• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Chlebový kvásek
Napište svůj komentář k receptu

Chlebový kvásek

autor: J.Tereza
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Chlebový kvásek
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • celozrnná mouka na přípravu chleba
    • voda

Postup přípravy receptu

1
První den dáme do 7 dl skleněné zavařovací sklenice o něco méně než do poloviny řidší těsto. Sklenici přikryjeme prodyšnou tkaninou, např. gázou, a postavíme na teplé místo. Těsto je smíchané jen z vody a také celozrnné mouky, ze které budeme péct chléb.
2
Druhý den toto těstíčko jen promícháme lžící.
3
Třetí den přidáme jednu lžíci mouky a těsto opět s moukou promícháme.
4
Čtvrtý den těsto, které se už začíná zvedat a kvasit, opět promícháme.
5
Pátý, případně další den těsto, resp. už kvásek znovu promícháme.
6
Kvásek je hotový, když se už nezvedá a má intenzívní kyselou chuť a vůni.
7
Kvásek můžeme potom použít buď okamžitě na přípravu chleba, nebo ho přikryjeme víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží několik týdnů.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Chlebový dort III.

Chlebový dort III.

Chlebový věnec

Chlebový věnec

Bagetový (chlebový) salát

Bagetový (chlebový) salát

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • jitka | 16. 9. 2015 10:27

    ahoj, mám kvásek pátý den, kysele cítí ale zatím se nezvedá, je něco v nepořádku?

  • Mirka P. | 29. 5. 2008 20:11

    Včera jsem z něj uvařila to kyselo a i když mělo trochu jinou chuť než z kupovaného kvasu, bylo moc dobré. Manžel dokonce tvrdil, že mu chutná ještě víc. Dávám 1!

  • Alu§ka | 26. 5. 2008 21:14

    Tak jsem ho včera zkusila s absolutní nedůvěrou ke zdárnému výsledku zadělat (hladká žitná + pšeničná mouka) a k mému překvapení se již do dneška začal zvedat, což mě utvrdilo v tom, že by to mohlo dobře dopadnout a z toho vyplývá můj dotaz na jak velký chléb je toto množství kvásku? Respektive z jakého váhového množství mouky? Děkuji za info

  • Mirka P. | 25. 5. 2008 17:47

    Jak jsem včera zadělala, tak saccharomycety hezky pracují, je to i cítit, když se přijde z venku domů. Ta tmavá tekutina nahoře nevypadá moc vábně, jsem zvědavá, jak to dopadne.

  • Tereza J. | 24. 5. 2008 18:40

    Sylvinka, tá kolonka by bola super, súhlasím s tebou, ono je dobré, keď sa človek podozvedá nové veci.

  • Mirka P. | 24. 5. 2008 15:02

    Tak jsem právě zadělala :-). Trvalo to asi 1 minutu. Použila jsem jen několik lžic celozrnné pšeničné mouky, tak to nebude zas taková škoda, jestli se mi to nepovede. U nás doma v Podkrkonoší se kvas prodává v každém obchodě s potravinami. Teď, co jsem v Praze, jsem na něj ještě nenarazila. Ale až půjdu do stánku pro rohliky, tak se zeptám :-).

  • Zdenka Korábová | 24. 5. 2008 09:19

    Výroba vlastního kvásku je z mého pohledu pracná a dnes již opravdu zbytečná, neřeknu před dvaceti lety. Dnes vám rádi prodají kvásek v každé ,i té nejmenší regionální pekárně, či stánku s pečivem. A pak se dá donekonečna doma pomnožovat, tak jak to dělaly naše babičky. Ale kdo chce začínat od piky, proč ne. A Patrickovy recepty jsou výborné, neopřelé a podrobný popis velice čtivý a zajímavý. Popisky, či návody moc ráda čtu a poznatky osatních mě zajímají, úpravy a změny v receptech jsou pro mně velmi podnětné. Roznodně lepší než další a další "svíčkové" lišící se pouze různě procentní smetanou, či šlehačkou. Je ale i pravda, že některé autorky i těch "svíčkových" těžce nesou zásahy ostatních kuchařek do jejich receptů, ale s tím se musí popasovat každý sám.

  • Sylva Karešová | 23. 5. 2008 20:58

    Terko, děkuji :-) No, možná by nebylo od věci, kdyby se při přidávání receptů udělala ve formuláři ještě samostatná kolonka, kam by se daly uvést různé tyto věci navíc... :-) Návrh pro paní Ladu Kovářovou :-)

  • Tereza J. | 23. 5. 2008 20:20

    Silvinka, je dobré prečítať si zaujímavosti, len ja osobne by som dala prednosť receptu, ktorý je napísaný vecne a tie to ostatné, informácie, pikošky a pod. trebárs napísané v poznámke. Ale opakujem, je to len môj názor, iní možno majú názor opačný. Pozdravujem maróda:)))

  • Sylva Karešová | 23. 5. 2008 19:49

    Terko, já píšu za Patricka, neboť je to můj přítel a je nemocný, a taky ne vždy se mu chce řešit tyto věci.Víš, samozřejmě, že někoho dlouhý recept může odradit, ale to je potom jen a jen problém toho dotyčného, který se dokonale sžil s dnešní uspěchanou dobou. Ne vždy je recept skutečně tak dlouhý, jak se zdá, neboť Patrick mnohdy přidává informace pro zajímavost. Což se mi zdá od něj pěkné i profesionální. Neplácne sem jen tak nějaký recept s pěti slovy, v kterém takřka nic nestojí, o kterém ani pořádně nic neví a podobně. Ber obecně, ne proti Tobě :-) Prostě, kdo hledá rychlovku, může si také rovnou koupit něco instantního nebo hotovku u rychlého občerstvení :-D Zkrátka, jednoduše, takový člověk nechť si klidně recept od Páti zavře a hledá jiný. Kdo chce naopak něco náročného, zajímavého, třeba se někomu předvést, někoho překvapit, ten pak jistě i u dlouhého receptu setrvá :-)

  • Tereza J. | 23. 5. 2008 18:59

    ˇAno Sylvinka, ja to chápem, ja som sa len snažila Patrikovi naznačiť, že tie jeho recepty sú niekedy na škodu jedál, ktoré sú dobré, písané snáď príliš siahodlho:))) Začínajúce kuchárky to môže odradiť, tie skúsenejšie to snáď ani nepotrebujú. Troška skrátiť by tým jeho dobrým receptom pomohlo:)) Ale to je len môj názor.

  • Sylva Karešová | 23. 5. 2008 00:54

    Terko, Patrick to myslel spíše tak, že ve svých receptech, které zde má a přidává, se snaží psát velmi podrobně a krok za krokem mnohdy i s různými dalšími informacemi, z čehož vyplývá, že příprava dle takového receptu nemůže nikomu činit problém. Samozřejmě máš pravdu, že některé stručné recepty jsou jasné. Ale najdeš zde i mnoho takových, kde chybí plno potřebných informací, kvůli nimž pak třeba nezkušení začátečníci mají problémy. Tak to bylo myšleno, chápeš?Jinak s tou chválou svého.. To bylo myšleno v dobrém, a tedy, že je pyšný na to, že se mu první a takový chléb povedl a byl dobrý. Proč na něj tedy neupozornit, když v zásadě postup Tvého a jeho kvásku je podobný.. Nechť si potom každý vybere :-)

  • Tereza J. | 22. 5. 2008 12:47

    Patrik, dovolím si poznamenať, že siahodlho napísaný recept ešte nemusí byť automaticky jasný rovnako ako stručne napísaný recept nemusí byť neúplný a nejasný. Ale holt každý svoje chváli, však?

  • Hela - | 22. 5. 2008 09:00

    Pane Patriku, aby nedošlo k omylu - jen jsem konstatovala, že recept na Chleba s křupavou kůrkou je méně pracný než ten váš, Nikoliv že ten váš je příliš pracný. Co už může být jednodušší, než zalít mouku vodou, počkat až to vykyne a upéct?

  • Helena Stříbrná | 22. 5. 2008 08:41

    Chlebový kvásek je z žitné mouky a zakládá se trochu jinak.

  • Patrick Schmitt | 22. 5. 2008 00:28

    překlep....úplný ;-)

  • Patrick Schmitt | 22. 5. 2008 00:27

    Vůbec mi recept nepřipadá špatný, paní Mirko, nebyla to žádná kritika, jen mám v oblibě ten můj recept, který se mi povedl, ještě když jsem byl ůplý amatér ohledně pečení chleba. Proto nemám ani potřebu zkoušet jiné podobné recepty. A k paní Hele: Recept na ten můj chléb mi ani nepřipadá tak pracný, ale to je subjektivní záležitost. Já travím u plotny a trouby svůj volný čas velmi rád a vařím (a peču) téměř každý den s velkou oblibou, přičemž se nebojím vyzkoušet ani ty doopravdy nejpracnější záležitosti, takže mi příprava toho chlebíku příjde spíše jako snadný až středně obtížný. Navíc své recepty nerad píši příliš stručně, protože sám nenávidím recepty neúplné či nejasné. Po pozorném přečtení mých receptů se myslím většinou da přijít k závěru, že až tak složité nejsou. A ten chléb, o kterém se tu bavíme určitě stojí za to :-)

  • Hela - | 21. 5. 2008 23:16

    Paní Tereza sem přidala tento recept proto, že se tady hledal a žádal. To je v pořádku. Jen mě osobně výroba kvásku připadá jako mnoho povyku pro nic. Když si upečete Chleba s křupavou kůrkou ze tří druhů mouky a špetkou kmínu, budete mít chleba s chutí pravého chleba z kvásku, nikoliv hutnou cihlu z domácí pekárny. Alemanský chléb pana Patrika je sice podobný, ale mnohem pracnější.

  • Mirka P. | 21. 5. 2008 19:59

    Jak myslíte tu poslední větu, Patricku? Připadá vám špatný? Nechci být dotěrná, ale k tomuto receptu uvítám každou radu nebo kritiku, pokud bude slušně napsaná.

  • Patrick Schmitt | 21. 5. 2008 18:47

    Všem vřele doporučuji vyzkoušet kvásek, který je součástí mého receptu "Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot". Tak jsem totiž kvásek dělal poprvé v životě a hned se povedl. ;-) Tento recept zde nechám raději okomentovat jiné lidi. :-)

  • - | 21. 5. 2008 18:36

    http://priscila-rajka.blog.cz/0708/kvasek-a-kterak-jej-kultivovati

  • Mirka P. | 21. 5. 2008 17:01

    Taky vám tenhle recept připomněl Robinsona? :-) Terezko, můžu použít celozrnnou pšeničnou mouku? Já totiž chleba nepeču, ale z kvásku bych chtěla dělat kyselo a kvůli tomu se mi nechce kupovat kilo žitné mouky. Z pšeničné to ale zase možná nebude ono, co?

  • Jarka O. | 21. 5. 2008 15:00

    Jednou jsem kvásek zkoušela a nepovedl se mi, zplesnivěl...Tak to zkusím ještě jednou podle Tebe ;-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Pokrmy Z mouky/obilovin Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná mouka Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramborák z chleba

Bramborák z chleba

Košíčky z ledových kaštanů

Košíčky z ledových kaštanů

Šlehačková roláda IV.

Šlehačková roláda IV.

Šumavské těstoviny

Šumavské těstoviny

Cejn na bylinkách

Cejn na bylinkách

Citronovo-hruškový koláč

Citronovo-hruškový koláč

Jednoduché sýrové tyčinky

Jednoduché sýrové tyčinky

Košíčky s nutelovým krémem

Košíčky s nutelovým krémem

Uzenářský maxichleba s cibulovým salátem

Uzenářský maxichleba s cibulovým…

Doporučujeme

30 minut
Treska s gratinovanou brokolicí a mandlemi

Treska s gratinovanou brokolicí a…

40 minut
Polévka z pečených rajčat

Polévka z pečených rajčat

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

95 minut
Brownies s ostružinovým pyré

Brownies s ostružinovým pyré

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

39
Zapečená plněná rajčata
Zapečená plněná rajčata
30
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
30
Quiche s červenou řepou a sýrem
Quiche s červenou řepou…
29
Sypánky s mákem
Sypánky s mákem
27
Little Gem s hořčicovým přelivem
Little Gem s hořčicovým…

Zajímavé články

4 nejlepší snídaně plné bílkovin: Zasytí vás, nepřiberete po nich a ještě si pochutnáte
4 nejlepší snídaně plné bílkovin: Zasytí vás,…
Nejlepší domácí kečupy, díky kterým zpracujete úrodu ze zahrádky a ulevíte tak své peněžence
Nejlepší domácí kečupy, díky kterým zpracujete…
Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které budete mít do 30 minut na stole
Od pondělí do pátku: Zářijové večeře, které…
Jednoduchá a luxusní budapešťská pomazánka: Stačí trochu vylepšit dvě základní ingredience
Jednoduchá a luxusní budapešťská pomazánka: Stačí…
Dorty vzdorující gravitaci: Prohlédněte si sladkosti, které ohromí každého oslavence
Dorty vzdorující gravitaci: Prohlédněte si…
AHA.cz Nedvěd už Kiki neskrývá! Díky za důkaz, reaguje Rolins

Nedvěd už Kiki neskrývá! Díky za důkaz, reaguje Rolins

Mimibazar Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Jak vést politickou diskuzi a nezničit si rodinné a přátelské vztahy

Dáma.cz Slzy, kufry a zpáteční letenka. Jak vypadají rozchody na dovolené?

Slzy, kufry a zpáteční letenka. Jak vypadají rozchody na dovolené?

Blesk pro ženy Stejný look, jiný věk: Julia Roberts a Amanda Seyfried v identickém outfitu šokovaly Benátky!

Stejný look, jiný věk: Julia Roberts a Amanda Seyfried v identickém outfitu šokovaly Benátky!

Ženy.cz Toxičtí lidé v práci? Tak to fakt nedávám

Toxičtí lidé v práci? Tak to fakt nedávám

Blesk.cz Hvězda Pobřežní hlídky Nicole Eggertová: Přišla o prsa!

Hvězda Pobřežní hlídky Nicole Eggertová: Přišla o prsa!

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Blesk Horoskopy Velký horoskop práce a financí na září: Koho povýší, kdo si konečně najde práci a komu hrozí vyhazov?

Velký horoskop práce a financí na září: Koho povýší, kdo si konečně najde práci a komu hrozí vyhazov?

  • Recepty.cz
  • Chlebový kvásek
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact