• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Dršťková polévka podle mojí babičky
Napište svůj komentář k receptu

Dršťková polévka podle mojí babičky

autor: Simča S.
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 37
doba přípravy: 90 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dršťková polévka podle mojí babičky
Nahrát fotku
 

Suroviny

8 porce
    • 1
      kg dršťky vyčištěné a předvařené
    • 3
      lžíce sádlo
    • 2
      ks cibule
    • 50
      g mrkev
    • 50
      g celer
    • 50
      g petržel
    • 200
      g uzené maso mohou být i uzená žebra - těch 500 g
    • 3
      stroužek česnek až 6 (kdo ho rád hodně)
    • 2
      ks pepř celý
    • 2
      ks nové koření
    • 0,50
      lžička drcený kmín
    • 1
      lžička majoránka
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 1
      lžička paprika - sladká
    • 1
      ks zázvor velikosti stroužku česneku
    • 1
      špetka chilli kdo má rád pálivé
    • 1
      špetka sůl podle potřeby
    • 2
      lžíce petrželová nať na servírování

Postup přípravy receptu

1
Do hrnce dáme dršťky a cca 20 minut je povařime. Radím po vzkypění zkontrolovat, že je vývar čistý, pokud ne, tak první vodu vylijeme a dáme dršťky vařit do čisté vody. Když uplyne potřebná doba, kousek drštěk ochutnáme, musí být úplně měkké.
2
Do kastrolu dáme lžíci sádla a zpěníme na něm co nejdrobněji pokrájenou cibuli, osmahneme dozlatova a přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Po osmažení ji zalijeme trochou vývaru z drštěk, přidáme uzené maso, pepř, nové koření, bobkový list, majoránku a drcený kmín a vaříme cca 20 minut. Poté maso vytáhneme a nakrájíme na drobné kostičky. Maso přidáme k měkkým dršťkám, přecedíme vývar ze zeleniny a koření, vybereme pepř, bobkový list a nové koření a zeleninu propasírujeme přes síto.
3
Pokud použijeme žebra, doporučuji vařit zvlášť (ne se zeleninou), protože se někdy uvolní drobné kousky kostí. Takže do kastrolu dáme žebra, přecedíme na ně vodu z drštěk, vaříme doměkka, vodu přecedíme zpět k dršťkám a maso z žeber obereme, případně pokrájíme nadrobno a přidáme k dršťkám.
4
Mezitím uvaříme orestovanou zeleninu spolu s kořením a přidáme - jak výše popsáno - k ostatnímu. Na pánvi uděláme ze zbylých 2 lžíc sádla a 2 lžic mouky zásmažku, přidáme sladkou papriku, krátce osmahneme (krátce, aby nezhořkla!). Pak naředíme vývarem, provaříme a vlijeme do ostatní polévky. Provedeme závěrečné duchucení (sůl, je-li třeba, jemně ustrouhaný zázvor, můžeme chilli či mletý pepř) a chvíli provaříme. Po odstavení přidáme rozetřený česnek a promícháme.
5
Podáváme posypané jemně sekanou zelenou petrželkou, někdo má rád i jemně posekanou cibuli.
6
Poznámka: Pokud se nám chce s dršťkami čistit, můžeme koupit syrové, nevyčištěné. Ty pak doma vypereme ve vodě, posypeme moukou a dobře všechny záhyby vymneme. Opět vypereme v čisté vodě, přitom se snažíme záhyby roztahovat, abychom i z pod nich dostali nečistoty. Po druhém vyprání posolíme vydatně solí a opět vymneme. Potřetí vypereme ve vodě, pak je spaříme vroucí vodou a počtvrté vypereme studenou vodou. Dáme dršťky vařit do osolené vody s lžící octa (aby se udržela jejich bílá barva), po půlhodině je vyjmeme, vodu vylijeme, hrnec umyjeme, dáme čistou studenou vodu a vložíme dršťky. Když se uvedou do varu, zkontrolujeme, zda je již voda čistá. Pokud je na ní ještě šum, ještě jednou ji vyměníme. Vodu osolíme a vaříme dršťky doměkka (trvá to tak 45-60 minut), potom je pokrájíme na nudličky a pokračujeme, jak je výše popsáno v receptu.
7
Přiznám se, že nebýt čistých drštěk v obchodě, tak si tuto pochoutku odpustím. Práce s čištěním (a smrad při prvním varu) jsou fakt na mne moc. :-)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dušené zelí mojí babičky

Dušené zelí mojí babičky

Kynuté lívance mojí babičky

Kynuté lívance mojí babičky

Ořechový dort mojí babičky

Ořechový dort mojí babičky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celer Česnek Chilli Cibule Drcený kmín Dršťky Hladká mouka Majoránka Mrkev Nové koření Paprika - sladká Pepř celý Petržel Petrželová nať Sádlo Sůl Uzené maso Zázvor
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Sekaná pečeně plněná vejci

Sekaná pečeně plněná vejci

Rychlé jednoduché rizoto

Rychlé jednoduché rizoto

Plněné langoše

Plněné langoše

Lemon Cheesecake

Lemon Cheesecake

Marinované špízy

Marinované špízy

Těstoviny s tuňákem po boloňsku

Těstoviny s tuňákem po boloňsku

Caesar salát

Caesar salát

Krůtí bochánky s okurkovou salsou

Krůtí bochánky s okurkovou salsou

Adžika směs z mletého masa

Adžika směs z mletého masa

Doporučujeme

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Kulajda

Kulajda

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

86
Bramborovo-cuketové placičky s balkánským sýrem
Bramborovo-cuketové…
56
Francouzský toast ze zbylé vánočky nebo mazance
Francouzský toast ze…
35
Cuketové stripsy s parmazánem
Cuketové stripsy s…
24
Černá čočka s mrkví
Černá čočka s mrkví
18
Čerstvé těstoviny s chřestem
Čerstvé těstoviny s…

Zajímavé články

Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti, které potěší nejen vášnivé houbaře
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti,…
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4 recepty, jak je chutně využít
Šípky jsou skvělé na imunitu i v kuchyni: 4…
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin: Krása a kreativita v jednom
Nejkrásnější podzimní věnce z jedlých surovin:…
Jasmínový čaj je v kurzu. Naučte se z něj připravit lahodný nápoj i dezert podle receptu Josefa Maršálka
Jasmínový čaj je v kurzu. Naučte se z něj…
Nepečený dezert 3x jinak: Zkuste oblíbenou dobrotu prince Harryho, čokoládový tiffin nebo karamelové pokušení
Nepečený dezert 3x jinak: Zkuste oblíbenou…
AHA.cz František Ringo Čech (82): Nová žena! Ve věku vnučky

František Ringo Čech (82): Nová žena! Ve věku vnučky

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Tohle byly největší ikony 90. let! Jak vypadají dnes?

Tohle byly největší ikony 90. let! Jak vypadají dnes?

Ženy.cz Podpatky mi zlepšily život! A vám ho rozhodně zlepší taky

Podpatky mi zlepšily život! A vám ho rozhodně zlepší taky

Blesk.cz Marta Kubišová (83): Poslední koncert! Kardiolog Neužil ji jistil v první řadě

Marta Kubišová (83): Poslední koncert! Kardiolog Neužil ji jistil v první řadě

SportRevue.cz VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo musí přestat utrácet a kdo chytne ve vztahu druhý dech?

Horoskop na další týden: Kdo musí přestat utrácet a kdo chytne ve vztahu druhý dech?

Další doporučené recepty:

Dršťková polévka
Dršťková polévka
Dršťková polévka grand
Dršťková polévka grand
Dršťková polévka I.
Dršťková polévka I.
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Dršťková polévka z kuřecích žaludků
Dršťková polévka z kuřecích žaludků
Dršťková polévka z václavek
Dršťková polévka z václavek
  • Recepty.cz
  • Dršťková polévka podle mojí babičky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact