• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Domácí chleba z žitné mouky
Napište svůj komentář k receptu

Domácí chleba z žitné mouky

autor: Mariona
0.0
moje hodnoceni
2.8
hodnotilo: 226
doba přípravy: 225 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Domácí chleba z žitné mouky
Domácí chleba z žitné mouky
Domácí chleba z žitné mouky
Domácí chleba z žitné mouky
Domácí chleba z žitné mouky
Domácí chleba z žitné mouky
4fotografie
Nahrát fotku
 

Domácí chleba z žitné mouky

Suroviny

1 porce
    • 2
      lžička sůl
    • 1
      špetka cukr krystal
    • 1
      kostka droždí 1 kostka postačí i na kilo mouky
    • 1
      hrst kmín kmín se zapracuje do těsta
    • 4
      hrnek vlažná voda
    • 0,50
      kg žitná mouka kdo si troufne, může dělat z kila mouky, já dělala jen z půl kila, žitnou mouku můžeme nahradit i hl

Postup přípravy receptu

1
Do hrnku dám opravdu malou špetku cukru a špetku soli, přidám rozdrobené kvasnice a zaliju vlažnou vodou tak, aby kvasnice byly potopené a necháme chvilku nakynout.
2
Mezitím si odvážíme půl kila žitné mouky.
3
Mouku dáme do mísy, přilijeme nakynuté kvasnice a zamícháme. Podle potřeby přilijeme vlažnou vodu. Vařečkou zamícháme a vypracujeme těsto a necháme 1 hodinu pod utěrkou kynout.
4
Po hodině těsto vyválíme. Zapracujeme kmín. Vytvoříme bochník, který dáme na plech lehce posypaný moukou a necháme další hodinu kynout. Po hodině si rozehřejeme troubu na nejvyšší stupeň. Než dáme chleba do trouby, potřeme ho vodou se solí. Pak ho necháme 10 minut péct na nejvyšší stupeň a po 10 minutách troubu snížíme na zhruba 180 stupňů a pečeme zhruba 50-60 minut, dokud se na chlebu neudělá kůrka. Dá to sice práci, ale máte záruku domácího chleba. Dobrou chuť.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Muffiny z žitné mouky

Muffiny z žitné mouky

Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky - bez pšenice, vajec, mléka)

Chlebovky z žitné mouky (pro alergiky…

Ovocný koláč z žitné mouky

Ovocný koláč z žitné mouky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • masaze-harmonie@seznam.cz | 27. 1. 2021 10:38

    Chleba jsem zkusila a je výborný, vody jsem dala 1 hrnek, ale v zásadě platí, že se voda do mouky přidává dle potřeby, protože každá mouka pracuje jinak. A možná by bylo fajn si odpustit hloupé a zesměšňující komentáře, když se někomu nedaří...

  • Martina | 18. 3. 2017 10:04

    ja tam sul davam a delam takto testo na pizzu a v pohode, sul kvasnice rozpousti

  • jirka | 23. 2. 2017 17:42

    Proboha lidi nedělejte to podle tohoto zhovadilého receptu.raději suroviny hodte do záchodu,alespon ušetříte peníze za plyn. Tento recept sem musel dát absolutní debil.

  • blanka s vláďou | 14. 1. 2017 11:14

    Tak jsme se hodně pobavili. Zadělali jsme dle receptu, a když vznikla kaše a přidali jsme téměř další zbytek mouky,jsme se podivali na komentáře. Dlouho jsme se tak nenasmáli. Uvidíme, jak to dopadne :-)

  • 97 | 14. 1. 2017 11:12

    Tak jsme se hodně pobavili. Když jsme z těsta vyrobili kaši a podívali se na komentáře, dost jsme se nasmáli. Těsto upravujeme dle svého a uvidíme,jak to dopadne. Každopádně každý důvod pro zasmání je fajn. A o to asi při psaní receptu šlo :-)

  • blanka s vláďou | 14. 1. 2017 11:04

    Tak jsme se hodně pobavili. Zadělali jsme dle receptu, a když vznikla kaše a přidali jsme téměř další zbytek mouky,jsme se podivali na komentáře. Dlouho jsme se tak nenasmáli. Uvidíme, jak to dopadne :-)

  • Kona | 10. 11. 2016 18:26

    Jsem zvědavá, co mi z toho chlebu vznikne, samozřejmě jsem dala 4 hrnky vody a když jsem viděla, že je těsto moc řídké, tak jsem zkukla komentáře, no "mile" mě to překvapilo.... chleba peču po 1. tak mě to vůbec nedcvaklo a tudíž jsem se řídila receptem!!! opravila jsem to tím, že jsem přidala žitnou mouku a po vykynutí, jsem ještě dosypávala mouku hladkou, zatím teda vypadá celkem dobře, nerozjíždí se, tak jsem zvědavá!!! Přeji hodně štěstí s lepšimi recepty!!! :-D

  • Very | 26. 4. 2016 18:59

    Už jsem zkoušela podruhé a zakalil se mi. Těsto moc objem nezvětšilo, ale uvnitř kvasilo hezky. I ve formě pak vypadal hezky a i nakynul a po uoečení se propadl a uvnitř byl stále mokrý...... Nevíte v čem by to mohlo být. Dělám vše správně.

  • Jan | 18. 2. 2016 12:44

    Chleba jsem zkoušel . Po úpravě množství vody na méně než 2 hrnky a množství kvasnic na necelou polovinu kostky je velmi dobrý. Dělal jsem z půl kg mouky. Místo kmínu jsem dal lněné semínko.

  • Pavel Zlín | 14. 1. 2016 18:57

    Na kilo žitné mouky 1l vody. Mazlave ale pevné těsto. Po hodině při zpracování podsypavame další moukou takže to roztekle není.

  • pajko01 | 6. 12. 2015 10:12

    recept doporučuji, dal jsem méně vody - 2 hrnečky a trochu celozrné mouky a samozřejmě kvásek bez soli

  • pajko01 | 6. 12. 2015 10:12

    recept doporučuji, dal jsem méně vody - 2 hrnečky a trochu celozrné mouky a samozřejmě kvásek bez soli

  • štěpánová |H | 6. 10. 2015 14:44

    recept doporučuji chleba je velmi chutný i na druhý den i jde to se suchého droždí :-)

  • Hanka | 12. 9. 2015 21:49

    Dobrý den, mám dotaz. Ten jeden hrnek, co tam dáváte, má kolik ml? Protože já tam dala jeden(ten můj má klasických 250 ml) a absolutně to nešlo zpracovat. Nakonec sem tam musela dát ještě jeden a čtvrt navíc a těsto bylo poté hrozně LEPIVÉ :-( Nějaká rada, aby se to těsto příště tolik nelepilo? Možná pro někoho hloupý dotaz, ale tohle byl můj první domácí chleba..no za chviku ho jdu dát do trouby, tak doufám, že to bude aspoň trochu poživatelný O:-)

  • Jarka | 7. 9. 2015 08:22

    čtvrt hrnku je trochu málo kuchařko , pekla jsem chleba z kila mouky a potřebovala jsem 800 ml vody,. :-D :-D :-D

  • Jarka | 5. 9. 2015 18:12

    380 ml až 400 ml vody? Ale to jsou 2 malé hrnky vody,paní psala že 2 hrnky vody na půl kg mouky je strašně moc, tak nevím???? :-\

  • Barča | 7. 7. 2015 19:04

    To je 1/4 hrnku :-D kuchařky :-D

  • Barča | 7. 7. 2015 19:03

    To je 1/4 hrnku pane bože :-D kuchařky :D

  • Clara77 | 5. 5. 2015 09:31

    v receptu jsou napsané 2 lžiky soli :-)

  • blanula 50 | 4. 4. 2015 21:27

    a taky je v tom receptu spatne ,do kvasku nedavame nikdy sul .

  • suzy | 21. 3. 2015 12:40

    Čtyři hrnky vody na půl kg mouky?To těsto se utopí!Chtěla bych vidět toho komu se to povedlo :-D

  • Radka | 10. 1. 2015 20:39

    Tak jsem teď dopekla, dala jsem jen hrnek vody, do těsta víc soli a chleba je výborný :-[

  • jana | 2. 1. 2015 21:04

    V chlebu jdou hodně cítit kvasnice, na chuť není dobrý, vody jsem dala také jen jeden hrnek.

  • evatp | 27. 9. 2014 14:07

    No, to jsem tomu dala! Nevím, proč, ale vždy si nejdřív přečtu k receptu komentáře a pak teprve peču a dnes jsem to neudělala a kaše byla na světě!!! Tak jsem dosypala druhý 1/2 kg mouky a snad to dopadře dobře... Tak pozor na to množství vody!!!

  • Marcela | 23. 8. 2014 21:55

    Dejte si pozor! Recept je spatne!!! Dejte pouze jeden hrnecek vody!!! S vodou opatrne, jinak to budete mit rozteklou placku!!! :-( :-( :-(

  • Luigi | 12. 7. 2014 09:13

    Jak může napsat 4 hrnky vody!!! hrůza, stačí 1.

  • eva | 27. 4. 2014 08:58

    Zapomněla jsem napsat, že ho peču ve :-) formě na dort, aby byl vzhlednější.

  • eva | 27. 4. 2014 08:56

    Chleba dělám často, ale vody dávám na 1/2 kg 380 ml vody max 400. a 1/2 kostky droždí. Je supr.

  • Andrea | 9. 3. 2014 12:45

    Markéta , ale píše že peče s kila takže x2.

  • Karin | 5. 2. 2014 17:27

    Já dala 2 hrnky vody a hruza bylo to jak kaše tak jsem něco dosypala,ale pořád to bylo celkem řídké tak jsem to dala do pečíci formy s pečícím papírem tak jsem zvědavá jestli z toho něco bude.Nechtělo se mi to dělat z kila mouky,tak jsem to riskla.Kdybych nebyla hloupá tak si ty recenze přečtu rychleji,ale co už.Z chyb se člověk učí

  • Ester | 1. 2. 2014 14:17

    myslim, ze i 4 hrnky vody jsou hodne na pul kila...dala jsem jen hrnek a kousek a musela jsem jeste dosypavat mouku, protoze to bylo hrozne tekuty...ted uz je v troube a na to jaka to byla rozkydla placka se to zacalo tvarit jako bochanek :D

  • marcela | 31. 1. 2014 15:08

    Markétko, osm ne, píše se v receptu o čtyřech :-) :-! ;-)

  • Hanka | 15. 12. 2013 14:51

    No těsto by mělo držet pěkně pohromadě :)

  • MARKÉTA | 24. 10. 2013 11:52

    PROSÍM PROSÍM,neni 8 hrnků vody hrozně moc,dělám to z kila mouky(peču chleba poprvé) a mám z toho takovou kaši,tak nevím. :-\ =-O

  • Katka0501 | 23. 10. 2012 07:30

    při druhém kynutí na plechu se chleba celý rozkydnul, přendala jsem ho do pečící formy a vytvořil se krásný bochánek, sůl bych dala i do celého těsta, to není v receptu psáno, kůrka je tedy chutná, ale chleba je bez soli jak sladká buchta. Byl to náš první chleba a ještě teplý byl výborný ;-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Chléb & placky
Ostatní Pečiva Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krystal Droždí Kmín Sůl Vlažná voda Žitná mouka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pikantní fazolky

Pikantní fazolky

Zeleninová polévka s rýží

Zeleninová polévka s rýží

Kuře na soli

Kuře na soli

Těstoviny s olivami

Těstoviny s olivami

Neskutečně žravé kuře

Neskutečně žravé kuře

Taštička z listového těsta s pudinkem a jahodami

Taštička z listového těsta s pudinkem…

Čokoládové suflé bez lepku

Čokoládové suflé bez lepku

Vepřové závitky plněné sýrem

Vepřové závitky plněné sýrem

Grilovaná tortilla s kuřecím masem a jogurtovobazalkovým dressingem

Grilovaná tortilla s kuřecím masem a…

Doporučujeme

45 minut
Thajské rýžové nudle Pad Thai

Thajské rýžové nudle Pad Thai

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

Poslední sledované recepty

30
Tudelská zeleninová polévka
Tudelská zeleninová…
21
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
20
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
18
Virgin mojito
Virgin mojito
15
Noky do polévky
Noky do polévky

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Večeře z těstovin 5x jinak, od klasiky až po netradiční kombinace
Od pondělí do pátku: Večeře z těstovin 5x jinak,…
Superpotravina týdne: Květy černého bezu. 4 dobré důvody, proč si je jít hned natrhat, plus recepty
Superpotravina týdne: Květy černého bezu. 4 dobré…
Kopr dozrává! Vychutnejte si ho v oblíbené omáčce, polévce nebo svěžím salátu
Kopr dozrává! Vychutnejte si ho v oblíbené omáčce…
Sladká krása, kterou je škoda sníst: Německá cukrářka vyrábí ty nejkrásnější veganské dorty
Sladká krása, kterou je škoda sníst: Německá…
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným nápojem plným zdraví a chuti
Koprový čaj: Osvěžte tělo a duši jedinečným…
AHA.cz Nečekaný porod v královské rodině? Doma u Kate přibylo miminko!

Nečekaný porod v královské rodině? Doma u Kate přibylo miminko!

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy Největší faux pas u nošení kabelek? Těmto čtyřem se vyhněte velkým obloukem!

Největší faux pas u nošení kabelek? Těmto čtyřem se vyhněte velkým obloukem!

Ženy.cz Test osobnosti: Jaký módní styl vás vystihuje?

Test osobnosti: Jaký módní styl vás vystihuje?

Blesk.cz Královna plastik Petra Řehořková: Luxusní svatba mezi šejky! Dva roky po sebevraždě manžela

Královna plastik Petra Řehořková: Luxusní svatba mezi šejky! Dva roky po sebevraždě manžela

SportRevue.cz FOTO: Rajcovní kočička. Neteř bývalého slavného brankáře Ikera Casillase dráždí na sociálních sítích

FOTO: Rajcovní kočička. Neteř bývalého slavného brankáře Ikera Casillase dráždí na sociálních sítích

Maminka.cz Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Ve čtyřech letech se stal nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije Cooper Lunde dnes a proč budí tak smutný dojem?

Blesk Horoskopy Nejpřísnější babičky horoskopu: Kdo nechce hlídat vnoučata a kdo příliš zasahuje do výchovy?

Nejpřísnější babičky horoskopu: Kdo nechce hlídat vnoučata a kdo příliš zasahuje do výchovy?

Další doporučené recepty:

Domácí chléb z pekárny
Domácí chléb z pekárny
Domácí chleba
Domácí chleba
Domácí chleba bez hnětení
Domácí chleba bez hnětení
Domácí jablečný závin (štrůdl)
Domácí jablečný závin (štrůdl)
Domácí jahodová zmrzlina
Domácí jahodová zmrzlina
Domácí jahodový pribináček
Domácí jahodový pribináček
  • Recepty.cz
  • Domácí chleba z žitné mouky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact