• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Aninky
Napište svůj komentář k receptu

Aninky

autor: František Brusák
0.0
moje hodnoceni
4.2
hodnotilo: 14
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Aninky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 560
      g hladká mouka
    • 100
      g ořechy
    • 280
      g máslo
    • 20
      g droždí
    • citron Trochu (kůra i šťáva)
    • anýz Trochu roztlučený
  • Na obalování
    • bílek
    • moučkový cukr

Postup přípravy receptu

1
Kvasnice dáme do dvou lžic mléka se špetkou cukru a zadělámena kvásek. Mleté ořechy, anýz, citron zamícháme do mouky. Přidáme kvásek a nakonec máslo a vypracujeme těsto. Z těsta děláme válečky a ty spojujeme v kolečka. Pečeme asi 150-180 °C. Vychladlé potíráme bílkem a obalujeme v cukru pudru.
2
Toto cukroví se dá použít také jako ozdoba na vánoční stromeček. Dlouho vydrží a čím je starší tím lepší. Recept se dá upravit dle potřeby, pochází z Jičínska a je z knihy recepisů z roku 1886.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Želé řezy od Aninky

Želé řezy od Aninky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • RauM
    RauM | 9. 1. 2012 14:53

    přiznám se, že vzhledem k synově aktivitě(nadrobil mi droždí přímo do těsta) jsem splodila trochu jinou variantu, tak snad mi to příště bude chutnat více

  • Gábina H | 15. 12. 2008 12:11

    Moc dobré, musela jsem je schovat, aby něco vůbec zbylo. Posílám velkou 1

  • Libuše Klechová | 18. 12. 2007 13:25

    Vynikající cukrovíčko, nepotřebuje více komentář.

  • Jana T. | 11. 12. 2007 18:14

    Tak jsem pekla, velká škoda, že jen z poloviční dávky! Bylo jich na 2 plechy po 20 kusech.. Nedělala jsem ani velké ani malé, podle mě tak akorát. No a chuť vynikající, jsou křehounké a neumím si představit, že budou ještě lepší. Asi udělám další a zkusím místo cirt. šťávy trochu rumu a nějaké jiné koření. Díky za recept.

  • mia | 30. 7. 2007 16:53

    moc dobré,vońavé a hezoučké

  • Anna V. | 12. 12. 2006 19:30

    Jestliže se pečou současně s perníčky ve stejné době, musí dům užasně vonět kořením. Jinak cukroví, stejně jako zminovaný perník, perníčky, přináší do domácnosti hojnost po celý další rok. Takže kde se peče, tam se neusídlí lenost a tedy ani bída. Takže pořádné hospodynky pečte a nešidte.

  • František Brusák | 7. 12. 2006 09:11

    Tyto kolečka se pečou většinou s perníčkama.Já je mám jako 1 cukroví a peču je na Kateřinu 25.11.

  • František Brusák | 30. 11. 2006 04:22

    Záleží jak děláte velké a silné kolečka.Dříve když se neprodávali kolekce tak se tyto kola věšely na stromek.Mělo to svoje kouzlo.

  • Eva | 26. 11. 2006 08:59

    Pekla jsem je včera, na nějakých 160 stupňů. Těsto je na to, aby vykynulo, dost tuhé, ono z tekutějšího by se těžko dělaly ty kroužky, ale kynout to nepotřebovalo. Aninky jsou výborné a pro mě typicky vánoční. Jenom toho bylo trošku větší množství - 4 velké plechy a 3 malé.

  • Jaroslava Oumarová | 25. 11. 2006 18:13

    Alis, tomu se nedivte, každá trouba peče jinak, proto to velké rozpětí, já taky většinou udávám rozpětí minimálně 20°C. Je lépe začít na nižší teplotě, u horkovzduchu dokonce ještě o 20°C méně a když se Vám zdá, že peče moc pomalu, teprve postupně přidat. Až budete mít troubu odzkoušenou, budete už vědět, na kolik stupňů máte péct maso, na kolik bábovku apod.:-)

  • Alis | 24. 11. 2006 20:15

    To je teda velké rozpětí 150 - 180 °C na to pečení, to asi 150 při horkovzducho, nebo se mýlím?

  • Lenka S | 12. 11. 2006 20:19

    Pane Brusáku,píšete-čím starší,tím lepší.Znamená to,že bych ho mohla upéct už teď a vydrželo by do Vánoc?Děkuji za odpověď.

  • Anna Suttnerova | 12. 11. 2006 15:27

    tet jsem si precetla Vas recept nevim jake cukrovi letos budu pect tak to vyzkousim. Pak se ozvu.Je fakt dobry starej je hodne narocny aby mi nenadal.

  • Lenka Dohnalová | 10. 12. 2005 15:02

    Všem doporučuji, je to vynikající cukroví, loni jsem s ním měla velký úspěch. Navíc pokud ho budete máčet v sorbitu je to vinikající cukroví pro diabetiky. (S anýzem si hlavu nelamte, dejte ho podle chuti, myslím, že jsem dávala asi lžičku, ale dokonce je to vinikající i bez něj)Doda

  • Jarmila Němcová | 21. 11. 2005 09:57

    Dobrý den, vánoce se blíží a už si dělám seznam cukroví, které letos chci péct. Aninky se mi moc zalíbily, jen mám pár dotazů: 1.Nechává se těsto kynout? 2. Jsou to vlastně kroužky, ano? 3. I já prosím upřesnit kolik asi toho anýzu?Děkuji za odpovědi a už se na "aninky" těším. Jdou do oblíbených!!! Jarka

  • Anonym | 19. 11. 2005 21:02

    Prosím, kolik je to trocha roztlučeného anýzu ? Aninky na Vaše doporučení určitě vyzkouším. Děkuji Zuzka

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Anýz Bílek Citron Droždí Hladká mouka Máslo Moučkový cukr Ořechy
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Čočková polévka s párkem

Čočková polévka s párkem

Krůtí gulášek

Krůtí gulášek

Jablečné koláčky z listového těsta

Jablečné koláčky z listového těsta

Salát z okurek

Salát z okurek

Tvarohový koláč líné ženy

Tvarohový koláč líné ženy

Cibulovo-česneková polévka

Cibulovo-česneková polévka

Pohankové zeleninové rizoto s kuřecím plátkem

Pohankové zeleninové rizoto s kuřecím…

Domácí vanilková zmrzlina s mascarpone

Domácí vanilková zmrzlina s mascarpone

Medová žebra

Medová žebra

Doporučujeme

35 minut
Halušky s brynzou a slaninou

Halušky s brynzou a slaninou

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

70 minut
Dýňová polévka s červenou čočkou

Dýňová polévka s červenou čočkou

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

90 minut
Rychlá bábovka

Rychlá bábovka

105 minut
Řepánky

Řepánky

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

32
Klasické lečo
Klasické lečo
32
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
19
Ševcovský salát
Ševcovský salát
17
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem
16
Guláš s hráškem
Guláš s hráškem

Zajímavé články

Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty, které si můžete dát bez výčitek
Sladká snídaně podle odborníků: 3 snadné recepty,…
Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i naslano: 5 receptů, na které je škoda zapomenout
Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i…
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní polévky k večeři
Od pondělí do pátku: Husté a rychlé podzimní…
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně skladovat a proč je dobré je namočit?
Vlašské ořechy dozrávají: Jak je správně…
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět sladkými příběhy ukrytými v pečivu
Koláče jako z pohádky: Američanka ohromuje svět…
AHA.cz Slováček u konce s dechem: Mačká mě v duši, v krku, v žaludku

Slováček u konce s dechem: Mačká mě v duši, v krku, v žaludku

Mimibazar Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Muzikál „Taťkové“: Rozlučka se svobodou, jak ji nečekáte! Recenze představení plného mužských emocí

Dáma.cz Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Blesk pro ženy Věčné dilema: Tělové silonky – na sebe, nebo do koše? Tohle radí stylistka!

Věčné dilema: Tělové silonky – na sebe, nebo do koše? Tohle radí stylistka!

Ženy.cz Hygiena krčních mandlí: účinná prevence proti zápachu z úst a mandlovým kamenům

Hygiena krčních mandlí: účinná prevence proti zápachu z úst a mandlovým kamenům

Blesk.cz Potlučený kuchař Jiří Babica (64): Zmlátili ho na derby! Dvakrát...

Potlučený kuchař Jiří Babica (64): Zmlátili ho na derby! Dvakrát...

SportRevue.cz FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy Karmický horoskop na říjen: Býci se musí soustředit na své vztahy, Panny se odevzdají svým touhám

Karmický horoskop na říjen: Býci se musí soustředit na své vztahy, Panny se odevzdají svým touhám

Další doporučené recepty:

Angreštový kompot
Angreštový kompot
Angreštový pudink s černým rybízem
Angreštový pudink s černým rybízem
Áni slaný štrůdl
Áni slaný štrůdl
Antistresový drink
Antistresový drink
Anýzové žaludy
Anýzové žaludy
Anýzový chléb z Maroka
Anýzový chléb z Maroka
  • Recepty.cz
  • Aninky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact