• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Biskupský chlebíček
Napište svůj komentář k receptu

Biskupský chlebíček

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.5
hodnotilo: 140
doba přípravy: 75 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
4fotografie
Nahrát fotku
 

Biskupský chlebíček máme spojený především s Vánocemi. Dopřát si ho můžeme ale po celý rok. Je snadný na přípravu a těsto provoněné kandovaným ovocem chutná opravdu výtečně. Chlebíček přijde vhod jako sváteční snídaně, ale i jako odpolední dezert ke kávě.

Čokoládová poleva

Suroviny

10 porce
    • 4
      ks vejce
    • 150
      g moučkový cukr
    • 120
      g máslo změklé + 2 lžičky na polevu
    • 100
      g mandle - loupané nasekané
    • 100
      g kandované ovoce
    • 150
      g hladká mouka
    • 2
      lžička prášek do pečiva
    • máslo na formu
    • hrubá mouka na formu
    • 100
      g čokoláda kvalitní

Postup přípravy receptu

1
Rozbijte vejce a oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do misky, bílky do čisté mísy od robotu a ušlehejte z nich pevný sníh. Ten vyklopte do mísy.

RADA: Šlehání sněhu

2
Mísu robotu nemusíte mýt, rovnou do ní odvažte cukr, přidejte změklé máslo a šlehejte, dokud směs nebude krémová a lehce nadýchaná, alespoň 5 minut. Poté postupně zašlehejte žloutky.

RADA: Biskupský chlebíček

3
Nyní už jen stěrkou do směsi postupně vmíchejte nasekané mandle, dvě třetiny kandovaného ovoce a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přijde na řadu sníh: přidávejte ho po částech, opatrně stěrkou zapracovávejte do těsta. Těsto by mělo být kompaktní, ale snažte se toho docílit pomocí co nejméně pohybů.
4
Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vyklopte do ní těsto, rovnoměrně ho rozetřete a dejte péct do trouby předehřáté na 160 °C. Chlebíček se bude péct asi 45 minut. Propečení vyzkoušejte špejlí.

RADA: Máslo bez lednice

5
Hotový chlebíček vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
6
Chlebíček otočte dnem vzhůru. Pokud příliš vyběhl, lehce ho seřízněte, aby ležel rovně. Na kastrol s trochou vody posaďte ohnivzdornou misku a nalámejte do ní čokoládu. Vodu přiveďte k varu, čokoládu rozpusťte a přimíchejte 2 lžičky másla. Čokoládu nalijte na chlebíček a špachtlí ji pečlivě rozetřete po vrchu i po bocích. Nahoru nasypte zbylé kousky kandovaného ovoce a nechte zatuhnout.

RADA: Poleva patří do chladna

7
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ BISKUPSKÉHO CHLEBÍČKU: Celý objem a nadýchanost biskupského chlebíčku stojí a padá na vzduchu, který zašleháte do bílků. Bílky proto šlehejte v dokonale čisté a suché míse do pevných špiček (když metlu vytáhnete, sníh na ní tvoří špičku, která se neohýbá). Sníh do směsi vmíchávejte zlehka a po částech pomocí stěrky. Formu na chlebíček pořádně vymažte, nevynechejte jediný záhyb, a vysypte ji hrubou moukou, aby šel chlebíček dobře vyklopit. Nepečte jej příliš dlouho, jinak bude vysušený a drobivý. Ke konci pečení proveďte test špejlí.
8
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: Jak zařídit, aby ovoce, ořechy a čokoláda nepropadly na dno? Všechny pevné ingredience (kandované ovoce, rozinky, nasekané ořechy, kousky čokolády) dejte do misky, zasypte je jednou lžící hladké mouky a dobře promíchejte, aby byl každý kousek lehce obalený. Mouka na povrchu ovoce a ořechů způsobí, že se lépe „přichytí“ k těstu a nekloužou dolů. Zůstanou tak krásně a rovnoměrně rozprostřené v celém řezu chlebíčku. Pozor také na polevu. Čokoládu na vaření s tukem rozpouštějte pomalu ve vodní lázni, pak bude krásně hebká a lesklá. Nalévejte ji na zcela vychladlý chlebíček, jinak se bude roztékat a vsakovat.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Ořechový biskupský chlebíček

Ořechový biskupský chlebíček

Citronový chlebíček s mandlemi

Citronový chlebíček s mandlemi

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty FOOD Vánoce
Pečení Šlehání Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Čokoláda Hladká mouka Hrubá mouka Kandované ovoce Mandle - loupané Máslo Moučkový cukr Prášek do pečiva Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Velikonoční jidáše - krok za krokem

Velikonoční jidáše - krok za krokem

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Ořechové řezy se žloutkovou polevou

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Houby na kyselo bez zavařování

Houby na kyselo bez zavařování

Alenčin medovník

Alenčin medovník

Tvarohový biskupský chlebíček

Tvarohový biskupský chlebíček

Zelňačka s maďarskou klobásou

Zelňačka s maďarskou klobásou

Těstovinový salát s kukuřicí a tuňákem

Těstovinový salát s kukuřicí a tuňákem

Čočkové ragú

Čočkové ragú

Doporučujeme

25 minut
Houbová frittata s rajčaty

Houbová frittata s rajčaty

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

20 minut
Tabouleh

Tabouleh

Zapečená plněná rajčata

Zapečená plněná rajčata

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

Poslední sledované recepty

51
Fajnový mix na topinky a do salátů
Fajnový mix na topinky a…
46
Gurmánské pečené vepřové maso na pivě
Gurmánské pečené vepřové…
38
Guláš na pivu a hrubozrnné hořčici
Guláš na pivu a…
38
Výpečky z remosky po každé jinak
Výpečky z remosky po…
27
Citronovo-kuřecí polévka
Citronovo-kuřecí polévka

Zajímavé články

Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás ohromí
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás…
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let starý recept je sázka na jistotu
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let…
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte…
AHA.cz Luďan z MOSTu! sundal teplákovku a... Z Hofmanna je drsňák

Luďan z MOSTu! sundal teplákovku a... Z Hofmanna je drsňák

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Blesk pro ženy Trik této české absolventky funguje! Po škole získala práci snů

Trik této české absolventky funguje! Po škole získala práci snů

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Dana Morávková: Vypekl ji manžel!

Dana Morávková: Vypekl ji manžel!

SportRevue.cz Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Maminka.cz KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

Blesk Horoskopy Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

Další doporučené recepty:

Bílý toastový chléb
Bílý toastový chléb
Bio lečo aneb jak zabít partnera :)
Bio lečo aneb jak zabít partnera :)
Bircher müsli s pečeným ovocem
Bircher müsli s pečeným ovocem
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček
Biskupský chlebíček - hrnkový
Biskupský chlebíček - hrnkový
  • Recepty.cz
  • Biskupský chlebíček
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact