Černou čočku propláchneme, zalijeme vodou (klidně více, abychom s čočkou mohli uvařit i zeleninu) a přidáme rozmáčknutý stroužek česneku. Od bodu varu vaříme čočku se zeleninou zvolna, cca 20 minut.
Po 20-ti minutách pomalého varu vyndáme z hrnce zeleninu a k černé čočce přisypeme i čočku červenou, nyní již vodu, ve které vaříme čočku osolíme. Vaříme ještě cca 10 minut, kdy jsou obě čočky tak akorát.
3
Během dovařování čočky si pokrájíme zeleninu, kterou jsme vařili s čočkou. Pro upřesnění doplním o informaci, že zeleninu vaříme očištěnou a v celku. Pokrájenou zeleninu dáme do mísy, přidáme jemně pokrájenou cibuli, scezenou čočku (vyvařený stroužek česneku vyndáme). Také si ještě uvaříme vejce natvrdo a připravíme zálivku.
Zálivka: olej, hořčici (klidně i dijonskou nebo pikantní, vše dle vlastní chuti) si vymícháme se sladkokyselým lákem. Chceme-li salát ostřejší, dáme nálev z feferonek.
5
Zchladlou zeleninu, čočku a jemně pokrájenou cibuli promícháme, přidáme zálivku, promícháme a dle chuti osolíme a opepříme. Po krátkém proležení v chladnu můžeme podávat.
Pokud chceme podávat samostatně, jako osvěžující salát, posypeme ho oloupanými nasekanými vejci a jestliže chceme salát jako přílohu, vejce vmícháme přímo do salátu.