• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Domácí chleba z žitné mouky
Napište svůj komentář k receptu

Domácí chleba z žitné mouky

autor: Mariona
0.0
moje hodnoceni
2.8
hodnotilo: 226
doba přípravy: 225 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Domácí chleba z žitné mouky
Domácí chleba z žitné mouky
Domácí chleba z žitné mouky
Domácí chleba z žitné mouky
Domácí chleba z žitné mouky
Domácí chleba z žitné mouky
4fotografie
Nahrát fotku
 

Domácí chleba z žitné mouky

Suroviny

1 porce
    • 2
      lžička sůl
    • 1
      špetka cukr krystal
    • 1
      kostka droždí 1 kostka postačí i na kilo mouky
    • 1
      hrst kmín kmín se zapracuje do těsta
    • 4
      hrnek vlažná voda
    • 0,50
      kg žitná mouka kdo si troufne, může dělat z kila mouky, já dělala jen z půl kila, žitnou mouku můžeme nahradit i hl

Postup přípravy receptu

1
Do hrnku dám opravdu malou špetku cukru a špetku soli, přidám rozdrobené kvasnice a zaliju vlažnou vodou tak, aby kvasnice byly potopené a necháme chvilku nakynout.
2
Mezitím si odvážíme půl kila žitné mouky.
3
Mouku dáme do mísy, přilijeme nakynuté kvasnice a zamícháme. Podle potřeby přilijeme vlažnou vodu. Vařečkou zamícháme a vypracujeme těsto a necháme 1 hodinu pod utěrkou kynout.
4
Po hodině těsto vyválíme. Zapracujeme kmín. Vytvoříme bochník, který dáme na plech lehce posypaný moukou a necháme další hodinu kynout. Po hodině si rozehřejeme troubu na nejvyšší stupeň. Než dáme chleba do trouby, potřeme ho vodou se solí. Pak ho necháme 10 minut péct na nejvyšší stupeň a po 10 minutách troubu snížíme na zhruba 180 stupňů a pečeme zhruba 50-60 minut, dokud se na chlebu neudělá kůrka. Dá to sice práci, ale máte záruku domácího chleba. Dobrou chuť.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Muffiny z žitné mouky

Muffiny z žitné mouky

Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky - bez pšenice, vajec, mléka)

Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky…

Ovocný koláč z žitné mouky

Ovocný koláč z žitné mouky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • masaze-harmonie@seznam.cz | 27. 1. 2021 10:38

    Chleba jsem zkusila a je výborný, vody jsem dala 1 hrnek, ale v zásadě platí, že se voda do mouky přidává dle potřeby, protože každá mouka pracuje jinak. A možná by bylo fajn si odpustit hloupé a zesměšňující komentáře, když se někomu nedaří...

  • Martina | 18. 3. 2017 10:04

    ja tam sul davam a delam takto testo na pizzu a v pohode, sul kvasnice rozpousti

  • jirka | 23. 2. 2017 17:42

    Proboha lidi nedělejte to podle tohoto zhovadilého receptu.raději suroviny hodte do záchodu,alespon ušetříte peníze za plyn. Tento recept sem musel dát absolutní debil.

  • blanka s vláďou | 14. 1. 2017 11:14

    Tak jsme se hodně pobavili. Zadělali jsme dle receptu, a když vznikla kaše a přidali jsme téměř další zbytek mouky,jsme se podivali na komentáře. Dlouho jsme se tak nenasmáli. Uvidíme, jak to dopadne :-)

  • 97 | 14. 1. 2017 11:12

    Tak jsme se hodně pobavili. Když jsme z těsta vyrobili kaši a podívali se na komentáře, dost jsme se nasmáli. Těsto upravujeme dle svého a uvidíme,jak to dopadne. Každopádně každý důvod pro zasmání je fajn. A o to asi při psaní receptu šlo :-)

  • blanka s vláďou | 14. 1. 2017 11:04

    Tak jsme se hodně pobavili. Zadělali jsme dle receptu, a když vznikla kaše a přidali jsme téměř další zbytek mouky,jsme se podivali na komentáře. Dlouho jsme se tak nenasmáli. Uvidíme, jak to dopadne :-)

  • Kona | 10. 11. 2016 18:26

    Jsem zvědavá, co mi z toho chlebu vznikne, samozřejmě jsem dala 4 hrnky vody a když jsem viděla, že je těsto moc řídké, tak jsem zkukla komentáře, no "mile" mě to překvapilo.... chleba peču po 1. tak mě to vůbec nedcvaklo a tudíž jsem se řídila receptem!!! opravila jsem to tím, že jsem přidala žitnou mouku a po vykynutí, jsem ještě dosypávala mouku hladkou, zatím teda vypadá celkem dobře, nerozjíždí se, tak jsem zvědavá!!! Přeji hodně štěstí s lepšimi recepty!!! :-D

  • Very | 26. 4. 2016 18:59

    Už jsem zkoušela podruhé a zakalil se mi. Těsto moc objem nezvětšilo, ale uvnitř kvasilo hezky. I ve formě pak vypadal hezky a i nakynul a po uoečení se propadl a uvnitř byl stále mokrý...... Nevíte v čem by to mohlo být. Dělám vše správně.

  • Jan | 18. 2. 2016 12:44

    Chleba jsem zkoušel . Po úpravě množství vody na méně než 2 hrnky a množství kvasnic na necelou polovinu kostky je velmi dobrý. Dělal jsem z půl kg mouky. Místo kmínu jsem dal lněné semínko.

  • Pavel Zlín | 14. 1. 2016 18:57

    Na kilo žitné mouky 1l vody. Mazlave ale pevné těsto. Po hodině při zpracování podsypavame další moukou takže to roztekle není.

  • pajko01 | 6. 12. 2015 10:12

    recept doporučuji, dal jsem méně vody - 2 hrnečky a trochu celozrné mouky a samozřejmě kvásek bez soli

  • pajko01 | 6. 12. 2015 10:12

    recept doporučuji, dal jsem méně vody - 2 hrnečky a trochu celozrné mouky a samozřejmě kvásek bez soli

  • štěpánová |H | 6. 10. 2015 14:44

    recept doporučuji chleba je velmi chutný i na druhý den i jde to se suchého droždí :-)

  • Hanka | 12. 9. 2015 21:49

    Dobrý den, mám dotaz. Ten jeden hrnek, co tam dáváte, má kolik ml? Protože já tam dala jeden(ten můj má klasických 250 ml) a absolutně to nešlo zpracovat. Nakonec sem tam musela dát ještě jeden a čtvrt navíc a těsto bylo poté hrozně LEPIVÉ :-( Nějaká rada, aby se to těsto příště tolik nelepilo? Možná pro někoho hloupý dotaz, ale tohle byl můj první domácí chleba..no za chviku ho jdu dát do trouby, tak doufám, že to bude aspoň trochu poživatelný O:-)

  • Jarka | 7. 9. 2015 08:22

    čtvrt hrnku je trochu málo kuchařko , pekla jsem chleba z kila mouky a potřebovala jsem 800 ml vody,. :-D :-D :-D

  • Jarka | 5. 9. 2015 18:12

    380 ml až 400 ml vody? Ale to jsou 2 malé hrnky vody,paní psala že 2 hrnky vody na půl kg mouky je strašně moc, tak nevím???? :-\

  • Barča | 7. 7. 2015 19:04

    To je 1/4 hrnku :-D kuchařky :-D

  • Barča | 7. 7. 2015 19:03

    To je 1/4 hrnku pane bože :-D kuchařky :D

  • Clara77 | 5. 5. 2015 09:31

    v receptu jsou napsané 2 lžiky soli :-)

  • blanula 50 | 4. 4. 2015 21:27

    a taky je v tom receptu spatne ,do kvasku nedavame nikdy sul .

  • suzy | 21. 3. 2015 12:40

    Čtyři hrnky vody na půl kg mouky?To těsto se utopí!Chtěla bych vidět toho komu se to povedlo :-D

  • Radka | 10. 1. 2015 20:39

    Tak jsem teď dopekla, dala jsem jen hrnek vody, do těsta víc soli a chleba je výborný :-[

  • jana | 2. 1. 2015 21:04

    V chlebu jdou hodně cítit kvasnice, na chuť není dobrý, vody jsem dala také jen jeden hrnek.

  • evatp | 27. 9. 2014 14:07

    No, to jsem tomu dala! Nevím, proč, ale vždy si nejdřív přečtu k receptu komentáře a pak teprve peču a dnes jsem to neudělala a kaše byla na světě!!! Tak jsem dosypala druhý 1/2 kg mouky a snad to dopadře dobře... Tak pozor na to množství vody!!!

  • Marcela | 23. 8. 2014 21:55

    Dejte si pozor! Recept je spatne!!! Dejte pouze jeden hrnecek vody!!! S vodou opatrne, jinak to budete mit rozteklou placku!!! :-( :-( :-(

  • Luigi | 12. 7. 2014 09:13

    Jak může napsat 4 hrnky vody!!! hrůza, stačí 1.

  • eva | 27. 4. 2014 08:58

    Zapomněla jsem napsat, že ho peču ve :-) formě na dort, aby byl vzhlednější.

  • eva | 27. 4. 2014 08:56

    Chleba dělám často, ale vody dávám na 1/2 kg 380 ml vody max 400. a 1/2 kostky droždí. Je supr.

  • Andrea | 9. 3. 2014 12:45

    Markéta , ale píše že peče s kila takže x2.

  • Karin | 5. 2. 2014 17:27

    Já dala 2 hrnky vody a hruza bylo to jak kaše tak jsem něco dosypala,ale pořád to bylo celkem řídké tak jsem to dala do pečíci formy s pečícím papírem tak jsem zvědavá jestli z toho něco bude.Nechtělo se mi to dělat z kila mouky,tak jsem to riskla.Kdybych nebyla hloupá tak si ty recenze přečtu rychleji,ale co už.Z chyb se člověk učí

  • Ester | 1. 2. 2014 14:17

    myslim, ze i 4 hrnky vody jsou hodne na pul kila...dala jsem jen hrnek a kousek a musela jsem jeste dosypavat mouku, protoze to bylo hrozne tekuty...ted uz je v troube a na to jaka to byla rozkydla placka se to zacalo tvarit jako bochanek :D

  • marcela | 31. 1. 2014 15:08

    Markétko, osm ne, píše se v receptu o čtyřech :-) :-! ;-)

  • Hanka | 15. 12. 2013 14:51

    No těsto by mělo držet pěkně pohromadě :)

  • MARKÉTA | 24. 10. 2013 11:52

    PROSÍM PROSÍM,neni 8 hrnků vody hrozně moc,dělám to z kila mouky(peču chleba poprvé) a mám z toho takovou kaši,tak nevím. :-\ =-O

  • Katka0501 | 23. 10. 2012 07:30

    při druhém kynutí na plechu se chleba celý rozkydnul, přendala jsem ho do pečící formy a vytvořil se krásný bochánek, sůl bych dala i do celého těsta, to není v receptu psáno, kůrka je tedy chutná, ale chleba je bez soli jak sladká buchta. Byl to náš první chleba a ještě teplý byl výborný ;-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Chléb & placky
Ostatní Pečiva Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krystal Droždí Kmín Sůl Vlažná voda Žitná mouka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zavináče

Zavináče

Makový jablečník

Makový jablečník

Koláčky

Koláčky

Meruňkový koláč se smetanovou peřinou

Meruňkový koláč se smetanovou peřinou

Sypaný koláč

Sypaný koláč

Pařížský dort Eli

Pařížský dort Eli

Mexická polévka Sopa Tarasca

Mexická polévka Sopa Tarasca

Základní těsto na koblihy

Základní těsto na koblihy

Jednoduché švestkovo-makové kynuté knedlíky

Jednoduché švestkovo-makové kynuté…

Doporučujeme

30 minut
Šťavnaté masové koule s parmazánem a rajčaty

Šťavnaté masové koule s parmazánem a…

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

60 minut
Makový dort s malinami

Makový dort s malinami

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

Poslední sledované recepty

64
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
34
Zapečené kuře s bramborem
Zapečené kuře s bramborem
25
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…
23
Chřestový salát s vejcem
Chřestový salát s vejcem
20
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka

Zajímavé články

Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi nejkrásnějšími
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi…
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se za nimi skrývá?
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se…
Recept na nakládané ředkvičky. Užijte si křupavou superpotravinu po celý rok
Recept na nakládané ředkvičky. Užijte si křupavou…
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
AHA.cz Životní změna u Leoše Mareše: Končí!

Životní změna u Leoše Mareše: Končí!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Blesk pro ženy Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Na počest Jiřího Bartošky (†78) vznikají další a další pietní místa: V Divadle bez zábradlí i tam, kde začínal!

Na počest Jiřího Bartošky (†78) vznikají další a další pietní místa: V Divadle bez zábradlí i tam, kde začínal!

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: To musíte vidět! Fanynka Zlatana Ibrahimoviče v akci

FOTO, VIDEO: To musíte vidět! Fanynka Zlatana Ibrahimoviče v akci

Maminka.cz Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Blesk Horoskopy Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

Další doporučené recepty:

Domácí chléb z pekárny
Domácí chléb z pekárny
Domácí chleba
Domácí chleba
Domácí chleba bez hnětení
Domácí chleba bez hnětení
Domácí jablečný závin (štrůdl)
Domácí jablečný závin (štrůdl)
Domácí jahodová zmrzlina
Domácí jahodová zmrzlina
Domácí jahodový pribináček
Domácí jahodový pribináček
  • Recepty.cz
  • Domácí chleba z žitné mouky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact