• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Domácí vepřová šunka
Napište svůj komentář k receptu

Domácí vepřová šunka

autor: Eiffelos
0.0
moje hodnoceni
2.5
hodnotilo: 4
doba přípravy: 100 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Domácí vepřová šunka
Nahrát fotku
 

Suroviny

10 porce
    • 1
      kg vepřová pečeně může být i kýta nebo krkovice
    • 100
      ml voda
    • 25
      g rychlosůl

Postup přípravy receptu

1
V úvodu si řekneme, bez čeho se neobejdeme. Ke třem již zmíněným surovinám budeme potřebovat nádobu na výrobu šunky a injekční stříkačku s jehlou.
2
A teď jak na to:
3
Přípravná fáze: cca 10 minut (dle šikovnosti)
4
V nádobě přiměřeného objemu rozpustíme 20-25g pragandy ve 100 ml vody. Maso očistíme a injekční stříkačkou do něj vpravíme roztok (vpichy umisťuji cca 3 cm od sebe, ale nechám to na každem). Část roztoku nám samozřejmě vyteče zase zpátky, takže doporučuji celý rituál provádět rovnou v nádobě, kde bude maso odpočívat.
5
Nakládání: dva dny
6
Napíchané maso přikryjeme a dáme na dva dny odležet do ledničky. Ráno a večer ho vždy otočíme na druhou stranu.
7
Vaření: 90 minut při 70 - 75 stupních celsia
8
Po dvou dnech a několika obráceních vložíme maso do nádoby na výrobu šunky a ponoříme do vodní lázně a necháme hodinu a půl dusit. Hlídáme teplotu. Pokud bude přiliš malá, tak bude šunka syrová a pokud příliš vysoká, tak jí vysušíme, což by vzhledem k vynaloženému úsilí byla škoda.
9
Chlazení: cca 8 hodin
10
Po devadesáti minutách vyjmeme nádobu z lázně a necháme vychladnout v ledničce (NÁDOBU NEOTEVÍRÁME) Osm hodin je orientačních. Já jí nechávám přes noc. Poté otevřeme šunkovar, zbavíme se přebytečné želatiny a vyjmeme šunku. V ledničce mi vydrží minimálně tři dny. Krájime na tenké plátky přes vlákna.
11
Pár slov závěrem:
12
Čím kvalitnější maso, tím lepší výsledek. Kilo pečene sice stojí cca 156,- ovšem výsledný efekt hravě předčí šunky nejvyšší jakosti které začínají na 29 korunách za 100g.
13
Bez rychlosoli to vážně nejde :-( (čímž rovnou odpovídám na všechny hate komentáře v diskusi).
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Domácí šunka

Domácí šunka

Domácí šunka ála vepřováček

Domácí šunka ála vepřováček

Šunka v listovém těstě

Šunka v listovém těstě

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Eiffelos | 31. 12. 2016 10:54

    Zdravím, krájim šunky na tenké plátky na kraječi a nemám s ní problém. Pozor na směr vláken. Jinak kýta je měkćí, ale zase je v ní víc vody. :)

  • donati | 14. 12. 2016 22:48

    Zkusil jsem to, funguje to a je to dobré, jen příliš tuhé, dodržel jsem teplotu i čas- nějaké rady ?Děkuji

  • donati | 20. 11. 2016 20:40

    Dobrý den, rozumím tomu dobře, že nic nemelete, nekrájíte, "kus" masa nacpete do šunkovaru? Jak se Vám daří vyplnit ten prostor nádoby?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny Jednohubky Maso & ryby & mořské plody Vepřové Uzeniny & mleté maso
Maso Chuťovky Ze šunky Vepřové Slané Uzeniny Snídaně Dopolední svačina Svačina Večeře Pozdní večeře Dušení Chlazení Bez lepku Vánoce Velikonoce Narozeniny Výjimečný den Svatba Posvícení Oslava Silvestr Návštěva Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Rychlosůl Vepřová pečeně Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Halušky se zelím

Halušky se zelím

Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem

Tvarohové knedlíky s jakýmkoliv ovocem

Škvarkové pagáčiky

Škvarkové pagáčiky

Frankfurtská polévka II.

Frankfurtská polévka II.

Arabský Lahmacun aneb Turecká pizza

Arabský Lahmacun aneb Turecká pizza

Bramborové placky pečené v kuse

Bramborové placky pečené v kuse

Dort srdce

Dort srdce

Čočková polévka se zeleninou

Čočková polévka se zeleninou

Knedlíčky ze strouhanky

Knedlíčky ze strouhanky

Doporučujeme

40 minut
Cukety plněné mletým masem

Cukety plněné mletým masem

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

60 minut
Rybízový koláč jako od babičky

Rybízový koláč jako od babičky

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

40 minut
Cuketové placky bez lepku

Cuketové placky bez lepku

40 minut
Rýžový nákyp s meruňkami

Rýžový nákyp s meruňkami

120 minut
Zapečené brambory s masem a smetanou

Zapečené brambory s masem a smetanou

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Poslední sledované recepty

37
Čočkový salát s hořčicí
Čočkový salát s hořčicí
36
Čerstvé těstoviny s chřestem
Čerstvé těstoviny s…
35
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
28
Dýňová tortila
Dýňová tortila
27
Bezmasý guláš z hlívy
Bezmasý guláš z hlívy

Zajímavé články

Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5 tipů od profesionálního barmana
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5…
Neuvěřitelné květinové dorty: Jihokorejská cukrářka vytváří sladkosti, které vypadají jako skutečné kytice
Neuvěřitelné květinové dorty: Jihokorejská…
Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat, jak je zavařit, usušit i co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Velký meruňkový speciál: Rady, kde je nasbírat,…
Cuketové recepty celebrit: Upečte si cukeťák Heleny Vondráčkové nebo bábovku Marthy Stewart
Cuketové recepty celebrit: Upečte si cukeťák…
Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka: Tvarohové těsto nechává odpočinout a používá meruňky i s peckou
Meruňkové knedlíky podle Josefa Maršálka:…
AHA.cz Těžko u Šafářové s Plekancem: Dusná atmosféra plná stresu, děti trpí

Těžko u Šafářové s Plekancem: Dusná atmosféra plná stresu, děti trpí

Mimibazar Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Stylový týden: Saskia Burešová má v 78 letech styl v malíku. A kdo byl ještě na pochvalu?

Stylový týden: Saskia Burešová má v 78 letech styl v malíku. A kdo byl ještě na pochvalu?

Ženy.cz Musíme si promluvit: Proč rozhovory o vztahu muže děsí a nikam nevedou?

Musíme si promluvit: Proč rozhovory o vztahu muže děsí a nikam nevedou?

Blesk.cz Moderátor Všechnopárty Karel Šíp: Konec trapných tahanic!

Moderátor Všechnopárty Karel Šíp: Konec trapných tahanic!

SportRevue.cz FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

Maminka.cz GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

GALERIE: Mamince se narodila čtyřčata, z nichž dcery jsou jedna jednovaječná dvojčata a synové druhá!

Blesk Horoskopy Hodina narození určuje vaši povahu: Přišli jste na svět před půlnocí, nebo po obědě?

Hodina narození určuje vaši povahu: Přišli jste na svět před půlnocí, nebo po obědě?

Další doporučené recepty:

Domácí vánočka
Domácí vánočka
Domácí vánoční rumový chlebíček vláčný
Domácí vánoční rumový chlebíček vláčný
Domácí veka
Domácí veka
Domácí vepřovka (vepřová konzerva)
Domácí vepřovka (vepřová konzerva)
Domácí vepřovka po česku ala "Rillettes" (rijet)
Domácí vepřovka po česku ala "Rillettes…
Domácí zázvorová limonáda
Domácí zázvorová limonáda
  • Recepty.cz
  • Domácí vepřová šunka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact