• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Napište svůj komentář k receptu

Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)

autor: jumano82
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 1
doba přípravy: 55 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
4fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

12 porce
    • 400
      g hladká mouka POZOR, server recepty.cz v databázi surovin nemá seitanovou mouku, což je pšeničná mouka zbavená škr
    • 3
      lžíce cizrnová mouka lze nahradit lněnou, pohannkovou, rýžovou nebo jinou neobilnou moukou
    • 3
      lžíce droždí LAHŮDKOVÉ! ADMIN PŘIDAT SUROVINU
    • 2
      lžička sůl
    • 2
      lžička houbové koření mleté, lze vynechat, ale vřele doporučuji
    • 200
      g cibule cca. 2 cibule, pokud váží víc nebo míň, upravte množství vody. Pokud použijete sušenou cibuli, nahra
    • 1
      lžička pepř mletý
    • 3
      lžíce ocet
    • 300
      ml voda

Postup přípravy receptu

1
POZOR! NELZE použít hladkou mouku, musíte zakoupit vitální gluten / pšeničný lepek. Při zadávání receptu jsem tuto surovinu nemohl zvolit, protože není v databázi surovin recepty.cz. PROČ? Rozhodli jste se z etických nebo zdravotních důvodů omezit konzumaci masa? Tady máte perfektní náhradu. Nebojte se lepku, pokud není v mouce spojen se škrobem, je mnohem lépe stravitelný! Pokud ovšem trpíte alergií na lepek, radši se Seitanu vyhněte nebo zkuste jen malý kousíček a čekejte, co to s vámi udělá :)
2
Vysokou nádobu k tyčovému mixéru postavíme na váhu, vynulujeme, vložíme cibuli a případná další tekutá ochucovadla. Doplníme až po hodnotu vody uvedenou v surovinách. Rozmixujeme.
3
Vyklopíme do větší plastové misky a přidáme suché ingredience. Zamícháme háky ručního mixéru nebo vařečkou.
4
Vyklopíme na pracovní plochu a hněteme 5-10 minut, v závislosti na tom, zda jsme již předtím a jak dlouho hnětli ručním mixérem či vařečkou.
5
Vytváříme strukturu bílkoviny roztahováním a opětovným překládáním v jednom směru.
6
Jakmile začne být těsto pružné, necháme 10 minut odpočinout
7
Rozdělíme na části po 250 g, rozplácneme dlaní, zahneme okraje dovnitř a švem dolů vložíme do pařáčku. Pozor na parní hrnce s malým množstvím děr, ty jsou téměř k ničemu!
8
Vaříme v páře 40 minut, dbáme na dostatek prostoru, kousky hodně nabydou.
9
Necháme vychladnout a umístíme na min. 8 hodin do lednice. Seitan je nejlepší až po několika dnech.
10
Seitan NEKRÁJÍME, ale trháme palcem na kousky nebo plátky. Trháním se vytvoří rožky a výstupky, které se následně krásně opečou.
11
Kousky opékáme na troše oleje, plátky lze i marinovat v oleji s kořením a grilovat.
12
KLOBÁSY: Pro výrobu uzenin/klobás ubereme lepku (300 g na 500 ml tekutiny) Můžeme přidat předem namočené kroupy, ovesné vločky, ořechy, vločky kokosový tuk (tuk i těsto musí být studené). Velmi se hodí (uzená) paprika, sójovka, BBQ omáčka, houby... Pro lepší tvar a hustou texturu klobásky natěsno balíme do potravinové fólie, následně taktéž vaříme v páře.
13
OCHUCENÍ: vodu můžeme z části nahradit jinou mokrou surovinou, např. celerem, červenou řepou, rajským protlakem, vývarem, tofu, uvařenými luštěninami... fantazii se meze nekladou. Některé suroviny, jako kořenová zelenina či luštěniny, mají menší obsah vody, můžeme pak ubrat trochu suché složky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Vegetariánská pánvička

Vegetariánská pánvička

Vegetariánský burger z tofu

Vegetariánský burger z tofu

Vegetariánský burger se sýrem halloumi

Vegetariánský burger se sýrem halloumi

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Vegetariánské a zdravé
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Cizrnová mouka Droždí Hladká mouka Houbové koření Ocet Pepř mletý Sůl Voda

Zdravé jídlo do krabičky: Deník veganky

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Andělské zvony

Andělské zvony

Těstoviny s kuřetem a špenátem

Těstoviny s kuřetem a špenátem

Zapečené brambory se smetanou

Zapečené brambory se smetanou

Drobenkový koláč s rebarborou

Drobenkový koláč s rebarborou

Chřestová omáčka s koprem

Chřestová omáčka s koprem

Fazolové ragú se zeleninou

Fazolové ragú se zeleninou

Gnocchi se slaninou, sušenými rajčaty a parmazánem

Gnocchi se slaninou, sušenými rajčaty…

Bramborovo-žampionová polévka na dva způsoby

Bramborovo-žampionová polévka na dva…

Cizrnová polévka - vydatná

Cizrnová polévka - vydatná

Doporučujeme

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

60 minut
Mandlové vanilkové rohlíčky

Mandlové vanilkové rohlíčky

50 minut
Vánoční marokánky

Vánoční marokánky

120 minut
Masarykovo cukroví

Masarykovo cukroví

70 minut
Pudinkové cukroví

Pudinkové cukroví

30 minut
Nejlepší vaječný likér

Nejlepší vaječný likér

50 minut
Podvodnice

Podvodnice

20 minut
Pralinky s burisony

Pralinky s burisony

30 minut
Florentýnky

Florentýnky

Zdravé jídlo do krabičky: Deník veganky

Poslední sledované recepty

17
Rumové kuličky nepečené a snadné
Rumové kuličky nepečené…
16
Kuře s bramborem (nejen) z remosky s ledovým salátem
Kuře s bramborem (nejen)…
14
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
12
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem
10
Kančí guláš s bramborami
Kančí guláš s bramborami

Zajímavé články

Vánoční cukroví podle Josefa Maršálka: Vylepšené linecké, pracny, rohlíčky, ořechy i vosí hnízda
Vánoční cukroví podle Josefa Maršálka: Vylepšené…
Jak uložit cukroví? Linecké do krabice, kokosky do papírového sáčku
Jak uložit cukroví? Linecké do krabice, kokosky…
Klasické vánoční cukroví bez másla: Vyzkoušejte linecké, pracny nebo sádlovky
Klasické vánoční cukroví bez másla: Vyzkoušejte…
Vitrážové cukroví: Vypadá nádherně, děti ho milují a nemusíte ho slepovat ani zdobit!
Vitrážové cukroví: Vypadá nádherně, děti ho…
Rozteklé vanilkové rohlíčky nebo linecké? Díky těmto trikům budou při pečení krásně držet tvar
Rozteklé vanilkové rohlíčky nebo linecké? Díky…
AHA.cz Stopka pro Mareše: Jen týden po smrti Hezuckého

Stopka pro Mareše: Jen týden po smrti Hezuckého

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Nejlepší červené rtěnky podle redakce: Jak najít tu nejlepší v drogerii ke svému typu pleti?

Nejlepší červené rtěnky podle redakce: Jak najít tu nejlepší v drogerii ke svému typu pleti?

Ženy.cz Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo  moderní výmluva pro sobectví?

Vymezování hranic. Nutná obrana, nebo moderní výmluva pro sobectví?

Blesk.cz Statečná láska Hezuckého (†55) Nikola: Takhle zvládla den plný bolesti! A dojemný vzkaz nad rakví

Statečná láska Hezuckého (†55) Nikola: Takhle zvládla den plný bolesti! A dojemný vzkaz nad rakví

SportRevue.cz FOTO: Sexy kalendář. Polonahým cheerleaders to v plavkách zatraceně sluší

FOTO: Sexy kalendář. Polonahým cheerleaders to v plavkách zatraceně sluší

Maminka.cz Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Blesk Horoskopy Sváteční numerologie: Vypočítejte si svoje vánoční číslo a zjistěte, co vám přinese

Sváteční numerologie: Vypočítejte si svoje vánoční číslo a zjistěte, co vám přinese

Další doporučené recepty:

Dobrý makovec
Dobrý makovec
Dobrý perník
Dobrý perník
Dokonale šťavnatá vepřová pečeně
Dokonale šťavnatá vepřová pečeně
Domácí  chléb
Domácí chléb
Domácí "listové" těsto
Domácí "listové" těsto
Domácí (plněné) rohlíky
Domácí (plněné) rohlíky
  • Recepty.cz
  • Dokonalý seitan (rostlinné maso z pšeničné bílkoviny)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact