• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Císařský trhanec
Napište svůj komentář k receptu

Císařský trhanec

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 15
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
Císařský trhanec
6fotografií
Nahrát fotku
 

O tom, jak vznikl tento nadýchaný dezert panuje několik verzí a jen těžko lze soudit, která z nich je ta pravá. Říká se, že jednoho dne se císař ukryl v lesech před deštěm, kde jej v hájence pohostili typickým dřevorubeckým pokrmem zvaným trhanec. Císař si jej tolik oblíbil, že tuto recepturu prosadil i na královském dvoře. Ať už je tomu jakkoliv, jedno je jisté, pokrm vznikl na dvoře císaře Františka Josefa a právě on si jej natolik zamiloval, že po něm získal svůj název.

Suroviny

4 porce
    • 5
      ks vejce
    • 300
      g hladká mouka
    • 500
      ml mléko
    • 100
      g cukr krupice
    • citronová kůra z 1/2 BIO citronu
    • rozinky
    • hnědý rum
    • sůl

Postup přípravy receptu

1
Rozinky nasypeme do misky a zalijeme je trochou rumu. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Ke žloutkům přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, cukr a mléko a vše kvedlačkou promícháme. Nyní přidáme prosátou mouku a opět kvedlačkou promícháme. Míchejte pečlivě, aby v těstu nebyly hrudky a těsto bylo pěkně hladké. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu, který pak pečlivě vmícháme do moučného těsta.

RADA: VIDEO, jak vyšlehat sníh bez bílků

2
Na pánvi rozehřejeme trochu másla a těsto na něj rovnoměrně vlijeme. Povrch posypeme rozinkami přikryjeme poklicí. Stáhneme teplotu a těsto smažíme 5 minut. Pak ho obrátíme a ještě 2 minuty opékáme z druhé strany.
3
Upečený trhanec dvěma vidličkami roztrháme na menší kousky a posypeme velkou vrstvou moučkového cukru. Podáváme ho s oblíbeným džemem.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit nekynuté lívance bez vajec

4
Tento a další recepty najdete v cestovatelské kuchařce Neplecha na plechu.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem

Lívance z podmáslí s borůvkami a…

LÍVANCE

LÍVANCE

Lívance s borůvkami a medovou slaninou

Lívance s borůvkami a medovou slaninou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Sladká jídla
Smažení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Hladká mouka Hnědý rum Mléko Rozinky Sůl Vejce

Nekynuté lívance bez vajec

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Selské sendviče

Selské sendviče

Zelný salát s křenem

Zelný salát s křenem

Dunajské vlny

Dunajské vlny

Pečený losos

Pečený losos

Pomazánka z vařeného masa

Pomazánka z vařeného masa

Mrkvový koláč III.

Mrkvový koláč III.

Koláče z Chyšek

Koláče z Chyšek

Piškotový korpus - dvoupatrový dort

Piškotový korpus - dvoupatrový dort

Chalupářská hrstková polévka

Chalupářská hrstková polévka

Doporučujeme

90 minut
Segedínský guláš - F.O.O.D.

Segedínský guláš - F.O.O.D.

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Nekynuté lívance bez vajec

Poslední sledované recepty

53
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
39
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
39
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
38
Klasické lečo
Klasické lečo
28
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.

Zajímavé články

Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota, ze které uděláte skvělou snídani, hranolky i sladký koláč
Kukuřičná kaše neboli polenta: Bezlepková dobrota…
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí maggi nebo vegetu
Co s úrodou libečku? Vyrobte si z něj domácí…
Snídaně do postele: Pět nejlepších receptů, jak začít nový den
Snídaně do postele: Pět nejlepších receptů, jak…
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co…
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot, sirup nebo čatní
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot,…
AHA.cz Soukalová prosí o pomoc! Nemoc vede k předčasné smrti

Soukalová prosí o pomoc! Nemoc vede k předčasné smrti

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Blesk pro ženy Elegán Jiří Korn slaví 76. narozeniny: Proč nesnášel Yvettu a kdo jsou jeho osudové ženy

Elegán Jiří Korn slaví 76. narozeniny: Proč nesnášel Yvettu a kdo jsou jeho osudové ženy

Ženy.cz Káva jako rituál: Češi objevují kouzlo domácí přípravy

Káva jako rituál: Češi objevují kouzlo domácí přípravy

Blesk.cz Vendula Pizingerová jako z Účastníků zájezdu: V Chorvatsku smaží řízky!

Vendula Pizingerová jako z Účastníků zájezdu: V Chorvatsku smaží řízky!

SportRevue.cz Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Maminka.cz Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Blesk Horoskopy Ochranný kabbalah náramek: Jak ho správně uvázat a proč má 7 uzlů?

Ochranný kabbalah náramek: Jak ho správně uvázat a proč má 7 uzlů?

Další doporučené recepty:

Cikánské toasty
Cikánské toasty
Cimpr Campr
Cimpr Campr
Císařská kýta
Císařská kýta
Císařský trhanec s borůvkami a šodó
Císařský trhanec s borůvkami a šodó
Citronáda s rozmarýnem
Citronáda s rozmarýnem
Citronová (pomerančová) bábovka
Citronová (pomerančová) bábovka
  • Recepty.cz
  • Císařský trhanec
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact