• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Alpský Kaiserschmarrn
Napište svůj komentář k receptu

Alpský Kaiserschmarrn

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 51
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Alpský Kaiserschmarrn
Alpský Kaiserschmarrn
Alpský Kaiserschmarrn
2fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 250
      ml mléko
    • 3
      ks vejce
    • sůl trochu
    • 160
      g hladká mouka
    • 1
      lžíce smetana ke šlehání
    • hnědý rum trochu
    • 30
      g rozinky
    • 60
      g máslo
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

1
Nejprve dáme rozinky namočit do trochy rumu. V míse dobře promíchame mléko, veškeré žloutky, trochu soli, cukr a mouku. Z bíku (se špetkou soli) vyšleháme sníh, který spolu se šlehačkou opatrně vmícháme. Přidáme rozinky (již bez rumu), ještě jednou opatrně promícháme. Ve velké těžké pánvi (nejlépe s nepřilnávým povrchem) rozpustíme 30 g másla a přidáme polovinu těsta. Z obou stran opečeme dozlatova, poté ještě na pánvi dvěma vidličkami roztrháme na malé kousky, chvilku dopekáme rozdělíme na dva talíře. Stejně postupujeme s druhou půlkou těsta (a másla). Nakonec všechny 4 porce posypeme vanilkovým a moučkovým cukrem. Lze podávat s brusinkami či s jiným kompotem.
2
Povídá se, že rakouský Kaiserschmarrn vznikl, když císař František Jozef I. na jednom ze svých výletů za lovem přespal v oblasti Salzkammergut a obdržel jako pokrm typicky dřevorubecký pokrm "Holzfällerschmarren", který byl ale na jeho počest zjemněn dobrými ingrediencemi jako mlékem, rozinkami a vejci. Jiná legenda říká, že císař byl nadšenec palačinek a když je kuchař omylem udělal moc tlusté, tak je obdržel personál, jelikož by byl nesmysl, to naservírovat císaři (hovorově: "A Schmarrn des dem Kaiser zu servieren").
3
V dnešní době se Kaiserschmarrn hodí jako desert či příloha, avšak může být i hlavním pokrmem.
Podělte se s přáteli o recept
newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • HonzkaJanie | 17. 10. 2013 18:06

    Vyzkoušela jsem to v Německu a vynikajicí. Škoda, že se nedá známkovat jedničkou s hvězdičkou.

  • SKSandy
    SKSandy | 28. 3. 2013 21:39

    přidávám další foto, zkoušela jsem už sama bez autora :-D a jsem šikulka, taky to umím :-D

  • Marta | 15. 1. 2011 16:39

    Může se podávat buď s jablkovým pyré, nebo s vanilkovou omáčkou. Je to výborný dezert, nebo spíš hlavní jídlo.

  • tonca | 20. 12. 2010 17:36

    http://www.youtube.com/watch?v=MLH8-ewTvdU

  • Sylva Karešová | 26. 10. 2008 22:17

    Paní Ivo, já to ochutnala prvně právě od Patricka a hned jsem to nazvala česky prostě Trhanec :-) Vidím, že nejsem jediná :-) A je to opravdu výborné, ať už samotné nebo k něčemu :-)

  • Patrick Schmitt | 26. 10. 2008 10:57

    Mnohokrát děkuji za chválu. Doufám, že Vás zatím žádný recept nezklamal. ;-) Mimochodem se sbírka mých receptů, které jsou opatřeny fotkou, doufám brzy rozšíří, teď nedávno jsem totiž zaslal nové fotky (tři ze čtyř nejnovějších receptů tak budou vylepšeny a také ještě můj nejstarší) :-)

  • Iva- Ma | 26. 10. 2008 10:55

    Tak je svět opravdu malý:-).Znám recept trošku upravený/bez rozinek/ z dětství.Říkali jsme tomu trhanec,taky se předával na pokolení. A úplně skvělý dělával náš tatínek.Jak se říká,když dva dělají totéž...Patriku jste jistě labužník /to jsem již tady zjistila/,máte prima recepty,taky vyzkouším co nejdřív ten Váš.

  • Veronika Lindner | 26. 10. 2008 07:16

    Pane Patriku,ctu si vase recepty casto a musim potvrdit,ze se mi vsechny libi.Kaiserschmarrn delam casto,manzel by ho mohl jist porad.Neznala jsem ho a naucila jsem se ho delat,az kdyz jsem se pristehovala do rakouska a muzu ho vrele doporucit.

  • Patrick Schmitt | 22. 10. 2008 20:55

    @ Lada: Prosím o opravu překlepu. Má to vypadat tak, jak napsala správně paní Polzin. Měl jsem klávesnici přepnutou zrovna na češtinu a tam kde je na něm. klávesnici "ä" se nachází na české "§". Takže tak vznikla ta chyba, za kterou se omlouvám. ;-)

  • Zuzana Polzin | 22. 10. 2008 14:44

    Ma se to jmenovat Holzfällerschmarren. Holzfäller je v Nemcine drevorubec.

  • Bohuslav Kameník | 22. 10. 2008 14:37

    V názvu "Holzf§llerschmarren" je zřejmě překlep. Nejsem němčinář a tak nevím co tam patří.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Sladká jídla
Pokrmy Sladké Oběd Svačina Večeře Smažení Rychlovka Rakousko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Hnědý rum Máslo Mléko Moučkový cukr Rozinky Smetana ke šlehání Sůl Vanilkový cukr Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Lepenice

Lepenice

Tvarohový tunel plněný ovocem

Tvarohový tunel plněný ovocem

Krkonošská pohádka

Krkonošská pohádka

Kuřecí prsa na majolce

Kuřecí prsa na majolce

Dresing na hlávkový salát

Dresing na hlávkový salát

Míchaná bezinková limonáda

Míchaná bezinková limonáda

Rychlý nepečený moučník z polenty

Rychlý nepečený moučník z polenty

Zapečené brambory s mletým masem podle Michala

Zapečené brambory s mletým masem…

Jednoduché sýrové chuťovky (slané cukroví)

Jednoduché sýrové chuťovky (slané…

Doporučujeme

30 minut
Buřtguláš podle časopisu F.O.O.D.

Buřtguláš podle časopisu F.O.O.D.

30 minut
Třešňový kompot

Třešňový kompot

40 minut
Citronové orzo se špenátem

Citronové orzo se špenátem

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Mexická kuřecí polévka

Mexická kuřecí polévka

30 minut
Těstovinový salát Caprese

Těstovinový salát Caprese

5 minut
Aperol Spritz

Aperol Spritz

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

704
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
49
Dýňová tortila
Dýňová tortila
45
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
27
Máslové řízky
Máslové řízky
19
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou

Zajímavé články

Ovocná galetka: Sladkou královnu letních moučníků upečete i bez koláčové formy
Ovocná galetka: Sladkou královnu letních moučníků…
Vepřová panenka na grilu: Recept na šťavnatou večeři
Vepřová panenka na grilu: Recept na šťavnatou…
Jaké je tajemství dokonalé karamelizované cibule? Naučte se ji připravit jako šéfkuchař!
Jaké je tajemství dokonalé karamelizované cibule?…
Zmrzliny podle znamení zvěrokruhu: Jakou mraženou dobrotu vám hvězdy doporučují?
Zmrzliny podle znamení zvěrokruhu: Jakou mraženou…
Rýžové, ramen, skleněné nebo udon: Nejznámější asijské nudle a jak je použít
Rýžové, ramen, skleněné nebo udon: Nejznámější…
AHA.cz Kolik platí Soukup Agátě? Částce se nechce ani věřit

Kolik platí Soukup Agátě? Částce se nechce ani věřit

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Karel Gott, jak ho neznáte: Zlatý slavík na fotkách, které vás překvapí

Blesk pro ženy Denní horoskop na pátek 27. 6. 2025: Kdo zatouží po dobrodružství a kdo vyřeší dlouhodobé problémy?

Denní horoskop na pátek 27. 6. 2025: Kdo zatouží po dobrodružství a kdo vyřeší dlouhodobé problémy?

Ženy.cz Léto na horách pro celou rodinu: Objevte Katschberg s hotely Falkensteiner

Léto na horách pro celou rodinu: Objevte Katschberg s hotely Falkensteiner

Blesk.cz Taťána Kuchařová na večírku nadace Propolis33: Královna večera!

Taťána Kuchařová na večírku nadace Propolis33: Královna večera!

SportRevue.cz FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

FOTO: Nejzoufalejší sportovní disciplína? Basket ve spodním prádle

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která se nejčastěji rozvádí: Kdo v manželství nevydrží?

5 znamení zvěrokruhu, která se nejčastěji rozvádí: Kdo v manželství nevydrží?

Další doporučené recepty:

Alláhova směs
Alláhova směs
Almnüsse (smažené koblížky)
Almnüsse (smažené koblížky)
Aloo gobi
Aloo gobi
Alsaské zelí
Alsaské zelí
Alsasko-lotrinsko-německý cibulový koláč
Alsasko-lotrinsko-německý cibulový koláč
Alsaský jablečný koláč
Alsaský jablečný koláč
  • Recepty.cz
  • Alpský Kaiserschmarrn
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact