• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Bosáky
Napište svůj komentář k receptu

Bosáky

autor: Ladia
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 7
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bosáky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 750
      g brambory syrové, loupané
    • 300
      g hrubá krupice
    • 1
      ks vejce
    • sůl
  • Na polit
    • 80
      g sádlo
    • 1
      ks cibule

Postup přípravy receptu

1
Syrové brambory nastrouháme a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Přidáme sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto dobře promícháme. Lžící vhazujeme do vroucí vody menší knedlíčky, které vaříme asi 8 minut. Během varu nadzvedáváme knedlíky ode dna hrnce.
2
Mezitím rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm drobně nakrájenou cibuli.
3
Knedlíky vyjmeme z vařící vody, přelijeme sádlem s cibulí a podáváme jako přílohu k pečenému vepřovému masu s dušeným kysaným zelím.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bosáky s houbovou omáčkou

Bosáky s houbovou omáčkou

Bosáky 5-ti minutovky

Bosáky 5-ti minutovky

Chodské knedlíky - bosáky

Chodské knedlíky - bosáky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • lachtan33 | 16. 2. 2014 16:55

    To co jste napsal je nesmysl, jelikož jak jsem popsal již výše, BOSÁK se dělá z brambor jak vařených, tak syrových, půl na půl.

  • lachtan33 | 16. 2. 2014 16:52

    To, co jste tu popsala, jsou knedlíky chlupaté, jelikož "bosák" se dělá z poloviny syrových a poloviny vařených brambor, nepřidává se žádná ingredience kromě trocha soli. Syrové brambory se musí hodně, ale opravdu hodně vymačkat přes plátěný pytlík a skoro suché se smíchaj s brambory vařenými, které se namačkaj v mačkači na brambory, nebo nastrouhaj. Vytvoří se těsto, ze kterého děláme šišky velikosti asi jako knedle bramborové, nebo koule velikostitenisáku a potom vaříme v osolené vodě cca dvacet minut. Skvělé jsou třeba ke kachně se zelím.

  • Jarouš | 29. 4. 2013 10:41

    Aby byly knedlíky měkčí, je vhodné dát asi čtvrtinu brambor vařených. Bez vejce jsem je viděl dvakrát, jednou byly vysloveně rozvařené, podruhé velice oslizlé.

  • Vašek | 5. 4. 2013 19:54

    Quido,bosáky a chlupaté knedlíky se neliší jen krajovým názvem,např.vařené brambory,nebo nakrájené pečivo.A vynechat vejce není nesmysl,v bramborách je škrob,který knedlíky drží pohromadě,jen musíš vědět,jak na to.

  • Qvido | 4. 4. 2013 10:27

    Bosáky jsou krajový název pro chlupaté knedlíky.

  • Qvido | 4. 4. 2013 10:24

    Vynechat vejce je naprostý nesmysl, pak se rozvaří. Aby byly měkčí, tak je vhodné část syrových brambor nahradit vařenými.

  • Matěj | 19. 8. 2012 08:53

    toto nejsou bosaky ale chlupate knedliky

  • květa mitvalská | 22. 3. 2008 08:48

    nastrouhané brambory spařím horkým mlékem aby zůstaly světlé - pak přidám vajíčko a sůl.

  • Liba | 24. 10. 2006 15:29

    kdyby vám nechutnaly na slano, tak je zkuste třeba na sladko. Stačí jen kousek másla, lžíce cukru a trocha tvarohu. Ještě teplé bosáky do této směsi zamíchejte a uvidíte jaká je to bašta....

  • Majka | 10. 6. 2006 15:44

    Já místo mouky dávám na kostky nakrájené housky.Knedlíky vařím v páře a k nim osmaženou anglickou slaninu a zelí.Je to mňamka.

  • tulák | 12. 1. 2006 11:47

    Dělám stejné knedle, jenom jim říkáme klouzáky a smíchané s usmaženými vajíčky a posypané "přičmoudlou" cibulkou...to je dlabanec :-)))

  • Iva | 21. 12. 2005 22:09

    Já taky přidávám trošku prášku do pečiva.Jsou také výborné s dušenými houbami.Také jde těsto protlačit cedníkem na noky, já osobně mám raděii ty vykrajované lžïcí, ale taky to není špatné

  • z. | 10. 8. 2005 21:48

    obmena: zatimco se knedle vari, usmazit si na cibulce min. 5 vajec a varene bosaky pak s nima smichat, pripadne jeste pridat nakrajenou pazitku. U nas doma meme radsi s vajickem, nez se zelim a ani k tomu nemusi byt zadne maso.

  • Anonym | 21. 4. 2005 12:19

    mam z vas hlad vypada to dobre

  • Vladimíra Balcarová | 17. 11. 2004 10:36

    aby byly knedlíky měkčí, vynechte vejce!

  • kveta kveta | 5. 10. 2004 12:45

    pro jemnost je dore přidat ždíbek kypřicího prášku, jsou jemnější a nadychnější

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Přílohy, pečivo a luštěniny Brambory
Přílohy Brambory Oběd Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Cibule Hrubá krupice Sádlo Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Rybí pomazánka s tvarohem

Rybí pomazánka s tvarohem

Pomazánka z cizrny

Pomazánka z cizrny

Zapekané brambory s pórkem

Zapekané brambory s pórkem

Zapečené těstoviny co dům dal

Zapečené těstoviny co dům dal

Palačinkové řízky s bešamelem

Palačinkové řízky s bešamelem

Těstoviny se žampiony ala pizza

Těstoviny se žampiony ala pizza

Jednoduchá směs z hlívy aneb hlíva po italsku

Jednoduchá směs z hlívy aneb hlíva po…

Cibulová sladkokyselá omáčka / zadělávaná cibule

Cibulová sladkokyselá omáčka /…

Univerzální jednoduché těsto na ovocné knedlíky

Univerzální jednoduché těsto na…

Doporučujeme

40 minut
Krémová kari polévka s kuřecím masem

Krémová kari polévka s kuřecím masem

45 minut
Mini pizzy calzone II.

Mini pizzy calzone II.

45 minut
Jahodová bublanina

Jahodová bublanina

20 minut
Bezový sirup za studena

Bezový sirup za studena

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Poslední sledované recepty

386
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
104
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
89
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
81
Trojí sladká ovesná kaše
Trojí sladká ovesná kaše
60
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem

Zajímavé články

9 rad, jak se s pomocí jídla zbavit vypouklého břicha. Pozor si dejte i na některé zdravé potraviny!
9 rad, jak se s pomocí jídla zbavit vypouklého…
Netradiční pizzy, které si zamiluje celá rodina
Netradiční pizzy, které si zamiluje celá rodina
Nejlepší jahodové knedlíky: Tvarohové, kynuté, odpalované i bez koulení
Nejlepší jahodové knedlíky: Tvarohové, kynuté,…
Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými uspějete i u dětí
Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými…
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně Zdeňky Mazúrové: 5 receptů, které chutnají naprosto skvěle
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně…
AHA.cz Agáta v slzách u Žilkové: Je to masakr! Včera jsem se zhroutila

Agáta v slzách u Žilkové: Je to masakr! Včera jsem se zhroutila

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Toto jsou nejhloupější znamení podle zvěrokruhu: Patříte mezi ně?

Blesk pro ženy Když nestíháte pedikúru: Ultra trendy síťované baleríny vás zachrání!

Když nestíháte pedikúru: Ultra trendy síťované baleríny vás zachrání!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Magda z Ulice Veronika Macková přiznala: Chodila jsem k terapeutovi! Během rozchodu s Hynkem Čermákem

Magda z Ulice Veronika Macková přiznala: Chodila jsem k terapeutovi! Během rozchodu s Hynkem Čermákem

SportRevue.cz FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy Znáte číslo energie vašeho vztahu? Můžete díky tomu zabránit hádkám i rozvodu, slibuje odbornice

Znáte číslo energie vašeho vztahu? Můžete díky tomu zabránit hádkám i rozvodu, slibuje odbornice

  • Recepty.cz
  • Bosáky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact