• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Buter baklava líné Airan
Napište svůj komentář k receptu

Buter baklava líné Airan

autor: airan
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Buter baklava líné Airan
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      balíček listové těsto
    • 200
      g mleté ořechy
    • 300
      ml voda
    • 300
      ml cukr
    • skořice
    • citronová kůra
    • citronová šťáva

Postup přípravy receptu

1
Smícháme ořechy se skořicí. Přendáme rozválený plát na plech (ideálně je tam 4-5 mm). Posypeme ořechy a přikryjeme dalším plátem. Nakrájíme na kousky až do dna, aby se lépe propekly. Pečeme ve vyhřáté troubě kolem 25 minut na 180 °C. Z vody a cukru svaříme sirup - originál je hodně hustý, já jsem to odlehčila a vařím jen 20 minut, nakonec přidávám citronovou šťávu a kůru. Zaléváme vařícím sirupem už vychladlé těsto! Necháme vsáknout alespoň do druhého dne.
2
Je možné místo toho udělat hlemýždě - plát těsta posypeme a zavineme. Poté krájíme kousky o velikost 2 cm a upečeme řeznou stranu.
3
Pravá baklava je z jiného těsta, které je téměř nemožné udělat v domácích podmínkách, musí se to opravdu umět, toto je velmi zjednodušený recept. Z listového těsta nelze udělat více vrstev, nepropeče se uprostřed (vyzkoušeno). Řekové to dělají i s pistáciemi, turkové s medem, egypťané dávají směs ořechů, libanonci přidávají do ořechové směsi i marmeládu. Je to chuť Jihu a Orientu dohromady.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Syrenky (tutmanik líné Airan)

Syrenky (tutmanik líné Airan)

Baklava

Baklava

Baklava s ořechy

Baklava s ořechy

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Martina | 3. 5. 2013 18:09

    Dělám Baklavu ze šesti vrstev z normálního Lídlovského listového těsta. Jelikož Baklavu před pečením rozkrájíte na kosočtverce, nevidím důvod proč by se nepropeklo... Mám manžela Bulhara a to jsou opravdu machři na tyto věci a moje Baklava mu vždycky moc chutná a i všem okolo. M.

  • Anonym | 18. 11. 2005 12:44

    Z testa Fillo nemam zadne zkusenosti, ze neco takoveho existuje jsem se dovedela tady. Kde se da koupit? S te krupice se nesmi prehanet, jen lehce se posype a zakape olejem, aby kazdy plat se propekl zvlast (mam na mysli original testo) Nevim jak to bude vypadat ve strudlu, v baklave poradne nasakne varicim sirupem a dodava vybornou chut dohromady s orechama.Skoda ze se ten anonym neozval, zajima me zda ma s tim zkusenosti a jestli se v horkovdusne troube listove testo propece, naposledy jsem to zkusela v plynove a dopadlo katasrofalne.

  • Jana Han | 17. 11. 2005 23:21

    Airan, nikdy me nenapadlo prosypavat platy testa s osmahnutou krupici, to dava smysl. Ja vlastne kazdy jednotlivy plat potiram rozpustenym maslem pomoci maleho plocheho stetce. Nekdy navrsim napr. 5-6 platu, pak je rozkrajim na ctverce 12x12 cm, vlozim do formy na muffiny, aby testo precuhovalo a upecu nasucho takove kosicky, pak je plnim bud na sladko nebo na slano. Krasne to vypada a je to mene tucne nez listove testo a hlavne to lepe drzi tvar. To vsak pak neni baklava, jen dalsi pouziti testa fillo. Take je z tohoto testa vyborny jablecny nebo jiny strudl. A prave na ten strudl pouziji vasi radu, moc se me zamlouva. Diky Jana Han

  • Airan Novakova | 16. 11. 2005 14:46

    Mily anonyme, zkousela jsem to a platy vevnitr se nikdy dobre nepropekli a po zaliti sirupem byli zvlast rozmocene a nedobre. Zavinacky ano, ty sli dobre. Baklava musi byt dobre propecena i uprostred. Kdyz se dela s tim pravym testem dokonce se sype mezi cory osmahnuta na sucho krupice aby se tam lip propeklo. Pamatuji si jak kdysy zeny z cele ulice hodnotily sve baklavy na Vanoce a za nejlepsi prohlasili tu, co mela nejtensi vyvalene testo, nejlepe propecene cory a s nejlepsi chut a hustotu sirupu:-)))) Na pamatku sve babicce musim rict, ze leta byla ta jeji siroko daleko nejlepsi:-)) Jen tak pro zajimavost...listove testo je mastne, prave cory na baklava jsou suche, tam se dava na 1kg mouky lzice oleje, proto:-)) Pravda je, ze jsem to uz v horkovzdusne troube nezkousela, mozna tam by se to dalo propect, nevim.

  • Anonym | 15. 11. 2005 23:33

    Mila Airan, z listoveho testa jde udelat baklava jedna basen, jen staci rozvalet listove testo na tenoucko, jako list papiru.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Svačina Oslava Dobrůtka Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Citronová šťáva Cukr Listové těsto Mleté ořechy Skořice Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Buchta z mléka

Buchta z mléka

Laskonky pravých Labužníků

Laskonky pravých Labužníků

Rýže se zelím a mletým masem

Rýže se zelím a mletým masem

Zdravá tortilla

Zdravá tortilla

Cottage na sladko

Cottage na sladko

Banánový koláč se smetanou

Banánový koláč se smetanou

Bramborovo-květákové placičky

Bramborovo-květákové placičky

Domácí chléb podle Ládi Hrušky

Domácí chléb podle Ládi Hrušky

Máslo s medvědím česnekem

Máslo s medvědím česnekem

Doporučujeme

50 minut
Čočka na kyselo

Čočka na kyselo

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

45 minut
Čevabčiči

Čevabčiči

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Kulajda

Kulajda

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

36
Karí čočka se špenátem
Karí čočka se špenátem
29
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
18
Jednoduchá ovesná kaše
Jednoduchá ovesná kaše
16
Houbová omáčka II.
Houbová omáčka II.
15
Domácí ovocná limonáda
Domácí ovocná limonáda

Zajímavé články

Nejlepší pečené brambory? Zkuste recept na bouchačky od Jamie Olivera
Nejlepší pečené brambory? Zkuste recept na…
Jablečný koláč 4x jinak: Upečte si sypaný, z křehkého těsta, s mandlemi nebo pudinkem
Jablečný koláč 4x jinak: Upečte si sypaný, z…
Dýňové latte lepší než z kavárny. Naučte se, jak ho připravit doma
Dýňové latte lepší než z kavárny. Naučte se, jak…
Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně nejlepších obědů
Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně…
Tak trochu jiný chleba: Jak na indický naan, francouzský fougasse nebo italskou focacciu
Tak trochu jiný chleba: Jak na indický naan,…
AHA.cz Z Mareše je troska: Rozvod s Monikou, nebo vážná nemoc?

Z Mareše je troska: Rozvod s Monikou, nebo vážná nemoc?

Mimibazar Silná imunita bez stresu: 5 ověřených tipů pro zdraví celé rodiny

Silná imunita bez stresu: 5 ověřených tipů pro zdraví celé rodiny

Dáma.cz Přání k narozeninám: Inspirace na pár textů do SMS i na papír

Přání k narozeninám: Inspirace na pár textů do SMS i na papír

Blesk pro ženy Největší hit podzimu? Semiš! Jak nosit tento draze vypadající trend?

Největší hit podzimu? Semiš! Jak nosit tento draze vypadající trend?

Ženy.cz Chlapi, takhle ne! 10 věcí, které zaručeně odradí každou ženu

Chlapi, takhle ne! 10 věcí, které zaručeně odradí každou ženu

Blesk.cz Zpěvák Janek Ledecký: Tahal herce do dodávky!

Zpěvák Janek Ledecký: Tahal herce do dodávky!

SportRevue.cz FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

FOTO: Pro šmíráky. 28 sexy (ex)sportovkyň, které můžete sledovat na Twitteru

Maminka.cz Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Blesk Horoskopy Jaké jste znamení podle indického horoskopu? Najděte si to své!

Jaké jste znamení podle indického horoskopu? Najděte si to své!

  • Recepty.cz
  • Buter baklava líné Airan
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact