• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Bezinkový med
Napište svůj komentář k receptu

Bezinkový med

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 147
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bezinkový med
Bezinkový med
Bezinkový med
Bezinkový med
Bezinkový med
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 30
      ks bezové květy řádně rozkvelté, cca 200 gramů nebo
    • 1
      l voda
    • 2
      ks citron větší
    • 1
      kg cukr krupice

Postup přípravy receptu

1
Bezinkové květy, čisté a v plném květu natrháme, pokud možno neoplachujeme, dáme do hrnce, přilijeme litr vody, přidáme na plátky pokrájený, kartáčkem očištěný citron (nejlépe bio) a šťávu z druhého citronu. Vodu ohřejeme, ale nevaříme! Necháme stát zakryté do druhého dne a dbáme na to, aby byly květy ponořené. Pak dáme do cedníku čistý plátěný ubrousek, přes který výluh přecedíme a bezinky vymačkáme.
2
Do výluhu nasypeme cukr krupici nebo krystal a přivedeme k varu. Nejprve můžeme vařit na vyšší stupeň, ale čím bude sirup hustější, tím bude mít snahu pěnit a utíkat z hrnce. Je tedy lepší zvolit vyšší hrnec s širším dnem. Tím zkrátíme i dobu, kterou potřebujeme na to, abychom docílili požadované hustoty medu. Doba vaření je zhruba hodina, hodina a půl. Hustotu medu zkoušíme kápnutím trošky sirupu na talířek, na kterém necháme vychladnout. Čím je chladnější, tím je hustější.
3
Bezinky netrháme u silnice a vybíráme si květy bez broučků a mšic. Citrony použijeme ty, které mají slabou kůru, ty se silnou kůrou by nám mohly přivodit nahořklou chuť. Nebo si dáme tu práci a můžeme bílou dužinu z citronu pod kůrou odstranit, ale žlutou část potřebujeme pro její výraznou citronovou chuť.
4
Uvařený med naléváme ještě vařící do suchých, čistých, menších skleniček velmi opatrně!!! Pevně uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme na temném místě, při pokojové teplotě (sklep, komora...).
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bezinkový sirup

Bezinkový sirup

Bezinkový likér

Bezinkový likér

Bezinkový krém s ovocným kompotem

Bezinkový krém s ovocným kompotem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Uživatel (#333123) | 23. 8. 2021 07:58

    Myslím, že jakýkoliv med dělaný z cukru je víc škodlivý než prospěšný. Cukr je jed.

  • Michaela | 13. 6. 2016 18:58

    Majdo radši tenhle domácí než kupovanej, dělám ho až druhej rok a super a je hned pryč. <:-)

  • Pražáková | 12. 6. 2016 21:40

    Já také a dnes jsem zkusila z bezinky a ten je tedy o třídu lepší a určitě ho budu dělat i do budoucna.

  • Jana | 6. 6. 2016 08:07

    Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

  • Jana | 6. 6. 2016 08:05

    Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

  • Jana | 6. 6. 2016 08:04

    Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

  • Jana | 6. 6. 2016 08:03

    Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

  • Jana | 6. 6. 2016 08:02

    Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

  • Monika | 5. 6. 2016 07:41

    Je úžasný a ta vůně už když jsem ho vařila <3

  • Alena Vlasáková | 2. 6. 2016 13:41

    To je možné, ale pořád je lepší než ten kupovaný, se zdraví škodlivými antibiotiky. V marmeládě vařením taky zabijete vitamíny a děláme je všichni, když nechceme ty se spoustou éček. Takže bych řekla spíš bohudík!

  • Alena Vlasáková | 2. 6. 2016 13:35

    Je výborný! Děláme taky z pampelišek :-)

  • Majda | 1. 6. 2016 08:39

    Sice může krásně vonět ,ale pijete pouze cukr,tam už není z byliny vařením vůbec nic...Bohužel... ;-)

  • Lenka | 31. 5. 2016 19:18

    Dnes dovařena první dávka a je výborný, budu dělat ještě minimálně z jedné dávky. Máme už sedmikráskový, smrkový a niní už i bezinkový med......

  • Vituš | 29. 5. 2016 20:45

    Je výborný. Docela vážně přemýšlím, že nějaký ještě přiděláme.

  • Iva Zlatohlávková | 23. 5. 2016 13:55

    Je výborný <3 <3 <3 <3 <3 je mnohem mnohem lepší než pampeliškový , který děláme každý rok a určitě ho dělat nepřestaneme , ale tenhle z bezinkových květů i úžasně voní .

  • Tereza | 21. 6. 2015 20:25

    Je výborný, děkuji.

  • Renata | 16. 6. 2015 07:38

    Tak to je snad jasný každému :-D To je stejný jako pampeliškový nebo sedmikrásový a taky se řiká že je to med a každý ví že to není :-D

  • Renata | 16. 6. 2015 07:35

    Výborný :-* mám 11 skleniček :-D

  • Rejpal | 15. 6. 2015 11:42

    Jen taková malá, nepatrná, drobná připomínka. To NENÍ med, ale zahuštěný sirup. Med si na šporáku vážně nikdo nevyrobí. Na to jsou potřeba včelky ;-)

  • Irena | 9. 6. 2015 20:36

    Med je výborný. Vymačkávám bezinky i s citrónem.

  • Veronika | 7. 6. 2015 23:21

    Prosím,z toho citronu co je na kolečka se má při přecedění vymačkat taky šťáva?Děkuji moc

  • zuzina | 6. 6. 2015 20:21

    prave dovareno, odebrano na talirek, ochutnano a zitra jdeme na dalsi kvety bezinek dokavat jsou, je nas hodne na par sklinek mediku :-D a po degustaci ho musi byt nutne dost velka zasoba :-D

  • Iva Součková | 3. 6. 2015 17:46

    Pro Páju: Taky děláme bezinkový med a když tak přemýšlím, myslím že to půjde, jen to při ždímání bezinek bude víc lepit. Možná bych pak ještě trochu cukru přidala, když část bude v bezinkách. Vylít by to byla škoda, je to dobrota, hlavně na chlebu s máslem.

  • Pája | 2. 6. 2015 21:04

    Prosím dala jsem cukr hned do vody a nechala rozpustit :( Udělám z toho ještě med?Děkuji!

  • Zuzana Pízová | 27. 5. 2015 17:15

    Med je výborný. Právě smáčím další dávku květů.

  • Simona Vagnerova | 24. 5. 2015 21:04

    Skvely na osvezeni se sodovkou i jako lecebny doplnek pri nachlazeni, ketry pridavam do caie nebo pouzivam po lzickach. Delam kazdyy rok na litry, je uzasny a chutny.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sladká jídla Zavařování & nakládání Vegetariánské a zdravé
Pokrmy Zdravě i chutně Ostatní Sladké Zavařování a nakládání Bezmasá jídla Snídaně Vaření Děti Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bezové květy Citron Cukr krupice Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pečená kuřecí stehýnka na šlehačce

Pečená kuřecí stehýnka na šlehačce

Utopenci speciál

Utopenci speciál

Banánový koktejl

Banánový koktejl

Vynikající řezy Raffaelo

Vynikající řezy Raffaelo

Pečená zelenina na lžíci oleje

Pečená zelenina na lžíci oleje

Kávová poleva

Kávová poleva

Špecle se slaninou a žampiony

Špecle se slaninou a žampiony

Kořeněné chipsy z hlívy

Kořeněné chipsy z hlívy

Jednoduchá schwarzwaldská šunka se zelím

Jednoduchá schwarzwaldská šunka se…

Doporučujeme

30 minut
Fazolky nakyselo s vejci

Fazolky nakyselo s vejci

10 minut
Domácí lučina

Domácí lučina

45 minut
Bleskové kuře na paprice

Bleskové kuře na paprice

80 minut
Bublanina s ostružinami

Bublanina s ostružinami

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

10 minut
Šopský salát

Šopský salát

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

50 minut
Makovec se švestkami

Makovec se švestkami

Poslední sledované recepty

27
Fazolky nakyselo s vejci
Fazolky nakyselo s vejci
23
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
21
"Kouřové" marinované vepřové
"Kouřové" marinované…
19
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…
18
Avignonský Rumpsteak s cibulí
Avignonský Rumpsteak s…

Zajímavé články

Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
10 nejlepších receptů z ostružin: Udělejte z nich super koláč, džem nebo omáčku
10 nejlepších receptů z ostružin: Udělejte z nich…
Těstovinový salát je chutný oběd hotový do dvaceti minut!
Těstovinový salát je chutný oběd hotový do…
Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z jednoho hrnce
Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z…
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy, jak ji využít při přípravě oběda nebo večeře
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy,…
AHA.cz Pawlowská v péči odborníků: Kolik zhubla a o své roli v Zoo

Pawlowská v péči odborníků: Kolik zhubla a o své roli v Zoo

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Parfémy podle horoskopu: Blíženci vyhledávají svěží vůně, Štírům sedí smyslné a výrazné aroma

Parfémy podle horoskopu: Blíženci vyhledávají svěží vůně, Štírům sedí smyslné a výrazné aroma

Ženy.cz Utíká váš muž za mladší? Nechte ho a začněte žít

Utíká váš muž za mladší? Nechte ho a začněte žít

Blesk.cz Farářka ze StarDance Kopecká: Léčí zraněnou partnerku!

Farářka ze StarDance Kopecká: Léčí zraněnou partnerku!

SportRevue.cz FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

FOTOGALERIE: Osudové ženy Cristiana Ronalda. Která je nejhezčí?

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy Největší zlatokopky zvěrokruhu: Komu jde jenom o peníze?

Největší zlatokopky zvěrokruhu: Komu jde jenom o peníze?

Další doporučené recepty:

Bezinkový džem (rosol) - květový
Bezinkový džem (rosol) - květový
Bezinkový krém s ovocným kompotem
Bezinkový krém s ovocným kompotem
Bezinkový likér
Bezinkový likér
Bezinkový sirup
Bezinkový sirup
Bezlaktózový shake
Bezlaktózový shake
Bezlepková bábovka
Bezlepková bábovka
  • Recepty.cz
  • Bezinkový med
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact