• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Domácí kvašená zelenina
Napište svůj komentář k receptu

Domácí kvašená zelenina

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 10
doba přípravy: 15 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
Domácí kvašená zelenina
10fotografií
Nahrát fotku
 

Stále populárnější fermentovaná zelenina je chutná, zdravá a jednoduchá na přípravu. A kromě zeleniny potřebujete jen vodu a sůl. Vyzkoušejte ji, uvidíte, že si jí zamilujete.

Suroviny

8 porce
  • na sklenici o obsahu 1,5 l
    • 1
      g zelenina stejně tvrdá zelenina (květák, mrkev, ředkev, zelí)
    • 1
      l voda studená, převařená
    • 25
      g sůl nejlépe bez přidaného jodu

Postup přípravy receptu

1
Směs pokrájené zeleniny napěchujte do důkladně vymyté sklenice. V převařené vodě rozpusťte sůl a solným roztokem zalijte zeleninu tak, aby byla celá ponořená. Pak je potřeba zajistit, aby zelenina nebyla během procesu fermentace v kontaktu s hladinou. Žádoucí laktobakterie rostou, jen když dokonale zabráníte průniku vzduchu, za dodržení této podmínky se navíc nebudou uvnitř sklenice rozmnožovat nežádoucí mikroorganismy. Ferment je proto potřeba zatížit. Postačí k tomu menší uzavíratelná sklenice, kterou důkladně omyjete i zvenčí a naplníte vodou nebo luštěninami, aby byla těžká. Tento „píst” udrží všechnu zeleninu pod hladinou po celou dobu kvašení. Hrdlo nádoby pak jen přikryjte potravinářskou fólií, aby vám do fermentu během jeho práce nenapadalo něco, co kvasit nechcete.

RADA: Jak rychle loupat česnek? Koukněte na VIDEO

2
Sklenici umístěte na tmavé chladnější místo s teplotou 18 až 21 °C a počkejte 7 až 10 dní, než proběhne hlavní proces fermentace. Proces kvašení doprovází unikání oxidu uhličitého, a tedy i bublání a pěnění fermentu. Proto sklenice nezapomeňte umístit do misek nebo na talířky, kam bude moct tekutina utíkat. Na ferment nezapomeňte, ale průběžně ho kontrolujte, případně sklenici, která funguje jako zátěž, přitlačte.

RADA: Kimči: Objevte chutný a křupavý salát plný vitaminů a probiotik

3
Fermentovanou zeleninu, která je tak akorát k jídlu, poznáte podle toho, že už nebublá a hlavně vám chutná. Měla by mít nakyslou, ale příjemnou chuť a vůni. V této fázi, kdy už se zdánlivě uvnitř sklenice nic neděje, můžete své výrobky uzavřít pevně víčkem a přemístit do ledničky. Nízká teplota proces fermentace téměř zastaví a zelenina takto vydrží i několik týdnů. Květák má hodně céčka a protizánětlivého vitaminu B5.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (květen/2020)

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kvašený zeleninový salát Pickles

Kvašený zeleninový salát Pickles

Kvašáky

Kvašáky

Nakládaná červená cibule

Nakládaná červená cibule

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Saláty Zavařování & nakládání FOOD Vegetariánské a zdravé
Kvašení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Sůl Voda Zelenina

Jak loupat česnek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Šlehačková roláda II.

Šlehačková roláda II.

Cibulová pomazánka

Cibulová pomazánka

Špagety s mletým masem

Špagety s mletým masem

Pravý segedínský guláš

Pravý segedínský guláš

Linecký jablkový koláč

Linecký jablkový koláč

Přírodní plátek s křenovou omáčkou

Přírodní plátek s křenovou omáčkou

Penne s tuňákem a kukuřicí

Penne s tuňákem a kukuřicí

Výborné müsli - tyčinky

Výborné müsli - tyčinky

Cizrnová polévka - vydatná

Cizrnová polévka - vydatná

Doporučujeme

30 minut
Květáková polévka v chlebu

Květáková polévka v chlebu

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

80 minut
Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

Jak loupat česnek

Poslední sledované recepty

72
Cuketovomrkvové placky
Cuketovomrkvové placky
72
Švestková povidla
Švestková povidla
71
Slaný dort I
Slaný dort I
71
Roláda s mletým masem a zeleninou
Roláda s mletým masem a…
45
Tiramisu s banánem
Tiramisu s banánem

Zajímavé články

Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá i bez jíšky a chutná i těm, kteří cuketu moc nemusí
Krémová cuketová polévka 5x jinak: Je pěkně hustá…
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou klasiku v jednom „kotlíku“
Guláš na 5 způsobů: Uvařte si chalupářskou…
Samosběry ve Vraňanech nekončí – přichází ovocná a zeleninová vlna léta!
Samosběry ve Vraňanech nekončí – přichází ovocná…
Snídaně, kterou milovala princezna Diana: Je zdravá, rychlá a stala se hitem sociálních sítí
Snídaně, kterou milovala princezna Diana: Je…
Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro nás nezbytná ingredience v něm chybí
Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro…
AHA.cz Vojta Dyk: Dělá rodině ostudu, děti se za něho stydí

Vojta Dyk: Dělá rodině ostudu, děti se za něho stydí

Mimibazar Žvýkačky: Co jste o nich možná nevěděli

Žvýkačky: Co jste o nich možná nevěděli

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Alena Vránová slaví úctyhodných 93 let! Obdivuhodná žena, která se vám vryje pod kůži

Alena Vránová slaví úctyhodných 93 let! Obdivuhodná žena, která se vám vryje pod kůži

Ženy.cz První trimestr? Peklo, před kterým mě nikdo nevaroval

První trimestr? Peklo, před kterým mě nikdo nevaroval

Blesk.cz Laďka Něrgešová v paruce: Takhle statečně bojuje s nádorem!

Laďka Něrgešová v paruce: Takhle statečně bojuje s nádorem!

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Má spinální atrofii, je na vozíku, ale přesto se stala matkou. 'Lidé nechápali, proč nejdu na potrat,' diví se statečná Alex

Blesk Horoskopy Největší skeptici zvěrokruhu: Kdo neustále o všem pochybuje a každého podezírá?

Největší skeptici zvěrokruhu: Kdo neustále o všem pochybuje a každého podezírá?

Další doporučené recepty:

Domácí kulajda
Domácí kulajda
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí paštika
Domácí kuřecí paštika
Domácí kysané zelí
Domácí kysané zelí
Domácí langoše
Domácí langoše
Domácí lazaně
Domácí lazaně
  • Recepty.cz
  • Domácí kvašená zelenina
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact