• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Celozrnný pivní chléb
Napište svůj komentář k receptu

Celozrnný pivní chléb

autor: Lenka ze Sydney
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: obtížné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Celozrnný pivní chléb
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg celozrnná žitná mouka lze i napůl s celozrnnou pšeničnou
    • 2
      kostka droždí nebo 4 lžíce sušeného
    • 1
      lžíce hnědý cukr hnědý
    • 3
      lžička mořská sůl
    • 1
      lahev pivo pokojová teplota
    • 2
      hrst pšeničný šrot
    • 1
      hrst ovesné vločky
    • 1
      hrst sezamová semínka
    • 1
      hrst dýňová semínka
    • 1
      hrst lněná semínka
    • 1
      hrst slunečnicová semínka
    • 1
      hrst kmín

Postup přípravy receptu

1
V menší misce zaděláme kvásek z droždí, lžíce cukru a teplé vody. Než se na kvásku vytvoří pěna, smícháme ve velké míse mouku se šrotem, vločkami, solí a semínky. Vše zalejeme pivem a kváskem a dobře uhněteme. Je-li těsto příliš řídké, přidáme buď šrot, vločky nebo mouku. Jestliže je moc tuhé, více vody. (Tip: těsto je hutnější konzistence a nejlépe se zadělává silnému muži s velkýma rukama)! V teple necháme těsto kynout zakryté utěrkou asi 1 hodinu. Znovu promícháme. A opět necháme kynout, asi půl hodiny. Pak z těsta vytvarujeme bochník a necháme ještě chvíli kynout na plechu. Posypeme kmínem.
2
Já chléb peču na mřížce, ale vymazaný plech, nebo pečící papír je taky ok. Dáme do vyhřáté trouby péci na 180 °C a první půl hodiny troubu zbytečně neotvíráme, aby se těsto nesrazilo. Po půl hodině můžeme zkontrolovat a troubu ztlumit na 150 °C. Bochník potřeme vodou se solí a pečeme dokud chléb nemá požadovanou barvu, asi ještě dalších 30-40 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestliže ještě chléb není upečený, zabalíme ho do alobalu a pečeme další půl hodiny. Po vytažení z trouby ještě jednou potřeme vodou se solí.
3
Je to náročný recept na práci i čas, ale tento chléb je opravdu výborný a plný zdraví.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb

Celozrnný chléb s pšeničnou moukou

Celozrnný chléb s pšeničnou moukou

Celozrnný chléb z domácí pekárny

Celozrnný chléb z domácí pekárny

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lenka Kaňová | 12. 4. 2007 04:29

    Andro, opravdu mě mrzí, že se vám ty žemličky nepovedly. Peču si tento chléb v Austrálii často a je opravdu dobrý. Poprosila jsem švagrovou v Česku, aby chléb upekla v domácí pekárně, a dala mi vědět. Doporučuji vyzkoušet na 1 kilo mouky - 70 gramů čerstvého droždí.

  • Lenka Kaňová | 12. 4. 2007 03:44

    Já peču pouze z celozrnné mouky a to úplně všechno! Máte pravdu paní Stránská, v Česku jsem do pečení přidávala pšeničné klíčky, tady v austrálii dávám "bran", což budou česky otruby.Celozrnná mouka s klíčky (otrubami) je těžká a špatně kyne (v porovnání s bílou moukou), proto dávám více droždí. Žemle jsem nepekla, vždycky jen chléb, ale myslím si, že by menší tvary neměly mít na konečný výsledek žádný vliv.

  • Andra | 26. 2. 2007 09:16

    Možno som urobila chybu, keď som chcela z tohto receptu urobiť namiesto chleba žemličky. Ale určite sa mi potvrdil môj predpoklad, že 2 kocky droždia sú na to množstvo múky veľa. Z celozrnnej múky som robila prvý raz, tak som to nevedela posúdiť. Žemle skončili v koši... hodnotiť nebudem, lebo som sa nedržala presne receptu. Ale určite už nebudem skúšať ani chlieb podľa tohto receptu. Ocenila by som odporúčanie na niektorý "odskúšaný" recept na pečivo z celozrnnej múky.

  • Dagmar Stránská | 20. 1. 2007 22:17

    Šrot nejsou pšeničné klíčky! Šrot jsou otruby, ale může se asi přidat obojí. Myslím si ale, že otrub je už dostatek v celozrnné mouce, pokud ho tam dáte mnoho, těsto se bude drobit a půjde špatně zpracovat. Tak teda nevím, jestli jste to vůbec pekla, když ani nevíte, co do toho dáváte!?!?!

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení
Pokrmy Pečivo Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celozrnná žitná mouka Droždí Dýňová semínka Hnědý cukr Kmín Lněná semínka Mořská sůl Ovesné vločky Pivo Pšeničný šrot Sezamová semínka Slunečnicová semínka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Nepečený jogurtový dort

Nepečený jogurtový dort

Plněný cop

Plněný cop

Vepřové koleno marinované

Vepřové koleno marinované

Oříšková bábovka

Oříšková bábovka

Nakládané sýry - směs

Nakládané sýry - směs

Jednoduché lečo po našem

Jednoduché lečo po našem

Jablečný krémový sen - řez

Jablečný krémový sen - řez

Lívanečky po našem - kynuté

Lívanečky po našem - kynuté

Margot řezy ....Danča

Margot řezy ....Danča

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

31
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
18
Domácí kečup
Domácí kečup
17
Okurkový salát na uskladnění
Okurkový salát na…
17
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
16
Kynutý knedlík z mikrovlnky
Kynutý knedlík z…

Zajímavé články

Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty: Dokáže udělat sladký bazén, ostrov i vázu s květinami
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty:…
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně zpracovat úrodu
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně…
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na něj!
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na…
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte…
Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové: Rychlý recept na víkend, který vám zmizí pod rukama
Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové:…
AHA.cz A je to venku! Pravda o konci Rolins s Nedvědem a opuštěném domově

A je to venku! Pravda o konci Rolins s Nedvědem a opuštěném domově

Mimibazar Nechte kávu a čaj pracovat podruhé: Jak využít lógr a vyluhované sáčky

Nechte kávu a čaj pracovat podruhé: Jak využít lógr a vyluhované sáčky

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo zažije jízdu vášně a kdo bude mít zlomené srdce?

Horoskop na další týden: Kdo zažije jízdu vášně a kdo bude mít zlomené srdce?

Ženy.cz Namísto rovnocennosti válka pohlaví. Kam až zajde moderní feminismus?

Namísto rovnocennosti válka pohlaví. Kam až zajde moderní feminismus?

Blesk.cz Elizabeth Hurleyová (60) odhalila maminku: »85« v plavkách!

Elizabeth Hurleyová (60) odhalila maminku: »85« v plavkách!

SportRevue.cz 35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

35 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo zažije jízdu vášně a kdo bude mít zlomené srdce?

Horoskop na další týden: Kdo zažije jízdu vášně a kdo bude mít zlomené srdce?

  • Recepty.cz
  • Celozrnný pivní chléb
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact