• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Dobošův dort
Napište svůj komentář k receptu

Dobošův dort

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 125
doba přípravy: 180 minut
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dobošův dort
Dobošův dort
Dobošův dort
Dobošův dort
Dobošův dort
Dobošův dort
Dobošův dort
5fotografií
Nahrát fotku
 

Vynikající moučník maďarských cukrářů z dob Rakouska - Uherska je sice poněkud obtížnější na přípravu, rozhodně ale stojí za to, se do ní pustit. S netradičním pěti až sedmivrstvým piškotovým dortem plným másla a čokolády, dozdobeným hořko-sladkým karamelem, si rozhodně ostudu neuříznete.

Suroviny

8 porce
  • Na korpus:
    • 7
      ks vejce
    • 200
      g hladká mouka
    • 200
      g cukr krupice
    • 60
      g máslo
  • Na krém:
    • 6
      ks vejce
    • 180
      g vanilkový cukr
    • 200
      g máslo
    • 250
      g hořká čokoláda
  • Na ozdobu:
    • 150
      g cukr krupice
    • 50
      ml voda
    • 50
      g ořechy

Postup přípravy receptu

1
Nejprve si připravíme pět plechů, které vyložíme pečicím papírem. Na každý z nich nakreslíme rovnoměrný kruh o průměru 22 cm. Troubu dáme předehřívat na 160 °C.
2
Nyní si připravíme korpusy. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky dáme do jedné misky a žloutky do druhé. Ke žloutkům přidáme polovinu cukru (100 g) a vyšleháme je do husté bílé pěny Šlehejte je opravdu dlouho, aby byly nadýchané. Tedy alespoň 8 minut. Poté vyšleháme dotuha bílky, a když jsou pevné, po lžících do nich zašleháme druhou polovinou cukru (100 g). Tento postup dodržte, pokud byste cukr do bílků nasypali najednou, mohly by bílky spadnout a poté by šli špatně vyšlehat. Nyní obě směsi spolu s moukou a rozpuštěným máslem smícháme dohromady. Těsto rozdělíme na pět částí a každou část rovnoměrně natřeme na předkreslené kruhy. Připravené plechy s těsty pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 12 minut.

RADA: VIDEO, jak vyšlehat sníh bez bílků

3
Než se piškoty upečou, připravíme si krém. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme máslo a vše umícháme do kompaktního krému. Při přípravě čokolády dávejte pozor, aby se vám voda nevařila, udržujte ji těsně pod bodem varu, předejdete tak jejímu zdrcnutí. Směs necháme v lednici 15 minut zachladit. Vejce s cukrem promícháme a na plotně za stálého míchání zahříváme, dokud nedosáhnout 50 °C (zde použijeme teploměr). Připravenou žloutkovou směs také necháme v lednici 10 minut zchladit. Po této době obě směsi vyndáme a zamícháme do sebe tak, abychom vytvořili kompaktní krém.
4
Nyní si připravíme karamelovou vrstvu. Do menšího kastrolku nasypeme cukr a přilijeme vodu. Při mírné teplotě směs zahříváme do úplného rozpuštění. Stále míchejte! Směs začne karamelizovat a pak už je jen malý krok k tomu, abyste karamel spálili. Dávejte tedy pozor a stále míchejte. Cukr začne svou barvu měnit z bílé do zlatavé, až se zcela rozpustí. Pak karamelem polijte jedno patro piškotu po celé jeho ploše v tenké vrstvě. Dokud je horký, lze jej rozetřít nožem, ale buďte opatrní, ať se nespálíte. Vrstvu nechte 1 minutu odpočinout a poté ji nakrájejte mokrým nožem na 12 dortových řezů. Dlouho s tím neotálejte, karamel tuhne velmi rychle a začal by vám při krájení praskat. Zde jde o vteřiny! TIP: Pokud si nejste při krájení jistí, zkuste si patro dortu nakrájet předtím, než jej začnete karamelem polévat.

RADA: Dorty jako z cukrárny, které zvládnete: Sacher, medovník i cheesecake

5
Přišel čas dort složit. Na dno položte jedno patro a celé jej potřete 1/5 krému, položte další patro a opět jej potřete krémem, takto pokračujte, dokud nebudete mít všechna patra natřená. Dort namažte i po stranách a ty poté posypte ořechy. Dort dejte na 1 hodinu zatuhnout do lednice a na závěr ho dozdobte karamelovými trojúhelníky. TIP: Skládání dortu vám půjde lépe pokud jej budete skládat do dortové formy.
6
Tento a další recepty najdete v cestovatelské kuchařce Neplecha na plechu.

RADA: o musíte ochutnat! Originální dort z palačinek

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Sachrův dort

Sachrův dort

Alenčin medovník

Alenčin medovník

Senzační schwarzwaldský dort

Senzační schwarzwaldský dort

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Dorty
Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krupice Hladká mouka Hořká čokoláda Máslo Ořechy Vanilkový cukr Vejce Voda

Jak vyšlehat sníh bez bílků

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Plněná bageta

Plněná bageta

Vepřová krkovice se šlehačkou

Vepřová krkovice se šlehačkou

Roštěnky se smetanovou omáčkou

Roštěnky se smetanovou omáčkou

Zeleninová směs na špagety

Zeleninová směs na špagety

Rychlé rizoto z uzeného kuřete

Rychlé rizoto z uzeného kuřete

Čokoládové muffiny k nakousnutí

Čokoládové muffiny k nakousnutí

Ředkvičkový salát se šunkou

Ředkvičkový salát se šunkou

Bezlepkové čokoládové cupcakes

Bezlepkové čokoládové cupcakes

Chalupářská hrstková polévka

Chalupářská hrstková polévka

Doporučujeme

40 minut
Španělská bramborová polévka

Španělská bramborová polévka

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Jak vyšlehat sníh bez bílků

Poslední sledované recepty

75
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
35
Posvícenské koláče z r. 1900
Posvícenské koláče z r.…
29
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
22
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
18
Slaný závin s vinnou klobásou
Slaný závin s vinnou…

Zajímavé články

Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za…
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
AHA.cz Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Největší smolaři v lásce podle zvěrokruhu: Tato znamení nikdo nechce

Blesk pro ženy 5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Love Island plný bývalých Dominique Alagii: Dorazí i Ben Cristovao?

Love Island plný bývalých Dominique Alagii: Dorazí i Ben Cristovao?

SportRevue.cz Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Zrádci a krysy. 18 fotbalistů, jejichž přestupy z nich udělaly nenáviděné hráče

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Další doporučené recepty:

Dírovaný koláč
Dírovaný koláč
Divoká kachna na pomerančích
Divoká kachna na pomerančích
Divoká sekaná
Divoká sekaná
Dobrá a rychlá brokolicová polévka
Dobrá a rychlá brokolicová polévka
Dobrá pizza
Dobrá pizza
Dobrá pomazánka na chlebíčky
Dobrá pomazánka na chlebíčky
  • Recepty.cz
  • Dobošův dort
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact