• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Ajvar tety Milice
Napište svůj komentář k receptu

Ajvar tety Milice

autor: airan
0.0
moje hodnoceni
3.8
hodnotilo: 16
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ajvar tety Milice
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 6
      kg kapie červené
    • 3
      kg rajčata
    • 1
      ks lilek větší
    • 3
      ks feferonka 2-3
    • 1
      hrnek slunečnicový olej
    • 0,60
      hrnek cukr
    • 1
      hrnek vinný ocet 6%
    • 2
      lžíce sůl
    • 1
      ks česnek palička

Postup přípravy receptu

1
Papriky, rajčata, lilek a feferonku umeleme na masovém strojku, zamícháme s ostatními ingrediencemi dohromady a za občasného míchání vaříme na slabém plameni kolem 5-6 hodin (až pořádně zhoustne). Ke konci už musíme u toho pořád stát a míchat, ať se nám nepřipálí. Výsledek stojí za to (pokud si na ajvar potrpíte). Sterilujeme 20-25 minut podle velikosti skleniček (od dětské výživy stačí těch 20 minut).
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Cukety na grilu tety Milice

Cukety na grilu tety Milice

Ajvar

Ajvar

Ajvar

Ajvar

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Peyrac | 28. 7. 2015 12:10

    Díky Lence, ano, takto se připravuje ajvar. Žádná cibule, česnek nebo rajčata.

  • Lenka | 20. 10. 2014 13:33

    Opravdový srbský ajvar se dělá ze speciálních paprik, jsou to takové dužnatější kapie. Občas jsou k sehnání v zelenině v Ječné. Lilek není nutný. Papriky se pečou na roštu venku. jsou pak lehce uzené. Pak se dají do "igelitu" a posléze svléknou a "odjádří" a promyjí. A dají se pořádně vykapat, nejlépe do síťovky. Až potom se melou a dlouho vaří s olejem a solí. Lze přidat feferonku.

  • Magda | 24. 11. 2012 21:13

    Ajvar se hodí snad ke všemu:) Já si ho dávám nejradši s pljeskavicou nebo k salátům.<a href="http://www.maxima-trade.cz/"> Ajvar</a> z pečených paprik pokud je kvalitní, skvěle vylepší každé jídlo.

  • Petr | 30. 10. 2012 11:05

    Jukněte na stránky www.maxima-trade.cz vše tam najdete. 8-)

  • Jiřina | 30. 10. 2012 11:04

    A kde přesně ho tam mají?? Nikde jsme ho nemohli najít:/

  • Petr | 30. 10. 2012 11:03

    Pokud chcete ochutnat pravý ajvar mají ho v obchodě v Žitné, kde prodávají srbské produkty. Na jejich stránkách mají, že otevřeli i bistro, s rodinou se tam v pátek chystáme:)

  • vana | 19. 6. 2012 14:00

    tento recept jsem vyskoušel a s ajvarem nemá nic společné snad papriky a lilek neví proč tam dávate rajčata když v ajvaru nejsou velký problém u tohoto receptu je zahuštění vařil jsem to pul dne a pořád to byl kečup,nakonec jsem to dochutil a zahustil surovinama které nejsou v receptu a zavařil jinak chutově dobrý,použival jsem místo kečupu.

  • Zdeňka | 25. 4. 2012 08:35

    Zdravím, loni jsme dostali Ajvar od známé z Chorvatska, tak jsem se rozhodla, že ho udělám. Dělala jsem to dvakrát, jednou z pečených paprik a podruhé z nepečených. Musím říct, že ten z těch nepečených byl o hodně chutnější. Měla jsem šest sklenic a tento víkend už jsme načali poslední. Manžel si to maže na chleba s máslem. Myslím, že letos budu dělat zase Ajvar z čerstvé zeleniny a dvojnásobnou dávku :-) ;-)

  • Zora Pavlíková | 28. 6. 2009 18:29

    Fakt super jídlo. Kapie, lilek,oloupaný česnek a cibuli nechávám rozpéci na plechu s troškou oleje, z kapií následně sloupnu slupku. Další postup obdoný - přidám další ingredience včetně olivového oleje, dále již nevařím a tyčkovým mixerem mixuji. Když se přidá více lilku, ajvar neztratí červenou barvu, ale naopak se více zahustí. Výborné s domácím pečeným chlebem.

  • Charlie | 29. 5. 2008 13:42

    Přidávám ho i k masu na pečení. Dělám ze zelených paprik a dávám tam ještě lžíci plnotučné hořčice.

  • Anonym | 24. 11. 2007 18:48

    come

  • Airan | 29. 12. 2006 19:21

    Pane Vaclav, ze spanelskych paprik jsem to bohuzel nezkousela! Musi byt kapie - maji lepsi formu na peceni na plotne:-) Nedokazu si predstavit jak upecu ty spanelske, leda v troube ale nasledni chut nebude to prave "orechove":-) Spise se podle mne daji pouzit zelene slovenske papriky, barva bude trochu jina ale to snad nevadi:-))

  • Jiří Václav | 23. 12. 2006 11:59

    Pokládám ajvar - koupený nebo servírovaný v jedné restauraci vTribunj (u Vodice- u Šibeniku) za božské "jídlo".Prosím, potřeboval bych upřesnit míru toho hrnku - 1,5 hrnku - 0,37 litru oleje ? a pak : takřka nevidíme v supermarketech termín kapie - vždy papriky. Dá se ajvar dělat z červených, zpravidla španělských paprik ? Myslíte,že teď v prosinci se dá sehnat kapie ? Děkuji.Jiří V.

  • Airan Novakova | 4. 8. 2006 17:46

    Máca, aivar je dobry ke karbanatkam a sekane, vetsinou se upravuje s pridanim porku. Jinak za meho detstvi jsme to meli na bily chleba s maslem jako snidane nebo odpoledni svacinka:-) Kjopoolu, kde je vice lilku je vyborny jako salat na prikusovani k čírymu aperitivu (ciste palence:-)

  • Máca | 4. 8. 2006 12:46

    Zajímalo by mě k čemu se ajvar používá. Místo hořčice? Děkuji

  • Airan | 18. 1. 2006 18:55

    Tašina, souhlasim - jsou recepty s pecenima a oloupanima paprikama. Ajvaru je spousta, co rodina, to recept - viz "lutenice me babicky" :-)) Ajvar (nazev v zemich byvale Jugoslavie ) = lutenice ( nazev v Bulharsku) = velice podobne "kjopoulu" (nazev v Turecku) Vsechni recepty jsou zde na kucharce on-line. Tento tetin recept ovsem je ze syrovych, ale to mu neubira na kvalite, verte mi:-))

  • Tašina | 18. 1. 2006 17:26

    Hledala jsem recept na ajvar a nasla tento. Ale nejak jsem si vsugerovala, ze papriky maji byt pecene a oloupane. Navic ma pak ajvar asi daleko lepsi chut.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání
Ostatní Zavařování a nakládání Zavařování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cukr Feferonka Kapie Lilek Rajčata Slunečnicový olej Sůl Vinný ocet
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramborová polévka zimní

Bramborová polévka zimní

Prošívaná deka

Prošívaná deka

Domácí vánočka

Domácí vánočka

Placičky z bramborové kaše

Placičky z bramborové kaše

"Slovenský" bramborák

"Slovenský" bramborák

Arašídové máslo

Arašídové máslo

Čokoládové muffiny s banánem

Čokoládové muffiny s banánem

Domácí kuřecí paštika

Domácí kuřecí paštika

Jednoduchá vločková polévka

Jednoduchá vločková polévka

Doporučujeme

40 minut
Ratatouille IV.

Ratatouille IV.

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

100 minut
Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

Poslední sledované recepty

34
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
30
Šneci z remosky - na sladko
Šneci z remosky - na…
24
Buchty, koláče, záviny se „šimlem“
Buchty, koláče, záviny…
22
Okurkový salát na uskladnění
Okurkový salát na…
21
Sypánky s mákem
Sypánky s mákem

Zajímavé články

Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů od našich babiček
Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů…
Superpotravina týdne: Meruňky. 6 dobrých důvodů, proč je jíst ve velkém, plus tipy, co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Superpotravina týdne: Meruňky. 6 dobrých důvodů,…
Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu je ten s překvapením uvnitř
Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu…
Jak uchovat cukety na zimu? Známe osvědčené triky!
Jak uchovat cukety na zimu? Známe osvědčené triky!
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5 tipů od profesionálního barmana
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5…
AHA.cz Karel Šíp přiznal smutek: Odchod nese těžce

Karel Šíp přiznal smutek: Odchod nese těžce

Mimibazar Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Blesk pro ženy Ideální podprsenka pro každou ženu? Stylistka prozradila tipy pro malá prsa, asymetrii i svatební den!

Ideální podprsenka pro každou ženu? Stylistka prozradila tipy pro malá prsa, asymetrii i svatební den!

Ženy.cz Cítíte se provinile kvůli prokrastinaci? Tipy, jak přestat odkládat úkoly

Cítíte se provinile kvůli prokrastinaci? Tipy, jak přestat odkládat úkoly

Blesk.cz Těhotná dcera Evy Čížkovské: Nádor! Adéla Konewka popsala zdravotní potíže

Těhotná dcera Evy Čížkovské: Nádor! Adéla Konewka popsala zdravotní potíže

SportRevue.cz „Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

„Trochu“ to přehnali. Tito slavní sportovci si poskvrnili kariéru sexuálním skandálem

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy 10 zákonů karmy: Tipy, co dělat, když chcete od života dostat to nejlepší

10 zákonů karmy: Tipy, co dělat, když chcete od života dostat to nejlepší

  • Recepty.cz
  • Ajvar tety Milice
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact