• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Čočka na kyselo po našem
Napište svůj komentář k receptu

Čočka na kyselo po našem

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.7
hodnotilo: 73
doba přípravy: 50 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Čočka na kyselo po našem
Čočka na kyselo po našem
Čočka na kyselo po našem
Čočka na kyselo po našem
Čočka na kyselo po našem
Čočka na kyselo po našem
Čočka na kyselo po našem
Čočka na kyselo po našem
Čočka na kyselo po našem
Čočka na kyselo po našem
Čočka na kyselo po našem
9fotografií
Nahrát fotku
 

Čočka na kyselo

Suroviny

3 porce
    • 350
      g čočka
    • 700
      ml vývar cca
    • 1
      stroužek česnek nožem na plocho rozmáčknutý
    • 60
      g máslo cca
    • 1
      lžíce hladká mouka 25 gramů, cca
    • sůl
    • ocet

Postup přípravy receptu

1
Čočku přebereme, propláchneme a nasypeme do hrnce, přilijeme osolený vývar (zeleninový, hovězí, z uzeného masa...), rozmáčknutý česnek, přivedeme k varu a zvolna vaříme doměkka, cca 25-35 minut. Míchat většinou není ani potřeba, ale i tak občas nakoukneme pod poklici, abychom čočku nerozvařili. V hrnci by mělo po uvaření zůstat na dně malé množství tekutiny (vývaru), aby čočka nebyla při podávání suchá. Vyvařený česnek vyndáme.
2
Když se čočka blíží ke konci vaření, připravíme si řidší máslovou světlou jíšku: na rozpuštěném másle necháme zpěnit a mírně osmažit hladkou mouku. Jíšku pak nalijeme do vařené čočky, přidáme ocet dle chuti (cca 1-2 lžíce) a případně ještě dosolíme. Opatrně, ale důkladně ode dna promícháme. Vše ještě na zapnutém sporáku na mírnou teplotu, aby se jíška stačila krátce s octem a čočkou provařit.
3
Jediné na co si musíme dávat pozor při vaření čočky je to, abychom jí příliš nemíchali a neudělali z ní čočkovou kaši. Čočka by měla zůstat celá a jíška by ji měla jen držet pohromadě při nandavání a posléze při nabírání příborem.
4
Čočku podáváme s osmaženou cibulkou, kyselou okurkou, vejcem na tvrdo nebo volským okem, uzeným masem nebo osmaženou uzeninou nebo ohřátým párkem či klobásou...
5
Kdo má rád chuť bylinek, může do čočky nechat vyvařit nejen česnek, ale i snítku tymiánu. Použít se dá i nové koření s bobkovým listem.
6
Pokud použijete předvařenou čočku, výrazně se zkrátí doba vaření!
7
Čočku předem nenamáčím, jelikož nemá tak tuhou a hůře stravitelnou slupku jako například fazole.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Čočka na kyselo

Čočka na kyselo

Čočka na kyselo - salát

Čočka na kyselo - salát

Čočka na kyselo s vejcem

Čočka na kyselo s vejcem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lucka | 13. 4. 2017 12:16

    Děkuji, byla skvělá. <3

  • Lesáková Mirka | 5. 1. 2017 11:14

    Byla to nejlepší čočka, kterou jsem dělala. I babička řekla že jí mám lepší!

  • MMilena | 27. 9. 2016 07:35

    Ještě jednou se omlouvám za hodnocení a prosím editora za odstranění. Mně to nejde a minulý komentář tady nevidím.

  • MMilena | 27. 9. 2016 07:25

    Byla výborná.

  • Dáša | 31. 5. 2016 12:34

    Čočka se mi podle vás povedla tak, že ani náš mladý pán, který vytrvale luštěniny odmítá oběd jedl bez větších výhrad :-)) . Děkuji moc za recept O:-) .

  • Jitka Volná | 15. 4. 2016 17:00

    Jasně, nenamáčím čočku stejně jako MJG i autor receptu. Je to zbytečné. Zbytečné zrovna jako zažité blbosti jako proplachovat těstoviny nebo nesolit játra před tepelnou úpravou, loupat žampiony a jiné starodávné nemožnosti, na které nás upozorňovali v kulinářském kurzu pro pokročilé. Čočku na kyselo jsme tam vařili prakticky stejně a podávali jsme jím se sázeným vejcem.

  • MJG | 15. 4. 2016 11:02

    Nikdy cocku nenamacim, uvari se v pohode

  • kyticka | 15. 4. 2016 10:57

    byla vyborna, priste ji udelam stejne :D dik

  • Iva Lhotanová | 23. 2. 2016 11:10

    Byla moc dobrá a hlavně to nebyla žádná dusivka ke které se sní flaška kyselých okurek na posezení. Snědlo se všechno a to u nás luštěniny moc nefrčí.

  • Marcela | 30. 1. 2016 15:50

    Čočku jsem vařila několikrát, ale takhle dobrou jsem jí nikdy neměla. Myslím že už vaření ve vývaru s česnekem bylo super a taky jsem prvně čočku nenamočila a poprvé se mi nesloupala a držela v celku. Jsem nadšená a jinak jí už ani vařit nebudu. Je perfektní <3 <3 <3 <3 <3 <3

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Luštěniny Čočka Vegetariánské a zdravé
Pokrmy Zdravě i chutně Přílohy Luštěniny Z luštěnin Bezmasá jídla Luštěnina Oběd Večeře Vaření Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Čočka Hladká mouka Máslo Ocet Sůl Vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hruškový džem se zázvorem

Hruškový džem se zázvorem

Řezy s jablky, ořechy a smetanou

Řezy s jablky, ořechy a smetanou

Excelentní zážitek

Excelentní zážitek

Hrníčkový mazanec

Hrníčkový mazanec

Ledový salát s česnekovo-koprovou smetanou

Ledový salát s česnekovo-koprovou…

Filety po italsku

Filety po italsku

Citronovo-tvarohová buchta

Citronovo-tvarohová buchta

Fitness špagety s hovězím masem

Fitness špagety s hovězím masem

Máslo s medvědím česnekem

Máslo s medvědím česnekem

Doporučujeme

30 minut
Topinky s houbami a čedarem

Topinky s houbami a čedarem

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

98
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
85
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
53
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
33
Kachna s fíkovým zelím
Kachna s fíkovým zelím
28
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5 snadných receptů od pondělí do pátku
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5…
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak je zpracovat
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak…
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně zpracovat úrodu
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně…
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty: Dokáže udělat sladký bazén, ostrov i vázu s květinami
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty:…
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na něj!
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na…
AHA.cz Sajler kontra Slanina: Skutečný důvod krachu Kluků v akci

Sajler kontra Slanina: Skutečný důvod krachu Kluků v akci

Mimibazar Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Dáma.cz 10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

Blesk pro ženy Kámen podle měsíce vašeho narození: Oblečte se v barvách, které radí hvězdy!

Kámen podle měsíce vašeho narození: Oblečte se v barvách, které radí hvězdy!

Ženy.cz Jak obléknout svého muže, aby vám nedělal ostudu?

Jak obléknout svého muže, aby vám nedělal ostudu?

Blesk.cz Divočina u Langmajera a Gondíkové: Požár v kuchyni!

Divočina u Langmajera a Gondíkové: Požár v kuchyni!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Blesk Horoskopy Velký horoskop práce a financí: Koho v práci povýší a kdo bude bojovat se syndromem vyhoření?

Velký horoskop práce a financí: Koho v práci povýší a kdo bude bojovat se syndromem vyhoření?

Další doporučené recepty:

Čočka Beluga s pstruhem lososovitým
Čočka Beluga s pstruhem lososovitým
Čočka na kyselo
Čočka na kyselo
Čočka na kyselo - salát
Čočka na kyselo - salát
Čočka na kyselo s vejcem
Čočka na kyselo s vejcem
Čočka na slanině
Čočka na slanině
Čočka netradičně
Čočka netradičně
  • Recepty.cz
  • Čočka na kyselo po našem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact