• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Ajvar
Napište svůj komentář k receptu

Ajvar

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 6
doba přípravy: 230 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ajvar
Ajvar
Ajvar
Ajvar
Ajvar
Ajvar
4fotografie
Nahrát fotku
 

Čalamáda z paprik, lilku, cibule a česneku má svůj původ v Srbsku, vy si ji ale můžete snadno připravit i doma. Skvělá je jako příloha ke grilovaným nebo pečeným masům, dá se ale použít i do omáček, pomazánek nebo k těstovinám.

Suroviny

3 porce
    • 600
      g paprika
    • 400
      g lilek
    • 4
      stroužek česnek
    • 4
      ks cibule
    • slunečnicový olej
    • 2
      lžička uzená paprika - koření
    • sůl dle chuti
    • pepř mletý dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Troubu rozehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Rozprostřete na něm papriky a lilky a asi 30 minut pečte. Papriky přesuňte do mísy, zakryjte fólií a nechte zapařit, pak je oloupejte. Lilky dejte vychladnout a vyškrábněte z nich dužninu. Česnek a cibule nasekejte nadrobno.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Ve velkém kastrolu zahřejte vrstvu oleje a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte nakrájené papriky a lilky a asi 5 minut restujte. Odstavte na 5 minut. Přidejte česnek a v tuku nechte rozpustit papriku. Vraťte na sporák, přidejte podle potřeby olej, zeleninu osolte a opepřete a pod poklicí duste na mírném plameni až 3 hodiny, podle potřeby přidejte trochu vody.

RADA: Jak rychle loupat česnek? Koukněte na VIDEO

3
Zeleninu podle potřeby rozmixujte do hrubší konzistence a naplňte sklenice. Tip: Pokud budete ajvar nadělovat někomu, kdo si potrpí na pikantní chutě, směle přidejte více česneku a chilli papričku.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Omáčka Guacamole

Omáčka Guacamole

Chilli omáčka se švestkami

Chilli omáčka se švestkami

Omáčka chimichurri ke grilovanému masu

Omáčka chimichurri ke grilovanému masu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Pesta FOOD
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Lilek Paprika Pepř mletý Slunečnicový olej Sůl Uzená paprika - koření

Jak loupat česnek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Krůtí prsíčka podle hospodskýho

Krůtí prsíčka podle hospodskýho

Dvoubarevné jablkové řezy

Dvoubarevné jablkové řezy

Mrkvový salát - vitaminová bomba

Mrkvový salát - vitaminová bomba

Báječné špízy

Báječné špízy

Dýňový kompot s ananasovou šťávou

Dýňový kompot s ananasovou šťávou

Boží penne rigate

Boží penne rigate

Pohankové rizoto s cizrnou a kuřecím masem

Pohankové rizoto s cizrnou a kuřecím…

Celerová krémová polévka

Celerová krémová polévka

Domácí chléb z pekárny

Domácí chléb z pekárny

Doporučujeme

45 minut
Cuketové placky

Cuketové placky

300 minut
Švestková povidla

Švestková povidla

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cukeťák z trouby

Cukeťák z trouby

80 minut
Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

50 minut
Roláda s mletým masem a zeleninou

Roláda s mletým masem a zeleninou

30 minut
Cuketovomrkvové placky

Cuketovomrkvové placky

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

Jak loupat česnek

Poslední sledované recepty

52
Rajská polévka (nejen) s fazolemi
Rajská polévka (nejen) s…
49
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
30
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
20
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
15
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…

Zajímavé články

Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch se starou technikou zdobení dortů
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch…
Nakládané okurky 3x jinak: Ochutnejte znojemské, sladkokyselé nebo s chilli papričkou
Nakládané okurky 3x jinak: Ochutnejte znojemské,…
Recepty ze švestek nasladko i naslano. Zkuste povidla bez míchání, koláč i marinádu
Recepty ze švestek nasladko i naslano. Zkuste…
Broskvová marmeláda 4x jinak: Zkuste variantu s voňavým kořením, bylinkami nebo dalším ovocem
Broskvová marmeláda 4x jinak: Zkuste variantu s…
Velký cuketový speciál: Rady, tipy a recepty, jak chutně naložit s úrodou cuket
Velký cuketový speciál: Rady, tipy a recepty, jak…
AHA.cz Nečekaná pravda o Kodetovi (†67): Zákaz a zrada vlastní matky!

Nečekaná pravda o Kodetovi (†67): Zákaz a zrada vlastní matky!

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Největší smolaři ve vztazích: Znamení, která nikdy nepoznají pravou lásku

Blesk pro ženy Šaty, které se vám v kufru nezmačkají: S těmito 5 kousky si vystačíte!

Šaty, které se vám v kufru nezmačkají: S těmito 5 kousky si vystačíte!

Ženy.cz Profesionální trenér otestoval 10 běžných sportů. Při kterém z nich spálíte nejvíc tuku?

Profesionální trenér otestoval 10 běžných sportů. Při kterém z nich spálíte nejvíc tuku?

Blesk.cz Tom Cruise a Ana de Armasová potvrdili vztah: Randí ruku v ruce

Tom Cruise a Ana de Armasová potvrdili vztah: Randí ruku v ruce

SportRevue.cz FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

Maminka.cz Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo bude pod velkým tlakem a kdo by neměl podcenit zdravotní prohlídku?

Horoskop na další týden: Kdo bude pod velkým tlakem a kdo by neměl podcenit zdravotní prohlídku?

Další doporučené recepty:

Ainsleys Blueberry Muffins
Ainsleys Blueberry Muffins
Ajťácké Chilli con carne
Ajťácké Chilli con carne
Ajvar
Ajvar
Alemanský Frankfurtský věnec - "Frankfurter Kranz"
Alemanský Frankfurtský věnec - …
Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot
Alemanský chléb s krustičkou -…
Alenčin medovník
Alenčin medovník
  • Recepty.cz
  • Ajvar
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact