• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Bramboračka
Napište svůj komentář k receptu

Bramboračka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 803
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
7fotografií
Nahrát fotku
 

Bramborová polévka je tradiční hustá polévka z brambor a kořenové zeleniny. Pro lepší chuť se doplňuje aromatickými houbami, jako jsou hřiby. V pravé bramboračce nesmí chybět česnek a majoránka.

Suroviny

4 porce
    • 500
      g brambory
    • 40
      g máslo
    • 0,50
      ks celer
    • sůl
    • 2
      mrkev
    • 2
      stroužek česnek
    • 40
      g hladká mouka
    • majoránka dle chuti
    • petrželka dle chuti
    • kmín dle chuti
    • 1
      šálek hříbky sušené
    • 1
      kořen petržele
    • kapusta kousek

Postup přípravy receptu

1
Sušené houby namočíme alespoň na 1/2 hodiny do studené vody. Očištěné brambory a kořenovou zeleninu propláchneme studenou vodou, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené horké vody s trochou kmínu.

RADA: Ochutnejte podzimní polévky 13x jinak

2
Po krátkém povaření zahustíme světlou jíškou připravenou z másla a mouky. Až zelenina změkne, polévku odstavíme z ohně, ochutíme majoránkou a utřeným česnekem. Nakonec přidáme drobně nasekanou petrželku.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak na domácí jíšku

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bramborová polévka zimní

Bramborová polévka zimní

Bramborová polévka s houbami a uzeninou

Bramborová polévka s houbami a…

Bramborovo cuketová polévka - smetanová s koprem

Bramborovo cuketová polévka -…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pavlíček | 4. 12. 2016 22:05

    Bramboračka? Něco tak odfláknutýho - nevěřím. Brambory zároveň s mrkví a petrželí? mrkev a petržel asi 15 minut, brambory jsou za 5 minut. Nejdřív rozpálím sádlo, na to zesklovatět cibulku, čerstvé houby taky vysmažit z vody na cibulce, pak orestovat kořenovou zel, na hrubo česnek, zalít vodou - lépe vývarem, vysypat bramborky, nezapomenout nadrobno nasekat nať z celeru a hlavně Libečku. Nakonec lžičku majoránky a zahustit domácí tmavší jíškou. Ženský kupujou jíšku v krabici - co dodat? Zdravím - Pavel P. PS Sušený houby - snad ještě lepší než čerstvé, hezky křupnou...

  • Alča | 20. 6. 2015 08:24

    moc dobrá polívečka, je fakt, že taky do bramboračky někdy přidávám sušené houby, a pro výraznější chuť přidávám Bohatý bujon Knorr zeleninový, je bez glutamátu, bez barviv a chemických konzervantů a dodá polévce vynikající chuť. a jíšku už taky nedělám svoji, mám v zásobě Knorr světlou i tmavou - podle potřeby. Polívečku všem doporučuji.

  • Janina | 13. 4. 2015 19:57

    Výborná zrovna ji večeřím :-)

  • Celtiana | 6. 1. 2015 21:39

    Skvělá. :-)

  • Celtiana | 6. 1. 2015 21:39

    Skvělá. :-)

  • jana | 3. 10. 2014 07:07

    Bramboračka bez hub je jako les bez stromů 8-) :'( <3

  • abygail | 21. 4. 2014 03:53

    jednoduché, snadné a pro ty co nemají rádi houby, (moje děti) - ideální. Použil sem pórek místo cibula a uzený vývar.....taky gut!

  • Pepa | 3. 3. 2013 00:06

    Bramboračka bez hub??? :-\

  • SanulkaH | 10. 10. 2012 12:31

    Dělám ji také tak, jen k zelenině a houbám přidám ještě oloupanou celou cibuli a celý stroužek česneku. Cibule se během vaření hezky rozdělí a má výbornou chuť. Česnek se může vyndat nebo kdo má rád, tak sní. Záleží na Vás. Jinak děkuji za recept. Dávám za 1 a přidávám do své kuchařky. :-)

  • budejicanka | 25. 9. 2012 11:02

    Ahoj,recept jsem vyzkoušela a je moc dobrá.Doporučuji všem :-)

  • budejicanka | 25. 9. 2012 11:02

    Ahoj,recept jsem vyzkoušela a je moc dobrá.Doporučuji všem :-)

  • Kodi | 17. 3. 2012 18:41

    Ani v mém pojetí bych to nenazvala přímo bramboračkou, ale je to výborná polévka. Chválím, že se v receptu neobjevují žádné umělotiny jako vývar v kostce, podravka atd... dávám jedničkuv

  • marcelanovakova
    marcelanovakova | 26. 12. 2010 15:38

    Mohu doporučit. Manžel nejí houby a opravdu mňamka .... Budu dělat častěji.

  • lucie | 15. 11. 2010 14:09

    no nezni to spatne,ale ty houby tam chybí.vyzkousej s houbama a uvidis jak ti bude smakovat.tedy pokud mas houby rada.jsou i taci co je nemusi. 8-)

  • recepty73
    recepty73 | 15. 11. 2010 10:19

    ...taky přidávám houby,které vařím společně se zeleninou...

  • Lucie Horend | 3. 9. 2010 12:12

    Jano,kde je psano,jaka je ta "prava"bramboracka..?Kazdy je z domova zvykly podle sveho,prot sem ty recepty dava,aby si mohl kazdy odzkouset neco noveho.U nas teke od jakziva patrily houby do bramborajdy a nedovedu si predstavit jinak...zdravim a dobrou chut..

  • Veronika Šimčíková | 29. 8. 2010 14:19

    Dnes jsem dělala na oběd a je opravdu mňam. Taky přidávám houby.

  • Hana Eismanová | 28. 4. 2010 14:20

    Dnes jsme měli na oběd. Výborná dávám 1. Budeme dělat častěji.

  • Lukáš Komers | 24. 3. 2010 18:01

    Dávám za 2. Recept potřebuje doladit ale jinak polévka je dobrá !

  • ladislava staffenová | 16. 8. 2008 14:59

    Jani - ono je to zase o názvu ...Babička třeba dělala - tak jak píšeš - tedy brambory a koření, mamka zase i tu zeleninu, tchýně zase zásadně přidávala mléko, já někdy houby, někdy jen brambory - ale je fakt,že se držím jedné zásady, pokud ji vařím jen z těch brambor - tak v ní musí stát lžíce, vonět po majoránce, česneku a špetce libečku.

  • Jana Remková | 16. 8. 2008 11:56

    Lenko,do klasické bramboračky patří hlavně jen brambory,čenek a majoránka nakonec.Když přidáváme zeleninu,už to není klasická bramboračka a když ještě houby,tak už to má taky jiný název-houbová polévka.Takže si myslím,že ani tohle není vlastně bramboračka,ale zeleninová polévka.

  • Lenka S. | 15. 8. 2008 14:05

    do bramboračky patří houby....

  • lovec | 3. 3. 2008 23:30

    Asi to neni ta brava bramboracka ,ale ja tam vzdy pridam aspon kousek nakrajeneho kabanosu,ktery lehce osmahnu s cibulkou..P.S.jsem chlap potrebuji vsude aspon kousek neceho s masem..

  • Petra Šib. | 7. 2. 2008 11:24

    Taky jsem se pustila do bramboračky, jak už některá z Vás psala, taky jsem tam přidala houby, bramboračku bez hub si nedovedu představit, houby dodají polévce výbornou chuť, ale určitě to nestojí jen na těch houbách. Vynechala jsem kedlubnu a kapustu, vařila jsem jen z toho, co dům dal a tyto ingredience jsem postrádala.Vaření mě celkem i baví, ale nesmí mi do toho nikdo kecat, když potřebuju, tak si o radu řeknu. Mějte se..

  • Glorfa Al | 19. 1. 2008 19:01

    kdy se tam pridava ta sekyrka ?:

  • SOLdner | 8. 1. 2008 14:28

    zase dalsi hnus. CSKO je lepsi !!

  • sefkuchar | 23. 12. 2007 14:40

    Ten postup je malinko jinak ale takto to de samozdrejme take!!!

  • sefkuchar | 23. 12. 2007 14:40

    Ten postup je malinko jinak ale takto to de samozdrejme take!!!

  • lukas Nevim | 24. 9. 2007 20:48

    Ty brambory delejte na mensi kousky :)

  • adam grinc | 19. 7. 2007 13:44

    Ahoj je mi pet a umim pocitat do 7 dobra polevka

  • ELA | 20. 3. 2007 14:29

    milý anonyme, nejlépe "to najdete" v obchodě, kde si prostě sečtete ceny za dané množství uvedených surovin ;o). Pro větší přesnost přidejte pár korun na režii.

  • Anonym | 20. 3. 2007 11:25

    Potřebovala bych kolik to stojí ten oběd na 4 osoby prosím? Kde to najdu?

  • Zuzanka N. | 8. 3. 2007 12:02

    Hanko, zeleniny tam bylo dost. Pórek, mrkev, brambor.vyndala jsem celer a petržel, protože je přítel nemá rád. Ještě jsem přidala trochu sušených hub. Má to být bramboračka, ne zeleninová polévka.

  • Hana Rožníčková | 28. 2. 2007 16:30

    Zuzanko a z čeho byla ta polívka, když jsi zeleninu vyndala??? Předpokládám, že jsi jí nakrájela a vrátila zpátky do polívky, zelenina je v této polévce důležitá.

  • Zuzanka N. | 28. 2. 2007 16:11

    Tak jsem to zkusila. Moc neumím polévky, ale ta se povedla. jen jsem vynechala kedlubnu a kapustu. Místo ní jsem dala pórek.Celer a petržel jsem dala na velké kousky a pak vyndala.Jiška je lepší na špeku.

  • Maruš | 13. 12. 2006 19:03

    Tedy Dominiku ,jsi šikovný kluk.Jestli už v 11 létech máš zájem o vaření,tak to možná do budoucna vidím na nějaký Grand hotel :-))) Tak mnoho kulinářských úspěchů!

  • Dominik Kuznik | 13. 12. 2006 17:25

    Je mi teprve 11let ale baví mě vařit ta bramboračkaje moc dobrá děkuji za šikovný recept

  • Inka | 1. 12. 2006 19:45

    Je výborné když zeleninu nastrouháte nahrubo a osmažíte na másle. Pak stačí přidat mouku, opražit a máte jíšku.

  • Anonym | 30. 10. 2006 01:26

    Jo, to kvantum celeru a petržele je fakt asi hodně nepřiměřený. Na 4-5 brambor, což bych tipovala taky na cca půl kila, dávám od obojího malej kousek. Zato česnekem nešetřím. Chuť podstatně zlepší kus celerový a petrželový nati, jo a taky cibule nakrájená na kostičky, v polévce nakonec nezbude, úplně se rozvaří. Kdo jako já nemá rád jíšku, nic se nestane, když ji vynechá. Brambory se přece na povrchu trochu ovaří a polívku zahustí samy. A především: bramboračka bez hub není bramboračka.

  • Anonym | 28. 10. 2006 13:17

    Nějak mi v tom receptu chybí především sušené houby a taky cibule. Česneku klidně víc.

  • bfgziba iopsgjkiídéh | 24. 10. 2006 14:51

    nic moc

  • Josef | 10. 10. 2006 20:24

    Chystam se uvarit cesky jidlo pro anglickou rodinu, tak mi drzte palec,at se mi to povede a jim chutna. diky za recepty

  • Jana Povolná | 25. 9. 2006 22:34

    moc dobrá....přidávala jsem ještě sušené houby...

  • kody10 | 12. 4. 2006 15:26

    Docela mi to chutnalo

  • Eva Š | 9. 3. 2006 15:47

    Bramboračku jsem včera uvařila,chutnala všem,jenom toho celeru dám příště do polévky méně .Dík za recept

  • katka | 30. 1. 2006 11:00

    prosím chci překvapit naše a nevím jak se dělá jíška poradíte mi?

  • dasa orosova | 4. 11. 2005 17:57

    je fakt super

  • Dáša Holubcová | 22. 10. 2005 10:49

    Do bramboračky se maso nedává.

  • jirka | 21. 10. 2005 14:16

    a co maso ?

  • Matysek 82 | 6. 4. 2005 13:33

    Zkuste tu polévku udělat na jíšce:-)Je to lepší.

  • Martin | 4. 4. 2004 16:12

    Mate nadherny jmeno. ;-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Krémové a husté polévky Bramboračka
Polévky Oběd Večeře Vaření Dietní Vegetariáni Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Celer Česnek Hladká mouka Hříbky Kapusta Kmín Kořen petržele Majoránka Máslo Mrkev Petrželka Sůl

Jak udělat jíšku

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Trhanec

Trhanec

Kávěnky

Kávěnky

Krůtí ragú se žampiony

Krůtí ragú se žampiony

Pečený králík se žampiony

Pečený králík se žampiony

Pohanková dobrota (2 porce)

Pohanková dobrota (2 porce)

Makrelová pomazánka

Makrelová pomazánka

Tzaziky

Tzaziky

Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

Květákové makarony

Květákové makarony

Doporučujeme

20 minut
Těstovinový salát s pečenou zeleninou a bazalkovým pestem

Těstovinový salát s pečenou zeleninou…

45 minut
Mini pizzy calzone II.

Mini pizzy calzone II.

45 minut
Jahodová bublanina

Jahodová bublanina

20 minut
Bezový sirup za studena

Bezový sirup za studena

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Jak udělat jíšku

Poslední sledované recepty

631
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
161
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
76
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
74
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
53
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem

Zajímavé články

Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými uspějete i u dětí
Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými…
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně Zdeňky Mazúrové: 5 receptů, které chutnají naprosto skvěle
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně…
Zavářky do polévky: Vymazlete svůj vývar lahodnými knedlíčky, nočky nebo svítkem
Zavářky do polévky: Vymazlete svůj vývar…
Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic snazšího, když chcete pohostit rodinu nebo návštěvu
Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic…
Domácí bezový sirup: Podrobný návod, jak ho připravit za tepla i za studena
Domácí bezový sirup: Podrobný návod, jak ho…
AHA.cz Nemocný Václav Neckář (81) na všechno sám: Opustil ho bratr Jan!

Nemocný Václav Neckář (81) na všechno sám: Opustil ho bratr Jan!

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Infarkt, autonehoda nebo otrava: Jak asi zemřete podle znamení zvěrokruhu

Blesk pro ženy Drsná reality show Farma se vrací po 13 letech: Soutěžící budou žít jako za časů předků!

Drsná reality show Farma se vrací po 13 letech: Soutěžící budou žít jako za časů předků!

Ženy.cz Jak se znovu dostat do lepší kondice? Bez těchto 5 kroků to nepůjde!

Jak se znovu dostat do lepší kondice? Bez těchto 5 kroků to nepůjde!

Blesk.cz Petr Nárožný (87): Vážné zdravotní potíže! Náhlý konec pokusu o návrat

Petr Nárožný (87): Vážné zdravotní potíže! Náhlý konec pokusu o návrat

SportRevue.cz VIDEO: To musíte vidět! 17 neuvěřitelných sportovních propadáků, kiksů a trapasů

VIDEO: To musíte vidět! 17 neuvěřitelných sportovních propadáků, kiksů a trapasů

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Nejhorší řidiči horoskopu: Komu řízení opravdu nejde?

Nejhorší řidiči horoskopu: Komu řízení opravdu nejde?

Další doporučené recepty:

Božský mrkvový koláč
Božský mrkvový koláč
Brabantské dortíčky
Brabantské dortíčky
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka - houbovačka
Bramboračka - houbovačka
Bramboračka naší babičky
Bramboračka naší babičky
Bramboračka s česnekovými výhonky / fazolkami
Bramboračka s česnekovými výhonky /…
  • Recepty.cz
  • Bramboračka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact