• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Čínská rýže
Napište svůj komentář k receptu

Čínská rýže

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Čínská rýže
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1,50
      hrnek rýže čínská nebo basmati
    • 1,75
      hrnek voda
    • 1
      lžíce olej arašídový či kukuřičný

Postup přípravy receptu

1
Rýži proplachujeme studenou vodou tak dlouho, až je voda čirá. Nejlepší způsob asi je, dát ryži do většího sítka nebo cedníku s malými otvory a to pak vložit do mísy, přičemž rýží necháme protéct vodu a až je mísa plná, kalnou vody vylijeme a to si zopakujeme víckrát. Rýže by jinak byla při vaření příliš leptavá a po uvaření by zase nemusela držet pohromady či naopak by mohla být od sebe zcela neodělitelná. Následovně dáme do hlubokého hrnce s tlustým dnem 1 3/4 hrnku studené vody, 1 1/2 hrnku rýže a lžíci oleje.
2
POZOR: Nesolíme! Asijské druhy rýže se totiž nikdy nesolí. Olej zabrání převaření vody a přilepení rýže ke dnu hrnce. Především ale, přidá rýži velmi delikátní příchuť. Hrnec přikryjeme a vše přivedeme k varu (na středním plameni). Zamícháme a bez pokličky vaříme dál, až se voda vypaří, občas promícháme. Tato část vaření by měla trvat zhruba 10 minut. Poté okamžitě stáhneme plamen na minimum a chvilku pod pokličkou takhle hrnec ohříváme dal (cca minutu) a nakonec dáme bokem. V tento okamžik se vám rýže může zdát ještě hodně tvrdá, ale rýže se nechá pod pokličkou odpočívat ještě minimálne 15 minut. Za tuto dobu by měla získat konzistenci vhodnou ke konzumaci. Zrnka rýže nejsou rozvařená a přesto k sobě mírně lepí. Proto je tato rýže vhodná i k jezení s tyčinkami (jak je v Asii zvykem). Navíc tato rýže krásně voní a chutná. Je ideální přílohou ke všemu, kde používáte rýži klasickou, ale zjistíte, že narozdíl od té klasické si na čínské rýži pochutnáte i když ji jíte samotnou.
3
K úpravě nejsou vhodné druhy rýže s označením parboiled a neloupaná. Také se nedoporučuje používat rýži jako je Uncle Bens nebo vůbec rýži, která nepochází z Asie. Ovšem také nepoužívejte rýži japonskou, ta je totiž hodně leptavá a proto k této úpravě nevhodná.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Čínská svíčková

Čínská svíčková

Čínská sladkokyselá omáčka

Čínská sladkokyselá omáčka

Čínská dýně

Čínská dýně

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Mia | 27. 10. 2015 15:18

    Určitě doporučuji basmati! je velmi chutná. Zkuste tuhle http://www.asijske-potraviny.eu/ryze/121-ryze-basmati-shalamar-10x1kg.html nebudete zklamaní. :-)

  • Tyjo z Hrachovca
    Tyjo z Hrachovca | 13. 1. 2015 23:35

    Proti připékání doporučuji vařit rýži ve vodní lázni pod pokličkou - nemusíte nic míchat, funguje to jako rýžovar... jen sem tam musíte doplnit vodu ve spodním hrnci, abyste si ho nezničili... A nepřidávám ani olej, chuť rýže lépe vynikne.

  • petra | 16. 11. 2014 01:31

    V receptu je "1 3/4 hrnku studené vody, 1 1/2 hrnku rýže", tak nevím v čem je problém

  • petra | 16. 11. 2014 01:30

    V receptu je napsáno "1 3/4 hrnku studené vody, 1 1/2 hrnku rýže", tak nevím v čem je problém....

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 4. 6. 2012 19:50

    Basmati rýže nás překvapila svou specifickou vůní a chutí. Ze začátku jsme hodnotili neosolenou rýži spíše negativně, ale po pár soustech jsme si rychle zvykli a nakonec nám moc chutnala.

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 4. 6. 2012 19:48

    Zkuste zeslabit plamen, tak se bude voda déle odpařovat.

  • Edit | 31. 3. 2012 13:15

    To je hnus ! :-$

  • kurt | 12. 2. 2012 13:32

    Nevim proc, ale ryze se mi pripeka :-(

  • Patrick Schmitt | 10. 12. 2008 01:17

    omlouvám se za ty 2 š ve slově "stačí" a 2 ž ve slovech "vždy" a "použít" počítač se mi zbláznil a píše mi všechna písmena s háčkem včetně ů hned 2x a ja to nestíhám mazat...

  • Patrick Schmitt | 10. 12. 2008 01:13

    Nejdřříve musím upozornit kuchařky a kuchaře na to, že poměr rýže a vody je nevhodný, proto jej nechám změnit na 1 1/2 ku 1 3/4. Stalo se to proto, že jsem podle tohoto receptu vařil v zcela jiném množství, které ovšem staččí málem pro celou českou armádu. Vody by mělo správně byt vžždy a cca 1/4 hrnku víc než rýže! Jinak jsem Vám, pane Jiří před chvílí odeslal odpověď na Váš e-mail. ;-) Aby i ostatní znaly odpověď na tento Váš dotaz: Vyzkoušel jsem všelijaké typy rýže, které jsem většinou zakoupil v německy mluvícím zahraničí, kde existují obrovské asijské supermarkety, plné zboží dováženého přímo z Asie. Mezi tyto druhy patří prostý čínský baifan, jasmínová rýže, siamská rýže apod. Jelikož se u nás nedostane baifan, doporučuji použžít rýži basmati firmy Himalaya Gold. Docílíte výberných výsledků. Je lepší než různé rýže dovážené firmou F.W. Tandoori.

  • Jiří Rozehnal | 9. 12. 2008 23:40

    Recept určitě vyzkouším. Mohl byste mi prozradit, jakou kupovanou rýži(kromě basmati) ste použil? Díky

  • tatuška | 10. 10. 2007 09:33

    rýže basmati mě překvapila, voňavá a chutná - opravdu i samotná třeba s petrželkou a trošku politá máslem :-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Rýže
Přílohy Rýže Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Olej Rýže Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapečené filé po cikánsku

Zapečené filé po cikánsku

Plněné kokosky

Plněné kokosky

Magdiny plátky

Magdiny plátky

Kuřecí prsíčka na kari s česnekem

Kuřecí prsíčka na kari s česnekem

Skvělá ryba se zeleninou

Skvělá ryba se zeleninou

Bábovka jak od paňmámy

Bábovka jak od paňmámy

Vepřové na pomerančích

Vepřové na pomerančích

Domácí jablečný závin (štrůdl)

Domácí jablečný závin (štrůdl)

Lehké Cookies

Lehké Cookies

Doporučujeme

30 minut
Gyros rýže s kuřecím masem a zeleninou

Gyros rýže s kuřecím masem a zeleninou

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

60 minut
Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou

Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

55 minut
Čokoládová buchta z cukety

Čokoládová buchta z cukety

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Poslední sledované recepty

179
Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou
Meruňkový koláč s…
94
Roláda s mletým masem a zeleninou
Roláda s mletým masem a…
83
Klasické lečo
Klasické lečo
57
Česnekové kotlety na špeku
Česnekové kotlety na…
56
Cuketová polévka s mátou a hráškem
Cuketová polévka s mátou…

Zajímavé články

Snídaně, kterou milovala princezna Diana: Je zdravá, rychlá a stala se hitem sociálních sítí
Snídaně, kterou milovala princezna Diana: Je…
Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro nás nezbytná ingredience v něm chybí
Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro…
Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5 receptů, které budete milovat
Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5…
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety. Nasladko i naslano!
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety.…
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako únik od stresující práce. Dnes si je u ní objednávají i celebrity
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako…
AHA.cz Charlotte Gottová zbořila internet! Fanoušci lapají po dechu

Charlotte Gottová zbořila internet! Fanoušci lapají po dechu

Mimibazar Žvýkačky: Co jste o nich možná nevěděli

Žvýkačky: Co jste o nich možná nevěděli

Dáma.cz Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Největší klikaři zvěrokruhu: Těmto znamením vždycky všechno projde

Blesk pro ženy StarDance Tour je za dveřmi: Tereza Kostková odhalila, na co je nejvíc zvědavá!

StarDance Tour je za dveřmi: Tereza Kostková odhalila, na co je nejvíc zvědavá!

Ženy.cz Mít daddy issues je v pohodě. Starší chlapi jsou totiž spicy jako chilli

Mít daddy issues je v pohodě. Starší chlapi jsou totiž spicy jako chilli

Blesk.cz Jiří Krampol (†87): Zmatky kolem pohřbu!

Jiří Krampol (†87): Zmatky kolem pohřbu!

SportRevue.cz FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

FOTO: Kateřina Elhotová a 30 dalších nejhezčích (ex)basketbalistek na světě

Maminka.cz Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Blesk Horoskopy Velký horoskop na srpen: Kdo přehodnotí pohled na zásadní životní etapu a koho povýší?

Velký horoskop na srpen: Kdo přehodnotí pohled na zásadní životní etapu a koho povýší?

Další doporučené recepty:

Číňan na houbách
Číňan na houbách
Číňánkovy kuličky na zelí
Číňánkovy kuličky na zelí
Čínská dýně
Čínská dýně
Čínská sladkokyselá omáčka
Čínská sladkokyselá omáčka
Čínská svíčková
Čínská svíčková
Čínské čtverečky
Čínské čtverečky
  • Recepty.cz
  • Čínská rýže
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact