• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Vánoce Jedlé dárky
  • Recepty.cz
  • Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
Napište svůj komentář k receptu

Bulharská trošije (nakládaná zelenina)

autor: Simča S.
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 11
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      ks květák
    • 3
      ks mrkev
    • 3
      ks cibule malá , prům.asi 3 cm
    • 4
      ks rajčata malá, ještě pevná, ne úplně dozrálá, žlutá až oranžová
    • 3
      ks paprika
    • 4
      ks kozí rohy
    • 5
      ks feferonka
    • 1
      ks kořen petržele
    • 1
      ks celer bulva
    • 3
      stroužek česnek
    • 40
      g sůl
    • 1
      l voda

Postup přípravy receptu

1
Svaříme vodu se solí na 4% roztok (na 1 l vody 40g soli) a necháme vychladnout. Zeleninu oloupeme a očistíme. Květák rozebereme na menší růžičky, mrkev a petržel nakrájíme na 2 - 3 cm kousky, celer na 1 cm plátky a ty na 2 - 3 cm velké kousky. Zeleninu naskládáme do 2 nebo 5-ti litrových lahví, skládáme těsně k sobě a zlehka je stiskneme dolů. Nahoře uděláme věneček z celerového listí a vše zajistime dřevěnými nebo umělohmotnými pružnými proužky (perky) tak, aby po zalití vychladlým roztokem zůstala zelenina potopená a nevyplavávala na hladinu. Naplněné sklenice se nechají stát při pokojové teplotě (nejlépe na nějakém tácu či plechu, při kvašení se stane, že voda "přešumí") tak dlouho, dokud neproběhně proces mléčného kvašení (podle teptoty v místnosti tak 5 -6 dní). Láhve se v tuto dobu nezavírají, víčko se na ně jen položí, aby se do láhví neprášilo, či nespadl dovnitř nějaký hmyz. Pokud se udělá souvislý povlak, tak dolejeme solný roztok tak až ho odstraníme (přeteče z láhve ven). Tekutina má být cca 1 cm nad zeleninou. Jakmile proběhne proces kvašení (tekutina se vyčistí - vyčeří), nasazovacími umělohmotnými víčky sklenice uzavřeme (nezavírat napevno kovovými víčky uzavírací hlavou!!!) a nechají ve sklepě (nebo spíži s konstantní teplotou - nesmí tam mrznout nebo být teplo!) asi 2 týdny dozrát. Pak je možné zeleninu jíst. Po celou dobu je třeba kontrolovat, zda je zelenina potopená a popřípadě dolévat studeným solným roztokem. Případný vytvořený šum odstraníme.
2
Poznámka: V některých bytech je trochu problém najít místo, kde trošije "dozraje" a nezkazí se. Mělo by tam být temno, chladno a stabilní teplota. Poprvé doporučuji vyzkoušet jednu menší sklenici. Pokud se vše povede, je možné ji nadělat do zásoby, zelenina takto upravaná vydrží celou zimu. Načnutou sklenici si dáváme raději do lednice. Správná trošije je křupavá, mírně slaná zelenina, servírujeme ji buď jako doplněk k jídlu (místo salátu), nebo na obložení studených mís.
3
Výborná je jako "podklad" při popíjení.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Nakládaná zelenina do bramborového salátu

Nakládaná zelenina do bramborového…

Bulharská pomazánka

Bulharská pomazánka

Bulharská polévka s masovými knedlíčky

Bulharská polévka s masovými knedlíčky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • maria | 14. 11. 2016 17:56

    Tato zelenina se jmenuje TURŠIJA

  • Lucie | 18. 4. 2016 14:32

    Já jsem to naložila na zkoušku 1,5 sklenici(různou kořenovou zeleninu + zelí), nechala v kuchyni na lince a na druhý/třetí den to už bylo mňam...a teď to jím a asi mi to dlouho nevydrží..dnes toho udělám více do 5l :) Děkuji

  • Jarmila | 23. 11. 2015 22:35

    Tahle zelenina je výborná, jen bych těla vědět, kde kupujete ta dřevěná preka. Maminka je používala, ale nikde je nemohu sehnat. Jestli někdo víte, dejte mi vědět na j.hokrova@seznam.cz. Děkuji.

  • Hanča | 30. 9. 2015 11:09

    Děláme to léta,trochu jednodušeji: vodu nepřevařuji,musí to být kupovaná neperlivá v petce,nikoli z kohoutku! Sklenice uzavřeme hned umělohmotnými víčky,dáme na plech (kvůli vytečení šťávy) do sklepa - tzn. tma a chlad.Vůbec nemusíme kontrolovat celých šest týdnů,kdy zelenina "zraje". Je to úžasná mňamka hlavně po silvestrovské (i jiných bujarých) noci ;-)

  • Blagica | 24. 10. 2012 15:41

    Zdravim, jen bych chtěla poopravit název, není to TROŠIJE ale TURŠIJA...

  • Simča S.
    Simča S. | 7. 10. 2011 19:03

    Budu monotónní, ale opět si dovoluji připomenout tento recept, neboť je právě aktuální....

  • Simča S.
    Simča S. | 20. 10. 2010 00:14

    Neodpustím si opět nepřipomenout tento recept... právě jsme nakládali, je nejvyšší čas....

  • ladislava staffenová | 6. 10. 2009 10:34

    Tuhle zeleninku takto nakládám, jen čeaneku dávám na 3 litry 3 stroužky a i když bydlím v paneláku, kde je poměrně teplo (jihozápad), tak mi vydrží.A Simča má pravdu, nemá chybu.-))

  • Simča Sládková | 6. 10. 2009 09:47

    Jen lehce připomínám tento recept - právě teď je vhodná doba na nakládání!!!! Máme naloženo 15 sklenic, poslala jsem i foto, tak bude tento recept snad i v "náhodných receptech" a bude se připomínat :-).

  • Simča Sládková | 5. 9. 2008 16:25

    Zdeni, klidně vydrž, ono je to ovlivněno tím počasím. Jinak pokud budeš chtít tu zeleninu na uložení na zimu, tak počkej a nakládej to až z podzimního květáku, ten letní tolik nevydrží.... Ten podzimní je i za rok pěkně křupavý....

  • Zdena z JM | 5. 9. 2008 13:04

    Prosím autorku o radu: naložila jsme 2.várku zeleniny. Už je to 8.den a voda je stále zakalená. U první várky to trvalo přesně 6 dní, než se vyčistila. Mám strach, aby se nezkazila. Může to být tím, že je v místnosti o nějaký stupeň chladněji, než u první várky?Díky za odpověď.

  • Zdena z JM | 25. 8. 2008 07:03

    Tak ze dvou 1,5 l sklenic stačila dozrát jen jedna. První sklenice se snědla už během dvou týdnů "dozrávání". Je to opravdu výborné. Dávám 1 a nakládám dalších zhruba 10 sklenic. Simčo, díky za recept.

  • Zdena z JM | 6. 8. 2008 06:55

    Simčo, tak zelenina je naložená. Krásně to vypadá, tak doufám, že to bude i dobře chutnat. Pokud se podaří, tak by to mohla být taková nízkokalorická pochoutka na zimu.

  • Simča Sládková | 5. 8. 2008 13:29

    Zdeni, zkus to a uvidíš... moji rodiče mi líčili, že než se odstěhovali od prarodičů, tak tam zkoušeli spíž, sklep, koupelnu a nevím co ještě... Nakonec v předsíni byla půdička a tam se zadařilo :-). Teď bydlí v domku, kvašení nechávají v kuchyni a potom to odnesou do sklepa a tam to vydrží do dalšího jara či léta.... Každá návštěva se na to u našich vrhá a žebrá recept :-)

  • Zdena z JM | 5. 8. 2008 07:08

    Zajímavý recept, asi vyzkouším. Tak jak radí autorka, asi nejdříve do dvoulitrové lahve.Dnes jdu na to a tak za 3 týdny dám vědět. Teď je na to ta nejvhodnější doba.

Vyberte, co chcete vytisknout
Zdravě i chutně Zelenina Syrové Bulharsko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Celer Česnek Cibule Feferonka Kořen petržele Kozí rohy Květák Mrkev Paprika Rajčata Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Plněný hermelín

Plněný hermelín

Kuře v kořenové zelenině

Kuře v kořenové zelenině

Domácí tlačenka

Domácí tlačenka

Nadýchané vdolečky

Nadýchané vdolečky

Jablečná přesnídávka z papiňáku

Jablečná přesnídávka z papiňáku

Barevné pomazánky - Brokolicová

Barevné pomazánky - Brokolicová

Tuňákový salát s cottage sýrem

Tuňákový salát s cottage sýrem

Bramborový guláš s baby karotkou

Bramborový guláš s baby karotkou

Krůtí na smetaně

Krůtí na smetaně

Doporučujeme

65 minut
Kuba s růžičkovou kapustou a šalvějí

Kuba s růžičkovou kapustou a šalvějí

50 minut
Vánočka ze šesti pramenů

Vánočka ze šesti pramenů

90 minut
Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

10 minut
Pečené kapří hranolky s tymiánem a slaninou

Pečené kapří hranolky s tymiánem a…

50 minut
Štědrovečerní hrachová polévka

Štědrovečerní hrachová polévka

30 minut
Vídeňský bramborový salát

Vídeňský bramborový salát

40 minut
Smažený kapr bez kostí

Smažený kapr bez kostí

50 minut
Jemná rybí polévka

Jemná rybí polévka

30 minut
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem

Těstoviny se smetanovou omáčkou,…

Poslední sledované recepty

19
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…
18
Rybí polévka podle Zdeňka Pohlreicha
Rybí polévka podle…
15
Středomořská čočková polévka
Středomořská čočková…
14
Rychlá hrachová polévka
Rychlá hrachová polévka
13
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka

Zajímavé články

Vánoční kapr 7x jinak: Smažený, marinovaný i zdravá verze z trouby
Vánoční kapr 7x jinak: Smažený, marinovaný i…
Jak se zbavit zápachu z rybiny – z rukou i z nádobí?
Jak se zbavit zápachu z rybiny – z rukou i z…
Staročeský houbový kuba: Ideální oběd na Štědrý den
Staročeský houbový kuba: Ideální oběd na Štědrý…
Vinná klobása 5x jinak: V trojobalu, s vejmrdou, pečená na pivě i v těstíčku z podmáslí
Vinná klobása 5x jinak: V trojobalu, s vejmrdou,…
Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky Absolonové, dokonalou Ivety Fabešové nebo zdravou Ivky z MasterChefa
Nejlepší vánočky: Zkuste vymazlenou Moniky…
AHA.cz Umlkl hlas Kevina ze Sám doma: Herec prohrál boj s démony

Umlkl hlas Kevina ze Sám doma: Herec prohrál boj s démony

Mimibazar Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Otestovali jste: Mluvící tablík Kvído od Albi – interaktivní hračka, která baví i učí

Dáma.cz Co napsat na vánoční přání 2025? Vyberte si to nejhezčí pro své blízké

Co napsat na vánoční přání 2025? Vyberte si to nejhezčí pro své blízké

Blesk pro ženy Retro Vánoce: Jak vypadala výzdoba v Československu a ve světě?

Retro Vánoce: Jak vypadala výzdoba v Československu a ve světě?

Ženy.cz Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Vánoční kvíz jinak: Poznáte sváteční filmové klasiky podle naštvaných recenzí?

Blesk.cz Zatčení Karlose Vémoly: Kam zmizela Lela s dětmi?!

Zatčení Karlose Vémoly: Kam zmizela Lela s dětmi?!

SportRevue.cz Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Hřebíkovy děti. Kam to dotáhli čeští fotbalisté ze stříbrné devatenáctky?

Maminka.cz „Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

„Můj muž u porodu prohlásil, že…“ Ženy se podělily o porodní hlášky svých partnerů. A jsou to perly!

Blesk Horoskopy Nejoblíbenější cukroví podle znamení zvěrokruhu: Raci milují vosí hnízda, Lvi zase vanilkové rohlíčky

Nejoblíbenější cukroví podle znamení zvěrokruhu: Raci milují vosí hnízda, Lvi zase vanilkové rohlíčky

Další doporučené recepty:

Bulharská musaka -Olga
Bulharská musaka -Olga
Bulharská polévka s masovými knedlíčky
Bulharská polévka s masovými knedlíčky
Bulharská pomazánka
Bulharská pomazánka
Bulharské papriky s Balkánem
Bulharské papriky s Balkánem
Bulharské řezy
Bulharské řezy
Bulharský salát
Bulharský salát
  • Recepty.cz
  • Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact