• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Arašídová polévka
Napište svůj komentář k receptu

Arašídová polévka

autor: kkatushka
0.0
moje hodnoceni
2.7
hodnotilo: 3
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Arašídová polévka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • pepř mletý
    • sůl
    • 2
      ks cibule střední
    • paprika kapie
    • rajčata loupané, ve vlastní šťávě
    • 3
      ks mrkev V originálu jedna velká mrkev a jedna sladká brambora - v čechach se asi nesežene
    • 3
      stroužek česnek
    • arašídové máslo k sehnání často ve zdravé výživě
    • 1
      lžička chilli

Postup přípravy receptu

1
Rozpalíme asi 3 - 4 lžíce oleje a zpěníme najemno nakrájenou cibulku s česnekem, až začne hnědnout. K cibulce přidáme rajčata i se šťávou a prohřejeme cca 3 minuty, zalijeme vodou (cca 1 litr vody) a přidáme pepř, chilli a mrkev nakrájenou na malé kostičky. Přivedeme k varu a vaříme cca 5 - 10 minut, přidáme nadrobno nakrájenou papriku a vaříme cca 15 - 20 minut až je všechna zelenina hezky měkká.
2
Polévku po částech rozmixujeme v kuchyňském robotu a vrátíme zpět do hrnce, přidáme arašídové máslo a za stálého míchání prohřejeme až se úplně rozpustí, už nevaříme, osolíme a naředíme dle chuti.
3
Toto je recept pocházející ze západní afriky, výborný, vyzkoušejte a nebudete litovat! Tradičně by se tato polévka podávala s "fufu" - přirovnala bych to k takovému lepivému "knedlíku" vyrobenému z obilniny nebo zeleniny bohaté na škrob (tradičně yam, plantain atp.) nebo i bramborových vloček, hrubé rýžové mouky, nebo krupice. Ja své "Fufu" vyrábím z ground rice (rýžové mouky) ale viděla jsem recepty i z krupice.
4
Postup je zhruba takový: Přiveďte k varu jeden větší hrnek vody a přidejte sůl a třeba i malinko octa. Do vařící vody sypejte za stálého míchání krupici (ground rice, bramborove vločky) až vznikne dost hustá kaše. Ztlumte plamen a kaši usilovně míchejte cca 5 - 10 minut.
5
Možná budete potřebovat pomoc od druhé osoby aby vám přidržela hrnec a vy se mohli věnovat pouze vařečce. Až je krupice dobře propařená a hmota velmi hustá (nebo až už nebudete schopni dál míchat bez toho aby vám odpadly ruce).
6
Namočte si dlaně do vody, vzniklou hmotu vyklopte na talíř a rukama vytvarujte do tvaru úhledného "knedliku". Teď si sednete, prsty uloupnete kousek fufu, prstem vytvořte žlábek uprostřed, tímto naberte polévku a celé dejte do pusy. Mimochodem, prý je v Africe Faux Pas Fufu žvýkat, kousek by se měl spolknout celý, tak aby jste cítili pouze chuť polévky. Ale to je podle me za prvé nezdravé a za druhé škoda :)
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Arašídová polévka - sopa de maní

Arašídová polévka - sopa de maní

Arašídová jablíčka ke svačince

Arašídová jablíčka ke svačince

Polévka z pečené kořenové zeleniny

Polévka z pečené kořenové zeleniny

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Milky_rasta | 9. 12. 2014 09:03

    Zajímavá a vynikající polévka, která krásně voní

  • cuoco | 8. 10. 2012 23:41

    To je vasa polievka kedze som ju nevaril tak nekritizujem ale tie referencie so zapadnou afrikou :'( to sa vam asi snivalo alebo si citala daake rozpravky :-D ,ta naozajstna arasidova polivka ( a nerobi sa z masla) a vola sa " Nkatenkwan" a fufu sa NEROBI !!! z krupice ale len zo zeleniny ako yam, cassava ale zeleninovych bananov plantain. Preto sa kuchyna tropickej afriky tazko vari lebo jednoducho nie su suroviny .To mas to iste ako varit vepro, knedlo, zelo v muslimskej krajine :-D a das tam baraninu a sladku kapustu a plochy arabsky chleba a nazves to klasicky cesky recept. :'(

  • MaKr | 8. 10. 2012 20:00

    Můžu se zeptat kolik toho arašídového másla? :) Mám domácí tak neumím odhadnout množství.. :-[

  • ladislava staffenová | 27. 12. 2009 16:45

    JJ a já dodávám, že jsem to vyzkoušela a je to výborné. Sice jsem k tomu přistupovala s nedůvěrou, muž jen olízl lžíci a pak už to zmizelo ;-))

  • Pája S | 27. 12. 2009 14:33

    Zajímavá a zvláštní polévka.Už je v oblíbených.Jenom bych chtěla upřesnit - sladké brambory - batáty, lze koupit v ČR v Kauflandu.:-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Arašídové máslo Česnek Chilli Cibule Mrkev Paprika Pepř mletý Rajčata Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Grilovací marináda I.

Grilovací marináda I.

Perníčky V.

Perníčky V.

Nejlepší horká čokoláda II. - méně sladká verze při nedostatku čokolády!

Nejlepší horká čokoláda II. - méně…

Tvarohová bábovka se švestkami - ,,Hujerka,,

Tvarohová bábovka se švestkami - ,…

Jablečný (hruškový) šlehačkový koláč s drobenkou

Jablečný (hruškový) šlehačkový koláč…

Jednoduché staročeské plátky se žampiony

Jednoduché staročeské plátky se…

(nejen) Jablkovo - vločkový koláč

(nejen) Jablkovo - vločkový koláč

Koláč s hruškovým / jablečným rozvarem - kynutý

Koláč s hruškovým / jablečným…

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a bez lasagnových plátů

Těstoviny ala Lasagne bez bešamelu a…

Doporučujeme

30 minut
Rybí karbanátky s bylinkovými bramborami

Rybí karbanátky s bylinkovými…

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

95
Klasické lečo
Klasické lečo
85
Šunkové kapsy se špenátem
Šunkové kapsy se špenátem
56
Rajčatový salát s fazolemi
Rajčatový salát s…
49
Rýžové chlebíčky s vajíčkem
Rýžové chlebíčky s…
45
Progresivní špagety, základní recept
Progresivní špagety,…

Zajímavé články

Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5 snadných receptů od pondělí do pátku
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5…
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak je zpracovat
Je libo švestičky ze zahrádky? Poradíme vám, jak…
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně zpracovat úrodu
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně…
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty: Dokáže udělat sladký bazén, ostrov i vázu s květinami
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty:…
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na něj!
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na…
AHA.cz Sajler kontra Slanina: Skutečný důvod krachu Kluků v akci

Sajler kontra Slanina: Skutečný důvod krachu Kluků v akci

Mimibazar Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Dáma.cz Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Blesk pro ženy Kámen podle měsíce vašeho narození: Oblečte se v barvách, které radí hvězdy!

Kámen podle měsíce vašeho narození: Oblečte se v barvách, které radí hvězdy!

Ženy.cz Jak obléknout svého muže, aby vám nedělal ostudu?

Jak obléknout svého muže, aby vám nedělal ostudu?

Blesk.cz Temná minulost Laufera (†84), který by oslavil »86«: V jeho bytě se zabila dívka

Temná minulost Laufera (†84), který by oslavil »86«: V jeho bytě se zabila dívka

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy Velký horoskop práce a financí: Koho v práci povýší a kdo bude bojovat se syndromem vyhoření?

Velký horoskop práce a financí: Koho v práci povýší a kdo bude bojovat se syndromem vyhoření?

  • Recepty.cz
  • Arašídová polévka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact