• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Balkánská sarma
Napište svůj komentář k receptu

Balkánská sarma

autor: airan
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 5
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Balkánská sarma
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • kysané zelí (nebo velké listy vinné révy)
    • 500
      g mleté maso
    • 250
      g rýže
    • 3
      ks cibule 2-3
    • olej
    • mletá paprika
    • sůl
    • pepř mletý
    • saturejka
  • Při použití listů vinné révy
    • 2
      ks rajčata
    • petrželka

Postup přípravy receptu

1
Na oleji osmahneme cibulku do zlatova, přidáme mleté maso a smažíme, než se vypaří šťáva. Pak přidáme rýži (necháme ji zesklovatět). Přimícháme koření, přilijeme 1/2 l vody, necháme zavařit a odstavíme, než se vsákne voda. Mezitím připravíme listy - zavineme masovou směsí a pečeme v troubě podlité vodou. Dáváme přikryté do vyhřáté trouby, ze začátku na 15 minut při 230 °C, pak na 180 °C. Pečeme mírně přes hodinu, záleží také na velikosti. Dají se uvařit i v hrnci, já osobně dávám přednost pečení v troubě.
2
Vinné listy se musí předem nechat přejít varem v osolené vodě, jinak je postup stejný, jen do masové směsi přidáváme namletá nebo na drobno pokrájená rajčata a petrželku. Jsou dříve hotové, většinou stačí 50 minut, pak je zalejeme směsí rozkvedlaného vajíčka ve 200 ml jogurtu a dopečeme ještě 5 minut. Takhle se dělají hlavně v Řecku. V Turecku je dostanete bez zálivky, jogurt se podává zvlášť.
3
V Makedonii někde dostanete k tomu rajskou omáčku ochucenou česnekem. Lze to udělat i z listů cukrové řepy jako nahrážka. Listy se předem nechají přejít varem v osolené vodě s troškou octa.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Sarma od Muki

Sarma od Muki

Sarma

Sarma

Lenivá bulharská sarma

Lenivá bulharská sarma

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • dobra | 22. 8. 2013 10:38

    prosím pošlete mi recept na sarmu,děkuji Kluckova. muj email kluckova.dobra@seznam.cz

  • Petr | 15. 4. 2013 13:52

    Taky si někdy čti po sobě ....goole..., ale máš pravdu , jsou to většinou lemplové

  • ejmi | 10. 11. 2012 10:38

    Suhlasim. Chcela som to robit z kyslej kapusty, v ingredienciach sa nachadza a v postupe ani zmienka o kyslej kapuste. To ma byt zly for alebo co??? :-X

  • Vlasta Novák | 15. 3. 2012 09:37

    Přidáno do receptu...

  • Ladia
    Ladia | 14. 3. 2012 17:44

    Já tedy nevím, ale v ingrediencích je Zelí - nakládané, kysané v postupu se píše o listech, případně o vinných listech. Čtete to někdo z redakce, když recept opravujete? Jinak obyčejným jedincům stačí goole trochu času... listy z nakládaného kysaného zelí (celé hlávky) nebo velké listy vinné révy, 500 g mletého masa, 250 g rýže, 2-3 cibule, olej, mletá paprika, sůl, pepř, saturejka, do vinných listů patří ještě 2 rajčata pokrájená na drobno a petrželka

  • Vlasta Novák | 14. 3. 2012 11:16

    Dobrý den, přesunuto.

  • Klára K. | 14. 3. 2012 10:21

    Toto je jednoznačne hlavné jedlo a dala by som to do jedlá z mäsa a ryže.

  • ČernáLuna
    ČernáLuna | 14. 3. 2012 10:05

    A není to ve špatné kategorii? Tohle přece není salát, nebo snad ano?

  • Lexa | 10. 3. 2012 09:44

    Ochutnal jsem jí všude (Bulharsko, Chorvatsko...), ale zjistil jsem že nejlepší sarmu přece jen dělají v Srbsku!

  • hovno šulin | 17. 1. 2008 11:23

    strašně to smrdí

  • Tereza J. | 9. 1. 2008 10:02

    Keď nakladám kapustu do suda, vkladám do nej tak 4-5 malých hlávok kapusty. Pekne v sude zmäknú, krásne sa do nich balí. Keď natrafím na kapustu, robím plnenú kapustu.

  • Vlaďka | 8. 1. 2008 19:45

    Zelné listy je rychlejší povařit v kysaném zelí. Z hlávky vykrojím košťál a dám do hnce na jehož dno dám cca půl kila kysaného zelí, nahoru a kolem hlávky dám zbytek zelí a kysanou vodu (používám kysané zelí ze sáčku- 1 kg) a zaliju asi tak do poloviny hlávky. Vařím asi 20 minut, potom hlávku otočím a ještě asi 20 minut povařím. Vrchní listy jsou trošku měkkčí, směrem ke středu hlávky jsou trochu méně kyselé, ale stejně dobré. Před zapečením v trobě ještě zabalené zelné listy pokladu kysaným zelím a zaliju zbytkem vody po vaření hlávky.

  • matej | 8. 1. 2008 16:42

    mate moc dobre recepty.

  • Procházka Jaromír | 6. 1. 2008 12:18

    My to vaříme z masa - 1/3 veořové,1/3 hovězí a 1/3 uzené. Pak ještě dáme do hrce klobásku,nebo čabajku. Je to ňamka.

  • Hanka | 7. 6. 2006 17:28

    Moje oblíbené jídlo, je to hrozně dobré,ale já to vždycky dělám v hrnci, reguluji si tak obsah šťávičky, o kterou se doma pereme. Lahůdka, ještě že mám skoro tchýni v Bulharsku a ta mi ty listy zelné nebo vinné posílá:-)

  • Airan Novakova | 7. 4. 2006 16:29

    Vesna, kdyz si prectete pozorne recept uvidite ze jsem napsla jak se delaji v Bulharsko, Recko, Turecko a Makedonie. Jak se delaji v Chorvatsko a Bosne nemam predstavu, nikdy jsem tam nebyla:-)

  • Bedřich Mrázek | 7. 4. 2006 11:51

    Jo ještě k těm zelným listům, jak je dělám já: Opatrně oberu listy z hlávky, okrájím na plocho tlusté části listů, operu, spařím vroucí vodou. Naskládám do džbánu, zaliju převařenou vodou slanou jako hodně přesolené polévka a naliju trochu nálevu z kysaného zelí, nebo trochu kyšky, aby rychle začalo mléčné kvašení. Listy jsou dostatečně vykvašené za 6-8 dnů.

  • Bedřich Mrázek | 7. 4. 2006 11:47

    Milá Vesno, protože mám rodinu na několika místech v Chorvatsku a Bosně, jedl jsem sarmu mnohokrát. Musím konstatovat, že jako neexistuje jeden recept na guláš, či poslký bigosz, neexistuje ani jeden recept na sarmu. Každý ji dělá trochu jinak. Tenhle recept mi připadá docela dobrý, jen s těmi vajíčky nakonec jsem sarmu nikdy nejedl

  • Tereza Jarčušková | 31. 1. 2006 07:43

    Milá Vesna, prosím pridajte ten Váš recept na sarmu dp receptára pre všetkých. Ďakujem.

  • Vesna Kovačevič | 30. 1. 2006 19:16

    Pokud budete chtit recept na sarmu ali skutečni jak se děla u nas v Chorvatsku nebo Bosne mužete mi napisat a ja Vam recept napisu. S pozdravem VesnaK

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Rýže Maso & ryby & mořské plody Karbanátky
Maso Pokrmy Mleté Z rýže Dopolední svačina Svačina Večeře Pozdní večeře Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cibule Kysané zelí Mletá paprika Mleté maso Olej Pepř mletý Petrželka Rajčata Rýže Saturejka Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kotlety plněné šunkou a sýrem

Kotlety plněné šunkou a sýrem

Brokolicový salát s tuňákem

Brokolicový salát s tuňákem

Jogurtové řízky

Jogurtové řízky

Sýrovo-kuřecí špízy

Sýrovo-kuřecí špízy

Drobenkový koláč s rebarborou

Drobenkový koláč s rebarborou

Kefírovo-kokosové řezy: Eskymo po našem

Kefírovo-kokosové řezy: Eskymo po…

Kuře na bazalce

Kuře na bazalce

Pečené vepřové koleno

Pečené vepřové koleno

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a bez lasagnových plátů

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a…

Doporučujeme

35 minut
Masové kuličky s pečenou dýní a petrželovým pyré

Masové kuličky s pečenou dýní a…

50 minut
Dršťková z bedel

Dršťková z bedel

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

55 minut
Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

Jablka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

45 minut
Nakládané houbičky

Nakládané houbičky

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

65 minut
Jablkový koláč s drobenkou

Jablkový koláč s drobenkou

45 minut
Bramboračka s bylinkovými noky

Bramboračka s bylinkovými noky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

118
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
66
Rybí karbanátky s bylinkovými bramborami
Rybí karbanátky s…
60
Chilaquiles s mletým hovězím
Chilaquiles s mletým…
47
Jednoduchá mléčná rýže / rýžová kaše
Jednoduchá mléčná rýže /…
38
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Nepřekonatelný dýňový krém: Uvařte si skvělou polévku podle známé foodblogerky
Nepřekonatelný dýňový krém: Uvařte si skvělou…
Vesnické polévky 7x jinak: Poctivé české recepty, které se dědí po generace
Vesnické polévky 7x jinak: Poctivé české recepty,…
Víte, co je „rozcuchaná nevěsta"? Ochutnejte sladký recept ze starých krajových kuchařek
Víte, co je „rozcuchaná nevěsta"? Ochutnejte…
Znáte jablečné máslo? Zkuste další skvělý způsob, jak zužitkovat úrodu jablek
Znáte jablečné máslo? Zkuste další skvělý způsob,…
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
Jak správně usušit houby, aby nezplesnivěly
AHA.cz Mladý Polívka v seriálu Bratři a sestry: Neskutečná podoba s otcem

Mladý Polívka v seriálu Bratři a sestry: Neskutečná podoba s otcem

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Blesk pro ženy Pamela Anderson překvapila novým účesem! Vynesla hit letošního podzimu

Pamela Anderson překvapila novým účesem! Vynesla hit letošního podzimu

Ženy.cz Po ránu mluvit prostě nebudu!

Po ránu mluvit prostě nebudu!

Blesk.cz Eliška Bučková hvězdou Pyšné princezny: Velký návrat k muzikálu!

Eliška Bučková hvězdou Pyšné princezny: Velký návrat k muzikálu!

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: To musíte vidět! Fanynka Zlatana Ibrahimoviče v akci

FOTO, VIDEO: To musíte vidět! Fanynka Zlatana Ibrahimoviče v akci

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Velký horoskop lásky na říjen: Kdo ustojí krizi, kdo otěhotní a na koho čeká osudový vztah?

Velký horoskop lásky na říjen: Kdo ustojí krizi, kdo otěhotní a na koho čeká osudový vztah?

  • Recepty.cz
  • Balkánská sarma
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact