• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Čínská rýže
Napište svůj komentář k receptu

Čínská rýže

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
3.9
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Čínská rýže
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1,50
      hrnek rýže čínská nebo basmati
    • 1,75
      hrnek voda
    • 1
      lžíce olej arašídový či kukuřičný

Postup přípravy receptu

1
Rýži proplachujeme studenou vodou tak dlouho, až je voda čirá. Nejlepší způsob asi je, dát ryži do většího sítka nebo cedníku s malými otvory a to pak vložit do mísy, přičemž rýží necháme protéct vodu a až je mísa plná, kalnou vody vylijeme a to si zopakujeme víckrát. Rýže by jinak byla při vaření příliš leptavá a po uvaření by zase nemusela držet pohromady či naopak by mohla být od sebe zcela neodělitelná. Následovně dáme do hlubokého hrnce s tlustým dnem 1 3/4 hrnku studené vody, 1 1/2 hrnku rýže a lžíci oleje.
2
POZOR: Nesolíme! Asijské druhy rýže se totiž nikdy nesolí. Olej zabrání převaření vody a přilepení rýže ke dnu hrnce. Především ale, přidá rýži velmi delikátní příchuť. Hrnec přikryjeme a vše přivedeme k varu (na středním plameni). Zamícháme a bez pokličky vaříme dál, až se voda vypaří, občas promícháme. Tato část vaření by měla trvat zhruba 10 minut. Poté okamžitě stáhneme plamen na minimum a chvilku pod pokličkou takhle hrnec ohříváme dal (cca minutu) a nakonec dáme bokem. V tento okamžik se vám rýže může zdát ještě hodně tvrdá, ale rýže se nechá pod pokličkou odpočívat ještě minimálne 15 minut. Za tuto dobu by měla získat konzistenci vhodnou ke konzumaci. Zrnka rýže nejsou rozvařená a přesto k sobě mírně lepí. Proto je tato rýže vhodná i k jezení s tyčinkami (jak je v Asii zvykem). Navíc tato rýže krásně voní a chutná. Je ideální přílohou ke všemu, kde používáte rýži klasickou, ale zjistíte, že narozdíl od té klasické si na čínské rýži pochutnáte i když ji jíte samotnou.
3
K úpravě nejsou vhodné druhy rýže s označením parboiled a neloupaná. Také se nedoporučuje používat rýži jako je Uncle Bens nebo vůbec rýži, která nepochází z Asie. Ovšem také nepoužívejte rýži japonskou, ta je totiž hodně leptavá a proto k této úpravě nevhodná.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Čínská svíčková

Čínská svíčková

Čínská sladkokyselá omáčka

Čínská sladkokyselá omáčka

Čínská dýně

Čínská dýně

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Mia | 27. 10. 2015 15:18

    Určitě doporučuji basmati! je velmi chutná. Zkuste tuhle http://www.asijske-potraviny.eu/ryze/121-ryze-basmati-shalamar-10x1kg.html nebudete zklamaní. :-)

  • Tyjo z Hrachovca
    Tyjo z Hrachovca | 13. 1. 2015 23:35

    Proti připékání doporučuji vařit rýži ve vodní lázni pod pokličkou - nemusíte nic míchat, funguje to jako rýžovar... jen sem tam musíte doplnit vodu ve spodním hrnci, abyste si ho nezničili... A nepřidávám ani olej, chuť rýže lépe vynikne.

  • petra | 16. 11. 2014 01:31

    V receptu je "1 3/4 hrnku studené vody, 1 1/2 hrnku rýže", tak nevím v čem je problém

  • petra | 16. 11. 2014 01:30

    V receptu je napsáno "1 3/4 hrnku studené vody, 1 1/2 hrnku rýže", tak nevím v čem je problém....

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 4. 6. 2012 19:50

    Basmati rýže nás překvapila svou specifickou vůní a chutí. Ze začátku jsme hodnotili neosolenou rýži spíše negativně, ale po pár soustech jsme si rychle zvykli a nakonec nám moc chutnala.

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 4. 6. 2012 19:48

    Zkuste zeslabit plamen, tak se bude voda déle odpařovat.

  • Edit | 31. 3. 2012 13:15

    To je hnus ! :-$

  • kurt | 12. 2. 2012 13:32

    Nevim proc, ale ryze se mi pripeka :-(

  • Patrick Schmitt | 10. 12. 2008 01:17

    omlouvám se za ty 2 š ve slově "stačí" a 2 ž ve slovech "vždy" a "použít" počítač se mi zbláznil a píše mi všechna písmena s háčkem včetně ů hned 2x a ja to nestíhám mazat...

  • Patrick Schmitt | 10. 12. 2008 01:13

    Nejdřříve musím upozornit kuchařky a kuchaře na to, že poměr rýže a vody je nevhodný, proto jej nechám změnit na 1 1/2 ku 1 3/4. Stalo se to proto, že jsem podle tohoto receptu vařil v zcela jiném množství, které ovšem staččí málem pro celou českou armádu. Vody by mělo správně byt vžždy a cca 1/4 hrnku víc než rýže! Jinak jsem Vám, pane Jiří před chvílí odeslal odpověď na Váš e-mail. ;-) Aby i ostatní znaly odpověď na tento Váš dotaz: Vyzkoušel jsem všelijaké typy rýže, které jsem většinou zakoupil v německy mluvícím zahraničí, kde existují obrovské asijské supermarkety, plné zboží dováženého přímo z Asie. Mezi tyto druhy patří prostý čínský baifan, jasmínová rýže, siamská rýže apod. Jelikož se u nás nedostane baifan, doporučuji použžít rýži basmati firmy Himalaya Gold. Docílíte výberných výsledků. Je lepší než různé rýže dovážené firmou F.W. Tandoori.

  • Jiří Rozehnal | 9. 12. 2008 23:40

    Recept určitě vyzkouším. Mohl byste mi prozradit, jakou kupovanou rýži(kromě basmati) ste použil? Díky

  • tatuška | 10. 10. 2007 09:33

    rýže basmati mě překvapila, voňavá a chutná - opravdu i samotná třeba s petrželkou a trošku politá máslem :-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Rýže
Přílohy Rýže Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Olej Rýže Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Výborné koláčky

Výborné koláčky

Brokolicové placičky za syrova

Brokolicové placičky za syrova

Pangasius zapečený se sýrem

Pangasius zapečený se sýrem

Linecký koláč mlsného manžela

Linecký koláč mlsného manžela

Výborná pizza

Výborná pizza

Ovocný dort s želé

Ovocný dort s želé

Kuřecí nudličky po sedlčansku

Kuřecí nudličky po sedlčansku

Minestrone

Minestrone

Puding s chia semínky a pomerančem

Puding s chia semínky a pomerančem

Doporučujeme

40 minut
Čevapčiči s brambory a žampiony na grilu

Čevapčiči s brambory a žampiony na…

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

Poslední sledované recepty

183
Česnekové kotlety na špeku
Česnekové kotlety na…
97
Celer smažený v kořeněné tempuře
Celer smažený v kořeněné…
69
Plec pečená (nejen) se zelím
Plec pečená (nejen) se…
69
Rohlíčky plněné jablíčky
Rohlíčky plněné jablíčky
54
Pot-au-feu s králičím masem a bramborami
Pot-au-feu s králičím…

Zajímavé články

Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás ohromí
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás…
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let starý recept je sázka na jistotu
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let…
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte…
AHA.cz Luďan z MOSTu! sundal teplákovku a... Z Hofmanna je drsňák

Luďan z MOSTu! sundal teplákovku a... Z Hofmanna je drsňák

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Blesk pro ženy Trik této české absolventky funguje! Po škole získala práci snů

Trik této české absolventky funguje! Po škole získala práci snů

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Dana Morávková: Vypekl ji manžel!

Dana Morávková: Vypekl ji manžel!

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

Další doporučené recepty:

Číňan na houbách
Číňan na houbách
Číňánkovy kuličky na zelí
Číňánkovy kuličky na zelí
Čínská dýně
Čínská dýně
Čínská sladkokyselá omáčka
Čínská sladkokyselá omáčka
Čínská svíčková
Čínská svíčková
Čínské čtverečky
Čínské čtverečky
  • Recepty.cz
  • Čínská rýže
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact