• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Buter baklava líné Airan
Napište svůj komentář k receptu

Buter baklava líné Airan

autor: airan
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Buter baklava líné Airan
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      balíček listové těsto
    • 200
      g mleté ořechy
    • 300
      ml voda
    • 300
      ml cukr
    • skořice
    • citronová kůra
    • citronová šťáva

Postup přípravy receptu

1
Smícháme ořechy se skořicí. Přendáme rozválený plát na plech (ideálně je tam 4-5 mm). Posypeme ořechy a přikryjeme dalším plátem. Nakrájíme na kousky až do dna, aby se lépe propekly. Pečeme ve vyhřáté troubě kolem 25 minut na 180 °C. Z vody a cukru svaříme sirup - originál je hodně hustý, já jsem to odlehčila a vařím jen 20 minut, nakonec přidávám citronovou šťávu a kůru. Zaléváme vařícím sirupem už vychladlé těsto! Necháme vsáknout alespoň do druhého dne.
2
Je možné místo toho udělat hlemýždě - plát těsta posypeme a zavineme. Poté krájíme kousky o velikost 2 cm a upečeme řeznou stranu.
3
Pravá baklava je z jiného těsta, které je téměř nemožné udělat v domácích podmínkách, musí se to opravdu umět, toto je velmi zjednodušený recept. Z listového těsta nelze udělat více vrstev, nepropeče se uprostřed (vyzkoušeno). Řekové to dělají i s pistáciemi, turkové s medem, egypťané dávají směs ořechů, libanonci přidávají do ořechové směsi i marmeládu. Je to chuť Jihu a Orientu dohromady.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Syrenky (tutmanik líné Airan)

Syrenky (tutmanik líné Airan)

Baklava

Baklava

Baklava s ořechy

Baklava s ořechy

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Martina | 3. 5. 2013 18:09

    Dělám Baklavu ze šesti vrstev z normálního Lídlovského listového těsta. Jelikož Baklavu před pečením rozkrájíte na kosočtverce, nevidím důvod proč by se nepropeklo... Mám manžela Bulhara a to jsou opravdu machři na tyto věci a moje Baklava mu vždycky moc chutná a i všem okolo. M.

  • Anonym | 18. 11. 2005 12:44

    Z testa Fillo nemam zadne zkusenosti, ze neco takoveho existuje jsem se dovedela tady. Kde se da koupit? S te krupice se nesmi prehanet, jen lehce se posype a zakape olejem, aby kazdy plat se propekl zvlast (mam na mysli original testo) Nevim jak to bude vypadat ve strudlu, v baklave poradne nasakne varicim sirupem a dodava vybornou chut dohromady s orechama.Skoda ze se ten anonym neozval, zajima me zda ma s tim zkusenosti a jestli se v horkovdusne troube listove testo propece, naposledy jsem to zkusela v plynove a dopadlo katasrofalne.

  • Jana Han | 17. 11. 2005 23:21

    Airan, nikdy me nenapadlo prosypavat platy testa s osmahnutou krupici, to dava smysl. Ja vlastne kazdy jednotlivy plat potiram rozpustenym maslem pomoci maleho plocheho stetce. Nekdy navrsim napr. 5-6 platu, pak je rozkrajim na ctverce 12x12 cm, vlozim do formy na muffiny, aby testo precuhovalo a upecu nasucho takove kosicky, pak je plnim bud na sladko nebo na slano. Krasne to vypada a je to mene tucne nez listove testo a hlavne to lepe drzi tvar. To vsak pak neni baklava, jen dalsi pouziti testa fillo. Take je z tohoto testa vyborny jablecny nebo jiny strudl. A prave na ten strudl pouziji vasi radu, moc se me zamlouva. Diky Jana Han

  • Airan Novakova | 16. 11. 2005 14:46

    Mily anonyme, zkousela jsem to a platy vevnitr se nikdy dobre nepropekli a po zaliti sirupem byli zvlast rozmocene a nedobre. Zavinacky ano, ty sli dobre. Baklava musi byt dobre propecena i uprostred. Kdyz se dela s tim pravym testem dokonce se sype mezi cory osmahnuta na sucho krupice aby se tam lip propeklo. Pamatuji si jak kdysy zeny z cele ulice hodnotily sve baklavy na Vanoce a za nejlepsi prohlasili tu, co mela nejtensi vyvalene testo, nejlepe propecene cory a s nejlepsi chut a hustotu sirupu:-)))) Na pamatku sve babicce musim rict, ze leta byla ta jeji siroko daleko nejlepsi:-)) Jen tak pro zajimavost...listove testo je mastne, prave cory na baklava jsou suche, tam se dava na 1kg mouky lzice oleje, proto:-)) Pravda je, ze jsem to uz v horkovzdusne troube nezkousela, mozna tam by se to dalo propect, nevim.

  • Anonym | 15. 11. 2005 23:33

    Mila Airan, z listoveho testa jde udelat baklava jedna basen, jen staci rozvalet listove testo na tenoucko, jako list papiru.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Svačina Oslava Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Citronová šťáva Cukr Listové těsto Mleté ořechy Skořice Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Opilé řezy

Opilé řezy

Jablkové řezy V.

Jablkové řezy V.

Kukuřičný chléb II.

Kukuřičný chléb II.

Smetanovo-bramborový krém

Smetanovo-bramborový krém

Knedlíky z rýžové mouky

Knedlíky z rýžové mouky

Kávový korpus

Kávový korpus

Kuře v hořčičné kari marinádě

Kuře v hořčičné kari marinádě

Česneková růžičková kapusta se slaninou a bylinkami

Česneková růžičková kapusta se…

Cuketová pomazánka

Cuketová pomazánka

Doporučujeme

30 minut
Palačinky se sýrem a špenátem

Palačinky se sýrem a špenátem

45 minut
Linecké cukroví krok za krokem

Linecké cukroví krok za krokem

45 minut
Crinkles

Crinkles

55 minut
Pracny

Pracny

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

30 minut
Teplý salát z restované panenky

Teplý salát z restované panenky

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

45 minut
Sušenky s arašídovým krémem

Sušenky s arašídovým krémem

50 minut
Čokoládovo-karamelový koláč

Čokoládovo-karamelový koláč

Poslední sledované recepty

31
Cuketové placky bez lepku
Cuketové placky bez lepku
26
Vepřová krkovice s fazolovým hummusem a rajčatovou salsou
Vepřová krkovice s…
23
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem
19
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami
Zapečené těstoviny se…
19
Znojemské okurky
Znojemské okurky

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete mít hotové do 30 minut
Od pondělí do pátku: Báječné večeře, které budete…
Masarykovo cukroví: Upečte si jednoduchá ořechová kolečka, která miloval náš první prezident
Masarykovo cukroví: Upečte si jednoduchá ořechová…
Perníkové chaloupky jako z Hollywoodu: Poznáte, z kterých filmů jsou?
Perníkové chaloupky jako z Hollywoodu: Poznáte, z…
Honí vás mlsná? Udělejte si domácí vaječný likér. S rumem, vodkou, bez vajec nebo perníčkový!
Honí vás mlsná? Udělejte si domácí vaječný likér.…
Velký kalendář vánočního pečení: Kdy upéct perníčky, linecké nebo vánočku?
Velký kalendář vánočního pečení: Kdy upéct…
AHA.cz Po kolapsu zmizel Přeučil ze světa! Hrušková šla s pravdou ven

Po kolapsu zmizel Přeučil ze světa! Hrušková šla s pravdou ven

Mimibazar Testováno mámou: Mluvicí Tablík Kvído od Albi – chytrá hračka, která děti baví i učí

Testováno mámou: Mluvicí Tablík Kvído od Albi – chytrá hračka, která děti baví i učí

Dáma.cz Jak na nejlepší vánoční cukroví? 12 tipů a triků, díky nimž zvládnete pečení jako profík!

Jak na nejlepší vánoční cukroví? 12 tipů a triků, díky nimž zvládnete pečení jako profík!

Blesk pro ženy Nejkrásnější diáře na rok 2026: Který bude ten váš?

Nejkrásnější diáře na rok 2026: Který bude ten váš?

Ženy.cz Nesnáším hrocení Vánoc! Řekněme dost předvánočnímu peklu

Nesnáším hrocení Vánoc! Řekněme dost předvánočnímu peklu

Blesk.cz Sabina Klimešová o konci v Bacheloru: Mirek se mi nelíbil, chtěla jsem odejít!

Sabina Klimešová o konci v Bacheloru: Mirek se mi nelíbil, chtěla jsem odejít!

SportRevue.cz FOTO: Vzpomínáte? 28 krásek, které jsme sledovali na olympiádě v Pchjongčchangu

FOTO: Vzpomínáte? 28 krásek, které jsme sledovali na olympiádě v Pchjongčchangu

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Velká předpověď pro prosinec: Láska, peníze i zdraví! A měsíc plný flirtu...

Velká předpověď pro prosinec: Láska, peníze i zdraví! A měsíc plný flirtu...

  • Recepty.cz
  • Buter baklava líné Airan
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact