• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Ajvar
Napište svůj komentář k receptu

Ajvar

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 6
doba přípravy: 230 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Ajvar
Ajvar
Ajvar
Ajvar
Ajvar
Ajvar
4fotografie
Nahrát fotku
 

Čalamáda z paprik, lilku, cibule a česneku má svůj původ v Srbsku, vy si ji ale můžete snadno připravit i doma. Skvělá je jako příloha ke grilovaným nebo pečeným masům, dá se ale použít i do omáček, pomazánek nebo k těstovinám.

Suroviny

3 porce
    • 600
      g paprika
    • 400
      g lilek
    • 4
      stroužek česnek
    • 4
      ks cibule
    • slunečnicový olej
    • 2
      lžička uzená paprika - koření
    • sůl dle chuti
    • pepř mletý dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Troubu rozehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Rozprostřete na něm papriky a lilky a asi 30 minut pečte. Papriky přesuňte do mísy, zakryjte fólií a nechte zapařit, pak je oloupejte. Lilky dejte vychladnout a vyškrábněte z nich dužninu. Česnek a cibule nasekejte nadrobno.

RADA: VIDEO, jak správně krájet cibuli

2
Ve velkém kastrolu zahřejte vrstvu oleje a nechte zesklovatět cibuli. Přidejte nakrájené papriky a lilky a asi 5 minut restujte. Odstavte na 5 minut. Přidejte česnek a v tuku nechte rozpustit papriku. Vraťte na sporák, přidejte podle potřeby olej, zeleninu osolte a opepřete a pod poklicí duste na mírném plameni až 3 hodiny, podle potřeby přidejte trochu vody.

RADA: Jak rychle loupat česnek? Koukněte na VIDEO

3
Zeleninu podle potřeby rozmixujte do hrubší konzistence a naplňte sklenice. Tip: Pokud budete ajvar nadělovat někomu, kdo si potrpí na pikantní chutě, směle přidejte více česneku a chilli papričku.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Omáčka Guacamole

Omáčka Guacamole

Chilli omáčka se švestkami

Chilli omáčka se švestkami

Omáčka chimichurri ke grilovanému masu

Omáčka chimichurri ke grilovanému masu

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše Pesta FOOD
Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Lilek Paprika Pepř mletý Slunečnicový olej Sůl Uzená paprika - koření

Jak loupat česnek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí maso s vynikající kari omáčkou

Kuřecí maso s vynikající kari omáčkou

Špagety s mletým masem a zeleninou

Špagety s mletým masem a zeleninou

Volská oka speciál

Volská oka speciál

Vaječný koňak bez vajec od Lídy

Vaječný koňak bez vajec od Lídy

Smažený vepřový řízek se sýrem

Smažený vepřový řízek se sýrem

Scones

Scones

Fazolové lusky se slaninou

Fazolové lusky se slaninou

Masové kostky (nudličky) v paprikovo-smetanové omáčce "Paprikáš"

Masové kostky (nudličky) v paprikovo…

Bramborové placky se sýrem po našem

Bramborové placky se sýrem po našem

Doporučujeme

70 minut
Holandský řízek a šťouchané brambory

Holandský řízek a šťouchané brambory

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

50 minut
Rychlý borůvkový koláč

Rychlý borůvkový koláč

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Jak loupat česnek

Poslední sledované recepty

196
Pečená pražma s mangovou salsou
Pečená pražma s mangovou…
123
Domácí šťáva z josty
Domácí šťáva z josty
102
Bramborovo-houskový knedlík
Bramborovo-houskový…
87
Francouzská cibulačka z pomalého hrnce
Francouzská cibulačka z…
83
Carpaccio z červené řepy
Carpaccio z červené řepy

Zajímavé články

Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí zavařeninu, kompot i čatní
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí…
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept Jiřiny Bohdalové, Laďky Něrgešové nebo Haliny Pawlowské
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept…
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční znojemský lák
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční…
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit, zavařit, a recepty na rybízové koláče a další moučníky
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit,…
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6 chutných receptů
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6…
AHA.cz Národní ostuda! Jde o Karla Gotta (†80)

Národní ostuda! Jde o Karla Gotta (†80)

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Jeden z posledních večírků ve Varech: Kdo odhalil víc, než bylo třeba?

Jeden z posledních večírků ve Varech: Kdo odhalil víc, než bylo třeba?

Ženy.cz Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Blesk.cz Král StarDance Oskar Hes: Kamarádům lhal o sexu!

Král StarDance Oskar Hes: Kamarádům lhal o sexu!

SportRevue.cz VIDEO: Legendární trefy. 11 nejslavnějších gólů v dějinách české hokejové reprezentace

VIDEO: Legendární trefy. 11 nejslavnějších gólů v dějinách české hokejové reprezentace

Maminka.cz Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!

Blesk Horoskopy Prázdniny podle znamení horoskopu: Panna chce poznávat kulturu, Střelec miluje adrenalin a exotiku

Prázdniny podle znamení horoskopu: Panna chce poznávat kulturu, Střelec miluje adrenalin a exotiku

Další doporučené recepty:

Ainsleys Blueberry Muffins
Ainsleys Blueberry Muffins
Ajťácké Chilli con carne
Ajťácké Chilli con carne
Ajvar
Ajvar
Alemanský Frankfurtský věnec - "Frankfurter Kranz"
Alemanský Frankfurtský věnec - …
Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot
Alemanský chléb s krustičkou -…
Alenčin medovník
Alenčin medovník
  • Recepty.cz
  • Ajvar
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact