 6 (kdo ho rád hodně)
    • 2
      ks pepř celý
    • 2
      ks nové koření
    • 0,50
      lžička drcený kmín
    • 1
      lžička majoránka
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • 1
      ks zázvor velikosti stroužku česneku
    • 1
      špetka chilli kdo má rád pálivé
    • 1
      špetka sůl podle potřeby
    • 2
      lžíce petrželová nať na servírování

Postup přípravy receptu

1
Do hrnce dáme dršťky a cca 20 minut je povařime. Radím po vzkypění zkontrolovat, že je vývar čistý, pokud ne, tak první vodu vylijeme a dáme dršťky vařit do čisté vody. Když uplyne potřebná doba, kousek drštěk ochutnáme, musí být úplně měkké.
2
Do kastrolu dáme lžíci sádla a zpěníme na něm co nejdrobněji pokrájenou cibuli, osmahneme dozlatova a přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Po osmažení ji zalijeme trochou vývaru z drštěk, přidáme uzené maso, pepř, nové koření, bobkový list, majoránku a drcený kmín a vaříme cca 20 minut. Poté maso vytáhneme a nakrájíme na drobné kostičky. Maso přidáme k měkkým dršťkám, přecedíme vývar ze zeleniny a koření, vybereme pepř, bobkový list a nové koření a zeleninu propasírujeme přes síto.
3
Pokud použijeme žebra, doporučuji vařit zvlášť (ne se zeleninou), protože se někdy uvolní drobné kousky kostí. Takže do kastrolu dáme žebra, přecedíme na ně vodu z drštěk, vaříme doměkka, vodu přecedíme zpět k dršťkám a maso z žeber obereme, případně pokrájíme nadrobno a přidáme k dršťkám.
4
Mezitím uvaříme orestovanou zeleninu spolu s kořením a přidáme - jak výše popsáno - k ostatnímu. Na pánvi uděláme ze zbylých 2 lžíc sádla a 2 lžic mouky zásmažku, přidáme sladkou papriku, krátce osmahneme (krátce, aby nezhořkla!). Pak naředíme vývarem, provaříme a vlijeme do ostatní polévky. Provedeme závěrečné duchucení (sůl, je-li třeba, jemně ustrouhaný zázvor, můžeme chilli či mletý pepř) a chvíli provaříme. Po odstavení přidáme rozetřený česnek a promícháme.
5
Podáváme posypané jemně sekanou zelenou petrželkou, někdo má rád i jemně posekanou cibuli.
6
Poznámka: Pokud se nám chce s dršťkami čistit, můžeme koupit syrové, nevyčištěné. Ty pak doma vypereme ve vodě, posypeme moukou a dobře všechny záhyby vymneme. Opět vypereme v čisté vodě, přitom se snažíme záhyby roztahovat, abychom i z pod nich dostali nečistoty. Po druhém vyprání posolíme vydatně solí a opět vymneme. Potřetí vypereme ve vodě, pak je spaříme vroucí vodou a počtvrté vypereme studenou vodou. Dáme dršťky vařit do osolené vody s lžící octa (aby se udržela jejich bílá barva), po půlhodině je vyjmeme, vodu vylijeme, hrnec umyjeme, dáme čistou studenou vodu a vložíme dršťky. Když se uvedou do varu, zkontrolujeme, zda je již voda čistá. Pokud je na ní ještě šum, ještě jednou ji vyměníme. Vodu osolíme a vaříme dršťky doměkka (trvá to tak 45-60 minut), potom je pokrájíme na nudličky a pokračujeme, jak je výše popsáno v receptu.
7
Přiznám se, že nebýt čistých drštěk v obchodě, tak si tuto pochoutku odpustím. Práce s čištěním (a smrad při prvním varu) jsou fakt na mne moc. :-)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dušené zelí mojí babičky

Dušené zelí mojí babičky

Kynuté lívance mojí babičky

Kynuté lívance mojí babičky

Ořechový dort mojí babičky

Ořechový dort mojí babičky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celer Česnek Chilli Cibule Drcený kmín Dršťky Hladká mouka Majoránka Mrkev Nové koření Paprika - sladká Pepř celý Petržel Petrželová nať Sádlo Sůl Uzené maso Zázvor
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín

Kuřecí řízky v jogurtové marinádě

Kuřecí řízky v jogurtové marinádě

Rychlá ovesná kaše ke snídani

Rychlá ovesná kaše ke snídani

Pečené brambory s tvarohovou omáčkou

Pečené brambory s tvarohovou omáčkou

Jednoduchý segedín

Jednoduchý segedín

Knedlíčky s bylinkami ze strouhanky

Knedlíčky s bylinkami ze strouhanky

Cuketa s vejci - smaženice

Cuketa s vejci - smaženice

Bramborový salát s řepou

Bramborový salát s řepou

Zapečené vepřové plátky se slaninou a Moravankou

Zapečené vepřové plátky se slaninou a…

Doporučujeme

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

120 minut
Pikantní pečený bůček

Pikantní pečený bůček

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

Křížaly - sušená jablka

Křížaly - sušená jablka

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

127
Cuketové hranolky
Cuketové hranolky
117
Bezmasá směs z portobella
Bezmasá směs z portobella
69
Kynutý povidlový knedlík s vanilkovou omáčkou a mákem
Kynutý povidlový knedlík…
52
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
37
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou

Zajímavé články

Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu malované a ještě si na nich pochutnáte!
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu…
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát, usmažte je nebo z nich udělejte kečup
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát…
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a šťavnaté ovoce, které milovala i královna Kleopatra
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a…
Nejlepší holandský řízek, jaký jste kdy jedli: Naučte se poctivý recept na tuhle klasiku
Nejlepší holandský řízek, jaký jste kdy jedli:…
Jablečný závin, který chutná božsky aneb osvědčené triky našich babiček
Jablečný závin, který chutná božsky aneb…
AHA.cz Borhyová jako paní Smečková: Tajná svatba v zahraničí

Borhyová jako paní Smečková: Tajná svatba v zahraničí

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo by se měl vyhnout změně vizáže a kdo se blýskne před novým šéfem?

Horoskop na další týden: Kdo by se měl vyhnout změně vizáže a kdo se blýskne před novým šéfem?

Ženy.cz „Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

„Dělám to přece pro tebe!“ Jak dobré úmysly ničí vztahy

Blesk.cz Pozadí ďábelské show Zrádci 2: Hrad za miliony i vražedné tempo! A Brzobohatá mrzla...

Pozadí ďábelské show Zrádci 2: Hrad za miliony i vražedné tempo! A Brzobohatá mrzla...

SportRevue.cz 35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by se měl vyhnout změně vizáže a kdo se blýskne před novým šéfem?

Horoskop na další týden: Kdo by se měl vyhnout změně vizáže a kdo se blýskne před novým šéfem?

Další doporučené recepty:

Dršťková polévka
Dršťková polévka
Dršťková polévka grand
Dršťková polévka grand
Dršťková polévka I.
Dršťková polévka I.
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Dršťková polévka z kuřecích žaludků
Dršťková polévka z kuřecích žaludků
Dršťková polévka z václavek
Dršťková polévka z václavek
  • Recepty.cz
  • Dršťková polévka podle mojí babičky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact