• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Domácí vánočka
Napište svůj komentář k receptu

Domácí vánočka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.4
hodnotilo: 11
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Domácí vánočka
Domácí vánočka
Domácí vánočka
Domácí vánočka
Domácí vánočka
Domácí vánočka
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

6 porce
    • 120
      g máslo
    • 1
      špetka sůl
    • 60
      g hořké mandle
    • 0,25
      l mléko
    • moučkový cukr
    • 4
      ks žloutek
    • vanilkový cukr
    • 100
      g cukr krystal
    • 60
      g rozinky
    • 1
      bílek
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 40
      g droždí
    • citronová šťáva
    • muškátový oříšek
    • anýz
    • ztužený tuk

Postup přípravy receptu

1
Mouku se solí prosijeme do mísy, přidáme cukr a příchutě, doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme žloutky. Kvasnice rozetřeme se lžící cukru, přidáme lžíci mouky a 2-3 lžíce mléka a necháme vykynout.
2
Vzešlý kvásek vlijeme do mísy, přidáme rozehřátý vlahý tuk a těsto pomalu zpracováváme za opatrného přilévání vlažného mléka. Vařečkou těsto vytlučeme, až je hladké a lesklé, vyklopíme na vál a ručně zpracováváme, až se nechytá válu. Mísu lehce poprášíme moukou, vrátíme do ní těsto, rovněž poprášíme moukou a necháme vykynout.
3
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a zapracujeme do něj oprané a osušené rozinky a polovinu oloupaných a nakrájených mandlí. Na plech položíme čistý papír a pomastíme jej.
4
Těsto rozdělíme na osm stejně těžkých kusů a vyválíme z nich prameny. Spodní díl upleteme ze čtyř pramenů, položíme na pomaštěný papír, středem trochu promáčkneme a potřeme rozšlehaným bílkem. Položíme prostřední díl upletený ze tří pramenů, opět střed trochu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední pramen rozpůlíme, vyválíme na potřebnou délku, stočíme, položíme na povrch vánočky a nedopletené konce podsuneme pod ni. Připravenou vánočku necháme vykynout.
5
Během kynutí ji potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem. Před pečením vánočku potřeme ještě jednou a posypeme zbytkem nakrájených mandlí. Před sesunutím vánočku zajistíme vpíchnutím dvou špejlí, které musí dosahovat až k plechu. Vánočku vložíme do dobře vyhřáté trouby, asi za 15 minut příkon tepla zmírníme a vánočku zvolna dopečeme. Jakmile se začne barvit dočervena, přikryjeme ji pomaštěným papírem.

RADA: Sladké recepty z tvarohu

6
Pečeme 45-60 minut. Ke konci pečení zkoušíme špejlí, zda je těsto propečené. Upečenou vánočku necháme vychladnout a potom ji pocukrujeme.
7
Neumíme-li plést ze čtyř pramenů, rozdělíme si těsto na dva váhově stejné díly. Z jednoho vyválíme tři silnější prameny a upleteme spodní díl vánočky. Z druhého dílu vyválíme pět pramenů. Ze tří upleteme prostřední díl a ze zbylých dvou díl vrchní.

RADA: 5 vychytávek, které využijete při pečení sladkého i slaného!

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vánočka se šafránem

Vánočka se šafránem

Vánočka z Počernic

Vánočka z Počernic

Stříhaná vánočka s náplní

Stříhaná vánočka s náplní

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • jana vrbova | 16. 12. 2009 11:46

    Včera jsem pekla.Jsem s nimi moc spokojená,připomíná mi to vánočky,které pekla kdysi moje babi.Zkusila jsem dát 42 g kvasnic,těsto opravdu kynulo závratnou rychlostí,takže příště dám asi těch 30 g. Do druhé jsme dala 1 celé suš.kvasnice a tato vánočka byla lepší.Jinak opravdu chuťově moooc dobrá.Dívala jsem se na recept od mé babi,a myslím si,že je úplně stejný,takže již jinou dělat nebudu,tato je perfektní.Ještě máslo nerozehřívávám,ale když mám vše spojené(i s mlékem),tak teprve přidám rozměklé máslo s hérou.Kdysi jsem to četla,že těsto i lépe drží-že se nesesouvá a od té doby jinak nedělám.U receptu perfektně napsaný popis práce!Krásné vánoce...

  • danmar . | 6. 1. 2009 08:16

    Dělala jsem vánočku na vánoce. Nejdřive se mi těsto vůbec nezdálo, ale nakonec to byla opravdu výtečná a chuťově dobrá vánočka, která zmizela jako první :)

  • Gwan | 23. 1. 2008 10:31

    Droždí jsem dala tak jak psal pekař a těsto jsem nechala kynout hodinu a půl, vánočka byla báječná. velikost akorát ani malá ani velká. Byla krásně vláčná i 3 dny po upečení. Doporučuji.

  • pekař pardubický | 18. 12. 2006 19:20

    origál pekařská receptura je v přepočtu na 500g mouky 30g droždí.Pekař

  • H D | 16. 12. 2006 12:04

    Já dávám na buchty,vdolky,vánočky,mazance a podobné 30g kvasnic na 500g mouky.A ani jsem nad tím nikdy nepřemýšlela.Zatím mi všechno vykynulo akorát a z kuchyně jsem taky neutíkala.Takže zlatý střed a ono to půjde!

  • Hana Rožníčková | 16. 12. 2006 09:53

    Já mám na kilo mouky 1 kostku droždí.

  • Simča Sládková | 15. 12. 2006 22:17

    Dělali jsme stejný (skoro) recept podle Sandtnerky, ale je tam na stejné množtví mouky - tuku - cikru a vajec jen 25g kvasnic - a tady je 40. A přitom nám to doma kynulo tak, že jsme málem utíkaly z kuchyně :o))) Jaké s tím máte vy zkušenosti? Kolik droždí dáváte na kilo (nebo respektive 1/2 kila) mouky????

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánočka
Moučníky Prosinec Snídaně Dopolední svačina Svačina Pečení Vánoce Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Anýz Bílek Citronová šťáva Cukr krystal Droždí Hořké mandle Máslo Mléko Moučkový cukr Muškátový oříšek Polohrubá mouka Rozinky Sůl Vanilkový cukr Žloutek Ztužený tuk
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Barevné jablečné řezy

Barevné jablečné řezy

Cuketo-kokosový zákusek

Cuketo-kokosový zákusek

Kapustové karbanátky II

Kapustové karbanátky II

Vaječná omeleta se zeleninou

Vaječná omeleta se zeleninou

Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Barevný fazolový salát (lečo) - sterilovaný

Barevný fazolový salát (lečo) -…

Jednoduchá vločková polévka s kapustičkami

Jednoduchá vločková polévka s…

Jednoduché tvarohové šátečky (závin) s marmeládou

Jednoduché tvarohové šátečky (závin)…

Thajská polévka

Thajská polévka

Doporučujeme

30 minut
Špagety s kapustičkami, šunkou a ořechy

Špagety s kapustičkami, šunkou a…

45 minut
Linecké cukroví krok za krokem

Linecké cukroví krok za krokem

45 minut
Crinkles

Crinkles

55 minut
Pracny

Pracny

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

30 minut
Teplý salát z restované panenky

Teplý salát z restované panenky

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

45 minut
Sušenky s arašídovým krémem

Sušenky s arašídovým krémem

50 minut
Čokoládovo-karamelový koláč

Čokoládovo-karamelový koláč

Poslední sledované recepty

30
Klasický recept na polevu na perníčky
Klasický recept na…
25
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
23
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
15
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem
14
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…

Zajímavé články

Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám letos všechno povedlo
Dokonalé vánoční cukroví? 12 triků, aby se vám…
Mikulášská nadílka pro malé i velké: Aby za oknem nebylo jen uhlí
Mikulášská nadílka pro malé i velké: Aby za oknem…
Jak rozlousknout vlašské ořechy? Zkuste triky, díky kterým to půjde mnohem lépe
Jak rozlousknout vlašské ořechy? Zkuste triky,…
Linecké těsto, které se nelepí a nepraská: Naučte se ho podle video návodu
Linecké těsto, které se nelepí a nepraská: Naučte…
Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete mít hotové do 30 minut
Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete…
AHA.cz Drzost Slováčka nezná mezí: Skandál přímo v kostele

Drzost Slováčka nezná mezí: Skandál přímo v kostele

Mimibazar Adventní čas: Víte, co symbolizuje?

Adventní čas: Víte, co symbolizuje?

Dáma.cz Jak na nejlepší vánoční cukroví? 12 tipů a triků, díky nimž zvládnete pečení jako profík!

Jak na nejlepší vánoční cukroví? 12 tipů a triků, díky nimž zvládnete pečení jako profík!

Blesk pro ženy Už nepatří jen na chalupu a na lyžařské svahy: Tuto mikinu si klidně oblečte jako módní trend

Už nepatří jen na chalupu a na lyžařské svahy: Tuto mikinu si klidně oblečte jako módní trend

Ženy.cz Mozek v základním nastavení: Proč je dobré občas nemyslet vůbec na nic?

Mozek v základním nastavení: Proč je dobré občas nemyslet vůbec na nic?

Blesk.cz První vyjádření Vondráčkové: Pravda o rozchodu s bijcem

První vyjádření Vondráčkové: Pravda o rozchodu s bijcem

SportRevue.cz FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

FOTO : Sexy Soccer! I takhle (kdysi) vypadalo žhavé (a polonahé) fotbalové léto

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy Prosincový superúplněk v Blížencích plný napětí, zmatku a stresu. Co dalšího nám přinese?

Prosincový superúplněk v Blížencích plný napětí, zmatku a stresu. Co dalšího nám přinese?

Další doporučené recepty:

Domácí vanilkový a kakaový pribináček
Domácí vanilkový a kakaový pribináček
Domácí vanilkový extrakt
Domácí vanilkový extrakt
Domácí vanilkový pudink
Domácí vanilkový pudink
Domácí vánoční rumový chlebíček vláčný
Domácí vánoční rumový chlebíček vláčný
Domácí veka
Domácí veka
Domácí vepřová šunka
Domácí vepřová šunka
  • Recepty.cz
  • Domácí vánočka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact