Popraskané sušenky crincles vyšperkované špetkou chilli jsou na povrchu krásně křupavé a uvnitř vláčné. Zvládne je i úplný začátečník a zaručeně se povedou!
Troubu předehřejte na 190 °C, plech vyložte pečicím papírem.
2
Do mísy prosejte mouku, přidejte kakao, prášek do pečiva, skořici, cukr, sůl a chilli. Vmíchejte nadrobno nasekanou čokoládu, máslo a vejce a zpracujte kompaktní těsto. Zabalte ho do fólie a vložte alespoň na hodinu do ledničky.
Poté tvarujte kuličky zhruba o váze 30 g a obalujte je v moučkovém cukru. Ve větších rozestupech je skládejte na plech a pečte asi 12 minut.
4
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ ČOKOLÁDOVÝCH CRINKLES: • Nedostatečné chlazení těsta. Těsto na crinkles je na začátku velmi měkké a lepivé, protože obsahuje hodně másla. Jen důkladně vychlazené těsto je klíčové pro popraskání. Studený povrch se v horku rychle zatáhne, vnitřek se začne roztékat a tím „prolomí“ vnější cukrovou vrstvu. Ideální je nechat těsto v lednici 2–3 hodiny, nebo klidně přes noc. • Použití malého množství cukru. Cukrová krusta je to, co praská. Pokud je vrstva cukru tenká, cukr se vsákne do těsta, rozpustí se, a crinkles se roztečou a nepopraskají. Obalte proto cukroví ve dvou vrstvách. Můžete ho obalit nejprve v krupicovém cukru, teprve poté v silné vrstvě prosetého moučkového cukru.
5
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • Použijte kvalitní čokoládu (alespoň 70 %) i kakao. To zaručí intenzivní čokoládovou chuť, která je pro crinkles typická. • Troubu nezapomeňte předehřát na 190 stupňů. Vysoká teplota způsobí, že vnější cukrová vrstva ztuhne a popraská dříve, než se střed kuličky stihne upéct. Crinkles jsou hotové, když jsou popraskané, okraje jsou pevné, ale střed je na pohmat stále měkký. • Ihned po vytažení z trouby jsou crinkles velmi křehké. Nechte je úplně vychladnout na plechu.