• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Bezinkový med
Napište svůj komentář k receptu

Bezinkový med

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 144
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bezinkový med
Bezinkový med
Bezinkový med
Bezinkový med
Bezinkový med
3fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 30
      ks bezové květy řádně rozkvelté, cca 200 gramů nebo
    • 1
      l voda
    • 2
      ks citron větší
    • 1
      kg cukr krupice

Postup přípravy receptu

1
Bezinkové květy, čisté a v plném květu natrháme, pokud možno neoplachujeme, dáme do hrnce, přilijeme litr vody, přidáme na plátky pokrájený, kartáčkem očištěný citron (nejlépe bio) a šťávu z druhého citronu. Vodu ohřejeme, ale nevaříme! Necháme stát zakryté do druhého dne a dbáme na to, aby byly květy ponořené. Pak dáme do cedníku čistý plátěný ubrousek, přes který výluh přecedíme a bezinky vymačkáme.
2
Do výluhu nasypeme cukr krupici nebo krystal a přivedeme k varu. Nejprve můžeme vařit na vyšší stupeň, ale čím bude sirup hustější, tím bude mít snahu pěnit a utíkat z hrnce. Je tedy lepší zvolit vyšší hrnec s širším dnem. Tím zkrátíme i dobu, kterou potřebujeme na to, abychom docílili požadované hustoty medu. Doba vaření je zhruba hodina, hodina a půl. Hustotu medu zkoušíme kápnutím trošky sirupu na talířek, na kterém necháme vychladnout. Čím je chladnější, tím je hustější.
3
Bezinky netrháme u silnice a vybíráme si květy bez broučků a mšic. Citrony použijeme ty, které mají slabou kůru, ty se silnou kůrou by nám mohly přivodit nahořklou chuť. Nebo si dáme tu práci a můžeme bílou dužinu z citronu pod kůrou odstranit, ale žlutou část potřebujeme pro její výraznou citronovou chuť.
4
Uvařený med naléváme ještě vařící do suchých, čistých, menších skleniček velmi opatrně!!! Pevně uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme na temném místě, při pokojové teplotě (sklep, komora...).
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bezinkový sirup

Bezinkový sirup

Bezinkový likér

Bezinkový likér

Bezinkový krém s ovocným kompotem

Bezinkový krém s ovocným kompotem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Uživatel (#333123) | 23. 8. 2021 07:58

    Myslím, že jakýkoliv med dělaný z cukru je víc škodlivý než prospěšný. Cukr je jed.

  • Michaela | 13. 6. 2016 18:58

    Majdo radši tenhle domácí než kupovanej, dělám ho až druhej rok a super a je hned pryč. <:-)

  • Pražáková | 12. 6. 2016 21:40

    Já také a dnes jsem zkusila z bezinky a ten je tedy o třídu lepší a určitě ho budu dělat i do budoucna.

  • Jana | 6. 6. 2016 08:07

    Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

  • Jana | 6. 6. 2016 08:05

    Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

  • Jana | 6. 6. 2016 08:04

    Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

  • Jana | 6. 6. 2016 08:03

    Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

  • Jana | 6. 6. 2016 08:02

    Děkuji za recept. Je to mňamka ;)

  • Monika | 5. 6. 2016 07:41

    Je úžasný a ta vůně už když jsem ho vařila <3

  • Alena Vlasáková | 2. 6. 2016 13:41

    To je možné, ale pořád je lepší než ten kupovaný, se zdraví škodlivými antibiotiky. V marmeládě vařením taky zabijete vitamíny a děláme je všichni, když nechceme ty se spoustou éček. Takže bych řekla spíš bohudík!

  • Alena Vlasáková | 2. 6. 2016 13:35

    Je výborný! Děláme taky z pampelišek :-)

  • Majda | 1. 6. 2016 08:39

    Sice může krásně vonět ,ale pijete pouze cukr,tam už není z byliny vařením vůbec nic...Bohužel... ;-)

  • Lenka | 31. 5. 2016 19:18

    Dnes dovařena první dávka a je výborný, budu dělat ještě minimálně z jedné dávky. Máme už sedmikráskový, smrkový a niní už i bezinkový med......

  • Vituš | 29. 5. 2016 20:45

    Je výborný. Docela vážně přemýšlím, že nějaký ještě přiděláme.

  • Iva Zlatohlávková | 23. 5. 2016 13:55

    Je výborný <3 <3 <3 <3 <3 je mnohem mnohem lepší než pampeliškový , který děláme každý rok a určitě ho dělat nepřestaneme , ale tenhle z bezinkových květů i úžasně voní .

  • Tereza | 21. 6. 2015 20:25

    Je výborný, děkuji.

  • Renata | 16. 6. 2015 07:38

    Tak to je snad jasný každému :-D To je stejný jako pampeliškový nebo sedmikrásový a taky se řiká že je to med a každý ví že to není :-D

  • Renata | 16. 6. 2015 07:35

    Výborný :-* mám 11 skleniček :-D

  • Rejpal | 15. 6. 2015 11:42

    Jen taková malá, nepatrná, drobná připomínka. To NENÍ med, ale zahuštěný sirup. Med si na šporáku vážně nikdo nevyrobí. Na to jsou potřeba včelky ;-)

  • Irena | 9. 6. 2015 20:36

    Med je výborný. Vymačkávám bezinky i s citrónem.

  • Veronika | 7. 6. 2015 23:21

    Prosím,z toho citronu co je na kolečka se má při přecedění vymačkat taky šťáva?Děkuji moc

  • zuzina | 6. 6. 2015 20:21

    prave dovareno, odebrano na talirek, ochutnano a zitra jdeme na dalsi kvety bezinek dokavat jsou, je nas hodne na par sklinek mediku :-D a po degustaci ho musi byt nutne dost velka zasoba :-D

  • Iva Součková | 3. 6. 2015 17:46

    Pro Páju: Taky děláme bezinkový med a když tak přemýšlím, myslím že to půjde, jen to při ždímání bezinek bude víc lepit. Možná bych pak ještě trochu cukru přidala, když část bude v bezinkách. Vylít by to byla škoda, je to dobrota, hlavně na chlebu s máslem.

  • Pája | 2. 6. 2015 21:04

    Prosím dala jsem cukr hned do vody a nechala rozpustit :( Udělám z toho ještě med?Děkuji!

  • Zuzana Pízová | 27. 5. 2015 17:15

    Med je výborný. Právě smáčím další dávku květů.

  • Simona Vagnerova | 24. 5. 2015 21:04

    Skvely na osvezeni se sodovkou i jako lecebny doplnek pri nachlazeni, ketry pridavam do caie nebo pouzivam po lzickach. Delam kazdyy rok na litry, je uzasny a chutny.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sladká jídla Zavařování & nakládání Vegetariánské a zdravé
Pokrmy Zdravě i chutně Ostatní Sladké Zavařování a nakládání Bezmasá jídla Snídaně Vaření Děti Vegetariáni Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bezové květy Citron Cukr krupice Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Výborný narozeninový dort

Výborný narozeninový dort

Karamelové hrušky

Karamelové hrušky

Bábovka s kysanou smetanou

Bábovka s kysanou smetanou

Pečené brambory s tvarohovou omáčkou

Pečené brambory s tvarohovou omáčkou

Filé v alobalu

Filé v alobalu

Zdravá tortilla

Zdravá tortilla

Tvarohové šátečky (závin) s rebarborou

Tvarohové šátečky (závin) s rebarborou

Naše laskonky

Naše laskonky

Vinná klobása v bramboráku

Vinná klobása v bramboráku

Doporučujeme

25 minut
Vietnamské palačinky s krevetami

Vietnamské palačinky s krevetami

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

399
Kynutý knedlík z mikrovlnky
Kynutý knedlík z…
99
Zelný salát se zeleninou
Zelný salát se zeleninou
66
Ovesný pudink, základní recept
Ovesný pudink, základní…
56
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
55
Vepřové s pepřovou omáčkou
Vepřové s pepřovou…

Zajímavé články

Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a připravit, aby chutnala jako z restaurace
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a…
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito, Mango Lassí nebo nealko Gin Tonic
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito,…
7 oblíbených letních tvarohových dezertů: Využijte naplno tajnou ingredienci našich babiček
7 oblíbených letních tvarohových dezertů:…
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez zbytečného cukru a umělých aromat
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez…
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby chutnala božsky?
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby…
AHA.cz Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

DANA (41): Omylem jsem se ocitla na swingers party u souseda

Blesk pro ženy Culíková inspirace: Jak ho ozvláštnit s minimem námahy?

Culíková inspirace: Jak ho ozvláštnit s minimem námahy?

Ženy.cz Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Blesk.cz Bratr Neckáře (82) Jan (76): Drsná slova o Vaškově smrti!

Bratr Neckáře (82) Jan (76): Drsná slova o Vaškově smrti!

SportRevue.cz 45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Cikánský horoskop o vás řekne víc, než myslíte! Jakou povahu vám přisoudil?

Cikánský horoskop o vás řekne víc, než myslíte! Jakou povahu vám přisoudil?

Další doporučené recepty:

Bezinkový džem (rosol) - květový
Bezinkový džem (rosol) - květový
Bezinkový krém s ovocným kompotem
Bezinkový krém s ovocným kompotem
Bezinkový likér
Bezinkový likér
Bezinkový sirup
Bezinkový sirup
Bezlaktózový shake
Bezlaktózový shake
Bezlepková bábovka
Bezlepková bábovka
  • Recepty.cz
  • Bezinkový med
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact