• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Bramborová kyselá polévka
Napište svůj komentář k receptu

Bramborová kyselá polévka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bramborová kyselá polévka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      l kyselé mléko
    • 0,33
      l voda
    • 3
      ks brambory
    • 0,25
      l smetana
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • sůl
    • kmín

Postup přípravy receptu

1
V hrnci v teplé místnosti necháme zkysnout čerstvé mléko (nikoliv trvanlivé). Optimální doba kysání je 2,5-3 dny. Zkysané mléko dáme na mírně teplou plotýnku a necháme v hrnci srazit a ztvarohovatět. Ve vodě se solí a kmínem uvaříme doměkka na kostičky nakrájené brambory. Jakmile brambory změknou, přilijeme k nim do vroucí vody ztvarohovatělé mléko a vše přivedeme do mírného varu. Mezitím si v hrnku namočíme mouku ve smetaně či šlehačce, maličko rozmícháme, ale ponecháme i trochu moučné žmolky, které v polévce vytvoří chutné nakyslé nočky. Jakmile se brambory s kyselým mlékem začnou vařit, vlijeme k nim smetanu s moukou a vše znovu přivedeme do varu. Mícháme ode dna, aby se polévka nepřipálila. Míchání však provádět opatrně, aby se minimálně rozpustily tvarohové kousky, které jsou v polévce spolu s moučnými nočky velice lahodné. Polévku nakonec pouze dochutíme solí.
2
Pokud mléko bylo málo kyselé, nebude polévka tak výrazná a doporučuji místo sladké smetany použít smetanu kysanou. Naopak při hodně kyselém mléce je lepší použít šlehačku.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kyselá polévka od Kolína

Kyselá polévka od Kolína

Bramborová polévka zimní

Bramborová polévka zimní

Znamenitá bramborová polévka

Znamenitá bramborová polévka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lucie Smetanová | 9. 2. 2010 16:35

    Díky za tento recept! Vrátil mě do dětství, kdy ho dělávala mamka. Spoustu let jsem si ani nevzpomněla a pak mi doma zkyslo plnotučné mléko, co bereme přímo od místního farmáře. Tahle kyška se prostě nedala vylít a je z ní právě plný hrnec výborné polévky:-)

  • Ivka | 20. 3. 2008 19:53

    U nás doma se vždycky dělala z běžně v obchodech dostupného acidofilního mléka (je hotové a pro tuto polévku ideální) - jinak postup byl shodný, odpadne práce s kysáním mléka, která asi spoustu lidí odradí, přestože jde jinak o vynikající polévku

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hladká mouka Kmín Kyselé mléko Smetana Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Hrachová polévka

Hrachová polévka

Rychlé jednoduché rizoto

Rychlé jednoduché rizoto

Ovocné knedlíky ze spařeného těsta

Ovocné knedlíky ze spařeného těsta

Rafaelo

Rafaelo

Nakládaný hermelín VI.

Nakládaný hermelín VI.

Plněné linecké košíčky

Plněné linecké košíčky

Rohlíčky s nugátovou náplní

Rohlíčky s nugátovou náplní

Bůčkový holandský řízek

Bůčkový holandský řízek

Vepřová pečeně s houskovými knedlíky a zelím

Vepřová pečeně s houskovými knedlíky…

Doporučujeme

40 minut
Quiche s červenou řepou a sýrem

Quiche s červenou řepou a sýrem

50 minut
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

Cuketové kuličky v rajčatové omáčce

30 minut
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem

Smažená rýže se zeleninou a krůtím…

40 minut
Hrnková dýňová roláda

Hrnková dýňová roláda

40 minut
Polévka z pečené mrkve a červené čočky

Polévka z pečené mrkve a červené čočky

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

15 minut
Huevos rancheros

Huevos rancheros

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Poslední sledované recepty

202
Cuketové kuličky v rajčatové omáčce
Cuketové kuličky v…
27
Hrnková dýňová roláda
Hrnková dýňová roláda
26
Smažená rýže se zeleninou a krůtím masem
Smažená rýže se…
22
Makovec se švestkami
Makovec se švestkami
21
Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Nixtamalizovaná kukuřice…

Zajímavé články

7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
7 receptů na tu nejšťavnatější vepřovou krkovičku
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Jak na domácí burčák? Důležitá je teplota kvašení!
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže mohou způsobit ořechy i večeře na dovolené
Potravinové alergie doma i na cestách: Potíže…
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým to zvládnete raz dva
Jak rychle rozmrazit maso? Zkuste trik, se kterým…
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si ho můžete vyrobit doma?
Zázračný jablečný ocet: Na co je dobrý a jak si…
AHA.cz Skandál Rolins s Nedvědem: Drsný ortel Soukupa nad Méďou

Skandál Rolins s Nedvědem: Drsný ortel Soukupa nad Méďou

Mimibazar Zpevněte tělo elektřinou a pak se zmrazte: Co je EMS trénink a proč ho vyzkoušet?

Zpevněte tělo elektřinou a pak se zmrazte: Co je EMS trénink a proč ho vyzkoušet?

Dáma.cz Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Blesk pro ženy Carmen Mayerová vypadá v 81. letech fantasticky! Co se naučit z jejího stylu?

Carmen Mayerová vypadá v 81. letech fantasticky! Co se naučit z jejího stylu?

Ženy.cz Perimenopauza: Když hormony pořádají mejdan

Perimenopauza: Když hormony pořádají mejdan

Blesk.cz Smutek »básníka« Pavla Kříže: Pochoval maminku

Smutek »básníka« Pavla Kříže: Pochoval maminku

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!

Blesk Horoskopy Přátelství podle znamení zvěrokruhu: Kdo by za vás dýchal a koho brát raději s rezervou?

Přátelství podle znamení zvěrokruhu: Kdo by za vás dýchal a koho brát raději s rezervou?

  • Recepty.cz
  • Bramborová kyselá polévka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact