• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Broskvový / Meruňkový sirup
Napište svůj komentář k receptu

Broskvový / Meruňkový sirup

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 68
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Broskvový / Meruňkový sirup
Broskvový / Meruňkový sirup
Broskvový / Meruňkový sirup
Broskvový / Meruňkový sirup
Broskvový / Meruňkový sirup
Broskvový / Meruňkový sirup
Broskvový / Meruňkový sirup
Broskvový / Meruňkový sirup
Broskvový / Meruňkový sirup
Broskvový / Meruňkový sirup
Broskvový / Meruňkový sirup
Broskvový / Meruňkový sirup
10fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg broskve hodně zralé, vypeckované
    • 1
      kg meruňky hodně zralé, vypeckované
    • 1
      kg cukr krupice
    • 500
      ml voda
    • 2
      ks citron nebo kyselinu citronovou dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Na sirup použijeme buď jeden kilogram meruněk nebo jeden kilogram broskví. Ovoce vybíráme hodně zralé až měkké, nikoliv však nahnilé. Ovoce pokrájíme, dáme do hrnce, přisypeme polovinu cukru a necháme cca 30 minut odpočívat (pustit šťávu).
2
Pak přilijeme vodu a vše vaříme na mírném ohni do úplného změknutí. Ovoce po uvaření rozmixujeme dohladka, přecedíme (propasírujeme) přes jemný cedník a dáme opět do hrnce, kam přidáme druhou polovinu cukru a scezenou šťávu z citrónů.
3
Dle vlastního uvážení můžeme místo citrónů použít kyselinu citronovou. Jestliže jsme se rozhodli pro broskvový sirup, doporučuji okyselit o něco více, jelikož broskve nejsou tak chuťově výrazné jako meruňky.
4
Po přidání cukru a citronové šťávy (kyseliny) zahříváme sirup na cca 80, maximálně 90 stupňů (aby nezačal sirup želírovat) a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit.
5
Pak horkým sirupem naplníme čisté a suché sklenice, vše uzavřeme čistými víčky a dáme sterilovat na 80 stupňů na 15 minut.
6
Hotové sirupy uložíme v temnu a suchu (sklep, komora), odebíráme dle potřeby, ředíme vodou či sodovkou, přidáváme do čaje místo cukru či medu nebo používáme například jako přeliv na zmrzliny, palačinky...
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Broskvový koláč

Broskvový koláč

Broskvový dort

Broskvový dort

Broskvový koláč z listového těsta

Broskvový koláč z listového těsta

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Děkujemezarecepty | 11. 7. 2017 23:08

    Děkujeme za perfektní recept a nenechme se rozhodit chorou borůvkou :D

  • Edita Kabátová | 28. 2. 2017 12:27

    Tento recept můžu všem kdo mají nadbytky meruněk jen a jen doporučit.Děláme jej každým rokem,a to několik litrů,aby vydržel co nejdéle,nejlépe do dalších meruněk.Používáme ho jak k pití tak i do ledových tříští nebo vodových ale i smetanových a tvarohových zmrzlin.Je perfektní.

  • Lešková | 20. 7. 2016 21:21

    Ze šťávy ze sirupu se u nás rázem stal prudce návykový nápoj. Navíc jsem zjískala do svých receptů další návod na spotřebování přezrálých plodů. Marmelády a dření už mám dostatek a je mi líto jich nechat ležet pod stromy.

  • Diana | 13. 7. 2016 12:49

    Skvely recept!

  • borůvka | 11. 7. 2016 18:39

    já vím,že smoothie je smoothie a sirup je sirup !! nesnesu aby mně někdo poučoval a vychovával !!NEJSEM PĚTILETÁ !! pozn. Napsala jsem,že do dvou kil zralého ovoce bych jedno kilo cukru nedala!! a to,že místo toho abych udělala z ovoce sirup a s cukrem tak si raději udělám smoothie z čerstvého ovoce a bez cukru !! A NIKDY JSEM NENAPSALA NIC O TOM,ŽE SIRUP JE TO SAMÉ CO SMOOTHIE !!!Vy si klidně svoje dítko učte na ačkoliv dobré,ale nezdravé a sladké!!podle mně ovšem PŘESLAZENÉ sirupy !!a nezdravé!!proto ! já toto nikdy neudělám!! a budu pořád dělat vše jenom z čerstvého ovoce !! a bez cukru,pokud možno !! atd... A pro příště MNĚ NIKDY NESROVNÁVEJTE SE SVÝM PĚTILETÝM DÍTĚTEM !!! :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$

  • Hanka | 11. 7. 2016 12:05

    Nelez už na sluníčko. Sirup bez cukru. Haha :-D

  • Katka Makovská | 9. 7. 2016 11:57

    Sirup je skvělý a sodastream teď opravdu nezahálí. Dávám velkou jedničku! Chutná plně po ovoci, je bez umělotin, náhradních sladidel, náhražek chuti a barev! Borůvko, smoothie a sirup není to samé, to ví už i můj pětiletý syn, který mi s vařením sirupu pomáhal. Sirup je koncentrát, který nám vydrží delší dobu a smothie se dělá na okamžitou konzumaci. Taky ho ráda a často dělám.

  • borůvka | 8. 7. 2016 14:22

    Já bych do dvou kilo uzrálého ovoce nikdy nebyla ochotná dát celé jedno kilo cukru !! protože doma dělám smoothie ze stejného ovoce, ale jen bez cukru !! a sladké je to dost !! ale pokud je ovoce kyselejší, tak přidám trochu kokosového cukru !! =-O =-O =-O

  • Vituš | 7. 7. 2016 19:48

    Je výborný a už po týdnu je polovina sirupu pryč, takže budu ještě přidělávat do zásoby, protože tohle je vážně dobrota. A bez chemie.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nápoje Zavařování & nakládání Ledový čaj
Nápoje Ostatní Nealkoholické Studené Zavařování a nakládání Pro děti Červen Červenec Srpen Dopolední svačina Oběd Svačina Večeře Vaření Děti Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Broskve Citron Cukr krupice Meruňky Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vepřové maso na kmínu a pivu

Vepřové maso na kmínu a pivu

Gnocchi alla casa

Gnocchi alla casa

Tvarohové koláče

Tvarohové koláče

Nekynuté rychlé těsto na pizzu

Nekynuté rychlé těsto na pizzu

Sladká rýže s jahodami

Sladká rýže s jahodami

Zdravá tortilla

Zdravá tortilla

Housky (DUKAN)

Housky (DUKAN)

Domácí vepřovka po česku ala "Rillettes" (rijet)

Domácí vepřovka po česku ala …

Guláš s hráškem

Guláš s hráškem

Doporučujeme

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

30 minut
Americké lívance

Americké lívance

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

45 minut
Čevabčiči

Čevabčiči

30 minut
Bramborový salát s čočkou a pečenou dýní

Bramborový salát s čočkou a pečenou…

50 minut
Kulajda

Kulajda

55 minut
Jablečná buchta

Jablečná buchta

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

Poslední sledované recepty

38
Švestková povidla
Švestková povidla
18
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
17
Jablečná buchta
Jablečná buchta
17
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami
Zapečené těstoviny se…
16
Kulajda
Kulajda

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní podzimu
Od pondělí do pátku: Rychlé a lehké večeře s vůní…
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a rady, aby dětem chutnaly a neskončily v koši
Školní svačiny podle Margit Slimákové: Tipy a…
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu malované a ještě si na nich pochutnáte!
Dorty jako malované? Omyl! Tyto jsou opravdu…
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát, usmažte je nebo z nich udělejte kečup
Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát…
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a šťavnaté ovoce, které milovala i královna Kleopatra
Fíky dozrávají. Dopřejte si tohle zdravé a…
AHA.cz Všechno vzhůru nohama: Pravda o vztahu Adamczykových

Všechno vzhůru nohama: Pravda o vztahu Adamczykových

Mimibazar Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Poutavý svět kávy: Od zrnka v Etiopii po váš šálek

Dáma.cz Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Takhle vypadala zima a Vánoce za socialismu. Které věci jste také měli?

Blesk pro ženy Jak roztáhnout příliš úzké džíny? Vyzkoušejte osvědčené triky

Jak roztáhnout příliš úzké džíny? Vyzkoušejte osvědčené triky

Ženy.cz Nejdřív práce, potom zábava? Často melu z posledního úplně zbytečně

Nejdřív práce, potom zábava? Často melu z posledního úplně zbytečně

Blesk.cz Televizní ceny Emmy ovládl Adolescent! Kdo získal další ocenění?

Televizní ceny Emmy ovládl Adolescent! Kdo získal další ocenění?

SportRevue.cz FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Kdo je největší lakomec zvěrokruhu? Tahle tři znamení se nerada dělí

Kdo je největší lakomec zvěrokruhu? Tahle tři znamení se nerada dělí

Další doporučené recepty:

Broskvové řezy s pudinkem
Broskvové řezy s pudinkem
Broskvové šátečky
Broskvové šátečky
Broskvovo-meruňková marmeláda
Broskvovo-meruňková marmeláda
Broskvový dort
Broskvový dort
Broskvový džem (marmeláda)
Broskvový džem (marmeláda)
Broskvový koláč
Broskvový koláč
  • Recepty.cz
  • Broskvový / Meruňkový sirup
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact