• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Dobošův dort
Napište svůj komentář k receptu

Dobošův dort

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 121
doba přípravy: 180 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dobošův dort
Dobošův dort
Dobošův dort
Dobošův dort
Dobošův dort
Dobošův dort
Dobošův dort
5fotografií
Nahrát fotku
 

Vynikající moučník maďarských cukrářů z dob Rakouska - Uherska je sice poněkud obtížnější na přípravu, rozhodně ale stojí za to, se do ní pustit. S netradičním pěti až sedmivrstvým piškotovým dortem plným másla a čokolády, dozdobeným hořko-sladkým karamelem, si rozhodně ostudu neuříznete.

Suroviny

8 porce
  • Na korpus:
    • 7
      ks vejce
    • 200
      g hladká mouka
    • 200
      g cukr krupice
    • 60
      g máslo
  • Na krém:
    • 6
      ks vejce
    • 180
      g vanilkový cukr
    • 200
      g máslo
    • 250
      g hořká čokoláda
  • Na ozdobu:
    • 150
      g cukr krupice
    • 50
      ml voda
    • 50
      g ořechy

Postup přípravy receptu

1
Nejprve si připravíme pět plechů, které vyložíme pečicím papírem. Na každý z nich nakreslíme rovnoměrný kruh o průměru 22 cm. Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
2
Nyní si připravíme korpusy. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky dáme do jedné misky a žloutky do druhé. Ke žloutkům přidáme polovinu cukru (100 g) a vyšleháme je do husté bílé pěny Šlehejte je opravdu dlouho, aby byly nadýchané. Tedy alespoň 8 minut. Poté vyšleháme dotuha bílky, a když jsou pevné, po lžících do nich zašleháme druhou polovinou cukru (100 g). Tento postup dodržte, pokud byste cukr do bílků nasypali najednou, mohly by bílky spadnout a poté by šli špatně vyšlehat. Nyní obě směsi spolu s moukou a rozpuštěným máslem smícháme dohromady. Těsto rozdělíme na pět částí a každou část rovnoměrně natřeme na předkreslené kruhy. Připravené plechy s těsty pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 12 minut.

RADA: VIDEO, jak vyšlehat sníh bez bílků

3
Než se piškoty upečou, připravíme si krém. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme máslo a vše umícháme do kompaktního krému. Při přípravě čokolády dávejte pozor, aby se vám voda nevařila, udržujte ji těsně pod bodem varu, předejdete tak jejímu zdrcnutí. Směs necháme v lednici 15 minut zachladit. Vejce s cukrem promícháme a na plotně za stálého míchání zahříváme, dokud nedosáhnout 50 °C (zde použijeme teploměr). Připravenou žloutkovou směs také necháme v lednici 10 minut zchladit. Po této době obě směsi vyndáme a zamícháme do sebe tak, abychom vytvořili kompaktní krém.
4
Nyní si připravíme karamelovou vrstvu. Do menšího kastrolku nasypeme cukr a přilijeme vodu. Při mírné teplotě směs zahříváme do úplného rozpuštění. Stále míchejte! Směs začne karamelizovat a pak už je jen malý krok k tomu, abyste karamel spálili. Dávejte tedy pozor a stále míchejte. Cukr začne svou barvu měnit z bílé do zlatavé, až se zcela rozpustí. Pak karamelem polijte jedno patro piškotu po celé jeho ploše v tenké vrstvě. Dokud je horký, lze jej rozetřít nožem, ale buďte opatrní, ať se nespálíte. Vrstvu nechte 1 minutu odpočinout a poté ji nakrájejte mokrým nožem na 12 dortových řezů. Dlouho s tím neotálejte, karamel tuhne velmi rychle a začal by vám při krájení praskat. Zde jde o vteřiny! TIP: Pokud si nejste při krájení jistí, zkuste si patro dortu nakrájet předtím, než jej začnete karamelem polévat.

RADA: Dorty jako z cukrárny, které zvládnete: Sacher, medovník i cheesecake

5
Přišel čas dort složit. Na dno položte jedno patro a celé jej potřete 1/5 krému, položte další patro a opět jej potřete krémem, takto pokračujte, dokud nebudete mít všechna patra natřená. Dort namažte i po stranách a ty poté posypte ořechy. Dort dejte na 1 hodinu zatuhnout do lednice a na závěr ho dozdobte karamelovými trojúhelníky. TIP: Skládání dortu vám půjde lépe pokud jej budete skládat do dortové formy.
6
Tento a další recepty najdete v cestovatelské kuchařce Neplecha na plechu.

RADA: o musíte ochutnat! Originální dort z palačinek

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Sachrův dort

Sachrův dort

Alenčin medovník

Alenčin medovník

Senzační schwarzwaldský dort

Senzační schwarzwaldský dort

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Dorty
Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Hladká mouka Hořká čokoláda Máslo Ořechy Vanilkový cukr Vejce Voda

Jak vyšlehat sníh bez bílků

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zamilovaná očka

Zamilovaná očka

Zeleninová rýže

Zeleninová rýže

Sekaná z ovesných vloček

Sekaná z ovesných vloček

Dort s ovocem a želatinou

Dort s ovocem a želatinou

Ďábelský Pangasius

Ďábelský Pangasius

Kynuté máslové koláčky

Kynuté máslové koláčky

Květák - nakládaný, sterilovaný

Květák - nakládaný, sterilovaný

Bylinková bešamelová omáčka (přeliv)

Bylinková bešamelová omáčka (přeliv)

Kmínové přírodní filety

Kmínové přírodní filety

Doporučujeme

40 minut
Plněné batáty

Plněné batáty

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Jak vyšlehat sníh bez bílků

Poslední sledované recepty

254
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
49
Kapustovo - houbová polévka
Kapustovo - houbová…
49
Křupavé bramboráky se zelným salátem
Křupavé bramboráky se…
48
Kotlety plněné kysaným zelím
Kotlety plněné kysaným…
36
Makronková srdíčka
Makronková srdíčka

Zajímavé články

Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým vám vydrží až do jara
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým…
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez lepku a s minimem kalorií!
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které…
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá cukrárny po celém světě
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá…
AHA.cz Manželka Kotka vyhrožuje rozvodem: TO SE NEDÁ VYDRŽET

Manželka Kotka vyhrožuje rozvodem: TO SE NEDÁ VYDRŽET

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Blesk pro ženy Denní horoskop na úterý 14. 10. 2025: Koho čeká důležité rozhodnutí a kdo narazí na nepříjemnou pravdu?

Denní horoskop na úterý 14. 10. 2025: Koho čeká důležité rozhodnutí a kdo narazí na nepříjemnou pravdu?

Ženy.cz Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Blesk.cz Velký krok syna Bartošové (†48) Artura (29): Stěhování se sexy přítelkyní! Do bytu za 9 milionů

Velký krok syna Bartošové (†48) Artura (29): Stěhování se sexy přítelkyní! Do bytu za 9 milionů

SportRevue.cz FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

Maminka.cz Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Blesk Horoskopy Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

Další doporučené recepty:

Dírovaný koláč
Dírovaný koláč
Divoká kachna na pomerančích
Divoká kachna na pomerančích
Divoká sekaná
Divoká sekaná
Dobrá a rychlá brokolicová polévka
Dobrá a rychlá brokolicová polévka
Dobrá pizza
Dobrá pizza
Dobrá pomazánka na chlebíčky
Dobrá pomazánka na chlebíčky
  • Recepty.cz
  • Dobošův dort
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact