• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Bosáky
Napište svůj komentář k receptu

Bosáky

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 7
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bosáky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 750
      g brambory syrové, loupané
    • 300
      g hrubá krupice
    • 1
      ks vejce
    • sůl
  • Na polit
    • 80
      g sádlo
    • 1
      ks cibule

Postup přípravy receptu

1
Syrové brambory nastrouháme a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Přidáme sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto dobře promícháme. Lžící vhazujeme do vroucí vody menší knedlíčky, které vaříme asi 8 minut. Během varu nadzvedáváme knedlíky ode dna hrnce.
2
Mezitím rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm drobně nakrájenou cibuli.
3
Knedlíky vyjmeme z vařící vody, přelijeme sádlem s cibulí a podáváme jako přílohu k pečenému vepřovému masu s dušeným kysaným zelím.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bosáky s houbovou omáčkou

Bosáky s houbovou omáčkou

Bosáky 5-ti minutovky

Bosáky 5-ti minutovky

Chodské knedlíky - bosáky

Chodské knedlíky - bosáky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • lachtan33 | 16. 2. 2014 16:55

    To co jste napsal je nesmysl, jelikož jak jsem popsal již výše, BOSÁK se dělá z brambor jak vařených, tak syrových, půl na půl.

  • lachtan33 | 16. 2. 2014 16:52

    To, co jste tu popsala, jsou knedlíky chlupaté, jelikož "bosák" se dělá z poloviny syrových a poloviny vařených brambor, nepřidává se žádná ingredience kromě trocha soli. Syrové brambory se musí hodně, ale opravdu hodně vymačkat přes plátěný pytlík a skoro suché se smíchaj s brambory vařenými, které se namačkaj v mačkači na brambory, nebo nastrouhaj. Vytvoří se těsto, ze kterého děláme šišky velikosti asi jako knedle bramborové, nebo koule velikostitenisáku a potom vaříme v osolené vodě cca dvacet minut. Skvělé jsou třeba ke kachně se zelím.

  • Jarouš | 29. 4. 2013 10:41

    Aby byly knedlíky měkčí, je vhodné dát asi čtvrtinu brambor vařených. Bez vejce jsem je viděl dvakrát, jednou byly vysloveně rozvařené, podruhé velice oslizlé.

  • Vašek | 5. 4. 2013 19:54

    Quido,bosáky a chlupaté knedlíky se neliší jen krajovým názvem,např.vařené brambory,nebo nakrájené pečivo.A vynechat vejce není nesmysl,v bramborách je škrob,který knedlíky drží pohromadě,jen musíš vědět,jak na to.

  • Qvido | 4. 4. 2013 10:27

    Bosáky jsou krajový název pro chlupaté knedlíky.

  • Qvido | 4. 4. 2013 10:24

    Vynechat vejce je naprostý nesmysl, pak se rozvaří. Aby byly měkčí, tak je vhodné část syrových brambor nahradit vařenými.

  • Matěj | 19. 8. 2012 08:53

    toto nejsou bosaky ale chlupate knedliky

  • květa mitvalská | 22. 3. 2008 08:48

    nastrouhané brambory spařím horkým mlékem aby zůstaly světlé - pak přidám vajíčko a sůl.

  • Liba | 24. 10. 2006 15:29

    kdyby vám nechutnaly na slano, tak je zkuste třeba na sladko. Stačí jen kousek másla, lžíce cukru a trocha tvarohu. Ještě teplé bosáky do této směsi zamíchejte a uvidíte jaká je to bašta....

  • Majka | 10. 6. 2006 15:44

    Já místo mouky dávám na kostky nakrájené housky.Knedlíky vařím v páře a k nim osmaženou anglickou slaninu a zelí.Je to mňamka.

  • tulák | 12. 1. 2006 11:47

    Dělám stejné knedle, jenom jim říkáme klouzáky a smíchané s usmaženými vajíčky a posypané "přičmoudlou" cibulkou...to je dlabanec :-)))

  • Iva | 21. 12. 2005 22:09

    Já taky přidávám trošku prášku do pečiva.Jsou také výborné s dušenými houbami.Také jde těsto protlačit cedníkem na noky, já osobně mám raděii ty vykrajované lžïcí, ale taky to není špatné

  • z. | 10. 8. 2005 21:48

    obmena: zatimco se knedle vari, usmazit si na cibulce min. 5 vajec a varene bosaky pak s nima smichat, pripadne jeste pridat nakrajenou pazitku. U nas doma meme radsi s vajickem, nez se zelim a ani k tomu nemusi byt zadne maso.

  • Anonym | 21. 4. 2005 12:19

    mam z vas hlad vypada to dobre

  • Vladimíra Balcarová | 17. 11. 2004 10:36

    aby byly knedlíky měkčí, vynechte vejce!

  • kveta kveta | 5. 10. 2004 12:45

    pro jemnost je dore přidat ždíbek kypřicího prášku, jsou jemnější a nadychnější

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Brambory
Přílohy Brambory Oběd Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Cibule Hrubá krupice Sádlo Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Fazolová polévka se zelím

Fazolová polévka se zelím

Trvanlivé sušenky

Trvanlivé sušenky

Náš domácí štrúdl

Náš domácí štrúdl

Pracny - recept po babičce

Pracny - recept po babičce

Bramborový špíz s česnekovo-sýrovou omáčkou

Bramborový špíz s česnekovo-sýrovou…

Cibulačka se sýrem II.

Cibulačka se sýrem II.

Cukrové koláčky nebo šátečky

Cukrové koláčky nebo šátečky

Steak Chateaubriand

Steak Chateaubriand

Koláč s hruškovým / jablečným rozvarem - kynutý

Koláč s hruškovým / jablečným…

Doporučujeme

30 minut
Lečo s fazolemi a klobásou

Lečo s fazolemi a klobásou

35 minut
Meruňkovo-angreštová marmeláda

Meruňkovo-angreštová marmeláda

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

45 minut
Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

40 minut
Cuketové placky bez lepku

Cuketové placky bez lepku

15 minut
Chalupářské poháry

Chalupářské poháry

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

77
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
47
Tvarohové řezy s mákem
Tvarohové řezy s mákem
38
Dýňová tortila
Dýňová tortila
26
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
23
Ceviche v rajčatové omáčce
Ceviche v rajčatové…

Zajímavé články

Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal mrkvovou, dnes prodává nejvíc pistáciové
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal…
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých pozitivních účinků plus recepty, které možná neznáte
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých…
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Letní pecky: Ať už z třešní, meruněk nebo melounu, pecky rozhodně nepatří do koše. Víme, co s nimi!
Letní pecky: Ať už z třešní, meruněk nebo melounu…
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka si techniku zdobení vymyslela úplně sama!
Neuvěřitelné tečkované dorty: Amatérská cukrářka…
AHA.cz Žilková do toho praští? Svědectví z první ruky mluví za vše

Žilková do toho praští? Svědectví z první ruky mluví za vše

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Ženy.cz Porno v puse? 5 tipů na dokonalé sladkosti

Porno v puse? 5 tipů na dokonalé sladkosti

Blesk.cz Milan Peroutka zuří: Ve Varech mu okradli tchyni!

Milan Peroutka zuří: Ve Varech mu okradli tchyni!

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

Maminka.cz Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Blesk Horoskopy Nejhorší tchyně podle zvěrokruhu: Na které si musíte dát obzvlášť pozor?

Nejhorší tchyně podle zvěrokruhu: Na které si musíte dát obzvlášť pozor?

  • Recepty.cz
  • Bosáky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact