• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot
Napište svůj komentář k receptu

Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
5.0
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Kvas
    • 75
      ml voda + později dalších 75ml
    • 75
      g žitná chlebová mouka typ 1150 + později dalších 120g
    • 1
      špetka mletý kmín
    • podmáslí 2 až 2.5
  • Dokončení chleba
    • 800
      g žitná chlebová mouka typ 1150
    • 200
      g pšeničná chlebová mouka typ 1050
    • 1
      kostka droždí
    • 20
      g sůl
    • 750
      ml voda vlažná

Postup přípravy receptu

1
První část ingrediencí na kvas smícháme v misce, zabalíme do igelitového sáčku, přikryjeme utěrkou a necháme stát na teplém místě. Další den promícháme a opět zabalíme do sáčku, přikryjeme utěrkou a necháme stát na teplém místě. To samé si zopakujeme den následující a až den poté, kdy už by se měly tvořit výrazné kvasné bubliny, smícháme s ostatními uvedenými ingrediencemi, ještě jednou zabalíme, přikryjeme a necháme přes noc stát na teplém místě. Pak je náš kvas hotový a můžeme se věnovat našemu středověkému německému chlebu s názvem "Krustenbrot" tedy přeneseně něco jako chléb s krustičkou.
2
Mouky spolu smícháme ve velké míse, uprostřed vytvoříme velký důlek. V cca třetině vlažné vody rozpustíme droždí, přidáme do důlku společně s naším kvasem. Z této směsi a cca čtvrtiny z mouky uhnětáme tzv. omládek. Zbytek mouky, který je rovněž v míse spolu s vytvořeným omládkem, necháme zatím nedotčený a celou mísu s omládkem a zbytkem mouky zabalíme do igelitu, přikryjeme utěrkou a necháme stát 2 a 1/2 hod. na teplém místě, aby omládek mohl eventuálně trošku nakynout. Nyní přidáme sůl, zbytek vlažné vody a zpracováváme i zbytek mouky v míse. Třeba podotknout, že těsto se při hnětení velmi lepí, nicméně doporučuji dodržet množství ingrediencí a zbytečně nic nepřidávat. Prohnětáme řádně. Značkou dobře připraveného těsta jsou mimochodem i bubliny, které se tvoří a při hnětení praskají. Až jsme těsto řádně prohnětali, mísu opět přikryjeme, tentokrát bez igelitu, jen utěrkou a necháme na teplém místě kynout ještě 2 hodiny. Poté vysypeme trochou mouky (třeba použité pšeničné) plech a na něj vyklopíme těsto co nejopatrněji. Též opatrně bez nadměrného tlačení vytvarujeme kulatý asi 30 cm široký bochník, přikryjeme utěrkou, necháme asi 10 min. odpočívat a mezitím si rozehřejeme troubu na 200 °C (horní a dolní ohřev). Na plech postavíme i hrnek s vodou a pečeme uprostřed trouby 90 minut. Párkrát, především v první třetině této doby, vystříkneme během pečení trošku vody na dno trouby a vždy ihned troubu zavřeme. Okamžité výpary pomáhají nakynutí. Chléb je hotový, když při poklépání spodní strany zní dutě. Až chléb vyjmeme z trouby, ihned potřeme vrchní stranu pomocí stětce studenou vodou. Poté postavíme na rošt a necháme zchladnout. Chléb s popraskanou a extrémně křupavou kůrkou je pak hotový ke konzumaci.
3
Vynásobením všech ingrediencí (včetně kvasu) lze samozřejmě upéct i více chlebů.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Alemanský Frankfurtský věnec - "Frankfurter Kranz"

Alemanský Frankfurtský věnec - …

Jednoduchý domácí chléb bez hnětení

Jednoduchý domácí chléb bez hnětení

Jogurtový chléb pro domácí pekárnu

Jogurtový chléb pro domácí pekárnu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lucie Pirkova | 9. 2. 2010 15:23

    diky za vyjasneni.me se ten kvasek nikdy moc nepovedl a kdyz jsem zkousela upect ze suseneho,tak ten chleba vubec nechtel kynout.tak uz si pripadam skoro zoufale :-] budu rada o recept na tento chleb bez drozdi na muj email- keltic@seznam.cz. jinak nejprve vyzkousim tenhle s drozdim.dnes jsem se pidila po tech doporucenych moukach v hypernove a ty typy tam nemeli,pouze chlebove mouky z predmerickeho mlyna.je mozne pouzit tyto? typ u zitne tusim T990? u psenicne si bohuzel nepamatuju....

  • Patrick Schmitt | 8. 2. 2010 13:40

    Ačkoliv jsou si slova kvas a kvásek významově podobná, raději jsem schválně nenapsal kvásek. Zde jde hlavně o to, aby kvas dodal chlebu svou přirozeně nakyslou chuť. Dobrý kvásek, ze kterého by chleba mohl dobře vykynout, se musí vyrábět s větší trpělivostí, když se bavíme o časové náročnosti. Toto je spíše rychlá jednoduchá varianta, pro lidi, kteří kváskový chleba pravidelně nepečou a chtějí přesto domácí chléb, který chutná jak od pekaře nebo ještě lépe. Samozřejmě, že se dá recept i upravit tak, aby droždí nebylo zapotřebí. V případě zájmu stačí říct ;-)

  • Lucie Pirkova | 8. 2. 2010 11:57

    myslila jsem,ze do kvaskoveho chleba drozdi nepatri,pak to neni jiz kvaskovy chleba.nicmene ten recept mne zaujal. bez toho drozdi to nevykyne? ja se o kvaskovy chleb zajimam a drozdi se prave vyrazne nedoporucuje.

  • ladislava staffenová | 25. 6. 2008 10:58

    Patricku,díky za dobrý chlebik.Dokonce i mouku přesně podle Vás měli, a to v Albertu - tam mi řekli,že ji mají hned vyprodanou - neobjenávají velké množství a i v Kauflandu ji prý mívají,ale já tam na ni nenarazila, ale jinak dobré.Ještě mám připraveno na ten Drážďanský,ale už začínám věřit...,abych to nezakřikla:-))Laďka

  • Patrick Schmitt | 3. 4. 2008 23:17

    Dada: Zakoupil jsem to v Hypernově. Eventualně ji seženete ale i jinde. Byla od firmy Penam. Jedna má obal červený, druhá modrý. Na této stránce o typech mouky se můžete podívat na obal, respektive se dozvědět i více o různých moukách: http://domacipekarny.dama.cz/suroviny.php?d=5

  • Sylva Karešová | 3. 4. 2008 18:02

    Dado, jako Patrickova přítelkyně mohu odpovědět, že ve velkých hypermarketech se dá sehnat. I když je pravda, že někdy je těžké hledat mouku, kde je přímo napsán typ, na což si právě Patrick kvůli vaření, pečení hodně potrpí. Já vždy mouku rozlišovala jen na hladkou, polohrubou a hrubou :-) Ty speciálně chlebové mouky mají tam, kde jsou mouky běžné, teď nevím přesně, kde jsme ji kupovali, ale asi v Tescu (možná Hypernově).

  • Dada | 3. 4. 2008 14:52

    Já to zkusím o dovolené. Patriku, kde kupujete tu mouku?

  • Věra z Dc | 19. 3. 2008 09:24

    tak jsem to přečetla.... no možná až budu v důchodu tak se do toho pustím......:-))

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení
Pokrmy Pečivo Z mouky/obilovin Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Droždí Mletý kmín Podmáslí Pšeničná chlebová mouka Sůl Voda Žitná chlebová mouka
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Růžičková kapusta na kari

Růžičková kapusta na kari

Pikantní dresing 1 2 3 4 5

Pikantní dresing 1 2 3 4 5

Jednoduchý jahodový koláč

Jednoduchý jahodový koláč

Čokoládový dort IV.

Čokoládový dort IV.

Ředkvičkový salát se šunkou

Ředkvičkový salát se šunkou

Cibulové vepřové - minutka

Cibulové vepřové - minutka

Pohanka na sladko

Pohanka na sladko

Jahodová marmeláda (džem) s třešněmi

Jahodová marmeláda (džem) s třešněmi

Francúzska cibuľová polievka

Francúzska cibuľová polievka

Doporučujeme

90 minut
Segedínský guláš - F.O.O.D.

Segedínský guláš - F.O.O.D.

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

85
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
66
Výborná chlebíčková pomazánka
Výborná chlebíčková…
62
Klasické lečo
Klasické lečo
61
Rajčatový salát III.
Rajčatový salát III.
61
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…

Zajímavé články

Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co…
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot, sirup nebo čatní
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot,…
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s drobenkou, tvarohové řezy s jahodami a rychlý banánový koláč
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s…
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho připravit, aby byl dokonalý
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho…
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v…
AHA.cz Nejtěžší období Adamczykové: Pomoc od Markovy rodiny nutná!

Nejtěžší období Adamczykové: Pomoc od Markovy rodiny nutná!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Náročné období v práci? 5 tipů, jak ho přežít a nevyhořet

Náročné období v práci? 5 tipů, jak ho přežít a nevyhořet

Ženy.cz Rozmazlujte svoje oči: Tipy pro 30, 40 i nad 60 let

Rozmazlujte svoje oči: Tipy pro 30, 40 i nad 60 let

Blesk.cz Poprvé od porodu ve společnosti: Lela Vémola to roztočila v casinu!

Poprvé od porodu ve společnosti: Lela Vémola to roztočila v casinu!

SportRevue.cz FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Máš šeredné dítě, proč ho vystavuješ? Těžce postižený chlapec (1) bojuje o život, jeho máma s nenávistí okolí

Blesk Horoskopy Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

Další doporučené recepty:

Ajvar
Ajvar
Ajvar
Ajvar
Alemanský Frankfurtský věnec - "Frankfurter Kranz"
Alemanský Frankfurtský věnec - …
Alenčin medovník
Alenčin medovník
Alenčin rychlý skládaný salát
Alenčin rychlý skládaný salát
Alenino kuřecí
Alenino kuřecí
  • Recepty.cz
  • Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact