• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Celozrnný pivní chléb
Napište svůj komentář k receptu

Celozrnný pivní chléb

autor: Lenka ze Sydney
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Celozrnný pivní chléb
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg celozrnná žitná mouka lze i napůl s celozrnnou pšeničnou
    • 2
      kostka droždí nebo 4 lžíce sušeného
    • 1
      lžíce hnědý cukr hnědý
    • 3
      lžička mořská sůl
    • 1
      lahev pivo pokojová teplota
    • 2
      hrst pšeničný šrot
    • 1
      hrst ovesné vločky
    • 1
      hrst sezamová semínka
    • 1
      hrst dýňová semínka
    • 1
      hrst lněná semínka
    • 1
      hrst slunečnicová semínka
    • 1
      hrst kmín

Postup přípravy receptu

1
V menší misce zaděláme kvásek z droždí, lžíce cukru a teplé vody. Než se na kvásku vytvoří pěna, smícháme ve velké míse mouku se šrotem, vločkami, solí a semínky. Vše zalejeme pivem a kváskem a dobře uhněteme. Je-li těsto příliš řídké, přidáme buď šrot, vločky nebo mouku. Jestliže je moc tuhé, více vody. (Tip: těsto je hutnější konzistence a nejlépe se zadělává silnému muži s velkýma rukama)! V teple necháme těsto kynout zakryté utěrkou asi 1 hodinu. Znovu promícháme. A opět necháme kynout, asi půl hodiny. Pak z těsta vytvarujeme bochník a necháme ještě chvíli kynout na plechu. Posypeme kmínem.
2
Já chléb peču na mřížce, ale vymazaný plech, nebo pečící papír je taky ok. Dáme do vyhřáté trouby péci na 180 °C a první půl hodiny troubu zbytečně neotvíráme, aby se těsto nesrazilo. Po půl hodině můžeme zkontrolovat a troubu ztlumit na 150 °C. Bochník potřeme vodou se solí a pečeme dokud chléb nemá požadovanou barvu, asi ještě dalších 30-40 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestliže ještě chléb není upečený, zabalíme ho do alobalu a pečeme další půl hodiny. Po vytažení z trouby ještě jednou potřeme vodou se solí.
3
Je to náročný recept na práci i čas, ale tento chléb je opravdu výborný a plný zdraví.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Celozrnný chléb s pšeničnou moukou

Celozrnný chléb s pšeničnou moukou

Celozrnný chléb z domácí pekárny

Celozrnný chléb z domácí pekárny

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lenka Kaňová | 12. 4. 2007 04:29

    Andro, opravdu mě mrzí, že se vám ty žemličky nepovedly. Peču si tento chléb v Austrálii často a je opravdu dobrý. Poprosila jsem švagrovou v Česku, aby chléb upekla v domácí pekárně, a dala mi vědět. Doporučuji vyzkoušet na 1 kilo mouky - 70 gramů čerstvého droždí.

  • Lenka Kaňová | 12. 4. 2007 03:44

    Já peču pouze z celozrnné mouky a to úplně všechno! Máte pravdu paní Stránská, v Česku jsem do pečení přidávala pšeničné klíčky, tady v austrálii dávám "bran", což budou česky otruby.Celozrnná mouka s klíčky (otrubami) je těžká a špatně kyne (v porovnání s bílou moukou), proto dávám více droždí. Žemle jsem nepekla, vždycky jen chléb, ale myslím si, že by menší tvary neměly mít na konečný výsledek žádný vliv.

  • Andra | 26. 2. 2007 09:16

    Možno som urobila chybu, keď som chcela z tohto receptu urobiť namiesto chleba žemličky. Ale určite sa mi potvrdil môj predpoklad, že 2 kocky droždia sú na to množstvo múky veľa. Z celozrnnej múky som robila prvý raz, tak som to nevedela posúdiť. Žemle skončili v koši... hodnotiť nebudem, lebo som sa nedržala presne receptu. Ale určite už nebudem skúšať ani chlieb podľa tohto receptu. Ocenila by som odporúčanie na niektorý "odskúšaný" recept na pečivo z celozrnnej múky.

  • Dagmar Stránská | 20. 1. 2007 22:17

    Šrot nejsou pšeničné klíčky! Šrot jsou otruby, ale může se asi přidat obojí. Myslím si ale, že otrub je už dostatek v celozrnné mouce, pokud ho tam dáte mnoho, těsto se bude drobit a půjde špatně zpracovat. Tak teda nevím, jestli jste to vůbec pekla, když ani nevíte, co do toho dáváte!?!?!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení
Pokrmy Pečivo Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Droždí Dýňová semínka Hnědý cukr Kmín Lněná semínka Mořská sůl Ovesné vločky Pivo Pšeničný šrot Sezamová semínka Slunečnicová semínka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Omáčka z plísňového sýra

Omáčka z plísňového sýra

Pampeliškové víno

Pampeliškové víno

Mrkvový salát - vitaminová bomba

Mrkvový salát - vitaminová bomba

Rychle naložené okurky

Rychle naložené okurky

Tatarák z uzeného lososa

Tatarák z uzeného lososa

Ovarová polévka se zeleninou

Ovarová polévka se zeleninou

Ovocný koláč z pomazánkového másla

Ovocný koláč z pomazánkového másla

Pivní preclíky, housky, rohlíky

Pivní preclíky, housky, rohlíky

Listové řezy s rumovou polevou

Listové řezy s rumovou polevou

Doporučujeme

30 minut
Rybí karbanátky s bylinkovými bramborami

Rybí karbanátky s bylinkovými…

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

69
Selská omeleta se zelím
Selská omeleta se zelím
52
Klasické lečo
Klasické lečo
43
Hruškový závin II.
Hruškový závin II.
26
Domácí kečup
Domácí kečup
26
Domácí houstičky ze sušeného droždí
Domácí houstičky ze…

Zajímavé články

Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5 snadných receptů od pondělí do pátku
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5…
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak je zpracovat
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak…
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně zpracovat úrodu
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně…
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty: Dokáže udělat sladký bazén, ostrov i vázu s květinami
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty:…
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na něj!
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na…
AHA.cz Sajler kontra Slanina: Skutečný důvod krachu Kluků v akci

Sajler kontra Slanina: Skutečný důvod krachu Kluků v akci

Mimibazar Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Kámen podle měsíce vašeho narození: Oblečte se v barvách, které radí hvězdy!

Kámen podle měsíce vašeho narození: Oblečte se v barvách, které radí hvězdy!

Ženy.cz Jak obléknout svého muže, aby vám nedělal ostudu?

Jak obléknout svého muže, aby vám nedělal ostudu?

Blesk.cz Temná minulost Laufera (†84), který by oslavil »86«: V jeho bytě se zabila dívka

Temná minulost Laufera (†84), který by oslavil »86«: V jeho bytě se zabila dívka

SportRevue.cz Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Nahota, běh, plavání, moře piva a zábava - takhle opět přivítají dánští studenti jaro

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy Velký horoskop práce a financí: Koho v práci povýší a kdo bude bojovat se syndromem vyhoření?

Velký horoskop práce a financí: Koho v práci povýší a kdo bude bojovat se syndromem vyhoření?

  • Recepty.cz
  • Celozrnný pivní chléb
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact