• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Aninky
Napište svůj komentář k receptu

Aninky

autor: František Brusák
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 14
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Aninky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 560
      g hladká mouka
    • 100
      g ořechy
    • 280
      g máslo
    • 20
      g droždí
    • citron Trochu (kůra i šťáva)
    • anýz Trochu roztlučený
  • Na obalování
    • bílek
    • moučkový cukr

Postup přípravy receptu

1
Kvasnice dáme do dvou lžic mléka se špetkou cukru a zadělámena kvásek. Mleté ořechy, anýz, citron zamícháme do mouky. Přidáme kvásek a nakonec máslo a vypracujeme těsto. Z těsta děláme válečky a ty spojujeme v kolečka. Pečeme asi 150-180 °C. Vychladlé potíráme bílkem a obalujeme v cukru pudru.
2
Toto cukroví se dá použít také jako ozdoba na vánoční stromeček. Dlouho vydrží a čím je starší tím lepší. Recept se dá upravit dle potřeby, pochází z Jičínska a je z knihy recepisů z roku 1886.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Želé řezy od Aninky

Želé řezy od Aninky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • RauM
    RauM | 9. 1. 2012 14:53

    přiznám se, že vzhledem k synově aktivitě(nadrobil mi droždí přímo do těsta) jsem splodila trochu jinou variantu, tak snad mi to příště bude chutnat více

  • Gábina H | 15. 12. 2008 12:11

    Moc dobré, musela jsem je schovat, aby něco vůbec zbylo. Posílám velkou 1

  • Libuše Klechová | 18. 12. 2007 13:25

    Vynikající cukrovíčko, nepotřebuje více komentář.

  • Jana T. | 11. 12. 2007 18:14

    Tak jsem pekla, velká škoda, že jen z poloviční dávky! Bylo jich na 2 plechy po 20 kusech.. Nedělala jsem ani velké ani malé, podle mě tak akorát. No a chuť vynikající, jsou křehounké a neumím si představit, že budou ještě lepší. Asi udělám další a zkusím místo cirt. šťávy trochu rumu a nějaké jiné koření. Díky za recept.

  • mia | 30. 7. 2007 16:53

    moc dobré,vońavé a hezoučké

  • Anna V. | 12. 12. 2006 19:30

    Jestliže se pečou současně s perníčky ve stejné době, musí dům užasně vonět kořením. Jinak cukroví, stejně jako zminovaný perník, perníčky, přináší do domácnosti hojnost po celý další rok. Takže kde se peče, tam se neusídlí lenost a tedy ani bída. Takže pořádné hospodynky pečte a nešidte.

  • František Brusák | 7. 12. 2006 09:11

    Tyto kolečka se pečou většinou s perníčkama.Já je mám jako 1 cukroví a peču je na Kateřinu 25.11.

  • František Brusák | 30. 11. 2006 04:22

    Záleží jak děláte velké a silné kolečka.Dříve když se neprodávali kolekce tak se tyto kola věšely na stromek.Mělo to svoje kouzlo.

  • Eva | 26. 11. 2006 08:59

    Pekla jsem je včera, na nějakých 160 stupňů. Těsto je na to, aby vykynulo, dost tuhé, ono z tekutějšího by se těžko dělaly ty kroužky, ale kynout to nepotřebovalo. Aninky jsou výborné a pro mě typicky vánoční. Jenom toho bylo trošku větší množství - 4 velké plechy a 3 malé.

  • Jaroslava Oumarová | 25. 11. 2006 18:13

    Alis, tomu se nedivte, každá trouba peče jinak, proto to velké rozpětí, já taky většinou udávám rozpětí minimálně 20°C. Je lépe začít na nižší teplotě, u horkovzduchu dokonce ještě o 20°C méně a když se Vám zdá, že peče moc pomalu, teprve postupně přidat. Až budete mít troubu odzkoušenou, budete už vědět, na kolik stupňů máte péct maso, na kolik bábovku apod.:-)

  • Alis | 24. 11. 2006 20:15

    To je teda velké rozpětí 150 - 180 °C na to pečení, to asi 150 při horkovzducho, nebo se mýlím?

  • Lenka S | 12. 11. 2006 20:19

    Pane Brusáku,píšete-čím starší,tím lepší.Znamená to,že bych ho mohla upéct už teď a vydrželo by do Vánoc?Děkuji za odpověď.

  • Anna Suttnerova | 12. 11. 2006 15:27

    tet jsem si precetla Vas recept nevim jake cukrovi letos budu pect tak to vyzkousim. Pak se ozvu.Je fakt dobry starej je hodne narocny aby mi nenadal.

  • Lenka Dohnalová | 10. 12. 2005 15:02

    Všem doporučuji, je to vynikající cukroví, loni jsem s ním měla velký úspěch. Navíc pokud ho budete máčet v sorbitu je to vinikající cukroví pro diabetiky. (S anýzem si hlavu nelamte, dejte ho podle chuti, myslím, že jsem dávala asi lžičku, ale dokonce je to vinikající i bez něj)Doda

  • Jarmila Němcová | 21. 11. 2005 09:57

    Dobrý den, vánoce se blíží a už si dělám seznam cukroví, které letos chci péct. Aninky se mi moc zalíbily, jen mám pár dotazů: 1.Nechává se těsto kynout? 2. Jsou to vlastně kroužky, ano? 3. I já prosím upřesnit kolik asi toho anýzu?Děkuji za odpovědi a už se na "aninky" těším. Jdou do oblíbených!!! Jarka

  • Anonym | 19. 11. 2005 21:02

    Prosím, kolik je to trocha roztlučeného anýzu ? Aninky na Vaše doporučení určitě vyzkouším. Děkuji Zuzka

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Anýz Bílek Citron Droždí Hladká mouka Máslo Moučkový cukr Ořechy
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Tatarský biftek

Tatarský biftek

Smaženice z hub

Smaženice z hub

Čočkový salát se zelím

Čočkový salát se zelím

LEHKÝ DORT S JABLKY A PUDINKEM

LEHKÝ DORT S JABLKY A PUDINKEM

Chřestový salát s kozím sýrem

Chřestový salát s kozím sýrem

Nivová pomazánka s mozzarelou

Nivová pomazánka s mozzarelou

Dýňová bábovka - dvoubarevná

Dýňová bábovka - dvoubarevná

Piškotová roláda s čerstvým ovocem

Piškotová roláda s čerstvým ovocem

Bylinkovo-okurkový nápoj

Bylinkovo-okurkový nápoj

Doporučujeme

40 minut
Ratatouille IV.

Ratatouille IV.

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

123
Zapečené croissanty s kadeřávkem
Zapečené croissanty s…
95
Rybí karbanátky se salátem
Rybí karbanátky se…
69
Nepečený borůvkovo - kokosový cheesecake
Nepečený borůvkovo -…
44
Kančí guláš s bramborami
Kančí guláš s bramborami
38
Halloweenské makronky s ganache z bílé čokolády
Halloweenské makronky s…

Zajímavé články

7 oblíbených letních tvarohových dezertů: Využijte naplno tajnou ingredienci našich babiček
7 oblíbených letních tvarohových dezertů:…
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez zbytečného cukru a umělých aromat
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez…
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby chutnala božsky?
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
AHA.cz Dominika kontra Ivana! Válku Gottových zvrátil osud

Dominika kontra Ivana! Válku Gottových zvrátil osud

Mimibazar Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Dáma.cz Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Tato znamení zemřou sama: Jste odsouzena ke smrti v ústraní?

Blesk pro ženy Módní přiznání Petry Černocké: Nakupuji v Sapě! A k čemu se nikdy nesníží?

Módní přiznání Petry Černocké: Nakupuji v Sapě! A k čemu se nikdy nesníží?

Ženy.cz Přestaňte mi cpát hormony. Jak těžké je pochopit, že antikoncepci nechci?

Přestaňte mi cpát hormony. Jak těžké je pochopit, že antikoncepci nechci?

Blesk.cz Veronika Žilková naletěla na podvodnou SMS: Okradli ji o obří částku!

Veronika Žilková naletěla na podvodnou SMS: Okradli ji o obří částku!

SportRevue.cz FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Největší stíhačky podle horoskopu: Která znamení patří k nejžárlivějším?

Největší stíhačky podle horoskopu: Která znamení patří k nejžárlivějším?

Další doporučené recepty:

Angreštový kompot
Angreštový kompot
Angreštový pudink s černým rybízem
Angreštový pudink s černým rybízem
Áni slaný štrůdl
Áni slaný štrůdl
Antistresový drink
Antistresový drink
Anýzové žaludy
Anýzové žaludy
Anýzový chléb z Maroka
Anýzový chléb z Maroka
  • Recepty.cz
  • Aninky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact